Koronavirus Suomessa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja AKE-ukki
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Niin,

Muutama huomio tästä julkisesta keskustelusta liittyen AstraZeneca:n rokotteeseen. Joku tässä lehdistön keskustelussa mättää.

Euroopan Lääkeviraston mukaan laskimo-oireita AZ rokotteella on ollut 30 henkilöllä. Kaikkiaan AZ rokotteita Euroopassa on annettu 16,5 miljoonaa piikkiä

Samaan aikaan Jenkkilän ensimmäisen kuukauden raportti Modenan ja Pfizerin rokotteiden turvallisuudesta kertoo, että 20 miljoonan piikin antamisen jälkeen 113 henkilöä on jostain syystä kuollut. Siis ajallisesti samoihin aikoihin, ei välttämättä rokotteen takia:

Prosentteina kun laskee nuo raportoidut ongelmat:
- AZ Euroopassa 0,00018%
- Modena / Pfizer USA:ssa 0,00080%

Eli käyttämällä lehdistön matematiikkaa, Jenkeissä Modena / Pfizer rokotetuilla voisi väittää olevan neljä kertaa enemmän vakavia ongelmia, mutta siitä ei ole tullut samaa hälyä, mitä AZ rokotteen kohdalla. Outoa.

On mielenkiintoista, että tuo AZ- rokotteen turvallisuuskeskustelu Euroopassa alkoi samoihin aikoihin, kun selvisi, että se ei niin hyvin tehoa Etelä-Afrikan varianttia vastaan:

Pahimmillaan AZ rokote antaisin vain 10% suojan Etelä-Afrikan koronamutaation lieviä/keskivaikeita oireita vastaan.

Tuo ajallinen yhteys turvallisuuskeskustelun ja rokotteen heikon suojan Etelä-Afrikan varianttia vastaan ei liene sattumaa. Voi olla, että useampi maa Euroopassa ajattelee asian niin, että EU:n ja Astra Zenecan välisen sopparin mukaan AZ vastaa rokotteen turvallisuudesta, mutta ei siitä, että se toimii uusia variantteja vastaan. Todennäköisesti AZ:n pitää muuttaa rokotetta jotenkin, että se tehoaa paremmin Etelä-Afrikan mutaatiota vastaan, niin miksi rokottaa kansaa tällä nykyisellä rokoteversiolla, kun homman voi laittaa holdiin vetoamalla turvallisuuteen.

Simpauttaja
 
Viimeksi muokattu:
Todennäköisesti AZ:n pitää muuttaa rokotetta jotenkin, että se tehoaa paremmin Etelä-Afrikan mutaatiota vastaan, niin miksi rokottaa kansaa tällä nykyisellä rokoteversiolla, kun homman voi laittaa holdiin vetoamalla turvallisuuteen.

Rokotteella saisi kuitenkin suojaa peruskoronaa vastaan, joten vähän kummalliselta tuntuu lopettaa sen antaminen. Lisäksi AZ:n tuotanto oletettavasti puskee nykyversiota niin kauan kuin uusille varianteille optimoidut mallit saadaan tuotantoon, joten sama kai sitä rokotetta olisi antaa eikä holdata varastoissa...

AZ:n maine on kyllä kärsinyt melkoisen kolauksen näiden veritulppajuttujen ja tehottomuusjuttujen myötä, että saattaapi jäädä AZ:n rokotteet pitkälti varastoihin happanemaan muutoinkin. Plus adenovirusvektorirokotteiden potentiaalisesta HIV-tartuntavaaraa lisäävästä vaikutuksesta ei edelleenkään taida olla dataa ja ellei sellaista tule, niin ainakin itse odottelen kiltisti Pfizeria.
 
Wuhanissa 80% sairastuneista infektion saaneista oireettomia

Researchers tested 9542 people from 3556 randomly selected households across the 13 districts of Wuhan, which has a total population of 11 million. Of these, 532 people (5.6%) tested positive for pan-immunoglobulins against SARS-CoV-2 when the city’s lockdown ended in April 2020, giving an overall population seroprevalence of 6.92% (95% confidence interval 6.41 to 7.43). Seroprevalence was higher in women, people aged 66 and over, and in healthcare workers.

Just over 80% of people testing positive for SARS-CoV-2 antibodies (437 of 532 participants) reported having no covid-19-related symptoms, showed results reported in the Lancet.

“The proportion of asymptomatic people was much higher than the average proportions of 40-45% that have been reported worldwide,” said the researchers, led by Chen Wang, from the Chinese Academy of Medical Sciences and Peking Union Medical College, China. He acknowledged that there may have been recall bias but noted that stringent measures had been taken to identify covid-19 cases and encourage Wuhan residents to record symptoms during the outbreak.

“Given that asymptomatic people are not usually screened, there may be large discrepancies between reported covid-19 cases and actual infected cases, which has been proven by the experiences and data from other countries,” suggested Wang.
 

Koronapotilaiden tehohoito lyhentynyt – keuhkovaurioita hillitsevä lääke ja kevyempi hengityksen tukihoito nopeuttavat toipumista​

Koronapotilaiden kuolleisuus on silti hiukan noussut, koska teholle on joutunut aiempaa enemmän yli 60-vuotiaita.
Koronavirus
21.3. 07:54
En coronapatient vårdas på ett sjukhus i Danmark.

Koronapotilasta hoidetaan tanskalaisessa sairaalassa toukokuussa 2020.Kuva / EPA
    • 13-3-6642105.jpg

      Tuomas Hyytinen
Jaa artikkeli Whatsapissa
Jaa artikkeli Facebookissa2
Jaa artikkeli Twitterissä
Koronapotilaiden tehohoitoajat ovat olleet syksyllä ja talvella lyhyempiä kuin epidemian ensimmäisen aallon aikana viime keväänä.
Tehohoitojakso on kestänyt tänä vuonna keskimäärin 11 vuorokautta. Viime elokuun loppuun mennessä se oli 14 vuorokautta.
Tämä käy ilmi Tehohoidon tilannekuva -raportista(siirryt toiseen palveluun), jonka tiedot ulottuvat helmikuun loppuun saakka.
Samaan aikaan tehohoitoon joutuneiden koronapotilaiden kuolleisuus on kuitenkin jonkin verran noussut.
Sitä selittää se, että tehohoitoon on tullut aiempaa enemmän yli 60-vuotiaita henkilöitä. Heillä on suurempi riski kuolla koronaan kuin nuoremmilla.
Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n leikkaussalissa.

Koronapotilaiden tehohoidon tarve on suurin Helsingin ja Uudenmaan alueella. Kuva Espoon Jorvin sairaalan anestesia- ja leikkausosastolta viime heinäkuussa.Henrietta Hassinen / Yle

Trump sai samaa lääkettä​

Tehohoidon lyhentymistä selittävät todennäköisesti erityisesti kaksi tekijää, keuhkovaurioita hillitsevä lääke ja keventynyt hengityslaitehoito, arvioi Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen.
Reinikainen johtaa koronapotilaiden tehohoidon tilannekuvaa ylläpitävää ryhmää.
Koronapotilaille on annettu Suomessa viime kesästä lähtien deksametasonia. Kortisonin sukuinen lääke hillitsee tulehdusta ja keuhkovaurioiden syntymistä. Tällöin koronapotilas voi osassa tapauksista välttää hengityskoneeseen joutumisen.
Tämän ryhmän lääkkeitä käytetään muun muassa nivelreuman ja astman hoidossa.
Deksametasonia annettiin myös Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille hänen sairastuttuaan koronaan lokakuussa 2020. Hän toipuikin nopeasti kampanjointikuntoon.
Lääke näyttää auttaneen koronapotilaita myös Suomessa.
Lääkärijoukko kävelee pihalla

Koronatartunnan saanutta Donald Trumpia hoitanut lääkäriryhmä piti tiedotustilaisuuden Walter Reed -sairaalan pihalla 5. lokakuuta 2020.AOP

Koronapotilaita nukutetaan entistä harvemmin​

Toinen koronapotilaiden tehohoitoa lyhentänyt tekijä on professori Matti Reinikaisen mukaan keventynyt hengityslaitehoito.
Viime keväänä suositeltiin raskaampaa hoitoa, jossa potilaiden henkitorveen laitetaan hengitysputki, heidät kytketään hengityskoneeseen ja nukutetaan.
Vuosi sitten pelättiin myös sitä, että hoitohuoneen ilmaan pääsee tartuttavia aerosoleja, jos potilaan hengityslaitehoito ei ole täysin ilmatiivistä.
Syksystä alkaen tehohoitoa saaville koronapotilaille ei ole enää yhtä usein laitettu hengitysputkea eikä heitä ole nukutettu.
Nyt käytetään ilmatiivistä maskia. Vaikeimmissa tapauksissa joudutaan yhä turvautumaan hengitysputkeen.
Kevyempää hengityslaitehoitoa saavat koronapotilaat tarvitsevat harvemmin myös verenkierron ongelmiin lääkitystä.
Viime vuoden elokuuhun mennessä raskasta hengityslaitehoitoa sai yli 60 prosenttia tehohoitoon joutuneista koronapotilaista. Tänä vuonna osuus on reilut 40 prosenttia.
Kevyempi hoito on todennäköisesti nopeuttanut potilaiden toipumista, anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen arvioi.
Toisaalta kehitys on mennyt huonompaan suuntaan: tehohoitopotilaiden kuolleisuus on hiukan noussut viime keväästä.
Professori Matti Reinikainen johtaa koronapotilaiden tehohoidon tilannekuvaa ylläpitävää ryhmää.

Professori Matti Reinikainen johtaa koronapotilaiden tehohoidon tilannekuvaa ylläpitävää ryhmää.Thomas Hagström / YLE

Professori: Brittimuunnos tuskin selittää tehopotilaiden kuolleisuuden nousua​

Professori Matti Reinikainen ei usko, että helmikuun loppuun ulottuvissa kuolleisuusluvuissa näkyisi COVID-19-viruksen brittimuunnoksen vaikutus.
Ulkomailta on viitteitä siitä, että brittimuunnos aiheuttaa enemmän vakavaa tautimuotoa ja kuolleisuutta.
Suomessa kuolleisuuden nousua selittää Reinikaisen mukaan se, että tehohoitoon joutuneet potilaat ovat syksyllä ja talvella olleet entistä vanhempia.
Viime elokuun loppuun mennessä tehohoitoon joutuneista koronapotilaista kuoli 16 prosenttia. Alkuvuoden luku on 21 prosenttia.
Viime keväänä alle neljännes tehohoitoon joutuneista koronapotilaista oli 60–69-vuotiaita. Alkuvuodesta heidän osuutensa oli jo yli 35 prosenttia.
Myös 70–79-vuotiaiden osuus tehohoitopotilaista on noussut selvästi. Viime keväänä heitä oli reilut 15 prosenttia, nyt jo yli neljännes.
Tämä kertoo siitä, että tartuntoja on aiempaa enemmän vanhemmissa ikäryhmissä.
Sairaanhoitaja Seija Ovaskainen kertoo Toimi Heikkilälle koronarkotuksen toisesta vaiheesta.

Ikäihmisten koronarokotukset vähentävät osaltaan tehohoidon painetta.Petteri Bülow / Yle

“Kriisitietoisuus ei viime kevään tasolla”​

Kansan kriisitietoisuus ei ole viime kevään tasolla, professori Matti Reinikaisen arvioi
– Viime keväänä uusi pelottava tauti autioitti kaupunkien kadut. Nyt samanlaista ei näe.
Kriisitietoisuuden lisääminen olisi Reinikaisen mukaan tarpeen myös siksi, jotta lähiviikkoina vältettäisiin tehohoidon tarpeen nopea kasvu.
– Meillä on nouseva trendi, professori sanoo.
Helmikuun puolivälissä koronatehohoitopotilaita oli koko maassa parikymmentä. Lauantaina 20. maaliskuuta heitä oli 57. Kaikkiaan koronan vuoksi sairaalassa oli yli 270 henkeä.
Hälyttävin tilanne on Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella. Sen sairaaloissa oli tehopotilaita 42 maaliskuun 20. päivänä.
Eniten korona kuormittaa Helsingin yliopistollista sairaalaa (HUS). Siellä oli 30 tehohoitopotilasta.
Helsingistä on siirretty tehopotilaita myös muualle maahan. Nyt siirrettyjä potilaita on 5–10, professori Reinikainen kertoo.
Turun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella tehopotilaita oli 6. Muilla kolmella erva-alueella heitä oli vähemmän.
Tehohoitopotilaita tulee sitä enemmän mitä enemmän tartuntoja on ja mitä enemmän niitä on vanhemmissa ikäryhmissä.
Iän lisäksi tehohoitoon joutumisen riskiä lisäävät erityisesti tietyt perussairaudet, kuten diabetes sekä astma ja keuhkoahtauma. Lisäksi tehohoitoon joutuvat ovat yleensä ylipainoisia.
Hengityskone Tyksin teho-osastolla.

Tehohoidossa olleista koronapotilaista lähes 70 prosenttia on saanut hengityslaitehoitoa.Minna Rosvall / Yle

Lähiviikkoina tehohoidossa voidaan kolkutella viime kevään huippulukuja​

THL:n ennusteen mukaan tehohoitoon joutuu seuraavan viikon aikana todennäköisesti 25–44 ihmistä lisää.
– Lähiviikkoina voidaan kolkutella jo viime kevään huippulukuja, professori Reinikainen sanoo.
Viime keväänä tehohoidossa oli enimmillään 83 koronapotilasta, joista suurinta osaa hoidettiin Helsingin yliopistollisessa sairaalassa.
Tehohoidon kapasiteetti riittää Suomessa kyllä tilojen ja laitteiden puolesta. Haasteeksi voi tulla tehohoitoon kykenevän henkilökunnan määrä.
Reinikainen muistuttaa, että tavallisesti pääsiäisen ympärillä olevilla viikoilla sairaaloissa on toimintaa ja henkilökuntaa normaalia vähemmän.
Nyt tehohoidon tarpeen piikki uhkaa iskeä juuri noille viikoille.
 

”Ihmiset ovat yhdessä, vaikka olisi korona tai mikä vain” – Näin Itä-Helsingin Puhoksen ostoskeskuksella suhtaudutaan ulkomaalaistaustaisten tartuntalukuihin​



Rakenteelliseen syihin on vaikea vaikuttaa, mutta


Tämä tarkoittaisi, että esimerkiksi Itä-Helsinkiin rokotteita voitaisiin toimittaa enemmän kuin alueille, joissa tartuntoja ei ole yhtä paljon.

– Alueiden väliset erot ovat sen verran suuret, ne ovat pysyneet suurina tai pikemminkin kasvaneet, että olisi aiheellista harkita alueellista painottamista
 
Rokotteella saisi kuitenkin suojaa peruskoronaa vastaan, joten vähän kummalliselta tuntuu lopettaa sen antaminen. Lisäksi AZ:n tuotanto oletettavasti puskee nykyversiota niin kauan kuin uusille varianteille optimoidut mallit saadaan tuotantoon, joten sama kai sitä rokotetta olisi antaa eikä holdata varastoissa...

AZ:n maine on kyllä kärsinyt melkoisen kolauksen näiden veritulppajuttujen ja tehottomuusjuttujen myötä, että saattaapi jäädä AZ:n rokotteet pitkälti varastoihin happanemaan muutoinkin. Plus adenovirusvektorirokotteiden potentiaalisesta HIV-tartuntavaaraa lisäävästä vaikutuksesta ei edelleenkään taida olla dataa ja ellei sellaista tule, niin ainakin itse odottelen kiltisti Pfizeria.

Niin,

Sopimus EU:n ja AZ:n välillä on otsikoissa sanottu olevan yhteishankintasopimus, mutta kun tuon sopimuksen lukee, se on paljon muutakin:


Se on itseasiassa rahoitussopimus, jolla EU- komissio maksaa etukäteen 336Me ja sen jälkeen jäsenmaat suoraan jonkun summan, joka on sopimuksen julkisessa versiossa peitetty. Jos AZ muuttaa rokotettaan, se on uusi rokote ja tuon yhteishankintasopimuksen ulkopuolella ja jäsenmaiden pitää jälleen maksaa. (Jos AZ ei sitten oman maineensa takia päädy johonkin myötämielisempään tulkintaan).

Ei ole mahdotonta, että tässä on loppujen lopuksi kyseessä enemmän raha kuin terveys. EU- komissio on jo maksanut AZ:lle mutta jäsenmaat eivät ehkä haluaisi maksaa rokotteesta, jonka tehoa Etelä-Afrikan mutaatio on jo syönyt. Pfizer on kalliimpi, mutta sen tuotanto on lisääntynyt ja kylmäketju jäsenmaissa on olemassa. Se selittäisi tuon aikaisemman kirjoitukseni, miksi USA:ssa ei ole noussut haloota, vaikka potentiaaliset ongelmatapaukset Modena / Pfizerin kanssa ovat nelinkertaiset verrattuna AZ- rokotteeseen.

Simpauttaja
 
Niin,

Muutama huomio tästä julkisesta keskustelusta liittyen AstraZeneca:n rokotteeseen. Joku tässä lehdistön keskustelussa mättää.

Euroopan Lääkeviraston mukaan laskimo-oireita AZ rokotteella on ollut 30 henkilöllä. Kaikkiaan AZ rokotteita Euroopassa on annettu 16,5 miljoonaa piikkiä

Samaan aikaan Jenkkilän ensimmäisen kuukauden raportti Modenan ja Pfizerin rokotteiden turvallisuudesta kertoo, että 20 miljoonan piikin antamisen jälkeen 113 henkilöä on jostain syystä kuollut. Siis ajallisesti samoihin aikoihin, ei välttämättä rokotteen takia:

Prosentteina kun laskee nuo raportoidut ongelmat:
- AZ Euroopassa 0,00018%
- Modena / Pfizer USA:ssa 0,00080%

Eli käyttämällä lehdistön matematiikkaa, Jenkeissä Modena / Pfizer rokotetuilla voisi väittää olevan neljä kertaa enemmän vakavia ongelmia, mutta siitä ei ole tullut samaa hälyä, mitä AZ rokotteen kohdalla. Outoa.

On mielenkiintoista, että tuo AZ- rokotteen turvallisuuskeskustelu Euroopassa alkoi samoihin aikoihin, kun selvisi, että se ei niin hyvin tehoa Etelä-Afrikan varianttia vastaan:

Pahimmillaan AZ rokote antaisin vain 10% suojan Etelä-Afrikan koronamutaation lieviä/keskivaikeita oireita vastaan.

Tuo ajallinen yhteys turvallisuuskeskustelun ja rokotteen heikon suojan Etelä-Afrikan varianttia vastaan ei liene sattumaa. Voi olla, että useampi maa Euroopassa ajattelee asian niin, että EU:n ja Astra Zenecan välisen sopparin mukaan AZ vastaa rokotteen turvallisuudesta, mutta ei siitä, että se toimii uusia variantteja vastaan. Todennäköisesti AZ:n pitää muuttaa rokotetta jotenkin, että se tehoaa paremmin Etelä-Afrikan mutaatiota vastaan, niin miksi rokottaa kansaa tällä nykyisellä rokoteversiolla, kun homman voi laittaa holdiin vetoamalla turvallisuuteen.

Simpauttaja

Kerrankin ollaan jostain samaa mieltä. Jotenkin haisee että nyt nostettiin tämä hyvin harvinainen haittavaikutus framille vaikka aiemmin ollaan vaiettu aktiivisesti esim. vakavista neurologisista haittavaikutuksista HPV-rokotteen osalta. Jotka käytännössä tuhoavat nuoren ihmisen elämän aika totaalisesti.
 
Niin,

Sopimus EU:n ja AZ:n välillä on otsikoissa sanottu olevan yhteishankintasopimus, mutta kun tuon sopimuksen lukee, se on paljon muutakin:


Se on itseasiassa rahoitussopimus, jolla EU- komissio maksaa etukäteen 336Me ja sen jälkeen jäsenmaat suoraan jonkun summan, joka on sopimuksen julkisessa versiossa peitetty. Jos AZ muuttaa rokotettaan, se on uusi rokote ja tuon yhteishankintasopimuksen ulkopuolella ja jäsenmaiden pitää jälleen maksaa. (Jos AZ ei sitten oman maineensa takia päädy johonkin myötämielisempään tulkintaan).

Ei ole mahdotonta, että tässä on loppujen lopuksi kyseessä enemmän raha kuin terveys. EU- komissio on jo maksanut AZ:lle mutta jäsenmaat eivät ehkä haluaisi maksaa rokotteesta, jonka tehoa Etelä-Afrikan mutaatio on jo syönyt. Pfizer on kalliimpi, mutta sen tuotanto on lisääntynyt ja kylmäketju jäsenmaissa on olemassa. Se selittäisi tuon aikaisemman kirjoitukseni, miksi USA:ssa ei ole noussut haloota, vaikka potentiaaliset ongelmatapaukset Modena / Pfizerin kanssa ovat nelinkertaiset verrattuna AZ- rokotteeseen.

Simpauttaja

Hyvin analysoitu.
 
...
Tuo ajallinen yhteys turvallisuuskeskustelun ja rokotteen heikon suojan Etelä-Afrikan varianttia vastaan ei liene sattumaa. Voi olla, että useampi maa Euroopassa ajattelee asian niin, että EU:n ja Astra Zenecan välisen sopparin mukaan AZ vastaa rokotteen turvallisuudesta, mutta ei siitä, että se toimii uusia variantteja vastaan. Todennäköisesti AZ:n pitää muuttaa rokotetta jotenkin, että se tehoaa paremmin Etelä-Afrikan mutaatiota vastaan, niin miksi rokottaa kansaa tällä nykyisellä rokoteversiolla, kun homman voi laittaa holdiin vetoamalla turvallisuuteen.
Itselle kanssa tuli samanlainen mieleen. USA myyntilupatutkimuksessa (32 000 henkilöä) on tiedonkeräys nyt valmis:

Sisäpiiritieto, että Astra on failannut kokeessa tehon takia, voisi edesauttaa keskeytyspäätöstä. Sisäpiiritieto olisi saapunut Tanskaan, Ruotsiin ja Norjaan pari päivää Suomea ennen. Epäonnistuminen kokeessa ei olisi mahdotonta, koska brittimuunnosta varmasti on nyt paljon liikkeellä USA:ssa ja alkuperäiset isommat tutkimustulokset taas perustuivat alkuperäiseen ("villityypin") virukseen. Isoja kysymyksiä Euroopallekin, jos FDA ei niillä tuloksilla hyväksyisi Astraa. Toivotaan siis, että teho riittää ja tulee vanhuksillakin todistettua.
Lievempi versio yllä olevasta skenaariostra olisi saatu signaali veritulpista tuossa USA kokeessa.
Vien foliohatun nyt takaisin hattuhyllyyn.
 
Korreloiko tää teijjänki mielestä suurentunut pos korona tapaukset ja suurentunut testausmäärät?

Katso liite: 48319

Täytyyhän niiden jotenki korreloida jos vain aivan terveitä testata. Toisaalta voi kysyä korreloiko uudet tautitapaukset testausmäärän kanssa eli ihmiset sairastaa enemmän > lisää testattavaa.

tätä minä jäin ihmettelemään tuossa, mitä tämä uusi/vanha tapaus tarkoitaa ja mistä nuo luvut ovat?

0EA43776-5C0E-4CEB-9CB4-436B5CC8036B.jpeg
 
Raportoinnissa on parin päivän viive.
Vaaleammat ilmeisesti ovat edellisille päiville tulleita lisäyksiä/päivityksiä. Näitähän on aina välillä hillottu pöytälaatikossa ja tuotu jälkijättöisesti tilastoihin.
 
No mitäs mieltä olette. Jos tulee liikkunisrajoituksia, niin miten PV tukee?
Varmaankin virka-avulla eli taajamien kaduilla tapahtuvalla neuvonnalla/opastuksella.

Jos viimevuotiseen Uudenmaan sulkuun liittyvästä keskustelusta voi jotain päätellä niin foorumilla lienee vahvaa kannatusta myös kovempiin toimiin. Sekä suoran että epäsuoran tulen keinoin. :D
 
Varmaankin virka-avulla eli taajamien kaduilla tapahtuvalla neuvonnalla/opastuksella.

Jos viimevuotiseen Uudenmaan sulkuun liittyvästä keskustelusta voi jotain päätellä niin foorumilla lienee vahvaa kannatusta myös kovempiin toimiin. Sekä suoran että epäsuoran tulen keinoin. :D

Saisi maakit hyvän läjän kertausharjotusvuorokausia. 10 päivää sululla, 3 lepoa ja 10 päivää sululla.
 
Alla olevasta jutusta lainaus: "Kuopiossa käytetään sitä rokotetta, jota on milloinkin tarjolla, eikä rokotettavalla ole ennakkoon tietoa käytettävästä rokotteesta. Tiedon rokotteesta saa vasta rokotustilanteessa."

Minunkin vanhemmat sai viimein rokotteen. Oliko Astraa? Sitäpä tietenkin :unsure:. Tehoste kesäkuussa, vaan saapa nähdä.
Toivoa täytyy, että osoittautuu tehokkaaksi vanhoillakin ihmisillä ainakin vakavaa muotoa vastaan. Toistaiseksi ei mielestäni ole tällaista tieteellistä näyttöä, mutta USA:n myyntilupatutkimukset julkaistaan piakkoin. Tarvittava tapausmäärä kaiketi kasassa ja nyt analyysit, eli katsotaan kummassa ryhmässä tapaukset on ym. Sieltä pitäisi siis tulla lisävalaistusta.

Itse olin jo henkisesti varautunut Astraa saamaan. Jopa lähiviikkoina, kun se ei tunnu jengille kelpaavan. Yllätti minut tuo keskeytys, koska yleensä Suomessa tehdään kiltisti kuten EMA sanoo. Olen sitä mieltä, että luottamusta Astran rokotteeseen on kyllä vaikea palauttaa viikon tuumaustauon jälkeen.
Siis Astraahan ei yhdessä vaiheessa annettu vanhoille ollenkaan, mutta sitten paremman tiedon valossa ryhdyttiin taas antamaan vanhoille ihmisille, koska sen todettiin toimivan.
 
No mitäs mieltä olette. Jos tulee liikkunisrajoituksia, niin miten PV tukee?
En tiedä, mutta millä määrällä ihmisiä tuota valvotaan, kun kuitenkin välttämättömiä menoja saa tehdä? Ja miten tuo edes toimisi, ja missä? Vai liikkuuko partiot ja pysäyttää satunnaisesti kulkijoita?
 
Back
Top