Kun lukee näitä juttuja tulee mieleen kuinka korona on rassanut mielenterveyspotilaita.
On ok, olla kriittinen rokotteita kohtaan ja jopa kieltäytyä rokotteesta, voin ymmärtää sen ja suoda sen oikeuden ihmisille. Mutta jos rokotevastaisuudella saadaan tällaista aikaiseksi, ei kuin kysyä, tätäkö halusitte rokotevastaisuudella?
Tilanne vastaanotolla muuttui hetkessä, kun terveydenhoitaja vastasi rokotekysymykseen. Korona-aika on näkynyt neuvolan terveydenhoitajan työssä monella tavalla.
www.iltalehti.fi
Vanhempi kysyi, onko hoitaja rokotettu – vastauksen jälkeen tilanne muuttui täysin
Tilanne vastaanotolla muuttui hetkessä, kun terveydenhoitaja vastasi rokotekysymykseen. Korona-aika on näkynyt neuvolan terveydenhoitajan työssä monella tavalla.
Emmi Oksanen
[email protected]
Tänään klo 5:31
”Oletko rokotettu?”, pienen lapsen kanssa vastaanotolle saapunut vanhempi kysyi neuvolan terveydenhoitajalta. Sen kummemmin miettimättä terveydenhoitaja kertoi, että hän on saanut molemmat koronarokotukset.
– Vastaukseni jälkeen asiakkaan asenne muuttui täysin. En saanut enää koskea lapseen ja perhe halusi mahdollisimman nopeasti pois vastaanotolta. He suunnilleen näyttivät lapsen kasvot, että hengissä on. He kertoivat myös, kuinka heille tulee pahoinvointia kaupoissa, koska siellä on koronarokotettuja ihmisiä ja rokotteet myrkyttävät, terveydenhoitaja kertoo.
”Oletko rokotettu?”, pienen lapsen kanssa vastaanotolle saapunut vanhempi kysyi neuvolan terveydenhoitajalta. Se muutti tilanteen täysin. GETTY IMAGES
Hänelle selvisi, että perheen vanhemmat ovat lukeneet rokotteista netistä. He kertoivat vastaanotolla, kuinka lapsia on kuollut rokotteisiin ja kuolemia on pimitetty, kun lääkeyhtiöt ovat hiljentäneet kuolleiden lasten perheet. Asiakasperhe pitää myös koronavirusta huijauksena ja suojautumista siksi turhana.
Kaikki nämä väitteet ovat yleisiä rokotevastaisiin salaliittoihin uskovien ihmisten keskuudessa.
Vanhempi ei osaa tutkia kuin terveydenhoitaja
Se, ettei ammattilainen saa tutkia lasta, on neuvolan terveydenhoitajan mukaan ongelma.
– Vaikka vanhempi tekisi, kuten pyydän, en saa esimerkiksi lapsen motoriikkaa ja refleksejä tutkittua ja kasvunseurantaa tehtyä. On eri asia, että lapsen tutkii kokenut neuvolan terveydenhoitaja kuin vanhempi. Varhaiset merkit sairauksista näkyvät lapsilla kuitenkin yleensä kasvusta, hän sanoo.
Korona-aikana hänen vastaanotollaan on käynyt jonkin verran rokotevastaisia perheitä, jotka eivät halua käyttää vastaanotolla kasvomaskeja.
Silloin terveydenhoitajan on pitänyt työnantajan ohjeiden mukaan pitää vastaanottoaika 15 minuutin pituisena ja noudattaa kahden metrin turvaväliä, jotta hän ei ehtisi altistua mahdolliselle tartunnalle ja altistaisi puolestaan muita asiakkaita.
– Kahden metrin turvaväli on näissä meidän pienissä huoneissa mahdoton, hän kertoo.
”On eri asia, että lapsen tutkii kokenut neuvolan terveydenhoitaja kuin vanhempi”, terveydenhoitaja sanoo. GETTY IMAGES
”Se on tosi sääli”
15 minuuttia on myös hyvin lyhyt aika neuvolan vastaanottoajaksi. Tavallisesti monet neuvolan käynnit kestävät 45 minuuttia tai jopa tunnin.
– Jos käynnit ovat hyvin lyhyitä, ne jäävät pintaraapaisuksi. Se on tosi sääli. Ohjaus ja neuvonta jäävät silloin oikeastaan kokonaan pois. Jos saan koskea lapseen, ehdin tehdä käynnin aikana nopeat mittaukset, mutten juuri muuta.
Maskin käytöstä kieltäytyviä perheitä on ollut terveydenhoitajan asiakkaista onneksi pieni osa. Tällainen asiakas on osunut kohdalle harvemmin kuin kerran viikossa.
– Jotkut ihmiset suhtautuvat tosi negatiivisesti, eivätkä suostu käyttämään maskia neuvolassa ja vetoavat itsemääräämisoikeuteensa, terveydenhoitaja kertoo.
Lapsen terveyden seuranta jää silloin vanhemman takia heikommaksi.
Moni on yksinäinen
Yleisesti korona-aika on näkynyt terveydenhoitajan mukaan vastaanotolla etenkin yksinäisyytenä.
– Perheiden pahoinvointi on lisääntynyt paljon. Sen lisäksi, että lapset ja nuoret ovat voineet huonommin, myös lasten vanhemmat ovat voineet huonommin. Osa heistä, jotka ovat olleet raskaana ja synnyttäneet korona-aikana, ovat olleet tosi yksinäisiä. Mututuntumani on, että synnytyksen jälkeinen masennus olisi lisääntynyt. Ajanjakso on muutenkin herkkää aikaa elämässä.
Rokotevastaisia on yleisesti terveydenhoitajan asiakkaista hyvin pieni osa, mutta koronarokotteet jakavat ihmisiä enemmän kuin muut rokotteet.
– Raskaana olevat ja imettävät ovat miettineet asiaa tosi paljon ja heidän suosituksensa ovat muuttuneet paljon, kun ensin heitä varoiteltiin ja sitten heille sanottiin, että kannattaa ottaa rokotteet.
Suomalaisen tutkimuksen mukaan vanhempien halulle jättää lapsensa rokottamatta on yleensä . GETTY IMAGES
Rokottamattomuuden syyt
Suomalaisen tutkimuksen mukaan vanhempien halulle jättää lapsensa rokottamatta on yleensä
kolmenlaisia syitä. Yleisin syy on huoli vakavista ja harvinaisista haittavaikutuksista. Vanhemmat saattavat uskoa, että jokin oma tai lapsen oire, vaikeus tai vaiva johtuu rokotteesta, vaikka yhteyttä ei ole osoitettu.
Ruotsalaisessa
Rokotevastaisuuden soturit -dokumenttisarjassa kuvataan sitä, kuinka vanhemmat ovat uskoneet MPR-rokotteen aiheuttaneen lapsen autismin, koska autismin kirjon oireet ovat alkaneet ajallisesti pian sen jälkeen, kun lapsi on saanut MPR-rokotteen.
MPR-rokote on lapsille annettava perusrokotusohjelmaan kuuluva rokote, joka suojaa tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Rokotteen ansiosta taudit ovat lähes hävinneet Suomesta.
Epäluottamus ja huonot kokemukset
Toinen syy, miksi suomalaiset vanhemmat jättävät lapsensa rokottamatta on epäluottamus terveysviranomaisia, lääketeollisuutta ja terveydenhuollon henkilöstöä kohtaan. Jos vanhemmat menettävät luottamuksensa terveydenhuoltoon, he saattavat alkaa myös kyseenalaistaa rokotteita.
Kolmas syy jättää lapset rokottamatta on tutkimuksen mukaan se, että vanhemmat eivät pidä rokotteita luonnollisina ja uskovat, että lasten on hyödyllistä sairastaa tiettyjä rokotteilla ehkäistäviä tauteja lapsena.
Rokottamattomuus on Suomessa yleisesti harvinaista. Vain noin prosentti ei ole THL:n tilastojen mukaan saanut kansallisen rokotusohjelmaan kuuluvia perusrokotuksia lainkaan kolmeen ikävuoteen mennessä. Kouluikään ehtineistä lapsista ilman perusrokotuksia jää vain 0,6 prosenttia. Koronarokotteita epäröiviä on huomattavasti enemmän.
Rokotevastaisuuden soturit -dokumenttisarjassa kuvataan, kuinka monelle vanhemmalle epävarmuus siitä, miksi juuri oma lapsi on sairastunut, voi olla niin raastavaa, että he haluavat löytää sille lähes väkisin syyn. Syy voi löytyä rokotteista, vaikka mitään todisteita ei olisi.
Vauvaperheet ovat uupuneita
Koronaepidemia on heikentänyt erityisesti vauvaperheiden jaksamista, Ensi- ja turvakotien liitto tiedotti syyskuussa 2021. Vanhempien vaikea tilanne näkyy liiton mukaan kasvaneina yhteydenottoina, joissa vanhemmat kertovat uupumuksesta, loputtomasta univelasta ja yksinäisyydestä.
Ensi- ja turvakotien liitto arvioi, että vauvaperheet ovat jääneet liian yksin pulmien kanssa.
Liiton mukaan noin neljäsosa äideistä on kokenut koronaepidemian vähentäneen jaksamistaan.
Vauvaa odottaville ja vauvan saaneille perheille poikkeusolot ovat tarkoittaneet yksinäisyyttä elämäntilanteessa, jossa läheisten ja toisten vanhempien tuki on erittäin merkityksellistä.