Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Ennen suomalaisilla oli halu ja kyky pitää rajat turvattuna. Toisin on tänä päivänä. Tällä hetkellä koko Uudenmaan erotus on iso vitsi tai fiasko.
Täysin totta. Ei ne rahtarit tai serkun kummin kaiman hautajaisiin menossa olevat välttämättä ole immuuneja virukselle.Ilmateitse ja muutenkin räkäpisaroilla leviävä tauti ei pysähdy siihen, että vain työmatkailijat päästetään läpi.
Pitäisi estää kokonaan kaikenlainen liikenne.
Se olisi ikävää. Tilastojen valossa minun kuoleminen tähän tautiin vaikuttaa erittäin epätodennäköiseltä: kuolleisuus ikäryhmässäni on erittäin matala. Kun vielä ottaa huomioon, että kuolleisuus on yleisempää jo valmiiksi sairaiden joukossa, niin kuolleisuus minun ikäryhmäni perusterveiden joukossa on vielä matalampi. En tiedä miksi minun pitäisi pelätä tätä. En ole itsestäni huolissani, sen sijaan olen huolissani siitä, että saattaisin tartuttaa virusta muihin.Entäpä, jos tauti kohdallasi ei ole oireeton ja lievä. Muutama maratoonarikin on käynyt kuolemanporteilla...
Tuli tästä vielä mieleen huomio, että tässä suhteessa ainakin Etelä-Korean luvut kyllä menevät koko ajan huonompaan suuntaan. Uusia tartuntoja löydetään verkkaisesti, mutta kuolleita kertyy pikku hiljaa. 6.4 päivätyssä tilastossa Etelä-Koreassa oli yhteensä 10331 tartuntaa ja 192 kuollutta. Eli tällä hetkellä kuolleiden osuus todetuista tartunnoista on noin 1.85%. Vertailun vuoksi vielä esimerkiksi sitä kaksi viikkoa aikaisemmin 23.3 lukemat olivat 8961 tartuntaa ja 111 kuollutta eli silloin kuolleiden osuus oli noin 1.24%. Kuolleiden prosentuaalinen osuus on puolitoistakertaistunut kahdessa viikossa, ja tulee vain nousemaan, koska uudet kasvavat tosiaan hitaasti mutta kaikista todetuista tartunnoista noin kolmasosa on vielä sairaana eli saman trendin jatkuessa olisi odotettavissa nykyisten tartuntojenkin joukosta sellaiset 100 kuolemaa lisää. Se veisikin tuon prosentin sitten jo lähemmäs 3% kuin 2% tasoa...
Näyttäisi siis siltä, että Etelä-Koreassa kuolleiden osuus hiipii noin 2% tasoon tai ylikin odetuista tartunnoista. Ja tosiaan kuten aiemmin sanottu, koska Etelä-Korea on ollut erittäin aggressiivinen testaaja, ei siellä käytännössä voi olla testaamattomia tartuntoja kovinkaan suuria määriä noiden todettujen lisäksi, koska vähänkään merkittävä määrä villejä tartuntoja kääntäisi todetut tartunnatkin nousuun.
Eivät uutiset siitä, kuinka yhdessä jos toisessakin maassa on pitänyt koronan vuoksi perustaa jopaylimääräisiä hautausmaita jne. valitettavasti näyttäisi olevan savua ilman tulta. Ei maailmalla ole levinnyt vuosikymmeniin tällaista.
Ei se pelkääminen silti mitään auta. Asiaan tulee suhtautua varovaisuudella, mutta ei se pelkäämällä miksikään muutu. Tietysti pelolle ei välttämättä voi mitään. Luulen myös että monet ihmiset käyttävät pelko käsitettä aika huolettomasti. Tiedän ihmisiä jotka sanovat pelkäävänsä milloin mitäkin, mutta oikeasti siinä tuskin on kyse varsinaisesta pelosta vaan jostakin huomattavasti lievemmästä.Entäpä, jos tauti kohdallasi ei ole oireeton ja lievä. Muutama maratoonarikin on käynyt kuolemanporteilla...
Juu, sinällään ollaan lastensuojelussa sijaisperheinä hieman hassussa asemassa että, joka tuutista toitotetaan notta älkää nyt hyvät ihmiset menkö kyläilemään missään, mutta silti samalla silmää räpäyttämättä ollaan tapaamiset järjestämässä ilmanmuutaNo, on meillä tuota maan sisäistäkin liikennettä Uudellemaalle ja sieltä pois kun tuo lasten tapaamisoikeus liikuttaa melkoisesti mm. lastensuojelusijoitettuja lapsia ja nuoria edes takaisin kotilomilla. Ja myös niitä sijoittamattomia kupeitten hedelmiä, joiden vanhemmat asuvat sulkurajan eri puolilla.
Ei se ole poka mikhän lockdown mishän.
Off topiccina, tsemiä teille. Arvostan sitä mitä teette.Juu, sinällään ollaan lastensuojelussa sijaisperheinä hieman hassussa asemassa että, joka tuutista toitotetaan notta älkää nyt hyvät ihmiset menkö kyläilemään missään, mutta silti samalla silmää räpäyttämättä ollaan tapaamiset järjestämässä ilmanmuuta
Sinällään onni onnettomuudessa että taloudessa on muutama riskiryhmään kuuluva, niin melkosella väännöllä ja parilla lääkärintodistuksella homma saatiin käännettyä niin että tapaamiset hoidetaan videopuhelujen välityksellä, tuostakin rumbasta vielä olivat kirjaamassa tietoihin että, on kieltäydytty järjestämästä meidän puolelta tapaamisia, joka muuttui järkevämpään sanamuotoon vasta äänen korotuksen jälkeen
Loppukaneettina vielä, ei oikein tahdo muuten minkään kunnan sosiaalitoimesta löytyä rautaa niin paljon lahkeesta että, tekisivät linjauksia tuosta tapaamisasiasta, niitä päätöksentekijöitä on pitkä rivi toistensa seläntakana, ja jokainen vetoaa että ei ole valtuuksia, jopa johtavat sosiaalityöntekijät, no tää on tämmöstä hommaa joka vaatii pikkusen masokismia luonteeseen
Tässä Etelän-Korean luvuista tehdyssä päättelyssä on mahdollinen ongelma, joka liittyy jäljityksen nopeuteen. Ja siihen kuinka nopeasti aiemmin positiivinen ihminen "menee kylmäksi", eli ei enää näy PCR ("nose swab") testissä ja ei myöskään enää tartuta. Vasta-aine testejä tuolla ei kai ole tehty.
Otetaan tällainen esimerkki. Henkilöt A-E, tartuttavat toisensa päivän välein.
E:llä oireita, menee drive-in testiin päivänä 0.
Tulos saadaan päivänä 1 (Suomessa menee ainakin seuraavaan päivään).
Tutkija Kim Park träkkää henkilöt, joiden kanssa E ollut tekemisissä viime päivinä. Saadaan 20 henkilöä. Yksi näistä on D.
D:ltä otetaan testit päivänä 2.
Kun C testataan päivänä 4 niin hän on jo mennyt kylmäksi eikä ketjua enää seurata.
A, B, C ovat voineet tartuttaa toki muitakin ja jäävät tätä kautta kiinni.
Mutta mitä suurempi osa tartunnoista on oireettomia, niin sitä suurempi todennäköisyys on ketjujen katkeamiselle.
Tätä skenaariota vastaan näennäisesti sotii Diamond Princessin tapaus, jossa testattiin koko laiva. Siellähän puolet positiivisista oli asymptoottisia. Mutta - da dadaa - kenties merkittävä osa oli jo mennyt kylmäksi PCR testin kannalta.
En muista nähneeni tarkkaa arviota tuosta, kuinka kauan keskimäärin menee ennenkuin tapaus kylmenee.
Näin täytenä amatöörinä pohdin, että mitä järkeä henkilökunnalle on hankkia noita visiiri-FFP3 -suojia, eikös jonkinlainen nasse-setä / kokonaamari / suojanaamari / pakohuppu olisi parempi? Nassen voisi desinfioida, suodattimen puhdistaa ja sitten vaan takaisin radalle. Koronaviruksen suodattavaan suodattimeen pitäisi riittää desinfiointi, ei sitä tarvitse heittää pois. Nassen voisi kriisin jälkeen varastoida seuraavaa pandemiaspektaakkelia tai ydinsotaa varten. Hankintahinta on luonnollisesti korkeampi kuin FFP3 suojalla + visiirillä, mutta tämä epidemia kestää pitkään. Lisäksi kokonaamarin käyttömukavuus on oman amatöörimielikuvani mukaan huikeasti parempi kuin rempoissa käyttämieni suojalasien + hengityssuojaimen. Kokonaamariin, huppuun tms. voi integroida myös juomamahdollisuuden.
Ruotsissa kuvissa lanssihenkilöstö käyttää usein nassea.
En siis epäilekään, etteikö joku minua viisaampi olisi asiaa miettinyt.
...
Loppukaneettina vielä, ei oikein tahdo muuten minkään kunnan sosiaalitoimesta löytyä rautaa niin paljon lahkeesta että, tekisivät linjauksia tuosta tapaamisasiasta, niitä päätöksentekijöitä on pitkä rivi toistensa seläntakana, ja jokainen vetoaa että ei ole valtuuksia, jopa johtavat sosiaalityöntekijät, no tää on tämmöstä hommaa joka vaatii pikkusen masokismia luonteeseen
Mietin tässä entä infrapunalamppu? Ei se lämpeää niin paljon, mutta se valo..voiko olla hyväksi?Tiukan paikan tullen nasseja ja suodattimia riittänee Suomenmaassa Sa-Int:in varastoista. Kuminaamarin desinfioiminen ei ole ongelma, mutta hiukkassuodattimet ovat tällä tietoa kertakäyttöisiä, elleivät sitten kestä kuumentamista. Se pitäisi jonkun selvittää valmistajilta.
Omien tavallisten (ei siis tuo Sundströmin Pandemic Flu Kitin suodatin, mikä on erikoistapaus) hiukkassuodattimieni kyljessä lukee että ei saa kastella ja käyttölämpötila loppuu +55 celsiusasteeseen. Siitä ei ole pitkä matka 70 asteeseen, mikä pitäisi olla riittävä tappamaan koronapöpö. Ohjeistushan noissa on että biohasarditilanteissa saa hiukkassuodatinta käyttää yhden työvuoron verran, muuten saisi käyttää niin kauan että hengitysvastus alkaa selkeästi nousta.
Eli lämpödesinfioinnin kestävyys on hiukkassuodattimissa se asia, mihin tuo kilpistyy.
UV pikemminkin.Mietin tässä entä infrapunalamppu? Ei se lämpeää niin paljon, mutta se valo..voiko olla hyväksi?
Se olisi ikävää. Tilastojen valossa minun kuoleminen tähän tautiin vaikuttaa erittäin epätodennäköiseltä: kuolleisuus ikäryhmässäni on erittäin matala. Kun vielä ottaa huomioon, että kuolleisuus on yleisempää jo valmiiksi sairaiden joukossa, niin kuolleisuus minun ikäryhmäni perusterveiden joukossa on vielä matalampi. En tiedä miksi minun pitäisi pelätä tätä. En ole itsestäni huolissani, sen sijaan olen huolissani siitä, että saattaisin tartuttaa virusta muihin.
Jos olisi mahdollista, niin osallistuisin mielelläni uuden tyyppiseen koronavirusrokotetutkimukseen, jossa tutkittaviin injektoidaan virus.