Koronavirus Suomessa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja AKE-ukki
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Joku sanoin TV:n haastattelussa tuollaisen luvun (=800.000 rokottamatonta)...en tiedä mitä sillä tarkoitti. Ehkä sellaisia jotka nykyisen rokotusohjelman mukaan voitaisiin rokottaa mutta eivät ole toistaiseksi saaneet tai ottaneet ensimmäistäkään rokoteannosta?

Luvulla sinällään ei ole merkitystä...täysin vailla rokotusta olevia on jokatapauksessa erittäin paljon. Jos/kun he eivät saa tai ota rokotusta lähiviikkoina niin tulevan talven aikana saamme todennäköisesti kokea vielä jonkinlaisen uuden sairastumishuipun..
- uuden korona-aallon syntymistä edesauttaa herkästi tartuttava, viruksen deltavariantti sekä se että kokoontumisrajoituksia on poistettu.
- lisäksi tiedetään että rokotuksesta huolimatta osa heistäkin saa tartunnan (rokotteiden suojaavuus ei ole 100 %)
- onneksi rokotetuilla potilailla tauti on yleensä lievempioireinen.

Jo rokotettujen osalta 3. rokotuksen antaminen alkaa myös olla ajankohtaista..
- saattaa myös käydä niin että sitä joudutaan vielä kiirehtimään/aikaistamaan.
- riskiryhmien osalta 3. rokoteannoksen piikitys lienee jo alkanut/alkamassa.

Koronapandemia ei ole vielä ohi Suomessa..
- saattaa käydä jopa niin että suurin sairastuneiden sekä kuolleiden määrä nähdään vasta tulevan talven aikana.

Tämä ei ole mitään pelottelua (minua ei todellakaan pelota mahdollinen rokotuksista kieltäytyvien sairastuminen).
- eikä tämä arvailuni koronataudin kehittymisestä perustu minkäänlaiseen omakohtaiseen asiantuntemukseen.
- mutta maallikonkin perspektiivistä bäyttää että mahdollisesti Suomi tulee kokemaan oman "Israelinsa" eli deltavariantin myötä uudelleen ilmaantuvan tautihuipun.

Sanoisin että jo joulukinkkuja paistellessa tiedetään paremmin, mihin suuntaan koronaepidemia tulee kehittymään Suomessa.
 
- jo nykyiset covid-19 virusvariantit aiheuttaa myös nuorille hyvin suuren riskin sairastumiseen, pysyviin lisäsairauksiim ja jopa kuolemaan.
Tähän kaipaisin faktoja. Montako perustervettä alle 20 vuotiasta on kuollut EU-alueella tähän virukseen? Entä kuinka monelle on tullut todellisia haittoja viruksesta?

Kaiva niitä faktoja, jos löytyy niin minusta tulee entistäkin suurempi rokotekannattaja.

Ei taida löytyä.
 
Viimeksi muokattu:
Tähän kaipaisin faktoja. Montako perustervettä alle 20 vuotiasta on kuollut EU-alueella tähän virukseen? Entä kuinka monelle on tullut todellisia haittoja viruksesta?

Kaiva niitä faktoja, jos löytyy niin minusta tulee entistäkin suurempi rokotekannattaja.

Ei taida löytyä.
Älä pidätä hengitystä odottaessasi:).
 
Varmaan kaikki perusterveitä? Normaaleja nuoria ja lapsia? Onko nyt odotettavissa niin katastrofaalinen tilanne että kaikki nuoret saavat virustartunnan just jouluksi ja Suomen ylikuormittunut terveydenhuolto ei kykene priorisoimaan heidän hoitoaan ja virukseen menehtyy kymmeniä suomalaislapsia?
Vaikka rokotuskattavuus on tärkeä, niin riskiryhmien kolmas piikki on tärkeämpi kuin aivan nuorten rokottaminen.
 
Varmaan kaikki perusterveitä? Mutta jatkakaa, lisää faktoja. Ehkä alan kannattaa myös lasten viruspassia!
No jos faktoja kaipaat niin tuossa on (kylläkin terveydenhoidon kehitysmaasta eli USA:sta mutta kuitenkin) Siinä on listaa, joskin ikäryhmänä 0-24v.


Ohessa EUROMOMO-taulukoita (kerää viralliset kuolemantapaustiedot euroopan alueella viranomaisilta ja laskee keskikuolleisuuden.


0-14 vuotiaiden kuolleisuus euroopan alueella on pudonnut koronakauhun aikana (loogista, koska koronalla ei ole mitään vaikutusta ikäryhmässä ja liikkumisen puute vähentää onnettomuuksia). 15-44 vuotiaissa ei ole tapahtunut minkäänlaista muutosta baselinessa tai vaihteluvälissä.

Joten on vaikea löytää @johan6 mainostamia nuorten ruumiskasoja siitä yksinkertaisesta syystä että niitä ei ole eikä ole koskaan ollut olemassakaan.

Loppuun en malta olla siteeraamatta Johan6:sta: "Miksi joku haluaa levittää valheellista pelkoa ja väestön jakautumista edistävää disinformaatiota jääköön itse kunkin arvioitavaksi":)
 
”Syksyn neuvoni heille on se, että vaikka epäröisikin rokotusta, niin ottaisi rokotteen, jotta voisi hengittää vapaammin." Tosiaankin, hengittäminen on yleensä mukavampaa ilman hengityskonetta. :LOL:

Rokotuskattavuudessa ikävä yllätys: Joka neljäs 20–40-vuotias ei ole ottanut koronarokotetta – Mika Salmiselta vakava varoitus

7.10.2021 17:44 päivitetty 7.10.2021 17:53

THL on käynnistänyt nuorille aikuisille viestintäkampanjan, jossa yhtenä kanavana on Tinder. ”Sairaalaan joutumisen todennäköisyys on rokottamattomilla 30–39-vuotiailla 2–4 prosenttia”, muistuttaa Mika Salminen.

Suomessa luovuttiin koronarajoituksista lokakuun alussa sillä periaatteella, että rokotekattavuus riittää pitämään epidemian aisoissa.

Oletus ei välttämättä pidä paikkaansa, ja rokotekattavuus näyttää odotettua heikommalta.

Erityinen ongelma liittyy nuoriin aikuisiin, jotka ovat kaikkein liikkuvinta ikäryhmää. 20–40-vuotiaista jopa 25 prosenttia on jättänyt rokotteen kokonaan ottamatta, eikä tämä osuus ole juuri parantunut kesän jälkeen.

”Ei tämä kiva yllätys ollut huomata, miten matalaksi nuorten aikuisten rokotuskattavuus uhkaa asettua. Jos se tuohon jää, se on turhan matala. Etukäteen meidän oli vaikea tietää, miten rokotekattavuus kehittyy. Meillä ei ole yritetty rokottaa koko väestöä sitten 1980-luvun”, Salminen toteaa.

Hän on eniten huolissaan tuon ikäryhmän terveydestä yksilötasolla.

”Tuossakin ikäryhmässä monella on merkittävä riski joutua sairaalaan, useampi prosentti. Todennäköisyys kasvaa yli 20-vuotiailla.”

Salmisen mukaan sairaalaan joutumisen todennäköisyys on rokottamattomilla 30–39-vuotiailla 2–4 prosenttia. Tätäkin useampi saa kotona hoidettavan ikävän taudin, johon voi liittyä vaikkapa keuhkokuume.


Suomessa alhainen rokotekattavuus

Heikko rokotusinto vaikuttaa myös epidemian kehitykseen ja luo paineita terveydenhuollolle.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) raportin mukaan Suomi kuuluu maihin, joissa alhainen rokotekattavuus yhdistettynä rajoitusten höllentämiseen aiheuttanee tartuntojen lisääntymistä ja sairaaloiden kuormittumista sekä kuolleisuuden kasvua.

Suomi on ohittanut täydessä rokotekattavuudessa Yhdysvallat, mutta rokotustahti on hidastunut, ja kattavuus on jäämässä kauas esimerkiksi Espanjasta ja Tanskasta.

Deltavariantin voimakas tarttuvuus korottaa tarvittavan rokotesuojan tasoa nykyarvioiden mukaan lähemmäs 80:tä prosenttia.

Koronatartuntojen seitsemän päivän keskiarvo kääntyi nousuun syyskuun lopulla, ja viime päivinä sairaala- ja tehohoidon tarve ovat kasvaneet.

Valtaosa sairaalahoitoa tarvitsevista on rokottamattomia.

”Kaikki riskit yhdistyvät”


Useat terveydenhuollon ammattilaiset THL mukaan lukien ovat arvioineet, että Suomessa saatettiin luopua rajoituksista yhdellä kertaa liian varhain.

”Toista viikkoa olemme olleet tartunnoissa korkeammalla tasolla. Todennäköistä on, että tämä kehitys venyttää talouden täyttä avaamista. Ongelma on siinä, että tapausmäärät kerääntyvät rokottamattomaan väestöön. Suhteessa heihin tartuntamäärät ja sairaalahoidon tarve ovat korkealla”, Salminen toteaa.

Hän huomauttaa, että nuoret aikuiset liikkuvat usein porukoissa, jolloin ”kaikki riskit yhdistyvät”.

”Syksyn neuvoni heille on se, että vaikka epäröisikin rokotusta, niin ottaisi rokotteen, jotta voisi hengittää vapaammin. Ja jos ei ole ottanut sitä, pohtisi kaksi kertaa ennen kuin lähtee sinne yöelämään.”

Tilanteen heikkenemistä ennakoiden Salminen näkisi hyvänä, että Suomessa olisi rokotepassi valmiina.

”Saamme viestejä, ettei koronaa ole olemassa”

Mikä sitten on syynä siihen, että niin moni 20-40-vuotias on jättänyt rokotteen ottamatta? Ensimmäisenä Salminen mainitsee disinformaation.

”Liikkeellä on paljon disinformaatiota rokotuksista ja epidemiasta. Me saamme THL:ssä jopa viestejä, joissa sanotaan, että koronaa ei ole olemassakaan. Meille myös valitetaan sitä, että rokotetta pakotetaan ottamaan, vaikka eihän se ole pakollinen.”

Toisaalta on myös paljon nuoria aikuisia, jotka ajattelevat, että heille koronatauti on pieni riski, eivätkä he tarvitse rokotetta. Jotkut haluavat odottaa rokotteen ottamisen suhteen varovaisuussyistä.

”Ongelma on siinä, että mitä pidempään odottaa, sitä suurempi riski on, että taudin sitten saa”, Salminen sanoo.

Odottavaan suhtautumiseen ovat voineet vaikuttaa myös hyvin harvinaiset sydänlihastulehdustapaukset nuorissa miehissä.

Näiden marginaalisten ja pääosin lievien tapausten johdosta THL ohjeisti varovaisuusperiaatteen nojalla torstaina, että Modernan rokotetta ei jatkossa jaeta alle 30-vuotiaille miehille.
 
”Syksyn neuvoni heille on se, että vaikka epäröisikin rokotusta, niin ottaisi rokotteen, jotta voisi hengittää vapaammin." Tosiaankin, hengittäminen on yleensä mukavampaa ilman hengityskonetta. :LOL:

Ei pidä paikkaansa, hengityskoneessa ollaan yleensä mukavassa anestesiassa. :p
 
"Kyl-lä tä-mä ai-na ko-ti-o-lot voit-taa..." :LOL:

Juu, ei minulla ole mitään valittamista ainakaan tiopentaalin suhteen. Muistot on kyllä haihtuneet reilussa 20 vuodessa. Pelottelivat mokomat pikkupoikaa, että saattaisi tulla paha olo heräämisen jälkeen ja tyrkyttivät kaarimaljaa.

Ihan höpöhöpöä! Täysin neutraali kokemus - ei kummoisempaa nautintoa, mutta ei kyllä pahoinvointiakaan. "Minä olen Makke -- minulle ei tule huonoa oloa." Enkä edelleenkään ole kovin altis krapulalle.
 
Ei tästä ole kuin muutama viikko kun Modernan rokotetta arjottiin nuorille, vaikka oli ensimmäinen rokote oli Pfizerilla.

Ottivatko vai saivatko/odottavatko Pfizeria?
 
Back
Top