Koronavirus Suomessa

Miten niin pieni? Eikö se ole ihan linjassa TYKSin ja muiden kanssa sekä Uudenmaan eristämisen kanssa. Siis Uusimaa eristettiin, ei Pirkanmaata.. Ehkä se kertoo jostain.


Tampereella TAYS:ssa on tilojen puolesta ilmeisen hyvä tilanne, kun upouusi sairaala teho-osastoineen on avattu joitakin viikkoja sitten. Vanhaa ei ole purettu pois ja on siis siellä täydessä kalustuksessa. Henkilökuntaa on Aamulehden mukaan pikakoulutettu jo tämä viikko.

Samoin muitakin covid-osastoja ollaan avaamassa sinne vanhaan sairaalaan.
TAYS:n luvuissa on mukana vielä Kanta-Häme ja Etelä-Pohjanmaakin. Se ainut kuollutkin oli Kanta-Hämeessä. Toki HYKS:n luvuissakin on Päijät-Hämettä ja Kymenlaaksoa, mutta aika pienellä osuudella varmaan.
 
On sellainen tilanne menossa että mistä me tiedämme onnistumisesta. Kuukauden kuluttua voidaan sanoa jo jotain. Se tässä maassa on hyvä asia että mm. lääkärit voivat kertoa yleisellä tasolla mielipiteensä vapaasti ja asiat tulevat julki.
Niin onnistumiset kuin epäonnistumisetkin.
Siitä ei tosiaan ole mitään epäilystä, että hallitus helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa aliarvioi tilanteen ja sen vuoksi muutama verrattain kevyt mahdollisuus vaimentaa taudin leviämistä merkittävästi menetettiin. Viittaan nyt ensisijaisesti siihen, miten epidemia-alueilta tulevia matkustajia alettiin toden teolla ottaa kontrolliin vasta muutama viikko sen jälkeen, kun ensimmäinen matkailijan mukanaan tuoma tartunta oli varmistettu.

Sen jälkeen, ilmeisesti varsinkin Niinistön vahvan taustavaikuttamisen ja julkisen esiintymisen ansiosta, viranomaisetkin alkoivat vähitellen toimia joukkokokoontumisten vähentämiseksi ja valtaosalle ihmisistäkin alkoi mennä kaaliin sosiaalisen eristäytymisen idea. Lukemien kehityskaari näyttäisi tosiaan siltä, ettei eksponentiaalista kasvua enää olisi. Ja ei kyllä pitäisikään olla, koska viruksen leviäminen on niin riippuvainen ihmiskontakteista. Pidetään sormia ristissä, että kehityskaari hiipuu riittävästi estääkseen tehohoidon kriisiytymisen. Sehän tässä tilanteessa tärkein päämäärä on, kun täydellinen epidemian pysäyttäminen tuskin onnistuu ellei virus itsestään ole esim. ilmojen lämpiämisen myötä katoavaa sorttia. Siitä voi joka tapauksessa olla iloinen, ettei Suomesta näyttäisi tulevan Italiaa, Espanjaa tai USA:ta, jotka ovat paikoin todella pahoissa vaikeuksissa.

Ennemmin tai myöhemmin Suomella (ja oikeastaan lähes kaikille muillakin mailla) tulee olemaan suuri dilemma, että mitä epidemian räjähdysmäisen kasvun patoamisen jälkeen tehdään. Paluu vanhaan arkeen --> virus todennäköisesti taas leviää. Rajoitusten ylläpito pitkään --> talouden kriisi. Rokotuksen tai muun kestävän ratkaisun löytymiseen asti pitäisi löytää jonkinlainen kompromissi; elämäntapa, joka ei ylenmäärin edistä viruksen leviämistä muttei myöskään tukahduta taloutta ylenmäärin. Esim. elokuva- ja muut teatterit, urheilutapahtumat ja matkailuala todennäköisesti tulevat olemaan pitkään paitsiossa. Kuin myös sellaiset ravintolat/yökerhot, joissa ihmiset ovat kuin sillit salaatissa. Jotenkin kuvittelisin, että hyvin ilmastoitu ja siivottu, selkeät etäisyydet asiakaspöytien välillä pitävä ravintola ei olisi valtavan riskialtis. Se toki on eri asia, ovatko asiakkaat samaa mieltä. Asiakaskato ei ole syntynyt pelkästään kieltojen vaan myös asiakkaiden käyttäytymisen vuoksi; merkittävä osa karttaa ihmisjoukkoja omaehtoisesti. Esim. itselläni on nyt "koronaletti", kun ajatus parturiin menemisestä ei oikein kiehdo. Sitähän sanotaan, että 10-15 minuuttia samoissa tiloissa infektioituneen kanssa aiheuttaa tartuntavaaran, ja parturin penkissä menee ehkä puolisenkin tuntia.
 
Työeläkeyhtiö Ilmarinen vapauttaa ravintolat vuokranmaksusta
Petri Sajari HS
Julkaistu: 16:10

TYÖELÄKEYHTIÖ Ilmarinen ilmoittaa vapauttavansa ravintolat vuokranmaksusta tästä päivästä toukokuun loppuun asti.
Yhtiön mukaan päätös koskee ravintoloita, jotka toimivat vuokralla Ilmarisen kokonaan omistamissa liikehuoneistoissa.

Ilmarisen mukaan ravintolayrittäjien ei tarvitse maksaa vuokria takaisin siltä ajalta, kun ravintolat ovat eduskunnan päätöksellä suljettuna.

MUIDEN liiketilavuokralaisten kanssa Ilmarinen on jo aiemmin sopinut vuokranmaksun keskeytyksestä sekä joustoista vuokrien takaisinmaksuaikaan.
Myös tavanomaisista aukioloehdoista on joustettu. Esimerkiksi kauppakeskuksissa toimivia yrityksiä ei velvoiteta pitämään liikettään auki tiettynä aikana.

 
Samaa mieltä että oikeasti kinkkinen paikka on löytää se balanssi suojauksen ja rutiinien kanssa. Se ei ainakaan kovin käytännöllistä ole jos jotkin euroopassa käyvät ovat aina 2 viikon karanteeneissa mennessä ja tullessa. Eihän ne rekkakuskitkaan taida olla jotka lautalla saksasta tulevat.
 
Työeläkeyhtiö Ilmarinen vapauttaa ravintolat vuokranmaksusta
Petri Sajari HS
Julkaistu: 16:10

TYÖELÄKEYHTIÖ Ilmarinen ilmoittaa vapauttavansa ravintolat vuokranmaksusta tästä päivästä toukokuun loppuun asti.
Yhtiön mukaan päätös koskee ravintoloita, jotka toimivat vuokralla Ilmarisen kokonaan omistamissa liikehuoneistoissa.

Ilmarisen mukaan ravintolayrittäjien ei tarvitse maksaa vuokria takaisin siltä ajalta, kun ravintolat ovat eduskunnan päätöksellä suljettuna.

MUIDEN liiketilavuokralaisten kanssa Ilmarinen on jo aiemmin sopinut vuokranmaksun keskeytyksestä sekä joustoista vuokrien takaisinmaksuaikaan.
Myös tavanomaisista aukioloehdoista on joustettu. Esimerkiksi kauppakeskuksissa toimivia yrityksiä ei velvoiteta pitämään liikettään auki tiettynä aikana.


Ja minä kun jo mietin että saisiko syksyllä ostettua halvalla pari omaa ravintolaa
 
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on tänään antanut poikkeusluvan hydroksiklorokiinin käyttämiselle lääkkeenä COVID-19-keuhkokuumeeseen. Saapa nähdä milloin EU:n lääkevirasto EMA seuraa peesissä ja antaako Suomessa Fimea taas omat poikkeavat suosituksensa ettei vaan tehonsa osoittanutta lääkehoitoa päästä käyttämään, koska tehoa koskevia tutkimuksia on vasta valmiina yksi ja kesken kymmeniä.
 
Sairastuneita on todellisuudessa ainakin 50 kertainen määrä todettuihin, ehkä jopa 100. Meillä tehohoidossa olevien määrä ei ole nyt viikossakaan ONNEKSI kohonnut valtavasti, vaan on edelleen sangen maltillisella tasolla. Valtaosa sairastaa taudin täysin huomaamattaan, tai kotona lievähköjä oireita potien.

Näin sanotaan, mutta pitääkö paikkansa?
Vakavasti sairastuneita pitäisi tulla paljon myös tuntemattomista lähteistä. Husin alueella näitäkin on,mutta ilmeisesti vähän.
Omalla alueella juuri tänään oli lehdessä että todettujen sairastuneiden tartuntaketju tiedetään, eli kukaan todetuista ei ole saanut tartuntaa tuntemattomasta lähteesta.
 
Jep! Kukaan ei tiedä. On mahdollista että tauti on mellastellut pitkäänkin siellä täällä, testausta kun ei juuri olla harrastettu. Mutta yleistilanne on kohtalaisen ok. Eli vakavaoireisia suht vähän ja hyvää hoitoa tarjolla niille ketkä tarvitsevat- toistaiseksi.
 
Tämmöinen jäänyt huomaamatta


Miten tuo pitäisi tulkita?
Mikäli kyseessä on epäsuora anteeksipyyntö kansalle epäonnistumisista niin suhtaudun asiaan suopeasti. Monissa maissa on tehty pahoja virheitä.
Tulee kuitenkin mieleen, onko tuo pikemminkin julkinen kommentti presidentin suunnalta tulleeseen painostukseen.

HS näkee asian jälkimmäisellä tavalla

 
Korona mahdollisuus, mutta ei testata. Näillä etätyö mahdollisuus.
Kaikilla ei ole, niin ilmeisesti töihin vain.




Pari viikkoa sitten seinäjokelainen Mikko Muilu lomaili Levillä puolison ja kahden lapsen kanssa – makuaistinsa menettänyt kuntapoliitikko uskoo perheen sairastuneen koronaan

SEINÄJOKI
Pari päivää sitten lauantaina seinäjokelaiselta Mikko Muilulta katosivat sekä haju- että makuaisti.

– Siinä oli ollut kevyttä köhää aamupäivällä, mutta ei mitään sen kummempaa. Sitten iltapäivällä, kuin sormia napsauttamalla, katosivat haju- ja makuaisti, illalla nousi kuume, hän kertaa.
Puhelimessa Muilu kuulostaa sairaalta. Ääni tulee kuin maan alta, ja välillä pitää yskiä. Testiä ei ole tehty, mutta oireet viittaavat koronaan.
– Soitin koronapuhelimeen, ja sieltä todettiin, että oireiden perusteella kuulostaa ihan siltä. Sanottiin, että kun hengenhätää ei ole, ei testejä tehdä vaan ollaan kotona ja seurataan tilannetta, Muilu kertoo.

Muilu oli puolisonsa, kahden lapsensa ja vanhempiensa kanssa mökillä Levillä viikolla 12. Kun he lähtivät matkaan, oli Suomessa ehkä yksi tai kaksi diagnosoitua tautitapausta.
– Ulkomaanmatkailua ei ollut rajoitettu, suositus oli, ettei Italiaan pidä lähteä. Kotimaan matkailulle ei ollut mitään rajoituksia, eikä edes suosituksia yleisötilaisuuksien rajaamisesta, Muilu muistelee.
Matkaan Muilu ja perhe lähtivät junalla. Juna oli puolityhjä, mutta toki hekin matkalla koronasta ja sen tarttumisesta puhuivat.
– Meillä oli mökki keskellä erämaata, ja kun lasten kanssa oltiin matkassa, ei tarkoitus ollut mennä ravintoloihin tai muualle. Ajateltiin, että oletettavasti siellä ei tartu mitään, Muilu sanoo.

Ensimmäisenä sairastui Muilun kouluikäinen poika. Kun matka oli alkanut lauantaina, alkoi poika torstaina yskiä ja hänelle nousi kuume.
– Ajateltiin, että hän oli ehkä saanut kylmää edellisen päivän hiihtoreissulla. Oireet olivat vähäisiä, ei mitään sänkyyn vetävää. Hän otti levon kannalta, pelaili ja katsoi videoita, eikä lähtenyt laskettelemaan, Muilu kertoo.
Seuraavana tiistaina sairastui kouluikäinen tytär. Kuume nousi korkealle ja yskä oli hakkaavaa. Silloin perhe oli jo palannut kotiin.
– Tytöllä oli eilen (sunnuntaina) ensimmäinen kuumeeton päivä, poika on ollut kunnossa jo useamman päivän. Mikäli oireet olisivat olleet vain hänellä, ei olisi uskonut, että kyseessä on korona, Muilu sanoo.
Muilun puoliso on pysynyt ainakin toistaiseksi oireettomana.

Kun Muilu alkoi itsekin oirehtia, soitti hän koronapuhelimeen.
– Sieltä vastattiin tosi nopeasti, ja vastauksia sai kaikkeen, mitä vain kysyi, hän kiittelee.
Muilu sai myös ohjeet siitä, missä vaiheessa pitää hakeutua sairaalahoitoon.
– Mikäli hengittäminen muuttuu hankalaksi tai tajunnan taso laskee. Sitähän ei välttämättä itse huomaa, mutta kyllä ainakin vielä pystyn muodostamaan melkein kokonaisia lauseita, hän naurahtaa.

Muilulla ei ole ollut päänsärkyä, mutta kuumeilu on vienyt voimat, ja käytännössä hän sanoo vain nukkuvansa.
– Tulee paksua limaa, ja yskiminen sattuu. Keuhko-oloa voi verrata siihen, että on käynyt pitkällä juoksulenkillä pakkasella ja keuhkoja polttaa. Se on tosi lähellä sitä tunnetta, mikä nyt on.
Lihakset ovat kipeinä, mutta Muilun mielestä se voi johtua myös jatkuvasta makuulla olosta.
– Nyt on vasta kolmas päivä, kun on oikeasti oireita. Jostain luin, että tämä kestää kymmenen päivää, ja menee viikon jälkeen pahemmaksi, hän toteaa.

Muilu sairasti sikainfluenssa vuonna 2008. Hän muistelee, miten tauti tuli päälle nopeasti, ja laski myös tajunnan tason matalalle.
– Kolme, neljä päivää vain nukuin. Olin puoli tuntia hereillä ja jatkoin taas nukkumista. Se veti toimintakyvyn todella alhaiseksi, Muilu kertoo.
Toistaiseksi Muilun koronaoireet ovat olleet siedettäviä. Yskän ja kuumeen lisäksi huimausta, kun nousee seisomaan, mutta ei vielä mitään dramaattista.
– Ellei tietäisi, että tässä on erikoisvirus käynnissä, voisi periaatteessa lähteä käymään vaikka kaupassa. Pitää kuitenkin olla tosi varovainen, kun ei tässä ole kyse mistään perusflunssasta, hän korostaa.
Lomaviikon aikana tilanne Suomessa eli nopeasti, ja Muilu puolisoineen oli jo valmistautunut jäämään karanteeniin loman jälkeen.
– Ei siitä silloin puhuttu, mutta päädyimme siihen, että ollaan. Me voimme tehdä kumpikin töitä kotona, joten se ei ole vaikuttanut arkeen, eikä ole muutenkaan mahdotonta.

Marja Tyynismaa
 
Lidlissa yksi mies aivasti suoraan eteen ja luja. sama mies kerran puhui eestia. Ei mene valistus perille hihaan yskimisestä/aivastelusta. Ostari on myös täynnä hörhöjä jota kookoontuu porukoiksi, kuten ennenkin.
 
Back
Top