No, maailmansotaan tarvitaan enemmän kuin Ruotsin jengi kähinät.Muslimien ei tarvitse olla mitenkään yhtenäisiä, riittää kun useampi euroopan alkaa ruotsia muistuttamaan
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
No, maailmansotaan tarvitaan enemmän kuin Ruotsin jengi kähinät.Muslimien ei tarvitse olla mitenkään yhtenäisiä, riittää kun useampi euroopan alkaa ruotsia muistuttamaan
Eihän siihen tarvita kuin yksi kuollut arkkiherttua jos jännitteet ovat sopivat.No, maailmansotaan tarvitaan enemmän kuin Ruotsin jengi kähinät.
Liitetään alkuperäinen, erinomaisen oivaltava avaus, ettei vallan unohdu mistä ketju sai alkunsa.Onko kolmas maailmansota jo alkanut? Eletäänkö nyt vuonna 2023 vuotta 1938 uudelleen? Emme vain tiedä sitä vielä.
Maailmantilanne kiristyy kiristymistään:
Diktatuurit ja fundamentalistit vs. demokratiat ja liberalistit. Punaiset vastaan siniset.
Voimatasapaino on vahvasti sinisten hyväksi. Ajattelemme siis ettei punainen osapuoli eskaloi, koska se häviäisi sodan. Ajattelutapa on väärä, koska ajatusmaailmamme muodostuu sinisen osapuolen maailmankatsomuksen logiikalla.
Muutamia eskaloitumisriskiä puoltavia näkökulmia:
1. Punainen osapuoli voi eskaloida mielin määrin. Ei ole vapaata lehdistöä kertomassa sodan kauhuista. Hyökkäyssotaa käydään oman maa-alueen ulkopuolella.
2. Konflikti ei leviä ydinsodaksi ellei punainen osapuoli käytä ydinasetta ensin. Niinpä punainen osapuoli ilmoittaa ettei käytä ydinasetta elleivät vieraat joukot tunkeudu sen maa-alueelle.
3. Sota käydään siis perinteisin asein ja kolmansien ei-ydinasevaltioiden alueilla (Suomi - Baltia - Valko-Venäjä - Ukraina - Lähi-Itä - Taiwan - Keski-Afrikka)
Olisikohan aika päivittää maailmankuva siitä, ettei kolmas maailmansota ole mahdollinen, koska se tarkoittaisi ydinaseiden käyttöä? Nimenomaan tämä sama ongelma mahdollistaa hyökkäyssodan käymisen kolmansien ei-ydinaseellisten maiden alueilla täysin huoletta.
Ei taida olla näköpiirissä aikaa jona joku maa tai liittouma uskaltaisi käydä avoimeen sotaan Kiinaa vastaan, se juna on jo mennyt aikaa sitten. Pelko siitä että Kiina hyökkää Taiwaniin on syystä suuri ja täytyy vain toivoa että "Kiinan 7 viisasta miestä" laskevat operaation miinusmerkkiseksi ja äärimmäisen häpeällisen tappion mahdolliseksi. Olisi mielenkiintoista tietää millainen on taiwanilaisten maanpuolustustahto? Siellähän ei käsittääkseni ole reserviläisarmeijaa vaan sotilaat ovat ammattilaisia? Määrä lienee tällöin aika vähäinen joten miten lienee kyky esim. pitkiin katutaisteluihin? Ilmeisesti luotetaan siihen että kiinalaisten maihinnousualukset pystytään pääosin tuhoamaan jo merellä?Arvioin että jos laajamittainen Taiwanin sota alkaisi, niin sillä olisi sekä Kiinan että Taiwanin kautta niin merkittäviä vaikutuksia maailmantalouteen että sodan eskaloitumista olisi vaikea välttää. Länsimaissa talouslama aiheuttaisi levottomuutta, ja myös kolmannessa maailmassa nähtäisiin merkittäviä epäsuoria vaikutuksia.
Ei taida olla näköpiirissä aikaa jona joku maa tai liittouma uskaltaisi käydä avoimeen sotaan Kiinaa vastaan, se juna on jo mennyt aikaa sitten. Pelko siitä että Kiina hyökkää Taiwaniin on syystä suuri ja täytyy vain toivoa että "Kiinan 7 viisasta miestä" laskevat operaation miinusmerkkiseksi ja äärimmäisen häpeällisen tappion mahdolliseksi. Olisi mielenkiintoista tietää millainen on taiwanilaisten maanpuolustustahto? Siellähän ei käsittääkseni ole reserviläisarmeijaa vaan sotilaat ovat ammattilaisia? Määrä lienee tällöin aika vähäinen joten miten lienee kyky esim. pitkiin katutaisteluihin? Ilmeisesti luotetaan siihen että kiinalaisten maihinnousualukset pystytään pääosin tuhoamaan jo merellä?
Niin tai näin en usko mahdollisen hyökkäyksen Taiwaniin olevan WW3 aloitus.
Jatketaan Kiinasta vaikka tässä langassa.Niin, tässä nimenomaan nähdään se Kiinan kasvanut tuki. Ryssä saa ne romupihan romut ajokuntoon ja rintamalle, sama koskee kaikkea muutakin kalustoa.
Joka tuutista tulee kuinka Kiina on rakentanut/rakentaa ryssän sotateollisuuden sellaiselle tasolle jota ei olla nähty sitten toisen maailmansodan. Jos tämä tieto on totta niin sen vaikutuksia aletaan näkemään sitten 2-3 vuoden päästä, tähän asti on aavisteltu ryssän vanhojen romujenkin riittävän.
Kiinalle niin vahva venäjä on paras, että se pystyy laittamaan kampoihin lännelle Euroopan alueella. Tämä antaa sitten Kiinalle suuremman mahdollisuuden aloittaa omat valloitusretkensä Aasian suunnalla, ensimmäisenä Taiwan ja siitä sitten pikkuhiljaa muitakin saaria ja lopuksi mantereen puoleltakin jollei tähän puututa isosti ennen sitä.
Kiina on valmistautunut isompaan rähinään kymmeniä vuosia ja tähän länsi ei ole ymmärtänyt reagoida mitenkään. Jos ajatellaan isossa kuvassa niin Kiinalle tämä venäjän (epäonnistunut) sotaretki Ukrainassa on yksi tärkä pala suuremmassa suunnitelmassa. Tässä pitää muistaa se, että ei ole enää mitään paluuta normaaliin maailmaan, siihen maailmaan joka tunnettiin ennen ryssän hyökkäystä Ukrainaan. Nyt peli on avattu ja nyt niitä siirtoja on alettu ottamaan. Ensimmäisen siirron otti tietysti ryssäläinen kun se ei tunnetusti pysy housuissaan silloin kun valloituskiima iskee päälle, no se törmäsi ukrainalaiseen seinään ja jäi siihen jumiin, tämä siirto on silti edelleen käynnissä ja se sitoo lännen voimavaroja hyvin.
Toinen siirto oli lähi-idän konfliktin eskaloiminen - eli Hamasin hyökkäys Israeliin putinin syntymäpäivänä 7.10.2023. jolloin lännen resursseja saatiin levitettyä taas laajemmalle alueelle. Tässä kohtaa myös se Ukrainan suurempi tukeminen alkoi hiipumaan, eli jenkkien ja lännen resurssit eivät enää pysynyt välttämättä täysin perässä siihen tarpeeseen nähden joita tuettavat maat olisi tarvinnut.
Kolmas siirto oli se, että Iran löi pökköä pesään ja yritti tehdä suuren iskun Israeliin. Tämän iskun perimmäinen tarkoitus jäi kuitenkin hiukan epäselväksi että mitä Iran tällä liikkeellä yritti saavuttaa. Tällä kertaa se jäi suutariksi ja Iranin asevoimien yhdeksi suurimmaksi häpeäpilkuksi - eli tämän kolmannen siirron voidaan olettaa epäonnistuneen siltä osin mitä vaikutuksia sillä lähdettiin hakemaan. Oma ajatus on, että tällä haettiin sitä kolmatta siirtoa lännen voimien sitomiseksi ja levittämiseksi - toisaalta osittain tässä kyllä onnistuttiin vaikka isku Iranin näkökulmasta epäonnistuikin.
Neljäntenä siirtona voidaan pitää sitä mitä Afrikan alueella tällä hetkellä tapahtuu. Siellä länsi on ottamassa turpaan joka alueella ryssältä ja muilta akselivalloilta. Tästä esimerkkeinä Burkina Faso, Mali ja nyt kolmantena Niger josta on lähiaikoina ajettu Ranskan ja USA:n joukot ulos maasta, kuten jo aiemmin ne ajettiin pois Burkina Fasosta ja Malista. Nigerissä Wagner on saapunut maahan ja tuonut myös mukanaan oman ilmatorjuntakalustonsa. Nigerissä on ollut tähän päivään asti USA:n tärkein lentotukikohta koko Afrikan alueella. Sieltä on pystytty seuraamaan koko kriittisen Keski-Afrikan alueen tapahtumia - nyt tämän koko alueen ottaa haltuunsa venäjä. Eli tälläkin alueella voidaan saada jotain kähinää aikaiseksi niin, että länsi joutuu sitomaan isomminkin kalustoa tälle alueelle, toki tämä ei ole mikään prioriteetti ykkönen, mutta kuitenkin yksi paikka joka vaatii ainakin jonkilaista huomiota.
Viidentenä voidaan ottaa Etelä-Amerikan tapahtumat ja siellä varsinkin Venezuelan yritykset sekoittaa pakkaa tässä kuitenkaan sen suuremmin onnistuen - ainakaan vielä.
Kuudentena sitten Kiinan oma hääräys omalla lähialueellaan. Esimerkkinä voidaan ottaa saarien valtaukset ja niille sotilastukikohtien rakentaminen ynnä muu muille lähialueiden valtioille vittuilu. Kiinan merivoimat on toistuvasti iskenyt kiistellyillä merialueilla filippiiniläisten kalastaja-alusten ja ranikkovartioston alusten kimppuun vesitykeillä. Tämä on omasta mielestäni sellaista pidemmän aikavälin toimintaa jolla Kiina yrittää normalisoida sen, että se voi käydä heikompien maiden kimppuun ilman sen suurempaa vastausta. Saman tyylistä touhua, jota ryssä piti Ukrainaa kohtaan ennen vuoden 2022 hyökkäystä.
Näistä kaikista ns. siirroista voidaan vetää yhteydet Kiinaan. Uskon että Kiina on kaikkien näiden tapahtumien takana ainakin osittain ja nämä kaikki tapahtumat myös tukevat Kiinan omia pyrkimyksiä haastaa USA maailman johtavana valtiona. USA heräsi tähän asiaan Trumpin kaudella, mutta nyt Bidenin kaudella näihin Kiinan pyrkimyksiin on herätty tosissaan. Tästä kertoo se, että Kiinaa ja Kiinan teollisuutta kohtaan on alettu asettamaan pakotteita. Pakotteet on kohdistunut Kiinan johtaviin teknologiafirmoihin, esimerkkinä Huawei. Lisäksi sähköautofimoja kohtaan on suunnitteilla isompia pakotteita. Kiinan terästuontia kohtaan on myös suunnitteilla isompia pakotteita - kuten myös muita sellaisia aloja kohtaan joista varsinkin USA on jäänyt Kiinasta jälkeen. Tästä mainittakoon vaikka sellainen kuin valtamerialusten valmistus - knoppitietona tästä että USA rakensi viime vuonna n. 10 valtamerialusta ja Kiina n. 1000 valtamerialusta. Kiinan teollisuus on maailman tehokkain ja tuottavin ja nyt tätä vastaan länsi on joutumassa ns. taisteluun. Ennen kuin se todellinen yhteenotto alkaa, yhteen otetaan talouden- ja teollisuudenaloilla.
Omasta mielestäni nyt ollaan siinä pisteessä, että Kiina on ajettu tilanteeseen jossa sen on valittava puolensa. Joko se jatkaa venäjän tukemista sodassa Ukrainaa vastaan ja kohtaa USA:n pakotteet tai sitten se lopettaa venäjän tukemisen ja jatkaa taloutensa kasvattamista.
USA on nyt myös sellaisessa tilanteessa, että sen on nyt pakko toimia Kiinaa kohtaan, jos se meinaa pysyä maailman talous- ja sotilasmahtina. Nämä ovat viimeisiä hetkiä, jolloin USA:lla on vielä voimia kohdata Kiina myös sotilaallisesti.
Jos Kiina valitsee ryssän tukemisen, jenkit tulevat laittamaan uusia pakotteita Kiinaa kohtaan - tämä asia on myös sanottu monella suulla lähiaikoina.
Kiinan on sitten taas vastattava näihin pakotteisiin omilla pakotteilla USA:ta kohtaan. Pakotteet ovat alussa lieviä mutta kiristyvät kerta toisensa jälkeen, samoin Kiinan venäjän tuki tulee kasvamaan kokoajan jolloin pitkässä juoksussa USA:n ja Kiinan välit tulevat kärjistymään todella pahasti.
Pahin mahdollinen tilanne on se, että Kiinan talous romahtaa, jolloin Kiinalla ei ole enää "mitään hävittävää" - silloin Kiina voi tukea ryssälää täysin avoimesti kaikilla olemassa olevilla keinoillaan. Tällöin myös se Taiwaniin kohdistuva hyökkäys voisi olla ajankohtainen.
Paras mahdollinen tilanne olisi se, että Kiina lopettaisi venäjän tukemisen, Ukraina voittaisi sodan parin vuoden sisällä, ryssälän talous romahtaisi ja putte roikkuisi hirtettynä sähkötolpassa. Tällöin elämä voisi palautua suhteellisen normaaliksi.
Oma veikkaus on, että tälläkin kertaa joudutaan menemään pahimman kautta, kiitos lännen munattomuuden.
Ukrainan voitto ja ryssän täydellinen häviö on ratkaiseva asia koko yhtälössä.
Kiitos siirrosta, ajattelinkin että tuolle viestilleni olisi parempi joku muu ketju kuin puhdas Ukraina-ketju, se kun käsitteli paremminkin Kiinaa ja sen pyrkimyksiä kuin pelkkää Ukrainan sotaa.Jatketaan Kiinasta vaikka tässä langassa.
Kiina liittolaisineen pyrkii vaihtamaan nykyisen maailmanjärjestyksen jota johtaa USA liittolaisineen. Siksi Kiina joko suoraan tukee tai katsoo sormien välistä kaikkea toimintaa joka vahingoittaa länttä. Ensimmäistä edustaa Venäjä Ukrainassa ja toista Iranin proxyjen riehunta Lähi-idässä. Ei haittaa vaikka nämä toimet lyhyellä aikavälillä vahingoittaisivat Kiinan intressejä.
Aasiassa Kiina hakee asemiaan ja kasvattaa voimiaan. Hongkong on jo alistettu ja merialueilla käydään hybridisotaa. Taiwania painostetaan.
En usko että Kiina on vielä valmis hyökkäämään Taiwaniin. USA liittolaisineen on liian vahva ja hävitty sota pysäyttäisi Kiinan projektin ikiajoiksi. Taiwanin osalta pelataan pitkää peliä, ja mikäli voimasuhteet muuttuvat tai USA vetäytyy omalle mantereelleen, hyökkää Kiina varmasti.
Venäjä on takapajuinen läävä mutta Kiina on pelottavan voimakas. Maassa on maailman suurin teollisen tuotannon kapasiteetti jonka lisäksi Kiina on teknologiajohtaja mm. uudessa energiatekniikassa. Eurooppa on riippuvainen Kiinan kuluttajatuotteista, teollisuuden komponenteista ja lääkkeiden raaka-aineista. Näitä ei korvata yhtä helposti kuin Venäjän maakaasua.
Kyllä, mutta mistä Kiina saisi markkina-alueen länsimaiden tilalle jos se aloittaisi sotatoimet länttä vastaan? Raha se Kiinankin taloutta pyörittää, ei ryssillä, afrikassa, etelä-amerikassa jne. ole pätäkkää jolla Kiinan talous toimii.Venäjä on takapajuinen läävä mutta Kiina on pelottavan voimakas. Maassa on maailman suurin teollisen tuotannon kapasiteetti jonka lisäksi Kiina on teknologiajohtaja mm. uudessa energiatekniikassa. Eurooppa on riippuvainen Kiinan kuluttajatuotteista, teollisuuden komponenteista ja lääkkeiden raaka-aineista. Näitä ei korvata yhtä helposti kuin Venäjän maakaasua.
Tarvitseeko sen saada? Kukaan joka haluaa maksimoida taloudellista hyvinvointia ei aloita suursotaa.Kyllä, mutta mistä Kiina saisi markkina-alueen länsimaiden tilalle jos se aloittaisi sotatoimet länttä vastaan? Raha se Kiinankin taloutta pyörittää, ei ryssillä, afrikassa, etelä-amerikassa jne. ole pätäkkää jolla Kiinan talous toimii.
Ei mistään. Kiinalla on jo nyt kasvuhaasteita, koska se on jo niin vahvasti levittäytynyt joka puolelle. Uskoisin, että brics+afrikka akselilla Kiinan rooli on vielä korostuneempi (suhteellisesti) kuin länsimaissa johtuen sen kyvystä tuottaa halpoja massatuotteita. Sitä mukaa kun elintaso kolmansissa maissa kasvaa, myös lännen merkitys vähenee. Tämä ottaa kuitenkin aikaa.Kyllä, mutta mistä Kiina saisi markkina-alueen länsimaiden tilalle jos se aloittaisi sotatoimet länttä vastaan?
Juuri näin. Talous ja kauppasuhteiden pilaaminen ei ole koskaan estänyt sotaa. Toki hyökkääjällä on voinut olla kuvitelma että aloittamansa sota ei pilaa kauppaa, kuten Hitlerin hyökkäys puolaan ja silloinen Ranskan ja Saksan välinen merkittävä kauppa. Mutta Hitlerin sotaintoa ei varmaan olisi lopulta pysäyttänyt mikään. Jees miehiä olisi tullut vain lisää lähipiiriin kunnes kaikki järkipuhe kaikonnut. Putinilla saattaa olla sama ongelma.Tarvitseeko sen saada? Kukaan joka haluaa maksimoida taloudellista hyvinvointia ei aloita suursotaa.
Joko suursotaa ei aloiteta, tai sitten talous saa jäädä joksikin aikaa sivurooliin.
Kiinanian yhteiskuntarauha on levännyt ja lepää kansan hyvinvoinnin (suhteellisen) varassa eli sen mitä kinukille jää lapaseen kuun lopussa ja mitä sillä saa. Suht tasainen talouskasvu on taannut että lautaselta löytyy riisin lisäksi muutakin kuin rotanpaskaa. Kiinanian keskiluokka eli 850 miljoonaa kun lähtee kaduille sotatalouteen siirtymisen seurauksena tahi kauppasodan seurauksena niin Xi:ltä loppuu paukut monessakin suhteessa.
Nythän yksi arkkiherttua jo lähes kuoli.Eihän siihen tarvita kuin yksi kuollut arkkiherttua jos jännitteet ovat sopivat.