Nojatuolistrategi
Ylipäällikkö
Kovasti kiinnostaisi tietää ketkä länsinaapurit maksavat Venäjän laskut?
Ja, millä tavalla?
Venäjän taloudessa on paljon suurempiakin kuoppia kuin yhtäkkiä romahtanut öljyn maailmanmarkkinahinta. Mutta tottakai öljyn hinnan lasku iskee kuin Wladimir Klitsckon alakoukku Venäjän talouteen. Valtion tuloista kun on 70%:ia budjetoitu saataviksi öljyn ja kaasun myynnistä. Jokainen varmasti ymmärtää että niinkin rikkailla luonnonvaroilla siunatulla maalla kuin Venäjä, pitäisi olla muutakin tuotetta maailmalle myytäväksi kuin pelkkää hiilivetyä.
Jaakko olisi varmaan parempi vastaaja tuohon kysymykseen, mutta paremman puutteessa koetan arvata, ketkä artistit maksavat viulut:
Ne maat (ja yritykset), joiden Venäjän-kauppa on absoluuttisesti tai suhteellisesti suurinta ja jotka osallistuvat talouspakotteisiin. Takavuosilta muistan, että esimerkiksi Suomi on ollut suurempi kauppakumppani Venäjälle kuin Yhdysvallat. Arvauslinjalla jatkaen voisi kuvitella, että EU on Venäjän suurin kauppakumppani. EU:n sisällä asia monimutkaistuu. Saksa epäilemättä on suurin vienti- ja tuontimaa absoluuttisesti, mutta prosentuaalisesti Venäjän osuus on vaatimaton. Suomen kauppataseessa Venäjä näyttelee paljon suurempaa roolia (1990-luvun lama on muistissa).
Valtion elinkeinorakenne kehittyy yleensä varsin ennustettavasti: maatalous - teollisuus - palvelut. Sieltähän Suomikin aloitti. Suo, kuokka ja Jussi. Sittemmin on tullut teollisuutta. Nykyisin saa jopa palvelua. Tuntuu kuitenkin, että Venäjä on jäänyt kaivamaansa kuoppaan: maa-talouteen.