Koronavirus Suomessa

Rutollakin tehdään politiikkaa, jos se pääsee taas joskus yllättämään :ROFLMAO: Politiikkaa on aina ja kaikkialla...sellainen ihmiskunta on ja tulee aina olemaan.

Jos muistan oikein niin oliko Milano joka laittoi ruton tai mustan surman aikaan portit kiinni. Olivat täydessä karanteenissa ja selvisivät paremmin kuin ne jotka eivät valvoneet rajojaan.

Hyvä. Samaa mieltä ovat monet olleet:
Se mitä olisi voitu tehdä on laittaa maahanpalaajat karanteeniin. Mutta paluuta ei voi kansalaisilta estää.

Simpauttaja

Eikös sekin ollut maaliskuussa aivan väärin? Lapissahan toimittiin eikä virusta päästetty leviämään. Siellä pojat ja tytöt toimi. Laskeskeles paljon halvemmaksi olisi tullut pysäyttää virus joko rajoille (lentokenttähotellit) tai maahan palanneiden ihmisten koteihin. Aivan kuten joulukuussa kentälläkin harjoiteltiin . Nyt meni valitettavasti kaikenlaisten "scheininien piirien" tahtiin. Nehän hallitusta ohjasivat.

Ketkäs Ivalonkin toimista valittivat? Mutta eivät ne samat valittelijat ole koskaan huolestuneet siitä miten Finavia, STM, pääministeri ja sisäministeri vaaransivat kansalaisten turvallisuutta! Koska se tämän sotkun tulos on. Olisi voitu toimia muttei toimittu. Hämmästyttävää että pääministerinkin kannatus vaan nousee.

Tämä on ollut politiikkaa koko ajan. Jo helmikuusta lähtien.
 
Viimeksi muokattu:
En oikein ymmärrä poliittista keskustelua koronan tiimoilta. Onko tämä nyt ns. ”väärin sammutettu”? Oppositio vaatii hallituksen sanovan että tavoitteena on tukahduttaminen mutta hallitus tavoittelee vain taudin mahdollisimman vähäistä leviämistä. Mahdollisimman vähän on varmaan nolla?:unsure: Onko hallitus nyt siis syyllistynyt jälleen yhteen pöyristyttävään laiminlyöntiin? Onko hallituksen erottava kun nollaa lähestytään väärillä termeillä?

Hallitus ja oppositio selventävät toivottavasti itse sanomisiaan. Tilanne on elänyt, ja sanomiset ovat vaihdelleet tiedon, taudin ja tilanteen kulun mukaan.

Alussa vaikutti, ettei tautia pysty pysäyttämään, kun se oli jo ehtinyt lähteä leviämään Suomessakin. Puhuttiin 10…30-kertaisista tartuntamääristä varmennettuihin tartuntoihin nähden. Silloin hallitus nimesi linjakseen ”hybridistrategian”: taudin annetaan hiljalleen levitä (n. 100 uutta tartuntaa / vrk), mutta tautihuippu pidetään niin matalana, ettei tehohoitokapasiteetti ylity.

Sitten havaittiin, että noin puolessa kaikista sairaanhoitopiireistä rajoitukset olivat purreet odotettua paremmin. Uusia tartuntoja tuli vain vähän ja kuolemantapauksia tuskin lainkaan. Siinä vaiheessa alettiin puhua ”tukahduttamisesta”. Nyt näyttää siltä, että uudet tartunnat ja koronakuolemat on saatu niin alas, että taudin ensimmäinen aalto tukahtuu.

Toista aaltoa vastaan saadaan toivottavasti rokote ja/tai tehokkaat lääkkeet.
 
Viimeksi muokattu:
Oxfordin yliopisto on aloittamassa faasin II ja III kliinisen tutkimuksen. Huhtikuussa alkaneessa ensimmäisen vaiheen kliinisessä tutkimuksessa on annettu jo yli tuhat rokotetta. Mikäli rokote päätyy tuotantoon, rokotteen ensimmäisistä eristä merkittävä osa päätyy Iso-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Ei huolta, vuorossa on muu maailma kunhan amerikkalaisten ja brittien rokotetarve on täytetty.


 

Professori Jantunen näyttää olevan samaa mieltä meikäläisen kanssa muuten, paitsi THL:n moraalin suhteen.

THL on pitänyt kiinni saduistaan ja sekoiluistaan vielä kauan senkin jälkeen kun kliininen tieto, tilastotieto, tutkimustieto, logiikka, matematiikka ja oikeastaan ihan kaikki saatavilla olevat tiedot ja todisteet ovat osoittaneet että THL valehtelee.

Tuossa vaiheessa THL - samoin kuin osa poliitikoista - ryhtyi selittelemään mustaa valkoiseksi ja keksimään erilaisia paskapuheita, joilla yritettiin osoittaa että he ovat oikeassa ja todellisuus väärässä.

Tämä (sairaalle narsismille tyypillinen) toimintamalli on mielestäni täysin kiistaton osoitus siitä, että kyse ei ainakaan alun jälkeen ole ollut enää pelkästään katastrofaalisen mittaluokan virheistä tai täydellisestä ammattitaidottomuudesta vaan moraalisesta ja hallinnollisesta piittaamattomuudesta jota voisi ehkä kuvata totamalla ettei se ero millään oleellisella tavalla omatunnon täydellisestä puuttumisesta.

Kun toisessa vaakakupissa on ollut tuhannet ihmishenget ja toisessa THL:n ja politiikan muutamien keskinkertaisuuksien arvovalta, he ovat valinneet oman arvovaltansa.

Ihminen, jolla on omatunto ei tee niin.

Juridisteknisistä syistä jätän nimet mainitsematta. Kyllä te kuitenkin ne tiedätte.
 
Se mikä kiinnittää huomiota on Halla-ahon kommentti:"Suuressa kuvassa epidemian alkuvaiheessa olisi kannattanut ottaa käyttöön järeämpiä ja helpommin toteutettavia keinoja kuten lentoliikenteen pysäyttäminen. Siinä tuhlattiin useita päiviä, jopa viikkoja, jolloin kuskattiin ihmisiä pahimmilta epidemia-alueilta Suomeen."

Nuo palaajat olivat Suomen kansalaisia.

Luulisi viimeinkin menevän Perussuomalaiset -puolueen kaaliin, että perus suomalaisen kansalaisen oikeus on tulla takaisin kotimaahansa...

Edes sinä et voi olla niin tyhmä, että vetäisit hölmöyttäsi yhtäläisyysmerkit lentoliikenteen pysäyttäymisen ja maahan palaamisen estämisen välille.

Et voi olla ymmärtämättä että kommentti joko koskee epidemian alkuvaihettä ja pahimpia epidemia-alueita ei ole kansalaisten maahantulo-oikeutta kyseenalaistava vaan lentoliikenteen roolia kyseenalaistava.

Kyllähän tyhminkin asiaa seuraava on perillä siitä, että epidemia muuttui pandemiaksi niin nopeasti juuri siksi, että pahimmilta epidemia-aluieilta - lähinnä Kiinasta ja Kiinaan keskittyvän henkilölogistiikan solmukohdista - valui massoittain tartunnan saaneita ihmisiä eri puolille maailmaa.

Kiina sulki pahimmat epidemia-alueet Kiinan sisäiseltä liikkumiselta, mutta salli niiltä alueilta lentämisen kaikkialle muualle maailmaan. Silloin ja sitä kautta käynnistyi epidemian muuttuminen pandemiaksi.

Jos länsimailla olisi ollut moraalista selkärankaa edes sen verran että olisivat sulkeneet lentoliikenteen Kiinasta nopeasti, niin taloutta ei olisi tarvinnut sulkea lännessä, kuolleita olisi paljon vähemmän ja joko epidemia olisi jäänyt Kiinan ongelmaksi tai leviäminen olisi kiihtynyt vasta nyt kun rokotetutkimukset ovat edenneet suurin harppauksin.

Jatkuvat tahalliset tai tahattomat puutteet kommenttiesi loogisuudessa ovat puuduttavia, mutta koita nyt silti säilyttää edes joku taso.

Osuvan nimimerkin olet kuitenkin valinnut:

Simpauttaja = huijari suomenkielessä.
 
Moikka,

Rajoja sulkemalla tautien etenemistä ei ole tähän mennessä historian valossa pystytty estämään. Koronavirus on kyllä levinnyt jopa pohjoiseen Koreaan saakka. Ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikaan pilkkukuumetta esiintyi rintamien kummallakin puolella ihan epidemiaksi saakka. Tietenkin kaikki uskoo siihen visioon mitä haluaa, se ei minua kiinnosta.

Ehkä muutama sana rokotteiden kehittämistilanteesta. Askeleita tai harppauksia, sen voi jokainen päätellä itse.

Alla linkkejä Oxford:in rokotteen ensimmäisiin eläinkoe -testien uutisointiin. Uutisointia on puolesta ja vastaan.

Uutisia sieltä positiivisesta päästä:

https://www.hospimedica.com/covid-1...-encouraging-results-in-tests-on-monkeys.html
https://health.economictimes.indiat...accine-test-on-monkeys-shows-promise/75769588

Ja uutisia sieltä kriittisestä päästä:

https://blogs.sciencemag.org/pipeli...8/criticism-of-the-oxford-coronavirus-vaccine
https://www.forbes.com/sites/willia...ord-covid-vaccine-work-in-monkeys-not-really/

Asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun muodostaa omia johtopäätöksiä:
  • Rokotetut apinat saivat nyt käytössä olevien testiausmenetelmien mukaan tartunnan. Rokotetuilla apinoilla oli keuhko-oireita vähemmän, mitä verrokkiryhmällä
  • On mahdollista, että rokotuksen saaneet apinat edelleen tartuttavat virusta eteenpäin, koska virusta löytyi kurkusta
  • Ajanjakso 28 päivää ei riitä tekemään johtopäätöksiä siitä, auttaako rokote esimerkiksi koronaviruksen hermostollisiin oireisiin tai jälkitauteihin ( https://yle.fi/uutiset/3-11363937 ). Pääpaino tutkimuksessa oli näämmä tutkia keuhkoja.
  • On mahdollista, että rokoteannoksia tarvitaan useita per henkilö, ylläpitämään vastustuskykyä. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32171867/) Tämä lisää painetta rokotteen tuotannon kehittämiseen ja etukäteis -investointeihin entisestään. Kannattaa seurata uutisointia, lisätäänkö noita investointeja vaiko eikö.
Suomen terveysviranomaiset päivittävät tietojaan säännöllisesti suurille Suomalaisille vientiteollisuus -yrityksille, jotta nämä pystyvät suunnittelemaan lähitulevaisuuden mahdollisimman hyvin. Oma käsitykseni on, että yrityksille jaettava tieto ei pidä sisällään sitä, että rokote olisi lähiaikoina saatavilla. Myöskään hallitus ja eduskunta eivät ole tehneet loppuvuoden suunnitelmia nojaten siihen, että rokote olisi saatavilla.

Kuten olen jo aikaisemmin sanonut, rahamäärä, jota tällä hetkellä laitetaan rokotteen tutkimiseen, on niin massiivinen, että on todennäköistä, että se poikii oireita lievittävää lääkitystä, vaikka toimivaa rokotetta itsessään ei tulisikaan. Jos riskiryhmät pystytään kartoittamaan ja heidän oireita helpottamaan, niin siinä on päästy samaan tilanteeseen, mikä aika monen muunkin viruksen kanssa on tänä päivänä.

Ei ole poissuljettua, että tuo Oxford:in kehittämä rokote ei tule olemaan rokote vaan lääke, jota annetaan altistuneille riskiryhmäläisille. Vasta-aineita alkaa muodostua 14 päivän kuluttua rokotuksesta:
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.05.13.093195v1.full.pdf

Simpauttaja
 
Kiina sulki pahimmat epidemia-alueet Kiinan sisäiseltä liikkumiselta, mutta salli niiltä alueilta lentämisen kaikkialle muualle maailmaan. Silloin ja sitä kautta käynnistyi epidemian muuttuminen pandemiaksi.

Samoihin aikoihin kun Kiina toimi sanotaanko aika rajusti niin täällä tehtiin valituksia siitä että kiinalaisia syrjitään ja ollaan rasisteja. Mutta hälytyskellojen olisi pitänyt soida jo helmikuun puolivälissä monessa EU-maassa. Miksi ei toimittu, miksi ei rajoitettu lentoliikennettä. Miksi ei neuvottu ihmisiä karanteeniin.

Tokipa Kiinassakaan ei oltu huolestuneita siitä että jospa se leviää länteen. Jos on jo omat housut paskassa ja toisilla puhtaat niin hankalaltahan se näyttää. Sulki sisäisen liikkumisen mutta salli liikkumisen ulos. Miksiköhän?

Yksi iso ongelma oli ja on edelleen että Kiina on diktatuuri. Sellaiseen täällä demokratioissa mentiin luottamaan. Ei ollut Natsi-Saksaan luottaminen, ei ollut Neuvostoliittoon eikä ole Kiinaan. Olisiko jo korkea aika oppia millaisia kilpakumppaneita diktatuurit ovat? Niillä on omat säännöt!
 
Viimeksi muokattu:
Samoihin aikoihin kun Kiina toimi sanotaanko aika rajusti niin täällä tehtiin valituksia siitä että kiinalaisia syrjitään ja ollaan rasisteja. Mutta hälytyskellojen olisi pitänyt soida jo helmikuun puolivälissä monessa EU-maassa. Miksi ei toimittu, miksi ei rajoitettu lentoliikennettä. Miksi ei neuvottu ihmisiä karanteeniin.
Byrokratia toimii hyvin normaalioloissa sille olennaisella nopeudella. Uusiin yllättäviin tilanteisiin se on hidas reagoimaan ja keinotkin saadaan hitaasti käyttöön, kun niitä varten täytyy jopa säätää lakeja.
 
Moikka,

Rajoja sulkemalla tautien etenemistä ei ole tähän mennessä historian valossa pystytty estämään. ...
Onko tietoa, että onko sairastuneiden määrää pystytty rajoittamaan rajoja sulkemalla? Sillai että eteneviä tautilinjoja on ehkä muutama satojen sijaan?
 
No miten selität Uuden-Seelannin tilanteen?

Hyvin ovat pärjänneet virusstatistiikassa ensimmäisen aallon aikana.

Toisenlaista statistiikkaa Uudesta Seelannista:
  • Valuutta NZD on pudonnut suhteessa USD:hen tammikuun alusta 7,5% (0,67 vs. 0,62). (Samana aikana Euro on tippunut 2% (1,12 vs 1,10)
  • Työttömyysprosentti tammikuun alussa 4%, Uuden Seelannin keskuspankki yrittää pitää sitä nyt alle 10% Seuraava statistiikka julkaistaan kesäkuussa
  • Uuden Seelannin vuosittainen velanotto tuplaantuu, velkaantuminen nousee muutamassa vuodessa 20% -> 54% bruttokansantuotteesta
  • Turismista tulee 5,8% bruttokansantuotteesta, työllistää 7,5%.

Jos ajatusmaailma on sellainen, että virus lyhyessä ajassa katoaa, niin täydet pisteet Uudelle Seelannille. Itse en usko, että tämä virus lyhyessä ajassa katoaa mihinkään, vaan maailma on saanut uuden seuralaisen vuosiksi eteenpäin, joka putkahtelee vähintäänkin paikallisiksi epidemioiksi siellä täällä. Täydellisen sulkeutumisen strategia ei siinä skenaariossa tule toimimaan, valtion talous romahtaa.

Tulevaisuus näyttää.

Simpauttaja
 
  • Työttömyysprosentti tammikuun alussa 4%, Uuden Seelannin keskuspankki yrittää pitää sitä nyt alle 10% Seuraava statistiikka julkaistaan kesäkuussa
Uuden-Seelannin työttömyysaste oli maaliskuuhun päättyneellä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 4,2%. Suomessa työttömyysaste oli samalla ajanjaksolla 7% paikkeilla kuukaudesta riippuen, huhtikuussa 8,1%. Uuden-Seelannin valtiovarainministeriö ennustaa työttömyysasteen olevan korkeimmillaan 9,8%, alhaisempi taloudellisten elvytystoimien myötä. Jos näin käy, niin aika vähällä pääsevät moneen eurooppalaiseen maahan verrattuna.
 
Viimeksi muokattu:
Palstalaisten ihailema Martin Scheinin ottaa kantaa.

 
Viimeksi muokattu:
Hyvin ovat pärjänneet virusstatistiikassa ensimmäisen aallon aikana.

Toisenlaista statistiikkaa Uudesta Seelannista:
  • Valuutta NZD on pudonnut suhteessa USD:hen tammikuun alusta 7,5% (0,67 vs. 0,62). (Samana aikana Euro on tippunut 2% (1,12 vs 1,10)
  • Työttömyysprosentti tammikuun alussa 4%, Uuden Seelannin keskuspankki yrittää pitää sitä nyt alle 10% Seuraava statistiikka julkaistaan kesäkuussa
  • Uuden Seelannin vuosittainen velanotto tuplaantuu, velkaantuminen nousee muutamassa vuodessa 20% -> 54% bruttokansantuotteesta
  • Turismista tulee 5,8% bruttokansantuotteesta, työllistää 7,5%.

Jos ajatusmaailma on sellainen, että virus lyhyessä ajassa katoaa, niin täydet pisteet Uudelle Seelannille. Itse en usko, että tämä virus lyhyessä ajassa katoaa mihinkään, vaan maailma on saanut uuden seuralaisen vuosiksi eteenpäin, joka putkahtelee vähintäänkin paikallisiksi epidemioiksi siellä täällä. Täydellisen sulkeutumisen strategia ei siinä skenaariossa tule toimimaan, valtion talous romahtaa.

Tulevaisuus näyttää.

Simpauttaja

Valitettavasti Uusi-Seelanti on tuskin meille esimerkki, mutta varmaan Viro tai Norja kelpaisivat? Siellä tartunnat on nuijittu puoleen-kolmasosaan Suomen tasosta ja suunta näin pienillä määrillä voi olla hyvä. Myös kuolleisuus on pienempi.

Nythän meillä on esimerkkejä useista eurooppalaisista valtioista joiden tartunnat ovat erittäin alhaisella tasolla, jolloin uudet tartuntaketjut saatanee kiinni täsmämenetelmillä Etelä-Korean tapaan. Toinen aalto on tälloin hallittavissa oleva kokonaisuus, kuten vaikka Norjassa ja Tanskassa uskotaan.


2 viikon aikana (järkevä tarkastelusykli)

Suomi: 625 tartuntaa
Viro: 88 tartuntaa (Suomeen suhteutettuna noin 360, noin kolmasosa uusista tartunnoista ulkomailta saapuneilta, lähinnä Suomesta)
Norja: 229
Saksa: 8058 (Suomeen suhteutettuna 538)
Ranska 5328 (Suomeen suhteutettuna 444)
Slovenia: 6 (Suomeen suhteutettuna 15)
Slovakia: 48
Latvia: 103 (Suomeen suhteutettuna 250)
Tsekki: 829 (Suomeen suhteutettuna 450)
Itävalta: 587 (Suomeen suhteutettuna 360)
Unkari: 452 (Suomeen suhteutettuna 250)
...lista jatkuu useimmilla Euroopan mailla.


Kuten huomataan, Suomessa on suhteellisen paljon tartuntoja verrattuna Euroopan maiden valtaosaan. Suomea heikompia maita Euroopassa on enää vähän: Tanska (karkeasti Suomen tasolla), Ruotsi, Belgia, Alankomaat, Luxemburg, Iso-Britannia, Irlanti - vielä hetken aikaa Espanja ja Italia -, Romania, Puola, Valko-Venäjä.

Kovien läksyjen jälkeen monessa maissa on suurempi halu pitää virus kurissa. On yksittäisiä päiviä (vaikkapa eilen) jolloin Suomessa oli enemmän tartuntoja kuin Italiassa ja Espanjassa. Voi olla mahdollista, että kyseiset maat alittavat pian Suomen tartuntaluvut. Suomessa on harhaluulo, että täällä olisi korona erityisen hyvin hallussa mikä näkyy sosiaalisessa mediassa pelkona vaikkapa ulkomailta tulevia turisteja kohtaan - kun tosiasiassa lähes kaikissa Euroopan maissa on nyt vähemmän uusia tartuntoja kuin Suomessa. Pelkoja lisää median raportointi joka on rakastunut suuriin lukuihin. Jos Saksasta raportoidaan vaikkapa 450 uutta tartuntaa kuulostaa se suurelta. Suhteutettuna Suomen asukaslukuun luku olisi 30.

Sanoma, Alma ja YLE ovat aika vahvasti sitoutuneet kansalliseen narratiiviin jossa tilanne on Suomessa erityisen hyvä ja kansalaiset riemuitsevat rajoitusten poistosta. Aika ajoin narratiivia hämmenetään yksittäisillä onnistujavaltioilla jotka poimitaan kuitenkin niin kaukaa (esim. Mongolia), ettei niitä voi käyttää vertailuun Suomen kanssa. Onneksi kuitenkin olemme osa Eurooppaa ja Saksan osavaltio. Emme voi oikein toimia radikaalisti eri tavalla kuin Saksa, mikä ohjaa tukahduttamiseen, ei välttämättä dramaattisesti mutta pikku hiljaa.

Toki kuva Suomesta voi olla tarpeettoman synkkä. Tartuntojen trendi on laskeva ja toivottavasti jatkuu. Suomessa, toisin kuin monissa muissa maissa, ei kerrota missä tartuntoja esiintyy. Hajatietojen mukaan isoimmat ketjut ovat sairaaloissa, vastaanottokeskuksissa, rakennusmiesten asuntoloissa ym. paikoissa missä ulos leviämisen riski ei ole suuri. Lisäksi Suomen nykyisillä määrillä jo yksi tautipesäke, vaikkapa raksamiesten asuntola, nostaa päivä tai viikkokohtaiset luvut suuriksi.

Entäpä jatkossa? Testaus nopeutuu ja halpenee jatkuvasti, esim. ArcDia:n laitteisto kykenisi nostamaan kapasitettia 15000 testillä päivässä. Syksylle povataan jo 1-2 euron hintaisia pikatestejä. Jos kesän tilanne pidetään hallussa, pitäisin tilannetta syksyä ajatellen hyvänä.


Näillä kyetään rajatarkastuksiin. Onko suodatin täydellinen? Ei tietenkään, mutta useampi kerros toimenpiteitä - testit, hygienia, turvavälit, maskit, saikuttaminen matalalla kynnyksellä jne. pienentävät ketjuja. Optimina voi olla vaikkapa koko väestön testaus halvoin kotitestein viikon välein kuukauden ajan, mikä ei 1-2 euron testillä olisi mahdoton kustannuserä.
 
Viimeksi muokattu:
Palstalaisten ihailema Martin Scheinin ottaa kantaa.


Jos niin Martin Scheinin, maan johtavat lääketieteen tutkijat ja elinkeinoelämä ovat samaa mieltä voi se kertoa jo jostakin...
 
Kertoo ainakin siitä, että oikeusopin ihminen Sveitsissä katsoo hänkin itsensä päteväksi epidemiologiksi.

Epidemiaan reagoiminen on myös poliittinen kysymys, ihan kuin vaikkapa puolustuspolitiikka, talouspolitiikka ym. Tässä tapauksessa oikeudellinen, sosiaalinen, taloudellinen ja kansainvälispoliittinen tilannearvio ohjaa tukahduttamisen suuntaan - lääketieteellisen parhaan tutkimustiedon ohella. Ihan kuin Trump, myös Scheinin voi olla välissä oikeassa.
 
Back
Top