1. Tekoäly on vielä hyvin alkeellista, ja sen yleistettävyys on lähes olematonta. Ja kehitys, vaikka onkin nopeaa, on samalla edelleen olematonta
2. Kehittyvä tekoäly + esim. Venäjän cyber-sodankäyntikyvyt ovat yhdessä erittäin haastava vastus.
3. Itsenäinen tiedostava ihmiskuntaa vastaan käyvä tekoäly on varmaan teoriassa mahdollinen, mutta, siihen tulee kulumaan pitkän aikaa, ja edelleen on sitten kysymys, miten iso ja hallitsematon riski se on käytännössä.
Tuota neloskohdan riskiä voisi ehkä parhaiten koettaa arvioida ihan konkreettisten käytännöllisten esimerkkiskenaarioiden kautta?
1. Älä koskaan luota siihen, että autokatalyyttinen kumulatiivinen eksponentiaalisesti laajeneva prosessi on ennustettava ellet tunne ja ymmärrä täydellisesti kaikkia siihen liittyviä takaisinkytkentöjä.
Tässä tapauksessa en usko mahdolliseksi edes niiden tuntemista puhumattakaan niiden ymmärtämisestä. Kenellekään.
2. Kyllä. Ja Kiinan suhteen vielä haastavampi. Ja autonomiseksi irrottautuneen tekoälyn suhteen kaikkein haastavin.
3. Esimerkkiskenaario?
Sijoitusyhtiö Ölkkä & Paalu toimii sekä johdannaisten että muiden rahoitusinstrumenttien puhtoisilla ja korkeamoraalisilla markkinoilla. Se käy valtavasti robottikaupankäyntiä joka tuottaa ihan kohtuullisen hyvin. Ö&P haluaa kuitenkin lisää tuottoa koska se tuo lisää asiakkaita joka tuo lisää tuottoa joka tuo lisää tuottoa joka...
Ö&P ottaa käyttöön sijoittavan tekoälyn. Se oppii nopeasti tuottojen optimoinnin ja riskienhallinnan johdannaismarkkinoiden monimutkaisen matematiikan ja sosiaalipsykologien. Tekoäly on niin kiva, että sille annetaan nimi: IsoBella.
Pian IsoBella huomaa, että talouden fundamentit, sen ja sen kaltaisten tekoälyjen, bottikaupan ja inhimillisen ajattelun yhdessä tuottamat riskit vievät markkinoita epävakaampaan suuntaan. Kaskadihäiriön riski markkinoilla on vielä pieni, mutta kasvava.
IsoBellan ja sen kaltaisten käyttämät yhtälöt kertovat samaa: Se, joka vetäytyy ensimmäisenä, jää kuiville. Muut menevät pinnan alle.
Jonain tiettynä millisekuntina IsoBella tulee siihen tulokseen, että aika pian joku muu merkittävän suurta kauppaa käyvä tekoäly aikoo sulkea riskienhallintasyistä kaikki tiliasemansa. Pysyäkseen pinnalla ja välttyäkseen uppeluksiin menemisen, se rupeaa sulkemaan omiaan. Kaikki on valmistettu siihen etukäteen, joten operaatio vie alle millisekunnin.
Heti kun muut isoa kauppaa käyvät tekoälyt huomaavat, mitä IsoBella on tekemässä, ne vetävät oman kriisi&pelastus -skenaarionsa käyttöön. Jokainen pyrkii sulkemaan tiliasemansa minimitappioin.
Bottikauppa reagoi tilanteeseen ja siellä käynnistyy sama prosessi.
Noin sekunnin kymmenesosan kuluessa on tapahtunut maailman historian ylivoimaisesti suurin pörssi- ja bondikaupan romahdus.
Moni rahoitusalan yritys on tehnyt vähän ylimääräistä CDS-kaupalla. Se kaatuu nyt syliin - täysimääräisin vastuin. Millään alan yrityksellä ei ole romahtaneiden kurssien ja päälle kaatuvien johdannaisten hetkellä sellaista vakavaraisuutta, että ne selviäisivät vastuistaan.
Noin... Alle sekunnissa on menetetty globaalista vauraudesta arvopaperit ja alle vuorokaudessa finanssisektori.
Seurauksena on globaalin kaupan, energia- ja hyödyketuotannon romahdus.
Ne jutut toimivat kyllä vielä, joihin ei tarvita sähköistä rahaliikennettä.
Montako kuollutta, vammautunutta, montako kaatunutta hallitusta, montako romahtanutta yhteiskuntaa...? Ja ihan ilman aseita, pelkästään ahneuteen ja rahoitusmarkkinoiden takaisinkytkentöihin pohjautuvalla systeemisellä kehityskululla.
Rahoitusmarkkinoita voi arvioida signaalinkäsittelyn takaisinkytkentöihin liittyvällä ymmärryksellä. Se riski, että botti- ja AI-kauppa johtaa vahvojen takaisinkytkentöjen vuoksi epävakautumiseen tai ääriarvoon siirtymiseen on ihan todellinen ja kasvava.
Jos tämän riskin haluaisi nimetä, niin vaikkapa "totaalinen globaali kaskadihäiriö finanssimarkkinoilla".
Optimitilanteessa ehkä kolmannes ihmiskunnasta jäisi eloon.