Koronavirus Suomessa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja AKE-ukki
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Minä luulen, että tämä on SE. Ja jos tarinat ja näyttö after-ski-lingoista pitää paikkansa, niin onko tuosta epäilystä? Ahtaat kapakat, paljon vaihtuvia ihmisiä illan ja yön mittaan, yksikin sairas tiski-iita, ahtaat taksit ja linja-autot, hiihtohissit a la kopit ja komeus silataan istumalla tuntikausia lentokoneputken ahtaudessa.

Edelleen luulen, että kokoontumisrajoitukset ja kauppamaleksimisen väheneminen ovat tuottaneet hidasteen leviämiselle.

Virus ei silti ole hävinnyt mihinkään, se kannattanee muistaa edelleen, mahdollisuudet ravakkaan tautikannan nousuun ovat olemassa.
 
Paikallinen sairaanhoitopiiri tilasi yksittäiseltä ompelijalta n.10000 tee-se-itse kangasmaskia. Juuri sellaisia siis mistä aikaisemman tiedotuksen mukaan ei ainakaan mitään hyötyä ole ja joiden pitäminen tappaa käyttäjänsä koronaa tehokkaammin.
Hienoa. Vielä kun THL alkaisi suosittelemaan kansalaisille samaa...
 
Kyllä tässä kansalaiset varmasti alkavat ottamaan etunojaa. Useiden perheiden maskivastaavaoletetut varmaan ovat jo ompelutalkoissa.
Niin tekevät, mutta maskien pitäminen on silti monelle länsimaalaiselle hyvin vieras asia, joten patisteluakin tarvitaan, aivan kuten sitä tarvitaan esimerkiksi käsihygienian suhteen - ja käsihygieniasta huolehtimisen sentään pitäisi olla rutiini suomalaiselle ihmiselle.
 
Kirurginmaskin suoja on 75% siinä missä N95:n on tuo 95%. Karkeana vertauksena: Jos minulle annetaan vaihtoehdoksi käyttää teräskypärää, koska komposiittikypärää ei ole tarjolla, käyttäisin mielelläni sitä teräskypärääkin. Lisäksi tulee tuo tartuntojen estäminen - kirurginmaski estää tehokkaammin sairasta (oireetontakin) levittämästä tautia muihin, N95 maskissa kun on uloshengitysventtiiili.

Kenen mukaan kirurginmaskin suoja on 75 prosenttia? Kirurginmaskin ei yleisesti katsota suojaavan aerosoleilta ja se vuotaa helposti reunoilta. Pisatartunnalta se toki antaa kohtuullisen suojan ja voi olla, että pisaratartunta on koronan kohdalla vallitseva tartuntamekanismi suhteessa aerosolitartuntaan.

Joka tapauksessa kansalainen voi itse heittää kaulahuivin kasvoilleen ja saada vastaavan suojan ellei paremman. Ei tähän paperiteollisuutta tarvita, vaan viranomaisten ohjeistus ja hieman omaa aktiivisuutta. Terveydentilansa tai altistumisensa takia virukselle erityisen alttiit henkilöt kaivannevat kuitenkin huomattavasti parempaa suojaa. Lääkäriliittoa ei naurata, kun lääkäreille jaetaan burkhat...

Mitä tulee ulosventtiiliin, niin olet väärässä. N95-maskeja (samoin kuin FF2 ja FFP3) tehdään myös ilman uloshengitysventtiiliä, uloshengitysventtiilihän on kustannuksia nostava lisäominaisuus, ei välttämättömyys.
 
Kenen mukaan kirurginmaskin suoja on 75 prosenttia? Kirurginmaskin ei yleisesti katsota suojaavan aerosoleilta ja se vuotaa helposti reunoilta. Pisatartunnalta se toki antaa kohtuullisen suojan ja voi olla, että pisaratartunta on koronan kohdalla vallitseva tartuntamekanismi suhteessa aerosolitartuntaan.

Joka tapauksessa kansalainen voi itse heittää kaulahuivin kasvoilleen ja saada vastaavan suojan ellei paremman. Terveydentilansa tai altistumisensa takia virukselle erityisen alttiit henkilöt kaivannevat kuitenkin huomattavasti parempaa suojaa. Lääkäriliittoa ei naurata, kun lääkäreille jaetaan burkhat...

Mitä tulee ulosventtiiliin, niin olet väärässä. N95-maskeja (samoin kuin FF2 ja FFP3) tehdään myös ilman uloshengitysventtiiliä, uloshengitysventtiilihän on kustannuksia nostava lisäominaisuus, ei välttämättömyys.

Kaikki maskit vähentävät viruskuormaa. Itse asiassa jo se, että hengität nenän etkä suun kautta vähentää viruskuormaa. FFP2-FFP3 kaikille voisi toki olla ideaali, mutta sillä mennään mitä on.



DIY-Mask-Tea-Cloth-Particle-Capture-EN-1024x729.jpg
 
STM:n ylijohtaja: Alamme tuottaa hoivakotien hoitajille kankaisia hengityssuojaimia
Varsinaisista hengityssuojaimista on huutava pula.
Koronavirus
6.4.2020 klo 20.46
Nainen asettaa hengitysmaskia kasvoilleen.

Derrick Frilund / Yle
17-6372357f4a79a13ed3.png

Jari Strömberg

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee kertoo, että kuntien ja elinkeinoelämän kanssa on alettu virittää yhteistyötä kankaisten hengityssuojien tuottamisesta.

Sillanaukeen mukaan niiden tarjoama suoja ei ole sama kuin niin sanottujen kirurgisten suojainten, mutta ne auttavat edes vähän.

Sillanaukeen mielestä kankaiset suojaimet auttavat ensisijaisesti vanhustenhuollossa olevia asiakkaita.

Kankaisilla suojaimilla pyritään vastaamaan "oikeiden" suojainten huutavaan pulaan. Muun muassa useissa vanhusten hoitokodeissa ei ole riittävästi suojaimia.

STM:n antaman ohjeistuksen mukaankotihoidossa on käytettävä koronavirusepidemian aikana hengityssuojainta asiakkaan suojaamiseksi mahdolliselta henkilökunnan kantamalta taudilta.

Ohjeistuksessa kerrotaan, että terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa voidaan käyttää kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta tai pestävää kankaista suojainta, esimerkiksi huivia.

Kankaista suojainta käytetään ohjeen mukaan vain kerran, ja se pestään tai hävitetään käytön jälkeen. Kankaisten suojaimien käytöstä ja desinfioinnista on annettava henkilökunnalle ohjeet.

Pestävä kankainen suojus soveltuu käytettäväksi myös omaishoidossa ja riskiryhmiin kuuluvien vammaisten henkilöiden henkilökohtaisessa avussa.

Nyt Kuntaliitto kehottaa kaikkia kuntia ja kuntayhtymiä selvittämään sosiaali- ja terveystoimen ja kuntien elinkeinotoimen yhteistyönä alueellaan ne yritykset, jotka voisivat pikaisesti käynnistää kankaisten suusuojainten valmistuksen.

Kuntaliiton mukaan paikallisista yrityksistä tehtävillä kankaisten suusuojainten suorahankinnoilla on mahdollisuus tukea paikallista elinvoimaa poikkeusoloissa.

Paikallinen tuotanto lyhentää toimitusketjuja ja parantaa suusuojainten saatavuutta ja turvaa korkeamman suojaustason suojainten riittävyyttä epidemian laajentuessa, Kuntaliitto toteaa maanantaina antamassa tiedotteessaan(siirryt toiseen palveluun).

 
Poisto
 
Viimeksi muokattu:
Mulla alkaa menemään täysin luotto THL ammattitaitoon. Tutkimuksessa todetaan että ns parantunut potilas voi levittää sairautta jopa 7-14vrk tutkimusten mukaan.



Eroavatko kotiin juuri jaetut koronaohjeet kansainvälisistä suosituksista? THL puolustaa antamiaan ohjeita
Ohjeiden mukaan vuorokausi eristystä riittää sen jälkeen, kun oireet ovat ohi. Esimerkiksi Yhdysvaltain tartuntatautikeskus neuvoo pitämään kolmen päivän kuumeettoman jakson, ennen kuin toipilaan kannattaa palata ihmisten ilmoille.


Kuvituskuva
Kuva: BUDRUL CHUKRUT / ZUMA JA THL, KUVANKÄSITTELY HS

Mikko Puttonen HS
Julkaistu: 20:58

SUOMALAISTEN postiluukuista on jaettu viralliset ohjeet siitä, miten pitää ja kannattaa toimia nyt koronavirusepidemian aikana.

Kuitenkin sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laatimissa ohjekirjeissä on joitakin kysymyksiä herättäviä kohtia.

Pohdintaa herättää esimerkiksi tämä neuvo taudin jo poteneille: ”Pysy kotona vielä vuorokausi oireiden päättymisen jälkeen.”

Vain vuorokauden varoaika tuntuu kovin lyhyeltä.


THL:n ohjeet herättävät hämmennystä.
THL:n ohjeet herättävät hämmennystä.

Infektiosairauksien erikoislääkäri, dosentti Veli-Jukka Anttila Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus) arvioi asiaa Terveyskirjaston artikkelissaan kansainvälisten lähteiden pohjalta ja kirjoittaa, että ”tartuttavuuden voi todennäköisesti katsoa loppuneen, kun kuume on ilman kuumelääkettä pysynyt poissa kolme vuorokautta, hengitystieoireet ovat kuumeen loppuessa olleet jo selvästi vähentyneitä ja oireiden alkamisesta on kulunut vähintään seitsemän vuorokautta”.

Vastaavat ohjeet antaa esimerkiksi Yhdysvaltain allergia- ja tartuntatautien tutkimuskeskus CDC.

Anttilan mielestä koronan kohdalla turva-aikaa olisi syytä varmuuden vuoksi venyttää, koska kokemusta asiasta ei ole vielä tarpeeksi.

Pitkittäminen koskisi viimeistä ehtoa: ihmisten ilmoille ja töihin kannattaisi jos mahdollista palata vasta, kun kaksi viikkoa on kulunut oireiden alkamisesta.

Tartuttavuusaikaa voivat valaista esimerkiksi yhdeksän potilaan virusanalyysit, jotka saksalaiset tutkijat julkaisivat Nature-lehdessä. Potilailla oli pääasiassa lieviä oireita yskästä kuumeeseen.

Kävi ilmi, että virukset olivat tarttumiskykyisiä viikon verran oireiden alkamisesta, mutta eivät enää kahdeksantena päivänä. Aikaa oireiden loppumisesta ei laskettu erikseen.

THL:N ylilääkäri Taneli Puumalainen seisoo laitoksen antaman ohjeen takana.

Hänen mukaansa hengitystieinfektion taudinkuvassa kuume laskee ensin ja tämän jälkeen hengitystieoireet vähenevät vähitellen seuraavien päivien tai viikkojen aikana.

”Käytännössä kuume plus kolme vuorokautta on todennäköisesti lyhyempi aika kuin oireet plus yksi vuorokausi”, Puumalainen kertoo sähköpostitse.

THL:n ohjeen lukijaa saattaa hämmentää se, että kuume on listattu oireena nuhan, yskän, kurkkukivun ja lihassäryn ohella.

”Vaikka sanamuodot vaihtelevat, kaikki ohjeet tavoittelevat kuitenkin samaa asiaa eli, että palataan ulkopuolisten sosiaalisten kontaktien pariin vasta, kun on hyvin epätodennäköistä, että tartuntavaaraa olisi.”

THL:N ohjeissa kerrotaan myös seuraavaa: ”Oireileva voi tartuttaa muita, ja siksi hänen tulee pysyä kotona vielä vuorokausi sen jälkeen, kun oireet ovat loppuneet.”

Neuvossa toistuu vuorokauden varoaika. Lisäksi se voi antaa ymmärtää, että vain oireilevat viruksen kantaja voivat tartuttaa toisia ihmisiä.

Nykytiedon valossa tartunnan saanut todella voi levittää virusta eteenpäin jo ennen kuin hänellä on oireita.

Tähän käsitykseen perustuvat osaltaan monet muut koronaohjeet, kuten käsienpesu, kättelyn välttely ja turvavälin pitäminen. Tarkoitus ei ole vain suojella itseään tartunnalta vaan myös muita siltä varalta, että itse on tietämättään mahdollinen viruksen levittäjä.

Puumalainen puolustaa tätäkin THL:n ohjetta. Hänen mielestään se ei sulje pois, että joissain olosuhteissa oireeton voisi tartuttaa.

”Tartunnoista valtaosa tapahtuu oireiden alkamisen jälkeen, mutta tätä edeltää luultavasti yhden tai kahden vuorokauden välivaihe, jolloin osa kokee oireita eikä vielä niitä tunnista.”

MYÖS Maailman terveysjärjestö (WHO) toteaa viime torstaina julkaisemassaan tilannekatsauksessa, että osa ihmisistä voi tartuttaa muita itämisaikana eli ennen oireiden ilmaantumista.

Euroopan tautientorjuntakeskus ECDC puolestaan arvioi, että ihmiset voivat olla tartuttavia kaksi päivää ennen oireiden ilmaantumista.

WHO:n katsaus tekee eron niiden välillä, jotka eivät ole vielä saaneet oireita, ja niiden, jotka eivät saa niitä lainkaan.

WHO:n tiedossa ei ole yhtään testein todettua tapausta, jossa täysin oireettomat, mutta virusta kantavat olisivat levittäneet virusta.

TAUDIN itämisaika, eli aika tartunnasta oireisiin, on keskimäärin viisi päivää ja pisimmillään kaksi viikkoa. Itämisaikana virus lisääntyy elimistössä, ja testeissä virusta on löydetty ihmisiltä jopa kolmekin päivää ennen oireiden ilmenemistä.

Yhden kiinalaisaineistoon perustuvan tutkimuksen mukaan lähes 13 prosenttia tartunnoista on peräisin ihmisiltä, joilla ei ole ollut oireita tartuntahetkellä.

POSTILUUKUSTA jaettujen ohjeiden kolmas kysymyksiä herättävä seikka on se, että sairastuneen perheenjäseniä ei muistuteta itsensä pistämisestä karanteeniin tai eristyksiin.

Tiedetään, että virus tarttuu herkästi kotioloissa, joten on todennäköistä, että altistuneet perheenjäsenet voivat levittää sitä kodin ulkopuolella liikkuessaan.

Tartuntatautilain mukaan perheenjäsenet voitaisiinkin määrätä karanteeniin. Kannattaakin rajoittaa menemisiään oma-aloitteisesti, kun perheenjäsen on saanut tartunnan.
 
Kaikki maskit vähentävät viruskuormaa. Itse asiassa jo se, että hengität nenän etkä suun kautta vähentää viruskuormaa. FFP2-FFP3 kaikille voisi toki olla ideaali, mutta sillä mennään mitä on.



DIY-Mask-Tea-Cloth-Particle-Capture-EN-1024x729.jpg

Ero on valtava, kun katsoo noita kuvia. Kirurginmaski päästää läpi n. kaksikymmenkertaisesti pieniä partikkeleja verrattuna oikeaan hengityssuojaimeen.

Redditissä joku kirjoitti (ilman lähdeviitettä), että koronapotilaita hoitaneista 5 prosenttia sairastui kuukaudessa. Italiassakin näyttää hurjalta hoitohenkilöstön osalta. En näe varaa löysäilylle suojavarusteissa, muuten terveydenhuolto on itse koronassa.

Siitä samaa mieltä, että suurelle yleisölle useimmat puolivillaisetkin ratkaisut ovat parempia kuin ei mitään. Kuten jo todettua, niitä voi kuitenkin jokainen askarrella itsekin eivätkä tehdastekoisetkaan viritelmät ratkaise mm. terveydenhuollon haasteita suojavarusteiden osalta. Puute on laadukkaista suojavarusteista, ei kotikutoisista virityksistä.
 
Paikallinen sairaanhoitopiiri tilasi yksittäiseltä ompelijalta n.10000 tee-se-itse kangasmaskia. Juuri sellaisia siis mistä aikaisemman tiedotuksen mukaan ei ainakaan mitään hyötyä ole ja joiden pitäminen tappaa käyttäjänsä koronaa tehokkaammin.

Paljonko tuollaisen ompeluun menee aikaa? Kuulostaa suurelta määrältä.
 
Ero on valtava, kun katsoo noita kuvia. Kirurginmaski päästää läpi n. kaksikymmenkertaisesti pieniä partikkeleja verrattuna oikeaan hengityssuojaimeen.

Redditissä joku kirjoitti (ilman lähdeviitettä), että koronapotilaita hoitaneista 5 prosenttia sairastui kuukaudessa. Italiassakin näyttää hurjalta hoitohenkilöstön osalta. En näe varaa löysäilylle suojavarusteissa, muuten terveydenhuolto on itse koronassa.

Siitä samaa mieltä, että suurelle yleisölle useimmat puolivillaisetkin ratkaisut ovat parempia kuin ei mitään. Kuten jo todettua, niitä voi kuitenkin jokainen askarrella itsekin eivätkä tehdastekoisetkaan viritelmät ratkaise mm. terveydenhuollon haasteita suojavarusteiden osalta. Puute on laadukkaista suojavarusteista, ei kotikutoisista virityksistä.

Näinhän se on, mutta minkäs teet. Kyllä minä jokaiselle hoitohenkilölle soisin parhaan mahdollisen maskin ja pullakahvit, mutta kun vaihtoehtona on rättisuoja tai ei mitään, niin se rättisuoja rulettaa.
 
Paljonko tuollaisen ompeluun menee aikaa? Kuulostaa suurelta määrältä.

Onko Suomessa sen vertaa tekstiiliteollisuutta? STM:ltä ehkä jäänyt huomaamatta, että pitää tilata Kiinasta tai jostakin Vietnamista vaikka kuinka tekisi kauppaa suomalaisen firman kanssa.

Eipä silti, sotavuosina vastaavia suojaimia neuvottiin ompelemaan kotirintamalla. Oli semmoinen pussimalli ja sinne sitten uunista hiiliä väliin. Vähän niinkuin aktiivihiilisuodatin.
 
  • Tykkää
Reactions: ctg
Paljonko tuollaisen ompeluun menee aikaa? Kuulostaa suurelta määrältä.

Yksittäiseltä ompelijalta? 30s?

Tässä olisi mahdollisuus, ja todennäköisesti pakko, joukkoistaa. Suomi on täynnä naisia (joo, puhun stereotyyppisesti) jotka ilomielin uhraisivat vapaa-aikaansa ja työpanostansa yhteisen hyvän eteen. Lopuksi suojat pesuun, ja sitten jakoon. Todennäköisesti erilaiset naisyhdistykset ym. organisoisivat toimintansa, raaka-ainehankintansa ym. itse kun vaan joku antaisi edes suuntaa-antavat ohjeet.
 
Viimeksi muokattu:
Ei THL kai ketään yrittäjää ole kieltänytkään niiden valmistamisesta.
Valtionhan niitä pitäisi tilata koska kannattavasti niitä ei voi kotimaisella työvoimakustannuksella tehdä. Siksi suomalainenkin suojainvalmistaja tekee niitä normaalisti Kiinassa josta niitä ei nyt saa. Ja jos saakin niin reilusti kallimmalla kuin aiemmin.

Nykyinen poikkeustilan markkinahinta ja saatavuuden ongelmat voisi mahdollistaa että joku investoisi uuden tuotteen valmistukseen jos saisi valtiolta/varmuusvarastolta tunnustelun asiasta ja tilauksen.
 
Mulla alkaa menemään täysin luotto THL ammattitaitoon...

THL puolustaa antamiaan ohjeita..

Mulla meni tammikuussa.

Juuri tuo on hälyttävintä, että mokattuaan ja valehdeltuaan todella katastrofaalisesti juuttuvat seurauksista, moraalista tai mistään muustakaan piittaamatta puolustamaan niitä mokiaan.

Ne ovat vähän saman tyyppinen kontraindikaattori kuin vaikka Lavrov. Todellisuus on aina toisin kuin turinat.
 
Back
Top