Suomalaisasiantuntija arvioi: Onko Pohjois-Koreassa meneillään vallankaappaus?
Keskiviikko 8.10.2014 klo 20.54
Pohjois-Korean johtajan yli kuukauden kestänyt poissaolo on ruokkinut spekulaatioita vallankaappauksesta.
Tällaisia kuvia Kim Jong-unista on totuttu näkemään mediassa. Kuva sotilastukikohtavierailulta. (EPA/AOP)
LUE MYÖS
Väite: Kim Jong-un ei ole enää Pohjois-Korean johdossa
Lehtiväite: Kim Jong-un sairaalahoidossa korkokenkien takia
Huhuille vahvistus: Kim Jong-unilla terveysongelmia
Suljetun valtion johtaja
Kim Jong-un on totuttu näkemään esillä. Tarkastamassa Pohjois-Korean tehtaita ja sotilastukikohtia, arvioimassa naisten kenkien valmistusta, halaamassa lapsia, toivottamassa lävistettyä koripallotähteä tervetulleeksi maahan tai seuraamassa pohjoiskorealaisen tyttöbändin esitystä vaimo rinnallaan.
Kesäkuun aikana Kim esiintyi julkisesti 17 kertaa, elokuussa 16 kertaa. Nyt diktaattori on kuitenkin nähty edellisen kerran julkisuudessa syyskuun 3. päivänä. Poissaoloa on kestänyt jo yli kuukauden.
- Se on pitkä aika diktatorisessa maassa, jossa johtajan rituaalinomainen näyttäytyminen on keskeisessä osassa, Korea-tutkija
Antti Leppänen Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimuskeskuksesta arvioi.
Johtajan vallan esille tuominen on kuulunut Pohjois-Koreassa asiaan jo Kimin isoisän
Kim Il-sungin valtakaudesta lähtien.
- Johtaja menee paikan päälle ratkaisemaan ongelmia, näyttämään miten asiat hoidetaan. Näin hän manifestoi valtaansa, Leppänen avaa.
Yhdysvaltalainen ex-koripallotähti Dennis Rodman on ollut Pohjois-Korean johtajan vieraana. (EPA/AOP)
"Vähän huonona"
Syyskuun lopussa Pohjois-Korean televisio kertoi maan johtajan kärsivän terveysongelmista. Yksityiskohtia vaivasta ei annettu.
- Johtaja on vähän huonona, kuuluisi vapaa suomennos televiolähetyksen sanomasta, Leppänen sanoo.
Pohjois-Koreassa ei haluta antaa heikkoa kuvaa johtajasta, joten on täysin normaalia, ettei sairauden syytä ole yksilöity tarkemmin. Leppänen muistuttaa, että myös nykyisen hallitsijan isoisällä Kim Il-sungillaoli niskassaan kasvain, mitä ei tuotu ikinä maassa yleisesti julkisuuteen.
- Pohjoiskorealaisille kasvainta ei ollut olemassakaan. Tarkat terveystiedot on aina salattu julkisuudesta.
Kimin pitkä poissaolo herätti kuitenkin sen verran huomiota, että jonkinlaiselle suppealle selitykselle oli tarvetta. Siksi televisiolähetys esitettiin kansalaisille.
Lähetyksessä näytettiin Kimin linkkaavan jalkaansa, jolla luotiin Leppäsen mukaan kansalle kuva, että johtaja ei säästele itseään ponnistuksissaan Pohjois-Korean hyväksi.
- Sanoma on, että vaikka johtajamme on vähän huonona, viitoittaa hän silti tietä "liekin lailla", kuten lähetyksessäkin sanotaan.
Tämä on viimeinen julkaistu kuva Kimistä. (EPA/AOP)
Vallankaappaus?
Kim Jong-unin pitkä poissaolo on ruokkinut kansainvälisessä mediassa jo spekulaatioita kulissien takana tapahtuvasta vallanvaihdoksesta.
Pohjoiskorealainen loikkari
Jang Jin Sung kertoi vastikään värikkäitä väitteitä, joiden mukaan Kim olisi syösty salaa vallasta jo viime joulukuussa. Jangin tulkinnoista uutisoivat muun muassa CNN ja Vice, mutta vahvistusta niille ei virallisista lähteistä ole tippunut.
Leppänen pitää vallankaappausskenaariota epätodennäköisenä, vaikka kulissien takainen valtataistelu ei sinänsä olekaan Pohjois-Koreassa tavatonta.
1990-luvun puolivälissä, Kim Jong-unin isän
Kim Jong-ilin vallan vakiinnuttamisen aikaan suljetussa maassa oli meneillään jonkinlainen valtataistelu. Maan johtaja asetti kontrollikomitean, joka valvoi ideologian toteutumista ja raportoisuoraan johtajalle ongelmista. Vakoojien tiedonannot lähettivät tuolloin monia työleireille ja useita teloitettiin.
Korea-tutkija uskoo, että mikäli vallankaappaus nykypäivänä toteutuisi, se havaittaisiin pian muuallakin maailmassa. Nykyisin tiedonsaanti Pohjois-Koreasta on lisääntynyt, vaikkakin tiedonmuruset jäävät edelleen usein varmistamattomiksi.
Etelä-Korean edustajat ja pohjoiskorealaisten delegaatio istuivat viime viikonloppuna samaan neuvottelupöytään. (EPA/AOP)
Delegaatio Etelä-Koreaan
Mediassa on herättänyt huomiota myös yllättävä vierailu, jonka korkea-arvoinen pohjoiskorealainen delegaatio teki viime viikonloppuna Etelä-Koreaan Asian Games -kisoihin, johon myös pohjoiskorealaiset urheilijat osallistuivat.
Kyseessä oli korkeimman tason vierailu maiden välillä vuosiin. Spekulaatiota herätti, miksi maan johtaja
Kim Jong-un ei ollut paikalla.
Leppänen ei halua ylitulkita maan johtajan poissaolon taikka vierailun merkitystä. Hänen mukaansa vierailua on käytetty jo Pohjois-Korean propagandassa, mikä ei viittaisi valtasuhteissa tapahtuneisiin muutoksiin.
- Pohjois-Koreaan keskittynyt Daily NK -sivusto kertoo, että viime lauantaina tehtaissa ja muissa pohjoiskorealaisissa korttelikomiteoissa on pidetty tiedonanto Kim Jong-unin huolenpidosta maan urheilijoita kohtaan. Kansalle on kerrottu, kuinka johtaja on omakätisesti lähettänyt korkea-arvoisen delegaation pitämään huolta maan urheilijoista.
Leppänen pitää myönteisenä asiana, että etelä ja pohjoinen ovat avanneet jälleen neuvotteluyhteyksiä. Pelkkä vierailu ei kuitenkaan osoita, että suhteita oltaisiin oikeasti liennyttämässä.
- Heti viikonlopun jälkeen Pohjois-Korean ja Etelä-Korean alukset kävivät merellä laukaustenvaihtoa, tutkija muistuttaa.
Onnekas lapsukainen pääsi maan johtajan turvalliseen syliin, kuva viestii. (EPA/AOP)
Kim tarkastaa uudistettua tehdasta. (EPA/AOP)
Milloin Kim palaa?
Pohjois-Korean johtajan poissaolosta on vielä toistaiseksi vaikea vetää yksiselitteistä johtopäätöstä.
Yhdysvaltalainen The Atlantic -lehti arvioi, että mikäli Kimiä ei nähdä 10. lokakuuta puolueen perustamispäivän riennoissa, lähettää se selkeän viestin muulle maailmalle.
- Jos Kim Jong-un olisi poissa vielä toisen kuukauden, ei tämä olisi enää kuitattavissa tavallisella tilanteella, Leppänen pohtii.
Mikäli Kim Jong-un ei siis pian marssi takaisin julkisuuteen, voivat mediassa vilisevät kuvat suuresta johtajasta vaihtua niiden virkamiesten kuviin, jotka ovat tähän mennessä esiintyneet vain mahtipontisen hahmon taustalla.