Öööh...miten tätä menetelmää voidaan soveltaa, kun saatavilla on vain salakielistä radioteitse tms. lähetettyä viestiä? Sen ymmärrän, että Enigma olisi lapsellisen helppo murtaa jos päästään tekemään hajaspektrihyökkäystä lähietäisyydelle ja esim. virrankulutusta analysoimaan. Mutta ei se onnistu radioteitse morsetettuun viestiin. Salaus on jo kauan aikaa sitä ennen tehty.
Kyllähän tässä meinaa välillä itsellänikin mennä pää pyörälle kun näitä kryptojuttuja lueskelee kirjoista. En yhtään ihmettele että monet koodinpurkajat liittoutuneiden puolella
kokivat hermoromahduksia sota-aikana!
Kirjotin hieman epäselvästi ja leveäperäisesti tuon jutun, mitä tarkoitin. Ehkäpä olisi korrektimpia sanoa että sähköistet kytkennät pystyttiin rakentamaan matemaattisen analyysin avulla. Näin pystyttiin tekemäään koska oli olemassa ennakkotietoja, sekä oli olemassa hyvä matemaatikko puolalaislla (rejewski). Enigman sisälle ei tarvinnutkaan kurkata fyysisesti.
Puolalaisilla oli kuitenkin jonkin verran esitietoja 3 roottori enigmaan.
1. kaupallinen enigma ostettiin kaupasta
2. vakooja toimitti oikean sota-enigman, käyttöoppaan (?)
3. vakooja myös toimitti oikeita salausasetuksia kahden kuukauden verran liuskoina
4. viestiliikennettä materiaaliksi oli yleisesti saatavilla
5. tiedettiin että yksi kirjain enkryptoitiin erääksi toiseksi kirjaimeksi.
6. enigma sekä dekryptasi että enkryptasi viestejä.
7. A kirjain ei voinut enkryptautua A kirjaimeksi jne jne... (mitä ilmeisimmin näin tiedettiin puolalaisten toimesta)
Puolalaiset eivät tienneet sisäisiä kytkentöjä (internal wirings) varmuudella, joten he arvuuttelivat aluksi hieman. He eivät ikinä päässeet fyysisesti katsomaan oikeaen sota-enigman johtoja, omin silmin. Elikkä jouduttiin käyttämään analyyttisiä menetelmiä.
"Entry discin" kytkennät kuitenkin arvattiin "valistuneella arvaukseella" kulkevan ABCDEFG..... järjestyksessä. Tämä arvaus tehtiin koska se vaikutti olevan oikea ratkaisu logiikkaan turvautuvalta kansalta, saksalaisilta... Ensimmäinen arvaus elikkä sama järjestys kuin enigman näppäimistössä olikin alunperin mennyt pieleen, niin abcd järjestys olikin arvaus numero kaksi.
Ilmeisesti tämä puolalainen matemaattinen teoria kytkentöjen tietämiseen vissiin esitellään tässä tutkimuksessa.
https://math.berkeley.edu/~rmb/writings/enigma.pdf
Kytkentöjen tietäminen ei kuitenkaan ollut koko enigman murtamista. Kytkennät muodostivat vain osa-alueen enigma salauksesta. Lainaus kyseisestä tutkimuksesta s.55
"
Knowing the wiring of Enigma was only the beginning. Rejewski
needed some way of discovering daily keys without fortuitous
deliveries from French intelligence"
'Daily keys' piti jotenkin saada selville sakuilta. Polskit käyttivät tähän tarkoitukseen 30-luvulla erilaisia tekniikoita ja taktiikoita.
Englantilainen 'Bombe' käytti erilaista taktiikkaa murtohyökkäyksessä, kuin polskien 'Bomba'. Englantilaisten vissiin oli pakko saada niitä 'cribsejä'. Elikkä tiettyjä sanoja ja kirjaimia enkryptoiduista viesteista piti arvata oikein. Elikkä rutiiniviestit 'ei mitään uutta', Hitlerin syntymäpäivätoivotukset, sääraportit jne...