Koronavirus Suomessa


Antti Kaikkonen IS:lle: Puolustusvoimat on varautunut virka-apupyyntöön ja reserviläisten kutsumiseen
Periaatteessa reserviläistenkin kutsuminen on joissakin yhteyksissä mahdollista, puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo.

Periaatteessa reserviläistenkin kutsuminen on joissakin yhteyksissä mahdollista, puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo.
Kuva: Markku Ulander/Lehtikuva


Julkaistu: 12:11
Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan puolustusvoimat on varautunut viranomaisilta tulevaan virka-apupyyntöön koronaviruksen takia. – Olen kehottanut varautumaan, että tällaista voi tulla, Kaikkonen sanoo IS:lle.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen sanoo IS:lle, että puolustusvoimat varautuu viranomaisten virka-apupyyntöön sekä varusmiesten että reserviläisten osalta.

– Tällaiseen on varauduttava, että viruksen leviämistä voidaan rajoittaa.

– Puolustusvoimat sitten arvioi, miten mahdollisiin virka-apupyyntöihin voidaan vastata.

– Periaatteessa reserviläistenkin kutsuminen on joissakin yhteyksissä mahdollista, hän lisää.

Miten todennäköistä tämä on?

– No olen kehottanut varautumaan, että virka-apupyyntojä voi tulla. Ne tutkitaan huolella.


Kaikkosen mukaan puolustusvoimat avustaisi muita viranomaisia, kuten poliisia liikenteenohjauksessa.

Reserviläisten roolista koronakriisin aikana syntyi epätietoisuutta, kun puolustusvoimat twiittasi viikonloppuna, että se valmistautuu reserviläisten koolle kutsumiseen.


– Todennäköisyys riippuu paljolti siitä kuinka virusinfektio kyetään eristämään ja mille tasolle tartuntahuippu tulee nousemaan, twiitissä arvioitiin.



Myöhemmin puolustusvoimat lisäsi, ettei aktiivista valmistelua ole käynnissä.


Myös kertausharjoitukset on peruttu koronan takia.

Kuvituskuva


Toistaiseksi lähtökohta on, että jos virka-apupyyntö tulee, sen hoitavat varusmiehet. Kyseeseen voisi tulla muun muassa liikenteen ohjaus poliisin apuna, varsinkin jos hallitus päättää rajoittaa liikkumista Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Esimerkiksi Santahaminassa Kaartin jääkärirykmentissä pääkaupunkiseudulla on nyt viitisensataa varusmiestä.

Jos isompia varusmiesmuskeleita tarvitaan, Porin prikaatista löytyy noin 2 800 varusmiestä, joista kaksi kolmannesta voisi tarvittaessa ohjata siis esimerkiksi poliisin avuksi.


Varusmiesten määrä on nyt pienimmillään, kun 8,5 kuukauden palvelusta suorittaneet on juuri kotiutettu.


Mutta myös reserviläisten kutsuminen on mahdollista – valmiuslain mukaan nopeasti.

Siihen on kriisiajan varalta toki varauduttu ja tehty valmiit suunnitelmat.


Maakuntakomppanioilla on valmiita virka-apujoukkoja, jotka ovat tarvittaessa jo valmiiksi nopeisiin lähtöihin ja siihen sitoutuneet.


– Se on oiva apparaatti tällaisessa tilanteessa. Sitä voisi taustalla viritellä jo, IS:lle arvioidaan puolustusvoimista.


Normaalisti reserviläisille tulee kutsu harjoituksiin kolme kuukautta etukäteen, mutta presidentin määräyksellä virka-apujoukot olisivat käytössä heti.


Reserviläisten käyttämisestä määritellään asevelvollisuuslain 79. pykälässä, jossa kerrotaan reserviläisen palveluksesta suuronnettomuus- ja muussa vakavassa tilanteessa valmiuslain mukaisesti:

Tasavallan presidentti voi valtioneuvoston esityksestä päättää, että pääesikunta voi määrätä reservissä olevia asevelvollisia lyhyeksi, kuitenkin enintään 14 päivän ajaksi, puolustusvoimissa saamansa erityiskoulutuksen mukaisiin lääkintä-, pioneeri-, viesti-, kuljetus- ja suojelualan sekä muihin vastaaviin tehtäviin, joihin ei liity sotilaallisten voimakeinojen käyttämistä, jos se on välttämätöntä valmiuslain 4 ja 5 kohdassa tarkoitetussa tilanteessa.


Palvelukseen astumisesta todetaan lain 80. pykälässä:

Reservissä oleva asevelvollinen voidaan 79 §:ssä tarkoitetun päätöksen nojalla määrää astumaan palvelukseen välittömästi.


Vapautuksen voi lain mukaan saada perhe- tai taloudellisten olojen taikka ammatin tai elinkeinon harjoittamisen takia, mutta hakemus ei ole pätevä syy jäädä pois palveluksesta.


Pääkaupunkiseudulla moni on jo saattanut hämmästellä, onko varusmiehet kutsuttu jo apuun, kun teillä näkyy puolustusvoimien autoja ja sotilasväkeä.

Kyse on kuitenkin siitä, että Kaartin jääkärirykmentti harjoittelee Helsingissä ja Vantaalla valmiiden suunnitelmien mukaisesti.
 
Tukholmassa koronavirus on tappanut useita somalitaustaisia – helsinkiläisvaltuutettu huolestui Puhoksen ostarin kokoontumisista
Puotinharjussa sijaitsevan ostoskeskuksen kahviloissa istui runsaasti ihmisiä tiistaina.
Puhoksen ostoskeskuksen parkkipaikalla oli paljon autoja tiistaina.

Puhoksen ostoskeskuksen parkkipaikalla oli paljon autoja tiistaina. Kuva: KIMMO PENTTINEN

Valtteri Parikka HS
Julkaistu: 19:36

SOMALITAUSTAINEN kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed (vas) vaatii Helsingin Itäkeskuksen Puhoksen ostoskeskuksen sulkemista, koska siellä oleskeleva ja työskentelevä yhteisö ei näytä noudattavan kokoontumisrajoituksia.

Suldaan Said Ahmed

Suldaan Said Ahmed Kuva: MARTTI KAINULAINEN

Said Ahmed on huolissaan siitä, että ostoskeskuksen maahanmuuttajayhteisö ”on jatkanut elämäänsä kuten ennenkin” koronavirustilanteesta huolimatta. Hän pelkää, että koronavirus pääsee Puhokselta leviämään maahanmuuttajien isoihin perheisiin ja sitä kautta laajemmmalle.

Said Ahmed kertoo käyneensä katsomassa itse Puhoksen tilanteen sunnuntai-iltana, eivätkä kokoontumisrajoitukset näkyneet hänen mukaansa ahtaissa kahviloissa, ravintoloissa ja partureissa millään lailla.

Muuallakin Helsingissä baareissa istui vielä vielä viime viikonloppuna asiakkaita, kuten HS:n tekemällä kierroksella kävi ilmi.

 
Tässähän sitä jo sanotaan:
"– Hoito ei voi olla pahempi kuin sairaus. Meidän on saatava maamme taas toimimaan, Trump painotti useaan kertaan tiedotustilaisuudessaan.


Korostettakoon, että mitään päätöstä Yhdysvaltain koronarajoitusten ja suositusten purkamisesta ei ole vielä tehty. Trump ei ehkä edes pysty purkamaan niitä, koska monet päätökset on tehty osavaltiotasolla.


Silti pelkästään jo puhe moisesta hyytää.

Trumpin talousneuvonantaja Larry Kudlow ilmaisi asian näin:

– Presidentti on oikeassa. Hoito ei voi olla pahempi kuin sairaus. Meidän on tehtävä vaikeita valintoja.


Toisin sanoen, pitää valita rahan ja ihmishenkien välillä."

Sotatilanteessa meidän pitäisi valita tuhansien ihmishenkien ja sellaisten aineettomien arvojen kuin suvereniteetti välillä. Silti suurin osa tämän foorumin väestä olisi valmis nuo uhraukset tekemään silmää räpäyttämättä (tai ainakin väittää näin). Miten tämä eroaa näkemyksestä, joka nostaa etusijalle vapaan ja toimivan yhteiskunnan nykytilanteessa?
 
Pääministeri Marin: Ravintolat suljetaan toukokuun loppuun asti – esitys eduskunnalle jo tänään
STT24.3.2020 19:22
Muokattu
24.3.2020 19:25
Koronavirus Päämisteri Sanna Marin (sd.) kertoo, että hallituksen esitys ravintoloiden ja kuppiloiden sulkemisesta annetaan eduskunnan käsittelyyn jo tänään.

Rajoitukset on määrä saattaa voimaan mahdollisimman pian, ja niiden on määrä olla voimassa toukokuun loppuun asti.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi, että ravintolat voivat jatkaa ruoan myymistä ulos. Työpaikkaruokalat voivat jatkaa toimintaansa.

 
Said Ahmed on huolissaan siitä, että ostoskeskuksen maahanmuuttajayhteisö ”on jatkanut elämäänsä kuten ennenkin” koronavirustilanteesta huolimatta.
Hienoa, että Ahmed nostaa asian esille (harvemmin tulee häntä kehuttua, mutta silloin kun on aihetta antaa positiivista palautetta, niin silloin sitä annetaan). Itä-Helsingissä käynyt kaverini raportoi samasta asiasta pari päivää sitten, ja mainitsin asiasta täällä, mutta jätin kaupunginosan mainitsematta koska en halua tehdä asiasta maahanmuuttokeskustelua. Kaverini kertoi havainneensa saman asian kuin Said.
 
Tietenkin hoitoa saa vieraan paikkakunnan sairaalasta. Ei tässä nyt sentään sellaisia perusoikeuksia olla rajoittamassa.

Sitähän Lapissakin pelätään, että etelän ihmisiä on kylä puolillaan ja ryntäävät paikallisten kanssa sairaalaan. Pakko heidät on hoitaa jos ovat sairastuessaan hevonjeerassa.
Akuuteissa ja vaarallisissa oireissa kyllä. Noin muuten PK-seutulaiset voidaan laittaa evakuointi lennolla Hki-Vantaalle. Valtionyhtiö Finnairilla riittää kyllä nyt käyttämätöntä konekapasiteettita jonka saa valmiuslain nojalla tarvittaessa käyttöön. Lievemmän oireen omaavat voivat käskystä poistua ihan itse vaikka sillä omalla autollaan jolla ovat saapuneetkin. Sekin toki vaatii valmiuslain nojalla tehtyjä päätöksiä.
 
Sotatilanteessa meidän pitäisi valita tuhansien ihmishenkien ja sellaisten aineettomien arvojen kuin suvereniteetti välillä. Silti suurin osa tämän foorumin väestä olisi valmis nuo uhraukset tekemään silmää räpäyttämättä (tai ainakin väittää näin). Miten tämä eroaa näkemyksestä, joka nostaa etusijalle vapaan ja toimivan yhteiskunnan nykytilanteessa?

Koska tässä ei ole kyse itsenäisyydestä ja vapaudesta, mutta mitäpä sellaiset arvot merkitsevät..
 
  • Tykkää
Reactions: Tex
24.3.2020 19:48 ・ PÄIVITETTY: 24.3.2020 19:48
Hallitus jatkaa neuvotteluja uusista toimista koronaepidemian hillitsemiseksi – illan tiedotustilaisuus siirtyykin huomiselle

Pääministeri Sanna Marin (sd.).
Hallituksen myöhäisillaksi suunniteltu korona-aiheinen tiedotustilaisuus siirtyy huomiseen. Hallituksen neuvottelut uusista toimista koronatilanteen estämiseksi jatkuvat Helsingin Säätytalossa, ja siksi tilaisuus perutaan tältä illalta.

Asiasta tiedotti valtioneuvoston viestintäosasto.

 
Mites perhe ja lapset?
Mikäli esityksen/ehdotuksen toteuttaminen on muutenkin (tartuntatauti?)lain vastaista, ei sillä liene merkitystä. Oletan vastoin parempaa tietoa niin olevan, kunnes toisin osoitetaan. Veikkaisin että laki kieltää tahallisen tartuntataudin tartuttamisen silloinkin kun tartutettava on vapaaehtoinen.
Huomasithan että linkissä ehdotettiin tartutettavien kokoontuvan jonnekin käyttämättömänä olevaan lomakeskukseen, eli perhettä ja lapsia ei tartutettaisi, koska eivät prosessin aikana olisi samassa taloudessa.
 
Itse tulee nyt ensimmäistä kertaa kommentoitua tähän lankaan.

Päällimmäinen tunne oli koko kriisin ulotuttua tännekin että jotain Ilkka Remeksen tarinoiden kaltaista tässä nyt täysin epäuskottavasti eletään. Hiljalleen kuitenkin sitä sitten heräsi tähän että tilanne on päällä ja se etenee sekä kehittyy kotimaassakin koko ajan.

En ole sairastanut Koronaa ja töissä käyn koska julkisen sektorin suojatyöpaikka. Käy kyllä sääliksi kaikkia äkisti työttömiksi joutuneita ja lomautuksessa olevia.

Veikkaan että monelle tämä tilanteen vakavuus alkaa hahmottua lopullisesti kun tämä maakunnan sulkeminen alkaa. Kova pala tulee olemaan kyllä meidän kulmien porukoille jos vielä ulkonaliikkumiskiellonkin lätkäisevät päälle. Emme me nuoremmat sukupolvet ole tähän tottuneet ollenkaan, mutta elämän realiteetteja on kaikkien opiskeltava uudelleen tässä tilanteessa.
 
Suomi jäi ainoana maana ulos EU:n sopimuksesta, jolla hankitaan kriittisiä lääkintätarvikkeita – nyt mukaan sopimukseen yritetään päästä jälkijunassa

Hengityssuojaimia ja -koneita koskevan tarjouskilpailujen sopimukset voidaan komission mukaan ehkä allekirjoittaa useiden yritysten kanssa jo huhtikuussa. Suomi selvittää parhaillaan, onko menettelyihin mahdollista päästä mukaan jälkijunassa. EU:n puitteissa on käynnistymässä myös muita hankintamenettelyjä, joissa Suomi voi olla mukana.


On taas sähelletty oikein huolella.
 
Koska tässä ei ole kyse itsenäisyydestä ja vapaudesta, mutta mitäpä sellaiset arvot merkitsevät..

Jos nyt oletetaan että Putin ei ole perustanut Siperiaan keskitysleirejä odottamaan tsuhnia, niin miksi nämä arvot olisivat tuhansien kuolleiden arvoisia? Tai miksi itsenäisyys arvona menisi toimivan yhteiskunnan edelle? Kaalisoppa ei ole oikein pätevä syy tapattaa tuhansia.

Toisaalta, eikös tässä olla aika voimakkaasti rajoittamassa meidän kaikkien oikeuksia eli kyse on mitä suuremmissa määrin vapaudesta?
 
Joukko säilöönottokeskuksen asukkaita meni nälkälakkoon – haluavat vapauteen korona-ajaksi
Joutsenon säilöönottokeskuksen asukkaista kymmenkunta on ollut maanantaista lähtien syömättä.
Säilöönottoyksiköt
24.3.2020 klo 19.13
Joutsenon säilöönottoyksikkö sijaitsee Konnunsuon vanhassa vankilarakennuksessa.

Joutsenon vastaanottokeskus ja siellä sijaitseva säilöönottoyksikkö ovat entisiä vankilarakennuksia.Elli Sormunen / Yle
13-3-9615451.jpg

Petri Kivimäki

Lappeenrannan Joutsenon Konnunsuolla sijaitsevat entiset vankilarakennukset, jotka jo kahdeksan vuoden ajan ovat muodostaneet yhden Suomen suurimmista vastaanottokeskuksista. Tällä hetkellä siellä odottaa turvapaikkapäätöstä noin 170 henkilöä.

Vastaanottokeskuksen yhteydessä toimii myös säilöönottoyksikkö. Siellä ihmisiä on useista eri syistä. Joidenkin henkilöllisyys ei ole tiedossa, ja joidenkin taas saatetaan uskoa syyllistyvän rikoksiin, jos heidät päästettäisiin vapaalle jalalle.

Osa säilöönottoyksikön asukkaista on voinut myös saada kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta poliisi haluaa heidän kuitenkin olevan säilössä, koska epäilee heidän saattavan piiloutua ennen kuin varsinainen kotiuttaminen alkuperäiseen kotimaahan koittaa.
Säilöönottoyksikön käytävä

Säilöönottoyksikössä on jokaisella oma huone.Pyry Sarkiola / Yle

Liki 70-paikkaisessa säilöönottoyksikössä on tällä hetkellä noin 30 asukasta. He eivät voi poistua yksikön ulkopuolelle.
Jokaisella asukkaalla on oma huone ja lisäksi rakennuksessa on yhteisiä kokoontumistiloja.

Eilen nälkälakkoon
Asukkaista kymmenkunta aloitti eilen maanantaina nälkälakon.
– Maanantaina lounaalla noin kymmenen henkilöä ilmoitti, että he ovat nälkälakossa. Tänään tiistaina heistä kolme tuli syömään normaalisti, kertoo Joutsenon säilöönottoyksiköstä vastaava Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen.
Jäppisen mukaan nälkälakkoilijat protestoivat sitä, että heidän säilöönottonsa jatkuu, vaikka koronavirusepidemian aiheuttamien rajoitusten takia Suomesta ei tällä hetkellä pysty normaalisti edes matkustamaan ulkomaille.
– Heidän pääviestinsä on, että heidät pitäisi vapauttaa, kertoo Jäppinen.

Halu pois
Joutsenon säilöönottoyksikössä 23-vuotias Ali Noori yrittää saada aikansa kulumaan. Nälkäkin on kova. Nälkälakossa hän on ollut nyt reilun vuorokauden.
– En ole tehnyt mitään pahaa. En edes tiedä, miksi olen täällä vankilassa, kertoo Noori.
Noori saapui Suomeen Afganistanista vuonna 2015 ja anoi turvapaikkaa. Hänen anomuksensa hylättiin, mutta nyt uusi anomus on vetämässä.

Noori kertoo käyneensä puolisen vuotta sitten Saksassa. Hän uskoo poliisi olettavan, että hän pakenisi Suomesta.
– Poliisi sanoi minulle, että jos minut päästetään ulos, menen taas johonkin toiseen maahan, kertoo Noori puhelimitse varsin hyvällä suomen kielellä.

Joutsenon säilöönottoyksikkö

Säilöönottoyksikön asukkaalle on lakisääteinen oikeus olla vähintäin tunti ulkona joka päivä. Pyry Sarkiola / Yle

Hän itse ei koe olevansa vaaraksi kenellekään. Säilöönottoyksikön sijaan hän haluaisi odottaa turvapaikkapäätöstä kotonaan tai ystäviensä luona.
– Minä voisin ilmoittautua Suomessa poliisille aina kun on tarve, sanoo Noori.

Ali Noori on asunut vuosia Lieksassa, jossa hän opiskelee ammattikoulussa rakennusalaa. Hän haluaa olla Suomessa, eikä takaisin Afganistaniin.

Hänen mielestään pelko siitä, että hän tai joku muu säilöönottoyksikön asukas lähtisi luvatta pois maasta, on turha.
– Nyt ovat koronan takia rajat kiinni. Eivät ihmiset edes pysty matkustamaan ulkomaille.

Arki säilöönottoyksikössä on Noorin mielestä hyvin stressaavaa.
– On paha olo, eikä pysty nukkumaan.

Päätös tapauskohtaisesti

Ruotsissa poliisi on alkanut pohtia(siirryt toiseen palveluun), pitäisikö säilöönotettuja henkilöitä alkaa päästää vapaaksi, koska esimerkiksi Afganistan ei tällä hetkellä ota korona-alueilta ihmisiä vastaan.

Suomessa maahanmuuttoasioista vastaa sisäministeriö. Maahanmuutto-osaston lainsäädäntöjohtaja Riitta Koposen mukaan vastaavaa pohdintaa kuin Ruotsissa ei ainakaan sisäministeriössä ole käyty.

Koponen muistuttaa, että päättäminen säilöönotosta kuuluu poliisille, eikä ministeriö voi ottaa kantaa yksittäisiin tapauksiin.
– Säilöönotettu on päästettävä vapaaksi yleensä kuuden kuukauden tai enintään 12 kuukauden kuluttua säilöönottopäätöksestä. Henkilö voi saattaa asian käräjäoikeuden käsiteltäväksi kahden viikon välein, kertoo Riitta Koponen.

Myöskään Joutsenossa säilöönottoyksikkö ei tee päätöstä ihmisten vapauttamisesta, vaan siitä päättää poliisi tapauskohtaisesti.
– Viime kädessä käräjäoikeus linjaa, onko säilöönotolle olemassa laillisia perusteita, kertoo Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen.

Poliisi ei tänään ehtinyt kommentoida, voisiko se alkaa päästää säilöönottoyksiköissä olevia vapauteen odottamaan asiansa käsittelyä.

Korona otettu vakavasti
Sekä Joutsenon vastaanottokeskuksessa että säilöönottoyksikössä on koronavirusepidemian takia parannettu yleistä hygieniaa ja alettu torjua viruksen leviämistä. Siivousta on lisätty ja vierailut vastaanottokeskukseen on kielletty.

Vastaanottokeskuksen asukkaille ei enää järjestetä bussikyytejä kauppoihin. Lisäksi asukkaille pidettävän ryhmätoiminnan määrää on vähennetty.

Jos koronavirus iskisi vastaanottokeskukseen tai säilöönottoyksikköön, suunnitelmat ovat apulaisjohtaja Antti Jäppisen mukaan olemassa.
– Me saamme useita osastoja eriytettyä muusta asiakaskunnasta ja tarvittaessa pystymme näillä keinoin estämään tai ainakin hidastamaan viruksen leviämistä.
Apulaisjohtaja Antti Jäppinen katsoo eristyshuonetta

Antti Jäppinen on Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja ja vastaa myös säilöönottoyksikön toiminnasta. Elli Sormunen / Yle

Tällä hetkellä ei ole tietoa, miten kauan asukasjoukon nälkälakko Joutsenon säilöönottoyksikössä kestää.

Vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen kertoo, että tilannetta toki seurataan jatkuvasti. Aivan uusi asia nälkälakot eivät kuitenkaan Joutsenossa ole.
– Sanotaanko näin, että eivät nämä mitenkään ennenkuulumattomia ole. Ei niitä joka kuukausikaan ole, mutta aina silloin tällöin.

Jäppisen mukaan erilaiset protestit kohdistuvat pääasiassa muuhun kuin itse säilöönottoyksikköön.
– Nälkälakoista ei yksikään ole kohdistunut asiakkaiden kohteluun täällä säilöönottoyksikössä, vaan he haluavat protestoida säilöönottopäätöksiään vastaan. Kyse on siitä, että he haluaisivat pois säilöönottoyksiköstä, tiivistää Jäppinen.

 
Jos nyt oletetaan että Putin ei ole perustanut Siperiaan keskitysleirejä odottamaan tsuhnia, niin miksi nämä arvot olisivat tuhansien kuolleiden arvoisia? Tai miksi itsenäisyys arvona menisi toimivan yhteiskunnan edelle? Kaalisoppa ei ole oikein pätevä syy tapattaa tuhansia.

Toisaalta, eikös tässä olla aika voimakkaasti rajoittamassa meidän kaikkien oikeuksia eli kyse on mitä suuremmissa määrin vapaudesta?

No, Venäjällähän on toki tiettyjen vaikuttajien mielestä toimiva ja vapaa yhteiskunta... Ehkäpä ero on demokraattisten tilapäisten perusoikeusten rajausten sekä loputtomien rajausten välillä. Aika monen mielestä, ei toki kaikkien työnantajien mielestä. Etenkään kaalia suosivien...
 
Suomi jäi ainoana maana ulos EU:n sopimuksesta, jolla hankitaan kriittisiä lääkintätarvikkeita – nyt mukaan sopimukseen yritetään päästä jälkijunassa

Hengityssuojaimia ja -koneita koskevan tarjouskilpailujen sopimukset voidaan komission mukaan ehkä allekirjoittaa useiden yritysten kanssa jo huhtikuussa. Suomi selvittää parhaillaan, onko menettelyihin mahdollista päästä mukaan jälkijunassa. EU:n puitteissa on käynnistymässä myös muita hankintamenettelyjä, joissa Suomi voi olla mukana.


On taas sähelletty oikein huolella.

Meillä on varauduttu niin hyvin, ettei lisävarusteille ole tarvetta...
 
Tukholmassa koronavirus on tappanut useita somalitaustaisia – helsinkiläisvaltuutettu huolestui Puhoksen ostarin kokoontumisista
Puotinharjussa sijaitsevan ostoskeskuksen kahviloissa istui runsaasti ihmisiä tiistaina.
Puhoksen ostoskeskuksen parkkipaikalla oli paljon autoja tiistaina.

Puhoksen ostoskeskuksen parkkipaikalla oli paljon autoja tiistaina. Kuva: KIMMO PENTTINEN

Valtteri Parikka HS
Julkaistu: 19:36

SOMALITAUSTAINEN kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed (vas) vaatii Helsingin Itäkeskuksen Puhoksen ostoskeskuksen sulkemista, koska siellä oleskeleva ja työskentelevä yhteisö ei näytä noudattavan kokoontumisrajoituksia.

Suldaan Said Ahmed

Suldaan Said Ahmed Kuva: MARTTI KAINULAINEN

Said Ahmed on huolissaan siitä, että ostoskeskuksen maahanmuuttajayhteisö ”on jatkanut elämäänsä kuten ennenkin” koronavirustilanteesta huolimatta. Hän pelkää, että koronavirus pääsee Puhokselta leviämään maahanmuuttajien isoihin perheisiin ja sitä kautta laajemmmalle.

Said Ahmed kertoo käyneensä katsomassa itse Puhoksen tilanteen sunnuntai-iltana, eivätkä kokoontumisrajoitukset näkyneet hänen mukaansa ahtaissa kahviloissa, ravintoloissa ja partureissa millään lailla.

Muuallakin Helsingissä baareissa istui vielä vielä viime viikonloppuna asiakkaita, kuten HS:n tekemällä kierroksella kävi ilmi.

Niin. No toivottavasti YLE:n ohjeistus tavoittaa nämä. Eipä sillä, on suomipoikakin vielä baariin tukkinut. Toki nämä ovat sen verran tiiviimmin yhteisöllisiä, että voi levitäkkin vielä tehokkaammin.
 
Samaa mieltä. Viimeistään tilanteen jälkeen pitää istua huolella saunanlauteille ja pohtia pitääkö jotain muuttaa. (unisex-sauna) :cool: Ja jos, niin muuttaa kanssa. Ei maailman kriisit tähän lopu kuitenkaan.
Tällaisesta tulee aina mieleen, että poliisit harjoittelee eri tilanteita, Armeija ja pelastuspuoli harjoittelee. Pitäisikö lakeja ylipäätään koeponnistaa useammin ihan harjoitus mielessä. Kyllähän hallinto harjoittelee/pelaa erilaisia tilanteita omissa valmiusryhmissään mutta tarkoitan määrä ajoin vähän sellaista laajempaa harjoitusta. Siinä katsoittaisiin paremmin läpivalaisten lainsäädäntöä erilaisten riskien ja uhkakuvien kautta. Sekä luonnollisesti muita kriittisiä toimintoja myöskin. Voisin äkkiä heittää, että jos tällainen kriisi saa tällä tavalla yhteiskunnan hallinnon tietyllä tavalla polvilleen niin mitä tekisi laaja kyberhyökkäys joka lamaannuttaisi veden ja sähkönjakelun sekä vaikka maksuliikenteen. Mutta mielestäni tämä kriisin jälkeen olisi monien eri tahojen hyvä istahtaa analysoimaan miten homma meni, mitä meni vituiksi ja mikä toimi hyvin. Sitten suunnitelma korjausten suhteen sekä selkeät tavoitteet. Kyllä se tästä. Uskon, että vaikka taloudellisesti tämä iskee lujaa ja ihmillisesti monessa mielessä vähintäänkin yhtä lujaa niin tästä noustaan entistä vahvempana jos vain niin halutaan ja päätetään.
 
Back
Top