Suomessa ollaan viisaampia kuin WHO:ssa. Idioottien sietäisi ostaa osaamista Suomesta eikä mistään höpömaista.
![]()
Pakkotoimet | Ruotsissa epidemia on pahemmassa vaiheessa, mutta miksi rajoitukset ovat löysempiä kuin Suomessa?
Ruotsin viranomaiset eivät usko rajujen toimien auttavan.www.hs.fi
RUOTSIA ja Suomea yhdistää myös eräs paljon keskustelua aiheuttanut päätös: molempien maiden viranomaiset ovat suorasanaisesti kritisoineet Maailman terveysjärjestön WHO:n suositusta laajoista koronatesteistä.
Ruotsissa on testattu koronavirusta väkilukuun suhteutettuna jonkin verran enemmän kuin Suomessa, mutta pääosin samalla logiikalla. Mitä pidemmälle epidemia leviää, sitä tarkemmin testaaminen rajoitetaan niihin, joiden testaamisesta on hoidon kannalta hyötyä: vakavasti sairaisiin ja terveydenhuollon henkilökuntaan.
”Ruotsissa Anders Tegnell on avoimesti sanonut, että he [Ruotsin viranomaiset] eivät usko WHO:n strategiaan”, Salminen sanoo.
Ei usko Salminenkaan.
”WHO:ssa on pidetty yllättävän pitkään kiinni siitä viestistä, että tämä voidaan pysäyttää. Kaiken sen tiedon perusteella, joka epidemiologeilla on aiemmasta, laaja testaaminen on vain väliaikainen ratkaisu. Siihen liittyy hirveitä riskejä.”
Riskeihin kuuluu Salmisen mukaan se, että rajallisesta määrästä terveydenhoitohenkilökuntaa kiinnitetään suuri joukko testaamiseen ja samalla heidät asetetaan alttiiksi tartunnoille.
”Olisiko viisaampaa, että rahat laitetaan muuhun hoitoon?”
Onhan tuossa myös perusteita.
Ei tätä ole "pysäytetty" edes Kiinassa, vaikka siellä on kaikkein järeimmät toimet. Se on kyetty rajaamaan Wuhaniin, josta löytyy edelleen pieniä tartuntaketjuja päivittäin, mutta ei se maailmasta ole katoamassa, koska se tarttuu niin hyvin. Wuhan on eristyksissä ja väki kotona vaikka maailman tappiin.
Eivät nekään taudit ole kokonaan kadonneet, joihin on rokote, kuin paikallisesti laajalla rokotusohjelmalla. Heti kun on ilmaantunut "rokotekriittisiä", jopa kadonneita lastentauteja on saatu takaisin.
Läntisellä pallonpuoliskolla tämä tauti on ja pysyy. Kaikki rajaamistoimet pidentävät epidemian ensi aaltoa mutta säästävät terveydenhuollon resursseja. Mitä jyrkemmät toimet, sen pidempi aika. Eikä se yhteen aaltoon jää.
Vaikka sitä ei tunnusteta, olivat ilmeisesti ainakin jossain vaiheessa valmiita siihen, että epidemia otetaan vastaan isompana iskuna 2-3 kuukaudessa. Näillä rajoituksilla ehkä 6 kuukautta. Ei sitten avata kouluja syksylläkään? Pannaan kauppakeskukset ja kapakat kiinni ja katsotaan telkkaria kotona pari vuotta. Muutama ruokakauppa auki ja jonotetaan kahden metrin välein sinne ja maakilaiset valvovat. Vedetään tätä hommaa vuosi.
Tai sitten jotain muuta.
Tähän ei tule helpotusta kuin rokotteen kautta. Nykyajan ihmiset eivät kestä niitä järkyttäviä tappioita, joita omasuojan muodostuminen vaatii näin ilkeän keuhkoihin iskevän viruksen kanssa. Muutamasta miljoonasta prosentti tarvitsisi erityistä hoitoa (mikä on mahdotonta toteuttaa kaikille) ja parillakymmenellä prosentilla olisi kymmenen päivän Inferno kotonaan. Lopuilla ei mitään.
Varaudutaan siis käkkimään kodeissa vuosi tai pari, kunnes on rokote. Koko se aika koronauutisia. "Nyt on Mikkelissä jo xxx tapausta". Silti välillä resurssit helisevät.