iku-tykäri kirjoitti:
RPG83 kirjoitti:
iku-tykäri kirjoitti:
Einomies1 kirjoitti:
Vaikka meillä suomessa on totuttu siihen attä asiat toimivat ja ydinvoima on turvallista, ei mieltäni lohduta kuulla jatkuvasti Loviisa 3:n jatkuvista ongelmista rakennusvaiheessa. Myöskään ruotsin ydinvoiman ongelmat ja vaaratilanteet eivät mieltä lohduta.
Pitää olla varmaankin jonkinlainen elämäntapa-vihreä, jotta tajuaisi miten Olkiluoto kolmosen viivästyminen on merkki ydinvoiman turvattomuudesta. Minä en ainakaan sitä tajua.
Ongelmat rakentamisen laadussa ovat vähän eri asioita kuin aikataulusta lipsuminen.
Ongelmat rakentamisen laadussa nimenomaan aiheuttivat sen aikataulusta lipsumisen (Arevan puolimalkaisten paperitöiden ohella).
Jos olette viime vuosina yhtään seuranneet medioita niin kysymys ei ole ollut pelkästään 5 vuoden myöhästymisestä joka tapahtuisi todellakaan yksin paperitöistä.
Jo 2007 reaktorikuoren betonin laatu sekä raudoituksissa tehdyt mokat johtivat rakenteiden osittaiseen purkamiseen ja uudelleen valamiseen.
Tämä ei jäänyt ainoaksi tapaukseksi vaan näitä mokia on sattunut jatkuvasti. On aivan selvää että mikään "sekaannus paperitöissä" ei aiheuta 5 vuoden viivästystä (arvio 2012 joka voi vielä kasvaa yli 2014) rakentamisessa vaan kyseessä on toistuvat turvallisuuspuutteet ihan turvallisuussuunnittelussa.
Olenko minä ainoa suomalainen jota huolettaa tällainen rakentaminen ja suunnittelu? Kaikki tietävät mitä paskaa tehdään ihan normaalirakentamisessakin huolimatta kaikesta valvonnasta ja suunnittelusta ja kehittyneistä materiaaleista!
Paperityöt on sekaisin suomalaisillakin rakennusfirmoilla ja projektien kustannukset paukkuvat x2 yli, viivästyksiä kuukausilla, rakennusvirheitä virheiden perään, valvonta ei pysy perässä. Kaikkiko muuttuu kun rakennelmat kasvavat ja monimutkaistuvat ydinvoimalamittoihin ja ongelmia ei tule? Haloo, onko oikeasti realismia?
Katsoin taannoin erään "fiinin" A-studion ohjelman jossa nyt Venäjällä työskentelevä, silloinen säteilyturvakeskuksen johtaja Jukka Laaksonen vastasi suoraan että Areva-Siemens oli aikanaan lähtenyt rakennushommaan liian heppoisilla suunnitelmilla kun toimittaja aikansa tivasi että mikä maksaa. Siemensin saksalaiset yhteistyökumppanit olivat varottaneet Arevalaisia siitä että suomen turvallisuusvaatimukset ovat kovempia kuin mihin Areva on muualla tottunut, no tämä on hyvä asia kyllä.
Laaksosen mukaan puutteita on ollut työnjohdossa, alihankkijoiden laadussa, varajärjestelmien heppoisuudessa, rakentamisen tasossa jne. Eipä tämä luottamusta herätä.
Kannattaa muuten katsella ja lukea "fiinejä dokumentteja" niin on jotain asiatietoakin jolla käydä keskustelua ja avartaa omaa maailmankuvaansa jankkaamisen sijasta.
Hän kyllä totesi että STUK vastaa siitä että kun laitos aikanaan (ehkä vielä elinaikanamme) valmistuu, se täyttää kaikki vaatimukset. Mutta kuten aikaisemmassa viestissä sanoin, STUK epäonnistui surkeasti arviossaan Fukushiman onnettomuuden riskeistä ja Laaksonen kollegoineen toistivat samaa mantraa loppuun saakka ilman muutosta lausunnoissaan vaikka muutakin tietoa alkoi tihkumaan. Antaako tämä luotettavan kuvan ko. viranomaisesta?
Kaiken lisäksi Laaksonen joka johtajana lieneen ollut parhaiten kokonaiskuvasta Arevan hankeessa perillä, karkasi kesken kaiken Venäjälle suuren rahan perään. Seuraajalla on hikinen homma perehtyä asiaan ja tuskin pääseekään kokonaan kartalle siitä mitä on korjattu ja tehty jo aikaisemmin.
Vaikka meillä ei ole noita Tsunameja ja maanjäristyksiä niin kannattaa muistaa että voimalan elinkaari on n. 50 vuotta. Kuka voi luvata varmasti että kelvottomien ranskalaisten betonivalut eivät ala pettämään tai vuotamaan 25 v.päästä kun vähän väliä on korjailtu ja paikattu?
Entä sotatilassa? Ydinvoimala on erittäin haavoittuvainen ja riskikohde vihollisen hyödynnettäväksi. Helpoin tapa saada kaaos aikaan käyttämättä omia ydinaseita on pistää muutama ohjus tai pommi voimalaan jolloin saadaan väestö ja viranomaiset paniikkiin ja helpotetaan omaan toimintaa. Perusteena riittää vahinko ja pikku pahoittelut ja that`s it.
Jos yhteiskunnan päätöksentekoa, varastoja ja materiaalia nykyään pyritään hajasijoittamaan kriisikestävyyden lisäämiseksi niin eikö olisi järkevämpää rakentaa pieniä voimaloita paljon ja verkottaa ne? Tällöin yhden tai kahden menetys ei kirpaise niin paljon kuin yhden valtavan joka vastaa jopa 10-15 % osuudesta energiassa. Sen lisäksi iso osa maasta on elinkelvoton kymmeniä jopa satoja vuosia eteenpäin. Hyvä lahja jälkipolville samooin kuin kallioperässä kytevät ydinjätteet joiden säilyvyyttä ei kukaan voi taata varmasti.
Turve- ja hakevoiman sekä biokaasun hyödyntämiseen pitäisi santsata ja käyttää niitä yhdessä kehittyneiden puhdistusjärjestelmien kanssa. Tämä riittää varmasti.
Hiilen käyttöä tullaan varmasti vähentämään sen kasvaneiden kustannusten takia.
Korostettakoon että minä olen aina Fukushimaan saakka ollut ydinvoiman puolella mutta illuusio turvallisuudesta varsinkin kun kyseessä oli maailman edistyksellisin valtio teknologiassa, murtui ja senverran avasi silmiäni että olen muuttanut kantani asiassa.
Enkä ole siis ikivihreä pilvenpolttelija.
Tässä Ylen saitilta juttu Laaksosen haastattelusta:
18.10.2011 klo 19:39 | päivitetty 8.6.2012 klo 15:40
STUK:n Laaksonen ja Arevan toimitusjohtaja kirjeenvaihdossa Olkiluoto 3:n ongelmista
Ylen A-studio on saanut haltuunsa kaksi kirjettä, jotka kertovat ongelmista Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan automaatiojärjestelmien suunnittelussa.
Säteilyturvakeskuksen pääjohtajan Jukka Laaksosen ja voimalaa rakentavan Arevan silloisen toimitusjohtajan Anne Lauvergeonin kirjeenvaihto vuodenvaihteessa 2008 - 2009 paljastaa mm., että Areva ei ole Laaksosen mielestä käyttänyt suunnittelutyössä parasta asiantuntemustaan.
Lauvergeon puolustautui panemalla osan syystä tilaajan eli TVO:n vastuulle.
Kirjeenvaihdosta on kulunut lähes kolme vuotta, mutta voimalan automaatiojärjestelmät eivät ole vieläkään valmiit.
A-studio haastatteli Säteilyturvakeskuksen pääjohtajaa Jukka Laaksosta Olkiluoto 3:n rakennustöiden viivästymisestä maanantaina (17.10.2011), eikä Laaksonen suostunut vieläkään arvioimaan, milloin voimala mahdollisesti valmistuu.
Lähteet:
YLE Uutiset
http://yle.fi/uutiset/stukn_laaksonen_ja_arevan_toimitusjohtaja_kirjeenvaihdossa_olkiluoto_3n_ongelmista/5439731