Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
No miksi THL olisi tilannut ohjelman tätä ennen jossa olisi mahdollisuud digitaalisesti syöttää maakunnista koronaan kuolleet?
Ja THL:n lakisääteisissä tehtävissä on paljon sosiaalihuoltoa ja sen miettimistä. Epidamian tilannekuvan tuottamista minä en tuosta listasta keksi.
Lakien tai asetusten tarkemmin määrittelemiä tehtäviä ovat mm.:
- tutkia, seurata ja edistää suomalaisten hyvinvointia ja terveyttä sekä vähentää ongelmia
- seurata, kehittää ja ohjata sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa
- tukea asiantuntijatiedolla hyvinvointia ja terveyttä edistäviä toimintatapoja, käytäntöjä ja politiikkaa
- harjoittaa alan tutkimus- ja kehittämistoimintaa, edistää innovaatioita sekä tehdä aloitteita ja esityksiä sosiaali- ja terveydenhuollon ja sen palvelujen kehittämiseksi sekä väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi
- toimia tilastoviranomaisena ja ylläpitää alan tiedostoja ja rekistereitä sekä huolehtia tehtäväalueen tietoperustasta ja sen hyödyntämisestä
- kehittää ja ylläpitää sosiaali- ja terveysalan keskeisiä termejä, määrityksiä ja luokituksia
- toimia asiantuntijaviranomaisena sosiaalihuoltoon, kehitysvammaisten erityishuoltoon, kansanterveystyöhön, erikoissairaanhoitoon, mielenterveystyöhön, tartuntatauteihin, ympäristöterveyteen ja geenitekniikkaan sekä muihin laitoksen toimialaan liittyvissä asioissa
- vastata valtion mielisairaaloita ja valtion sosiaalihuollon toimintayksiköitä koskevista asioista
- huolehtia Suomen rokotehuollosta ja valvoa maassa käytettävien rokotteiden ja vastaavien valmisteiden laatua
- osallistua toimialansa kansainväliseen toimintaan
PS. En nyt jaksa googlata tarkemmin noita tehtäviä. Mutta jos epidemian tilanneseurantaa ei ole missään mutkan takana, niin sitä kannattaa pyytää omalta kansanedustajaltaan kun seuraavan kerran hänen kanssaan saunoo
toimia tilastoviranomaisena ja ylläpitää alan tiedostoja ja rekistereitä sekä huolehtia tehtäväalueen tietoperustasta ja sen hyödyntämisestä
toimia asiantuntijaviranomaisena sosiaalihuoltoon, kehitysvammaisten erityishuoltoon, kansanterveystyöhön, erikoissairaanhoitoon, mielenterveystyöhön, tartuntatauteihin, ympäristöterveyteen ja geenitekniikkaan sekä muihin laitoksen toimialaan liittyvissä asioissa
Sanopas muuta! Pikkulinnut ovat myös laulaneet, että HUS ei ole käyttänyt hyväksi paikallishankintamahdollisuuksia suojainten suhteen, vaikka firmat ovat olleet suoraan yhteydessä, esim. Tokmanni...
HUS tekee kaikkensa saadakseen lisää hengityssuojaimia – Demokraatti: Tokmanni kertoi myyvänsä 10 000 laadukasta suojainta, HUS soitti heti
5:38
Viiden jälkeen -ohjelma esitteli 1. huhtikuuta erilaisia hengityssuojaimia ja kysyä, voiko niitä valmistaa Suomessa.
Julkaistu 02.04.2020 18:07
Kun Yle kertoi eilen tavaratalo Tokmannin ilmoituksesta tuoda myyntiin 10 000 kappaleen erä laadukkaita hengityssuojaimia, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä HUS:ssa havahduttiin asiasta ja laitettiin niin sanotusti ostohousut jalkaan, kirjoittaa Demokraatti.
– Meihin oltiin HUSista yhteydessä ja kysyttiin nimenomaan näitä suojaimia. Meidän hengityssuojaimet ovat laatutasoltaan korkealuokkaisia (venttiilillä varustettuja FFP2- ja FFP3-suojausluokkaa), Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen kertoo Demokraatille.
Rautiainen kertoo lehdessä, ettei tiedä tilauksen tarkkaa määrää, mutta suojainten lisäksi HUS oli pyytänyt Tokmannilta myös kertakäyttösadetakkeja, viittoja sekä erilaisia suojavarusteita. Tilauksen kokonaisarvon hän arvelee olevan satojen tuhansien eurojen luokkaa.
Hallitus piti keskiviikkona tiedotustilaisuuden suojavarusteiden riittävyydestä. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi, että suojavarusteiden tila on valtakunnallisesti hyvä, mutta alueellisesti täydennyksiin on tarvetta. Koronaepidemia onkin Suomessa jyllännyt erityisesti HUS-alueella, jossa on todettu lähes 900 tartuntaa.
Tokmannin Rautiainen kertoo Demokraatissa ymmärtäneensä, että suojavarusteita on riittävästi kaikissa sairaanhoitopiireissä, mutta tarjoaa nyt ilman muuta apuaan HUS:lle sekä muille suojaimia tarvitseville viranomaisille.
Jos tuotteita jää yli, Tokmanni laittaa ne myyntiin kaupoissaan.
Ja tähän vielä. Tiedän itse tapauksen jossa tämän Corona viruksen alkuaikoina oli keskisuureen yritykseen tulossa eräänlainen valtuuskunta Italiasta ja tässä suomalaisessa yrityksessä mietittiin että kehtaako sitä "valtuuskuntaa" kieltää tulemasta.
No onneksi italialaiset oli niin nohevia ja mukavia että ilmoittivat itse etteivät tule koska Corona.
Ja tämä tapahtui ennenkuin Suomessa oli valtio/THL kerinnyt tehdä mitään rajoituksia/päätöksiä.
Ja sitten toisenlainen esimerkki eräästä suuresta yrityksestä joka yritti lähettää työntekijöitään Italiaan koska sitä ei ollut kielletty!,
Onneksi Italian päästä oli lennot peruttu.
Tuosta listastasi:
Minusta olisi asiallista pysyä perillä epidemiatilanteesta. Eikä ruutupaperissa ole mitään vikaa, mutta ei se niin voi olla, että aspassa eri sihteerit vastailevat puhelimeen, kirjoittavat post-it-lappuja ja yksi kuolemantapaus kahdentuu.
Materiaaleistahan valtaosa tehdään nyt Suomessa, kuten olemme voineet lukea, ja eittämättä Suomen tuotannolla on vaihtoarvoa muiden maiden kanssa.
Hengityssuojaimien valmistus on alkamassa Suomessa – Laatuvaatimukset hidastavat tuotannon käynnistymistä
7.4.2020 16:26päivitetty 7.4.2020 16:26
TerveydenhuoltoKoronavirusYrittäminen
Elinkeinoelämän hitaasta reagoinnista on jo kuultu moitteita. Kotimainen tuotanto vaatii tuotantolinjojen pystyttämistä ja suojainten hyväksyttämistä, muistuttaa Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja.
Kotimaista. Suomessa on alkamassa suu-nenäsuojien tuotanto. Lisäksi monet yritykset ovat käynnistäneet visiirien valmistuksen. Kuvituskuva. Riitta Heiskanen
Lukuaika noin 3 min
Suomessa valmistellaan kotimaisen hengityssuojainten ja kirurgisten suu-nenäsuojien tuotannon aloittamista vastauksena suojainten kasvavaan tarpeeseen koronakriisin seurauksena. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoi tänään, että ainakin kaksi kotimaista yritystä valmistelee tuotannon aloittamista.
Alivaltiosihteeri Petri Peltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo, että yritykset pystyvät tuottamaan sekä suu-nenäsuojaimia että hengityssuojaimia, joista on nyt akuutein tarve terveydenhuollossa.
Ministeriöstä ei kommentoitu vielä tiistaina, mitkä yritykset ovat kyseessä, mutta yrityksiltä odotetaan ulostuloja lähipäivinä.
Työ- ja elinkeinoministeriö on kartoittanut Elinkeinoelämän keskusliiton ja teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa suojamateriaalin kotimaisia tuotantomahdollisuuksia.
Peltosen mukaan nyt tehdyssä kartoituksessa on löydetty tuotantolinjoja, joilla suojaimia voidaan valmistaa.
Toinen kysymys on laatuvaatimukset täyttävän materiaalin saaminen suojainten tuotantoa varten. Peltosen mukaan tällaista materiaalia ei valmisteta Suomessa, mutta sitä on jonkin verran varastoissa.
”Hyvä lähtökohta on, että sitä valmistetaan Euroopassa useammassa paikassa”, Peltonen sano.
Peltosen mukaan nyt myös selvitetään, onnistuuko suojaimiin tarvittavan materiaalin tuotanto kotimaassa.
”Tämä vaatii jonkin verran kehitystyötä, jotta saavutamme terveydenhuollon tiukat määritelmät.”
Peltosen mukaan kotimaisella tuotannolla voidaan parhaassa tapauksessa kattaa huomattava osa terveydenhuollon välittömistä tarpeista. Tarkkoja lukuja mahdollisista tuotantovolyymeistä hän ei avaa.
Sairaanhoitopiirit ja Huoltovarmuuskeskus hankkivat suojavarusteita silti edelleen pääasiallisesti ulkomailta, mutta kotimainen tuotanto tukee varusteiden saatavuutta.
”Valmistus kotimaassa on siinä mielessä järkevää, että maailmalla suojainten hinnat ovat ainakin kymmenkertaistuneet”, Peltonen sanoo.
Hengityssuojaimin on tilattu Suomeen ainakin Kiinasta. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti, hengityssuojainten kotimainen tuotanto alkaa suuressa mittakaavassa toukokuussa.
Laatuvaatimukset hidastavat tuotannon käynnistymistä
Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassinen oli mukana käynnistämässä keskustelua sellaisten yritysten kanssa, joiden olisi mahdollisuus tuottaa terveydenhuollon vaatimukset täyttäviä suojavarusteita terveydenhuoltoon.
Esimerkiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) on jo kritisoinut suomalaista elinkeinoelämää kotimaisen suojaintuotannon hitaasta käynnistämisestä.
Hassisen mukaan yritykset ovat kyllä olleet kiinnostuneita valmistamaan suojaimia.
”Olemme listanneet paljon kiinnostuneita yrityksiä, joiden kaikkien kanssa viranomaiset eivät pysty nyt tekemään sopimuksia.”
Oman haasteensa kotimaisen suojaintuotannon käynnistämiseen tuo se, että terveydenhuollossa on käytettävä CE-merkittyjä eli lääkinnällisiksi laitteiksi luokiteltuja suojaimia. Koska tuotantoa ei ole ollut aiemmin Suomessa, on tuotteille saatava hyväksyntä ja tuotantolinja pystytettävä.
Euroopan komission päätöksen pohjalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea linjasi viime viikolla, että tuotteiden laatuvaatimuksista ei voida tinkiä koronavirusepidemiankaan aikana, mutta tuotteita voidaan tuoda markkinoille Fimean oman arvioinnin ja poikkeusluvan nojalla. Tämä vähentää byrokratiaa, jota CE-merkinnän vaatiminen yleensä edellyttää.
Tähän asti suojaintuotanto ei ole Hassisen mukaan kannattanut Suomessa, koska bulkkina tuotettavien suojainten yksikköhinta ei ole korkea. Nyt yrityksiä kiinnostavat suojainten tavallista keskitetympi hankinta sekä mahdollisesti pidempiaikainen tarve tuotannolle, kun huoltovarmuusvarastoon syntynyt vaje on ennen pitkää täydennettävä.
”Jos mietitään koronaviruksen jälkeistä aikaa, ehkä tämä herättää huomaamaan, että Suomessa pitää varautua myös suojavarusteiden kotimaiseen tuotantoon”, Hassinen sanoo.
”Toki toivon myös, että tästä avautuu meille vientimahdollisuuksia.”
Mitä se voisi olla? Suomesta kuningaskunta ja Paavo kuninkaaksi?
Tuosta listastasi:
Minusta olisi asiallista pysyä perillä epidemiatilanteesta. Eikä ruutupaperissa ole mitään vikaa, mutta ei se niin voi olla, että aspassa eri sihteerit vastailevat puhelimeen, kirjoittavat post-it-lappuja ja yksi kuolemantapaus kahdentuu.
Tilanne olisi kai toinen, jos olisi yhteinen kansallinen potilastietojärjestelmä. Josta voisi ajaa ulos tämän tiedon.
Erillinen softa ei ehkä ole ratkaisu
Ei oleOvatko firmat Sako ja Beretta?
Ei todellakaan. Satun tietämään aika hyvin.Ovatko firmat Sako ja Beretta?
Vikkelä liikemies kertoo avoimesti neuvotelleensa suoraan Huoltovarmuuskeskuksen johdon kanssa ja tehneensä sopimuksen. Johto ei halua kommentoida asian yksityiskohtia medialle. Ylin johtaja on nyt huomion keskipisteenä keskuksen saatua toimituksena sopimusta alhaisempaa laatua.Huoltovarmuuskeskuksen johtajaa ei käy kateeksi nyt . Vastuuna hankkia suojaimia . Epätoivoista neuvottelua välittäjien kanssa.Valtiota vedätettiin.
Joo, ei tämä ole ohjelmistokysymys. Tällaisessa asiassa olisi vain syytä pyrkiä tarkkuuteen. Mutta joo, ehkä THL pitää armahtaa "ylösnousemuksesta", kun jopa vaalituloksia laskettaessa äänet poukkoilevat pinosta toiseen laskentakierrosten välillä...
Uuden-Seelannin tukahduttamisstrategia näyttää toimivan.