Tegnell on aika fakiiri. Suattaa olla, että joku ruotsalainen jää vielä henkiin, joitain rajoitustoimia on jo aloitettu.
Suomi on epätavallinen maa, sanoi Tegnell ja nosti esiin kolme asiaa – Tarkistimme faktat
Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan Ruotsin ja Suomen eroja koronavirustilanteessa voi selittää kolme asiaa.
Tilaajille
Jussi Sippola HS
Julkaistu: 4.12. 14:58
TUKHOLMA
SUOMI on epätavallinen maa, sanoi Anders Tegnell torstai-iltana Ruotsin yleisradion tv-haastattelussa.
Valtionepidemiologi Tegnelliltä on kysytty pandemian aikana lukuisia kertoja, miksi Suomessa on niin erilainen tartuntatilanne kuin Ruotsissa.
Torstain haastattelu nosti aiheen taas pintaan.
Viimeisten 30 päivän aikana Ruotsissa on kirjattu lähes 1 000 covid-19-tautiin liittyvää kuolemaa, Suomessa noin 50.
Ruotsin tartuntaluvut eroavat pohjoismaisista naapureista.
Tegnell totesi, että naapurimaiden erilaiselle tilanteelle ei ole vielä olemassa täydellistä selitystä. Hän kuitenkin nosti esiin kaksi mahdollista syytä: erot maiden asukastiheyksissä ja maahanmuuttajien määrässä.
Aiemmin tällä viikolla Tegnell nosti esille myös kolmannen selityksen: kevään epidemian vaikutuksen syksyllä.
Käydäänpä selitykset läpi.
1. Asukastiheys
”Miksi ero on tällainen, sitä emme oikein tiedä. Joitakin selkeitä eroja on esimerkiksi asukastiheydessä”, Tegnell sanoi.
Millaisia asukas- tai väestötiheyden erot sitten ovat?
Ruotsissa asukastiheys on 25 ihmistä neliökilometrillä. Suomessa luku on 18.
Molemmat luvut ovat Euroopan mittapuulla pieniä. Suurempia eroja Ruotsin ja Suomen välille saadaan, jos katsotaan tarkemmin alueellisia eroja.
Tukholman läänin alueella asukastiheys onkin jo 365 ihmistä neliökilometrillä. Uudenmaan alueella luku on 186.
Tukholman kaupungin asukastiheys on yli 5 200 asukasta neliökilometrillä, kun Helsingissä luku on hieman yli 3 000.
Lisäksi Ruotsissa on monia läänejä, joiden väestötiheys on huomattavasti suurempi kuin Suomen tiheimmin asutuissa maakunnissa.
Kaupungistuminen on yleisesti edennyt Ruotsissa nopeammin kuin Suomessa. Ruotsissa kaupungistumisen ensimmäinen aalto käynnistyi jo 1800-luvulla teollistumisesta. Suomessa muutto kaupunkeihin alkoi kunnolla vasta 1960–1970-luvulla.
Alueelliset erot näkyvät hyvin oheisessa kartassa, jossa eri alueet on jaettu kolmeen eri luokkaan asukastiheyden perusteella.
Tegnellin mukaan Ruotsi seuraa tartunnoissa samaa kaavaa kuin osa muista Euroopan maista.
Tiistainakin Ruotsin kansanterveysviraston lehdistötilaisuudessa Tegnelliltä kysyttiin, miksi Suomessa ja Norjassa on tartuntojen kannalta parempi tilanne kuin Ruotsissa. Hänen mukaansa Ruotsi vertautuu Suomen ja Norjan sijaan Belgiaan, Hollantiin ja Britanniaan.
Suomea ja Norjaa Tegnell kutsui eurooppalaisiksi poikkeustapauksiksi. Tuolloinkin Tegnell nosti väestötiheyden yhdeksi mahdolliseksi syyksi.
Mutta jos Ruotsia vertaa väestötiheyden suhteen Belgiaan, Hollantiin tai Britanniaan, Ruotsi näyttäytyy hyvin erilaisena maana. Belgiassa väestötiheys on 384, Hollannissa 510 ja Britanniassa 278. Ruotsissa se on 25.
Jos katsotaan Euroopan laajuista väestötiheyskarttaa, Ruotsi näyttää samanlaiselta ”autiomaalta” kuin Suomi.
2. Maahanmuutto
Toinen asia, jonka Tegnell sanoi selittävän Ruotsin ja Suomen eroja, on maahanmuutto.
Ruotsin väkiluku on kasvanut viime vuosina maahanmuuton seurauksena nopeasti, ja maahanmuuttajaryhmät ovat saaneet tartuntoja enemmän kuin ihmiset, joiden syntymäpaikka on Ruotsi.
Varsinkin uusilla maahanmuuttajaryhmillä tartuntariskiä on lisännyt työskentely fyysistä läsnäoloa vaativilla aloilla, kuten sairaanhoidossa ja julkisessa liikenteessä, sekä ahtaat asumisolot.
Kesällä Ruotsin kansanterveysvirasto esitti, että koronavirussuositusten kääntämistä muille kielille tulisi lisätä.
Ruotsiin on muuttanut uusia ihmisiä vauhdilla. Vuodesta 2010 vuoteen 2019 Ruotsin väkiluku kasvoi melkein miljoonalla hengellä, ja nyt Ruotsissa asuu 10,3 miljoonaa ihmistä.
Kasvusta yli 70 prosenttia oli seurausta maahanmuutosta. Suomessa asui vuonna 2010 noin 5,2 miljoonaa ihmistä ja vuonna 2019 noin 5,5 miljoonaa. Maahanmuutto Suomeen on merkittävästi pienempää kuin Ruotsiin.
Ruotsissa viidesosa väestöstä on syntynyt ulkomailla. Suomessa luku on noin 7 prosenttia.
Suuri ulkomailla syntyneiden määrä tarkoittaa myös suurempaa kontaktien määrää ulkomaailmaan esimerkiksi matkustamisessa.
3. Kevään epidemia
Tegnell nosti tiistaina esiin myös kevään epidemiatilanteen vaikutuksen. Hänen mukaansa kevään suuri tartuntamäärä näyttää osaltaan heijastelevan suurta tartuntamäärää niin sanotun toisen aallon aikana.
Keväälläkin Ruotsi erottui pohjoismaisista naapureistaan selkeästi. Yksi lähtöpiste Ruotsissa oli helmi–maaliskuun vaihteessa. Helmi- ja maaliskuun aikana noin miljoona ruotsalaista matkusti ulkomaille talvilomille ja moni heistä palasi kotimaahansa viruksen kanssa.
Myöhemmin kävi selväksi, että yksi viruskeskittymä oli Alppien hiihto- ja laskettelukohteissa, joihin matkusti lomailemaan jopa 155 000 ruotsalaista. Suomesta vastaavaa matkustustilastoa ei ole, mutta arviot suomalaisista alppimatkustajista liikkuvat noin 35 000:ssa. Suomalaisten luku on koko vuoden luku, ei yksittäisen hiihtolomaviikon luku.
Ruotsissa epidemia käynnistyi vauhdikkaammin kuin muualla Pohjoismaissa juuri matkustelun takia.
Ruotsin koronastrategiasta kirjaa tekevä ruotsalaistoimittaja Johan Anderberg kertoi Kauppalehden haastattelussa kuulleensa lausahduksen, jonka mukaan eniten suomalaishenkiä koronavirukselta pelastanut taho on Finanssivalvonta.
”Suomessa on tiukemmat lainalyhennysvaatimukset kuin Ruotsissa, ja suomalaisten käytettävissä olevat tulot ovat pienemmät, eikä 35-vuotiailla ole samanlaisia mahdollisuuksia matkustella kuin Ruotsissa”, hän sanoi Kauppalehdelle.
Tegnellin ajatukset kevään epidemian vaikutuksesta syksyn epidemiaan ovat mielenkiintoisia myös niin sanotun laumasuojan kannalta. Toukokuussa Tegnell piti mahdollisena, että kevään ankara epidemia olisi voinut suojata Ruotsia syksyllä.
”Syksyllä tulee toinen aalto. Ruotsi on saavuttanut korkean immuniteettitason, ja tapausten määrä on todennäköisesti aika pieni”, Tegnell arvioi sanomalehti The Financial Timesin haastattelussa.
”Mutta Suomella tulee olemaan hyvin matala immuniteettitaso. Joutuuko Suomi sulkemaan jälleen täysin yhteiskuntansa?”
Vaikka Suomen tilanne voi vielä kääntyä pahemmaksi, syksy on kuitenkin näyttänyt, että Tegnellin toukokuinen arvio oli väärä.
Lue lisää: Tartuntakäyrä repi rikki Anders Tegnellin arviot, ja kritiikki Ruotsissa yltyy – myös ennuste Suomesta meni pieleen
4. Mitä Tegnell ei nostanut esiin?
Tegnell ei sanonut, että erot tartuntatilanteissa voisivat johtua eroista rajoitustoimissa.
”Uskon, että kulutamme vielä monta vuotta selvittäessämme, mitkä olivat oikeat toimet. Samalla meidän täytyy muistaa, että monet näistä toimista ovat tulleet hyvin kalliiksi kansanterveydelle.”
Syksyllä kansanterveysvirasto ja Ruotsin hallitus ovat saaneet kovenevaa kritiikkiä epidemian hoidosta. Päättäjiä on myös arvosteltu itsekritiikin puutteesta.
Pääministeri Stefan Löfven on ottanut syksyllä suurempaa roolia epidemiatoimissa kuin keväällä. Pääministeri on todennut, että arviot toimien onnistumisesta tulee tehdä vasta myöhemmin.
Tiistaina 24. marraskuuta Ruotsissa otettiin käyttöön varsin kovia rajoituksia, kuten yli kahdeksan hengen julkisten kokoontumisten kielto.
Tämän viikon perjantaina kansanterveysvirasto antoi uudet koko maata koskevat ohjeet tartuntojen leviämisen estämiseksi.
Joulukuun 14. päivänä voimaan tulevat ohjeet ovat lähes samat kuin aiemmin, mutta nyt ne osoitetaan koko maalle alueellisten suositusten sijaan.
Suositusten sävy on muuttunut henkilökohtaisemmaksi. Nyt suositusten eteen on liitetty kehotus ”du ska” eli ”sinun täytyy”.