Enigman ongelma oli, että siinä luotettiin liikaa kirjainparien vaihtoon ns. plugipöydän kautta.
Jos sitä ei olisi otettu, vaan sen sijaan esimerkiksi 3-roottorin sijaan käytetty 5-roottorista mallia (laivastolla oli 4-roottorinen malli ja sitä ei saatukaan murrettua), olisi homma ollut ns. pihvi. Lisäksi saksalaisten olisi pitänyt ehdottomasti tehdä sellainen jippo, että laittaa jokaisen viestin alkuun ja loppuun (siis selkokielisen) satunnaisia kirjaimia satunnainen määrä. Tämä sekoittaisi kivasti ennakoitavuutta ja liikenneanalyysiä. Jos vielä viestikohtainen avain olisi (sen salaamisen päiväkohtaisella avaimella lisäksi) piilotettu viestin joukkoon (päivän koodiavain määrittelisi, minne sinne), olisi murtaminen ollut aivan mahdotonta, koska viestikohtaista avainta ei olisi saatu selville, eikä siten päiväkohtaista avaintakaan. Nythän saksalaiset laittoivat viestikohtaisen avaimensa ja vielä KAHTEEN KERTAAN viestin alkuun, jossa se oli salattuna päiväkohtaisella avaimella. ISO, ISO, ISO MOKA.
Tosin olisi ollut lapsellisen helppoa laittaa Enigmaan jokin feedback-systeemi, jossa siis vaikkapa jokaisella näppäimenpainalluksella olisi lähtenyt toinenkin sähkösignaali kulkemaan roottoreiden läpi toisesta kohtaa
(kohdasta X, riippumatta siitä, mitä kirjainta painetaan) ja se, mikä kirjain siitä "olisi tullut toisessa päässä Enigmaa", olisi vaikkapa siirtänyt yhtä roottoria (vaikkapa viimeistä 5:stä roottorista) tuon kirjaimen järjestysnumeron verran eteenpäin. Tämä olisi sekoittanut kryptoanalyysin aivan totaalisesti, koska selkokielisen viestin sisältö, järjestys, roottorien järjestys ja roottorien alkuasetelma olisi luonut tuosta yhdestä roottorista käytännössä näennäissatunnaisesti pyörivän "hullunmulkun". Koska "hullunmulkku" pyörähtää joka kerta 1-26 pykälää (eli voi olla mikä tahansa seuraavalla kerralla), se sekoittaa myös omat tulevat pyörähdyksensä entistä enemmän ja siis sekoittaa itse itseäänkin. Toki, jos haluttaisiin olla ehdottoman varmoja, että "hullunmulkku" ei paljasta vahingossakaan mitään niistä roottoreista ja viestin sisällön salauksesta (kun se kerran käyttää samoja roottoreita samoissa asetelmissa), pitäisi olla itse asiassa kaksi rivistöä roottoreita: Toinen salaa "normaalisti" kuten Enigma salasi ja sitten sillä salattu viesti menisi toisen rivistön läpi, joka olisi "hullunmulkkuna" eli feedback-systeeminä.
Hmmm... mikäli "hullunmulkku" käyttäisi samoja roottoreita JA signaali lähtisi esimerkiksi "vastapuolelta sitä kirjainta jota painetaan" (eikä siis aina kohdasta X) JA selkokieliseen viestiin laitettaisiin satunnainen määrä satunnaisia kirjaimia alkuun, ne sekoittaisivat "hullunmulkkua" aivan mielipuolisesti ja sitä kautta koko salakielistä viestiä lopulta, koska vaikuttaisivat koko salauksen lopputulokseen!
Koska vihollinen ei voi tietää, miten monta kirjainta ja mitä kirjaimia on selkokielisen viestin alkuun laitettu, hänellä ei ole mitään mahdollisuutta tietää, millä tapaa "hullunmulkku" on lähtenyt pyörimään, miten se on salannut ja miten se niin ollen tulee jatkossa salaamaan. Eli feedback-systeemiin yhdistyisi oikea satunnaisuus siitä, mitä kirjaimia ja miten monta on satuttu kulloinkin laittamaan selkokielisen viestin alkuun. Koska nämä kirjaimet voidaan helposti kuitenkin poistaa selkokielisestä tekstistä kun se on purettu, ne eivät tee hommasta vaikeampaa. Mutta vihollisen, joka ei pysty purkamaan viestiä, ei voi poistaa niitä sieltä, eikä siten voi päästä käsiksi siihen, mitä ne ovat ja miten ne vaikuttavat koko viestin salaukseen. Pirullista, pirullista, ettenkö sanoisi!
Amerikkalaisten SIGABA oli helvetin kova salausvekotin. Ei taitaisi murtua vielä nykyäänkään varmuudella. Parempi kuin navajo. SIGABA:ssa viestikohtainen avain laitettiin sellaisenaan salatun viestin joukkoon päivän salausavaimen osoittamiin kohtiin.