Koronavirus Suomessa

THL asiantuntijoiden toiminta muistuttaa päämajaa keväällä 1944.Rintamalta ja Saksasta tuli selviä merkkejä tulevasta suurhyökkäyksestä.Päämajan asiantuntijat piti niitä turhana hermoiluna.Meillä on niin hyvä kalusto ja miehitys ja nähtiin miten 41 homma hoidettiin.Pistettiin varoitukset mappiin ja kerrottiin ylipäällikölle Mannerheimille ettei mitään uutta tulossa itärintamalta.Tiedustelutietoa ei uskottu

Ei se ihan näin mennyt. Oli kaksi skenaariota, Nihtilän ja Kuussaaren. Nihtilä laski keväällä, että suurhyökkäys tapahtuu Karjalankannaksella ja laski vielä ajankohdankin oikein. Kuussaari näki hyökkäyksen alkavan Laatokan pohjoispuolella. Molemmat selonteot olivat niin Airon kuin Mannerheiminkin pöydällä. Molemmat olivat mahdollisia. Aivan lopun tiedustelutiedon Airo piti näpeissään, kun Mannerheim oli väsynyt.
 
Mielestäni hyvä teksti testaamisesta ja miksei se ole ihan niin helppoa kuin toivoisi:
Sama teksti siltä varalta että FB tökkii:
Okkei, jutellaas tosta testaamisprosessista. Niin siitä koronatestauksesta, missä tarkoituksena olis selvittää että onko henkilöllä koronatartunta vai not.

On hirmuisen ymmärrettävää että huolestuneita ihmisiä hermostuttaa se, että kaikki tämä lääketieteellis-teknologinen osaaminen mitä meillä on, se millä ollaan menty kuuhun ja millä tehdään mielettömän hienoja aivoleikkauksia, se ei mukamas siihen että yksinkertaisesti voitaisiin tarkistaa että onko huolestuneella kunnon kansalaisella koronatartunta. Koska kyllähän se nyt ahdistaa se epätietoisuus, ja kunnon kansalainen varmasti olisi tarkemmin karanteenissa jos hänelle kerrottaisiin että on nyt koronatartunta. (tai sitten ei. mut se on ny eri asia.)

Ja keskivertoa valistuneempaakin kansalaista ottaa päähän että vaikka WHO sanoo että testatkaa testatkaa, ja päättäjät jotenkin vaan on testaamatta, ja mitä pirun tolloja siellä nyt on kun eivät usko auktoriteetteja!

Niinkuin valtaosa tämän lukijoista tietääkin, en ole virologi enkä epidemiologi enkä juuri mikään muukaan, mutta siitä huolimatta koen tässä DKE:n ja IS:n välimaastossa halua virittää pienen kuvaelman muutamista asioista joita tähän testaamisprosessiin liitty, ihan niinkuin ajatuksia herättäväksi pastissiksi vaikka.

Aiemmin tuolla olin jotain raapustellut yhdestä testausmenetelmästä, ja vaikka toivoisinkin että siitä olisi jäänyt jotain lukijoiden muistiin, samapa tuo. Lyhyesti - voidaan valita testi joka on luotettavampi ja antaa mahdollisesti oikeita tuloksia jo muutaman päivän kuluessa altistuksesta (RT-PCR) mutta on vähän vaivalloinen, tai testi joka on nopeampi ja helpompi analysoida mutta antaa oikeita tuloksia ehkä noin viikko sen jälkeen kun OIREET ovat alkaneet. Ja on sitten kaikenlaisia versioita näistä, jotkut nopeampia ja jotkut hitaampia. Jotkut tuottaa enemmän virheellisiä positiivisia tuloksia (eli näyttää siltä että on korona vaikkei oo) ja sitten näihin tapauksiin joutuu uhraamaan enemmän resursseja kuin ois tarvis; jotkut tuottaa enemmän virheellisiä negatiivisia tuloksia (eli tulos näyttää puhdasta vaikka oikeasti se virus siellä muhiikin ja räjähtää taudiksi aivan pian. Tai sairastuttaa lähellä olevat).

Menemättä sen tarkemmin noihin testaustapoihin (paitsi siis että ei ole olemassa testiä joka ois luotettava JA halpa JA nopea) kuvitelkaamme tässä että ne toimis kaikki suurinpiirtein niin, että laitetaan pieni määrä näytettä laitteeseen, painetaan nappia ja odotellaan kunnes laite sanoo jees tai nou. Helppoa kuin mikä! Kumma ettei näitä tehdä tuhatmäärin, kyllähän ne lentokentillä testaavat joka toisen matkustajan käsimatkatavaratkin räjähdeainejäämiltä!

Tässä kohtaa on palautettava mieliin että nyt ei puhuta räjähdeainejäämistä vaan tartuntavaarallisesta aineesta, joka myös pitää ehdottomasti suojata kaikilta mahdollisilta likaantumisilta sillä nuo testilaitteet on Ihan Sika Tarkkoja ja saattaa huomata pikkuruisetkin määrät mitäikinä siellä nyt mittaavatkaan. (Kommenteissa on linkki tarinaan jossa kerrotaan miten helposti nämä näytteet voivat kontaminoitua ja tuottaa ihan väärän tuloksen.) Elikkäs, ne näytteet käsittelee avaruuspukuun sonnustautunut laborantti täydessä eristystilassa. Se avaruuspuku ei oo millään tavoin mukava tai helpota käsien tarkkuustyötä, muusta työergonomiasta puhumattakaan; ja jotta ois erihankalaa, pukua ei voi ottaa pois kovin helposti joten koko sen ajan kun laborantti on vuorossa, hän ei syö, juo, käy vessassa tai aja partaansa. Saattaa käydä voimille.

Ja tämä näytteiden käsittely. Ne siis saapuu labraan pakattuna kolmeensataan kertaan (vähän niinkuin Japanissa kaikki ruoka-ostokset ennenkuin opittiin sanomaan ei), muovikäärettä ja pahvilaatikkoa ja turvateippiä ja kaikkea. Ne pitää tämän reippaan avaruuspukulaborantin parsia (miettikää miten hankalaa tavan AMAZON-laatikon avaaminen on vaikka olis toimivat kynnet, ja nyt sit tämä pitää tehdä avaruuspukuhanskoissa) ja sitten jotenkin turvallisesti poistaa paikalta ennenkuin seuraava näyte saapuu - muistattehan, on eri tärkeää ettei näytteisiin sekaannu yhtään tipan tipan tippaa mitään muista näytteistä, tai muuten kaikki saa vääriä positiivisia tuloksia siltä yheltä jampalta joka päätti lähteä italiaan hiihtämään kun muut oli jo menossa pois sieltä.

Lyhyesti sanottuna: ihan helevetinmoinen vaiva. Ja virheitä ei saa sattua, koska muuten sen testin oma epävarmuus räjähtää käsiin kuin ... no, jotain.

Ja tämä nyt vain on prosessin loppupää. Jonkun biohazardikoulutetun henkilön pitää tuoda näytteet sinne labraan, luultavasti jonkun biohazardikelpoisen varaston kautta, jonne on ne myös tuotu sieltä jostain biohazarditurvalliselta näytteenottopaikalta jollain kulkuneuvolla joka myös noudattaa kaikkia tarvittavia biohazardiohjeita.

Ja siellä näytteenottopaikalla on taas joku reppana laborantti avaruuspuvussa ottamassa nenänäytettä henkilöltä, äärimmäisen varovaisena paitsi ettei itse sais tautia myös ettei näytemateriaalit sekottuis molekyylinkään vertaa. Ja ne näytteelle saapuvat henkilöt myös pitää varmistaa etteivät joudu mihinkään kontaktiin edellisten vieraiden kanssa. Koreassa ovat tehneet jotain näppäriä koppeja jotka desinfioi itsensä näytteidenottojen välillä, vähän niinkuin ne muinaiset ranskalaiset vessat Helsingissä. Voitaisiin kuvitella että laborantin sijaan paikalla olisi joku robotti joka tökkää näytesudin (15 cm) henkilön nenään, jopa 99% osumistarkkuudella, ja tällöin voitaisiin ehkä vähän nopeuttaa / yksinkertaistaa prosessia. (Ehkä joku Zenrobotics vois tälläsen kehittää?)

Vitsit sikseen. Pyytäisin nyt kaikkia miettimään miltä maailma näyttäis jos joka kunnassa olisi testipiste, niinkuin tämän logistiikan kannalta. Että kuinka paljon pitäis rakentaa noita biohazard-kelpoisia testipaikkoja, laittaa näytteiden toimituslinjat kuntoon (muistaen että ei niitä näytteitä voi minkään Wolt-kuskien reppuihin laittaa), paljonko tarvitaan korkeasti koulutettua avaruuspukuista henkilöstöä pitkin maakuntia, ja sitten vielä ne laitteet ja testikitit ja ihmiset jotka analysoi tulokset ja huolehtii siitä että testatut henkilöt saa tulokset käsiinsä ja ymmärtää ne...

Mutta koska tämä kaikki on vain höpöttelyä FBssa, kuvitellaanpa hetken että se testi ois tosi näppärä jonka jokainen vois tehdä itsellen kotioloissa, niinkuin vaikka raskaustestin. Tässäkään tilanteessa olisi kyseenalaista laittaa se testi esim. oireettomille henkilöille jotka vain epäilevät olevansa altistuneita.

Toki, jos tulisi positiivinen tulos, henkilö mahdollisesti eristäytyisi huolellisemmin. (mutta näin pitäisi toimia myös ihan muutenkin). Kunnon kansalainen myös ilmoittaisi tässä lähipiirilleen, niille joiden kanssa on ollut tekemisissä, että nyt kantsii olla varovainen koska tartuntaa on tässä tapahtunut, suuntaan tai toiseen.

Mutta kun se testi ei ole 100% luotettava. Ja sitten henkilö saa negatiivisen tuloksen ja on ihan et LOL EI KORONAA ja lähtee mummon kanssa bailaamaan. Ja oikeasti kantaakin virusta mutta se ei ollut vielä näkyvissä. Tai ei kannakaan eikä ikinä sairastu mutta kantaa käpälissään tartunnan jonnekin missä sitte alkaa kauhea tartuntarypäs.

Nyt siis on tilanne se, että IHAN JOKAISEN kuuluu olla kotona eristyksissä ellei populatiotason selviäminen sitä vaadi; ja, koska tartunnan saaneita ei hoideta mitenkään ellei sairaus äidy sairaalohoitoa vaativaksi, on ihan se ja sama onko henkilö testattu vai ei. Ja kun nyt kuitenkin tosiasia on se, että tämä testaaminen on ihan pirun vaivalloista noin niinkun logistiikan ja infrastruktuurin kannalta, ja noiden järjestelmien kuormittaminen turhilla testauksilla aiheuttaa enenevissä määrin virheellisiä tuloksia jotka sit taas on massiivisesti asioita hankaloittavia, on nyt vaan uskottava että testejä ei tehdä eikä tulla tekemään kaikille halukkaille tai edes millekään suurelle määrälle ihmisiä. Ne tehdään silloin kun tarvitaan eli jos on oireileva potilas joka vaatii sairaalahoitoa - kun siin tilanteessa on pirun tärkeää osata eristää potilas muista jotka on muuten vaan jo heikossa hapessa.

Koreat sun muut pystyy suurempiin testausmääriin koska ne on vuosien aikana rakentaneet terveydenhuollon infrastruktuurin jossa tämä on mahdollista. Jostain syystä ne siellä kuunteli tiedettä joka sanoi että tää SARS ei muuten ehkä oo maailman vika epidemia. Infraa ei kukaan rakenna viikossa eikä kuukaudessa, vaikka tiedän että kyllä ne siellä THLssa tätä puskee eteenpäin niin hyvin kuin on vaan mahdollista; jos ny harmittaa että esim Suomella ei oo vastaavaa tsydeemiä pystyssä, miettikää kun seuraavan kerran äänestätte että mihinköhän niitä verovaroja esim. tarvittais. Lisäksi: jos kaukoaasiassa ihmisille sanoo että pysykäätten kotona, niin ne pysyy. Jury on vielä ulkona röökillä mutta saattaa hyvin olla että aasian menestys tässä taudin hallitsemisessa on pääasiassa käyttäytymistiedettä.

Lopuksi vielä. Ymmärrän hyvin että nykyihmistä ahdistaa epätietoisuus ja tunne siitä ettei ole asiat omasta terveydestä kontrollissa. Onhan se kurjaa. Mutta nyt on niin, että sillä ei oo niinku juurkaan väliä tiedätkö SINÄ onko sinussa koronavirus vai ei (jos on pakko lyödä vetoa aiheesta, veikkaisin että on). Väliä on sillä että pysyt kotona niin kauan että ne jotka on ohjissa saa homman haltuunsa.

Näinä aikoina, meidän tavallisten kuolevaisten on vaan pystyttävä elämään tavallista näkyvämmässä epävarmuudessa. Onhan se inhottavaa. Mut nou kän du. Maalaisjärki on hyvä juttu silloin kun ei olla tällaisessa eeppisen monimutkaisessa sivilisaatiotason kriisissä.

--

PS. Edelleenkin , en ole minkään relevantin alan asiantuntija (paitsi että oon tehnyt töitä viruksilla n. 10 v). Kirjoitan siksi että ne jotka oikeesti tätä taistelua vetää ei ehdi tuhraamaan aikaansa jollain someseinällä. Kuten aieminkin, toivon kuplaltani asiantuntijoilta peer reviewiä tai huomautuksia jos jotain oleellista unohtui.

Ainiin. Ja en ny täs väitä etteikö joku askel tästä vois olla tehokkaampi. Varmasti voikin, mutta edelleenkin on aika turhaa kertoa mulle niistä, tuolla on valtavasti porukkaa hommissa jonka ainoana tehtävänä on parantaa prosessia niin paljon kuin vain mahdollista. Jos arvelet että pari viikkoa twitteriä tai vaikka biorXiviakaan lukeneena sulla ois saumaa antaa hyödyllisiä ohjeita heille, aika jees, suosittelen asettautumaan valtuustovaaleihin ensi kaudella. Tai väsääppä vaikka iltapuhteeksi simulaatiomalli jolla osoitat ehdottamasi toimenpiteen tehokkuuden verrattuna tämänhetkisiin käytäntöhin. Ties vaikka sieltä jotain löytyy. Ainakin saa aikaa kulumaan. Pro tip: muista parametrisoida se todennäköisyys millä keskivertokansalainen uskoo pysyä karanteenissa saatuaan negatiivisen tuloksen.

Olkaahan ihmisiksi.


---
PPS. Näin tavaksi tulleeseen tyyliin laitan tämän julkiseksi saatuani nyt jonkin verran peer reviewiä. Jos jaatte, tehkää se viisaasti ja kiltisti - samoin kuin kaikkien muiden juttujen kanssa, lukekaa, ajatelkaa ja jakakaa vasta sitten. Aivan ehdottomasti kiellän käyttämästä tätä tekstiä kenenkään mollaamiseen tai riidanhaastamiseen.
 
Ehtii vielä skimpaamaan.:cautious:
THL asiantuntijoiden toiminta muistuttaa päämajaa keväällä 1944.Rintamalta ja Saksasta tuli selviä merkkejä tulevasta suurhyökkäyksestä.Päämajan asiantuntijat piti niitä turhana hermoiluna.Meillä on niin hyvä kalusto ja miehitys ja nähtiin miten 41 homma hoidettiin.Pistettiin varoitukset mappiin ja kerrottiin ylipäällikölle Mannerheimille ettei mitään uutta tulossa itärintamalta.Tiedustelutietoa ei uskottu
Tätähän mä sanoin tossa jokuaika sitten...
 
Mielestäni hyvä teksti testaamisesta ja miksei se ole ihan niin helppoa kuin toivoisi:
Sama teksti siltä varalta että FB tökkii:
Okkei, jutellaas tosta testaamisprosessista. Niin siitä koronatestauksesta, missä tarkoituksena olis selvittää että onko henkilöllä koronatartunta vai not.

On hirmuisen ymmärrettävää että huolestuneita ihmisiä hermostuttaa se, että kaikki tämä lääketieteellis-teknologinen osaaminen mitä meillä on, se millä ollaan menty kuuhun ja millä tehdään mielettömän hienoja aivoleikkauksia, se ei mukamas siihen että yksinkertaisesti voitaisiin tarkistaa että onko huolestuneella kunnon kansalaisella koronatartunta. Koska kyllähän se nyt ahdistaa se epätietoisuus, ja kunnon kansalainen varmasti olisi tarkemmin karanteenissa jos hänelle kerrottaisiin että on nyt koronatartunta. (tai sitten ei. mut se on ny eri asia.)

Ja keskivertoa valistuneempaakin kansalaista ottaa päähän että vaikka WHO sanoo että testatkaa testatkaa, ja päättäjät jotenkin vaan on testaamatta, ja mitä pirun tolloja siellä nyt on kun eivät usko auktoriteetteja!

Niinkuin valtaosa tämän lukijoista tietääkin, en ole virologi enkä epidemiologi enkä juuri mikään muukaan, mutta siitä huolimatta koen tässä DKE:n ja IS:n välimaastossa halua virittää pienen kuvaelman muutamista asioista joita tähän testaamisprosessiin liitty, ihan niinkuin ajatuksia herättäväksi pastissiksi vaikka.

Aiemmin tuolla olin jotain raapustellut yhdestä testausmenetelmästä, ja vaikka toivoisinkin että siitä olisi jäänyt jotain lukijoiden muistiin, samapa tuo. Lyhyesti - voidaan valita testi joka on luotettavampi ja antaa mahdollisesti oikeita tuloksia jo muutaman päivän kuluessa altistuksesta (RT-PCR) mutta on vähän vaivalloinen, tai testi joka on nopeampi ja helpompi analysoida mutta antaa oikeita tuloksia ehkä noin viikko sen jälkeen kun OIREET ovat alkaneet. Ja on sitten kaikenlaisia versioita näistä, jotkut nopeampia ja jotkut hitaampia. Jotkut tuottaa enemmän virheellisiä positiivisia tuloksia (eli näyttää siltä että on korona vaikkei oo) ja sitten näihin tapauksiin joutuu uhraamaan enemmän resursseja kuin ois tarvis; jotkut tuottaa enemmän virheellisiä negatiivisia tuloksia (eli tulos näyttää puhdasta vaikka oikeasti se virus siellä muhiikin ja räjähtää taudiksi aivan pian. Tai sairastuttaa lähellä olevat).

Menemättä sen tarkemmin noihin testaustapoihin (paitsi siis että ei ole olemassa testiä joka ois luotettava JA halpa JA nopea) kuvitelkaamme tässä että ne toimis kaikki suurinpiirtein niin, että laitetaan pieni määrä näytettä laitteeseen, painetaan nappia ja odotellaan kunnes laite sanoo jees tai nou. Helppoa kuin mikä! Kumma ettei näitä tehdä tuhatmäärin, kyllähän ne lentokentillä testaavat joka toisen matkustajan käsimatkatavaratkin räjähdeainejäämiltä!

Tässä kohtaa on palautettava mieliin että nyt ei puhuta räjähdeainejäämistä vaan tartuntavaarallisesta aineesta, joka myös pitää ehdottomasti suojata kaikilta mahdollisilta likaantumisilta sillä nuo testilaitteet on Ihan Sika Tarkkoja ja saattaa huomata pikkuruisetkin määrät mitäikinä siellä nyt mittaavatkaan. (Kommenteissa on linkki tarinaan jossa kerrotaan miten helposti nämä näytteet voivat kontaminoitua ja tuottaa ihan väärän tuloksen.) Elikkäs, ne näytteet käsittelee avaruuspukuun sonnustautunut laborantti täydessä eristystilassa. Se avaruuspuku ei oo millään tavoin mukava tai helpota käsien tarkkuustyötä, muusta työergonomiasta puhumattakaan; ja jotta ois erihankalaa, pukua ei voi ottaa pois kovin helposti joten koko sen ajan kun laborantti on vuorossa, hän ei syö, juo, käy vessassa tai aja partaansa. Saattaa käydä voimille.

Ja tämä näytteiden käsittely. Ne siis saapuu labraan pakattuna kolmeensataan kertaan (vähän niinkuin Japanissa kaikki ruoka-ostokset ennenkuin opittiin sanomaan ei), muovikäärettä ja pahvilaatikkoa ja turvateippiä ja kaikkea. Ne pitää tämän reippaan avaruuspukulaborantin parsia (miettikää miten hankalaa tavan AMAZON-laatikon avaaminen on vaikka olis toimivat kynnet, ja nyt sit tämä pitää tehdä avaruuspukuhanskoissa) ja sitten jotenkin turvallisesti poistaa paikalta ennenkuin seuraava näyte saapuu - muistattehan, on eri tärkeää ettei näytteisiin sekaannu yhtään tipan tipan tippaa mitään muista näytteistä, tai muuten kaikki saa vääriä positiivisia tuloksia siltä yheltä jampalta joka päätti lähteä italiaan hiihtämään kun muut oli jo menossa pois sieltä.

Lyhyesti sanottuna: ihan helevetinmoinen vaiva. Ja virheitä ei saa sattua, koska muuten sen testin oma epävarmuus räjähtää käsiin kuin ... no, jotain.

Ja tämä nyt vain on prosessin loppupää. Jonkun biohazardikoulutetun henkilön pitää tuoda näytteet sinne labraan, luultavasti jonkun biohazardikelpoisen varaston kautta, jonne on ne myös tuotu sieltä jostain biohazarditurvalliselta näytteenottopaikalta jollain kulkuneuvolla joka myös noudattaa kaikkia tarvittavia biohazardiohjeita.

Ja siellä näytteenottopaikalla on taas joku reppana laborantti avaruuspuvussa ottamassa nenänäytettä henkilöltä, äärimmäisen varovaisena paitsi ettei itse sais tautia myös ettei näytemateriaalit sekottuis molekyylinkään vertaa. Ja ne näytteelle saapuvat henkilöt myös pitää varmistaa etteivät joudu mihinkään kontaktiin edellisten vieraiden kanssa. Koreassa ovat tehneet jotain näppäriä koppeja jotka desinfioi itsensä näytteidenottojen välillä, vähän niinkuin ne muinaiset ranskalaiset vessat Helsingissä. Voitaisiin kuvitella että laborantin sijaan paikalla olisi joku robotti joka tökkää näytesudin (15 cm) henkilön nenään, jopa 99% osumistarkkuudella, ja tällöin voitaisiin ehkä vähän nopeuttaa / yksinkertaistaa prosessia. (Ehkä joku Zenrobotics vois tälläsen kehittää?)

Vitsit sikseen. Pyytäisin nyt kaikkia miettimään miltä maailma näyttäis jos joka kunnassa olisi testipiste, niinkuin tämän logistiikan kannalta. Että kuinka paljon pitäis rakentaa noita biohazard-kelpoisia testipaikkoja, laittaa näytteiden toimituslinjat kuntoon (muistaen että ei niitä näytteitä voi minkään Wolt-kuskien reppuihin laittaa), paljonko tarvitaan korkeasti koulutettua avaruuspukuista henkilöstöä pitkin maakuntia, ja sitten vielä ne laitteet ja testikitit ja ihmiset jotka analysoi tulokset ja huolehtii siitä että testatut henkilöt saa tulokset käsiinsä ja ymmärtää ne...

Mutta koska tämä kaikki on vain höpöttelyä FBssa, kuvitellaanpa hetken että se testi ois tosi näppärä jonka jokainen vois tehdä itsellen kotioloissa, niinkuin vaikka raskaustestin. Tässäkään tilanteessa olisi kyseenalaista laittaa se testi esim. oireettomille henkilöille jotka vain epäilevät olevansa altistuneita.

Toki, jos tulisi positiivinen tulos, henkilö mahdollisesti eristäytyisi huolellisemmin. (mutta näin pitäisi toimia myös ihan muutenkin). Kunnon kansalainen myös ilmoittaisi tässä lähipiirilleen, niille joiden kanssa on ollut tekemisissä, että nyt kantsii olla varovainen koska tartuntaa on tässä tapahtunut, suuntaan tai toiseen.

Mutta kun se testi ei ole 100% luotettava. Ja sitten henkilö saa negatiivisen tuloksen ja on ihan et LOL EI KORONAA ja lähtee mummon kanssa bailaamaan. Ja oikeasti kantaakin virusta mutta se ei ollut vielä näkyvissä. Tai ei kannakaan eikä ikinä sairastu mutta kantaa käpälissään tartunnan jonnekin missä sitte alkaa kauhea tartuntarypäs.

Nyt siis on tilanne se, että IHAN JOKAISEN kuuluu olla kotona eristyksissä ellei populatiotason selviäminen sitä vaadi; ja, koska tartunnan saaneita ei hoideta mitenkään ellei sairaus äidy sairaalohoitoa vaativaksi, on ihan se ja sama onko henkilö testattu vai ei. Ja kun nyt kuitenkin tosiasia on se, että tämä testaaminen on ihan pirun vaivalloista noin niinkun logistiikan ja infrastruktuurin kannalta, ja noiden järjestelmien kuormittaminen turhilla testauksilla aiheuttaa enenevissä määrin virheellisiä tuloksia jotka sit taas on massiivisesti asioita hankaloittavia, on nyt vaan uskottava että testejä ei tehdä eikä tulla tekemään kaikille halukkaille tai edes millekään suurelle määrälle ihmisiä. Ne tehdään silloin kun tarvitaan eli jos on oireileva potilas joka vaatii sairaalahoitoa - kun siin tilanteessa on pirun tärkeää osata eristää potilas muista jotka on muuten vaan jo heikossa hapessa.

Koreat sun muut pystyy suurempiin testausmääriin koska ne on vuosien aikana rakentaneet terveydenhuollon infrastruktuurin jossa tämä on mahdollista. Jostain syystä ne siellä kuunteli tiedettä joka sanoi että tää SARS ei muuten ehkä oo maailman vika epidemia. Infraa ei kukaan rakenna viikossa eikä kuukaudessa, vaikka tiedän että kyllä ne siellä THLssa tätä puskee eteenpäin niin hyvin kuin on vaan mahdollista; jos ny harmittaa että esim Suomella ei oo vastaavaa tsydeemiä pystyssä, miettikää kun seuraavan kerran äänestätte että mihinköhän niitä verovaroja esim. tarvittais. Lisäksi: jos kaukoaasiassa ihmisille sanoo että pysykäätten kotona, niin ne pysyy. Jury on vielä ulkona röökillä mutta saattaa hyvin olla että aasian menestys tässä taudin hallitsemisessa on pääasiassa käyttäytymistiedettä.

Lopuksi vielä. Ymmärrän hyvin että nykyihmistä ahdistaa epätietoisuus ja tunne siitä ettei ole asiat omasta terveydestä kontrollissa. Onhan se kurjaa. Mutta nyt on niin, että sillä ei oo niinku juurkaan väliä tiedätkö SINÄ onko sinussa koronavirus vai ei (jos on pakko lyödä vetoa aiheesta, veikkaisin että on). Väliä on sillä että pysyt kotona niin kauan että ne jotka on ohjissa saa homman haltuunsa.

Näinä aikoina, meidän tavallisten kuolevaisten on vaan pystyttävä elämään tavallista näkyvämmässä epävarmuudessa. Onhan se inhottavaa. Mut nou kän du. Maalaisjärki on hyvä juttu silloin kun ei olla tällaisessa eeppisen monimutkaisessa sivilisaatiotason kriisissä.

--

PS. Edelleenkin , en ole minkään relevantin alan asiantuntija (paitsi että oon tehnyt töitä viruksilla n. 10 v). Kirjoitan siksi että ne jotka oikeesti tätä taistelua vetää ei ehdi tuhraamaan aikaansa jollain someseinällä. Kuten aieminkin, toivon kuplaltani asiantuntijoilta peer reviewiä tai huomautuksia jos jotain oleellista unohtui.

Ainiin. Ja en ny täs väitä etteikö joku askel tästä vois olla tehokkaampi. Varmasti voikin, mutta edelleenkin on aika turhaa kertoa mulle niistä, tuolla on valtavasti porukkaa hommissa jonka ainoana tehtävänä on parantaa prosessia niin paljon kuin vain mahdollista. Jos arvelet että pari viikkoa twitteriä tai vaikka biorXiviakaan lukeneena sulla ois saumaa antaa hyödyllisiä ohjeita heille, aika jees, suosittelen asettautumaan valtuustovaaleihin ensi kaudella. Tai väsääppä vaikka iltapuhteeksi simulaatiomalli jolla osoitat ehdottamasi toimenpiteen tehokkuuden verrattuna tämänhetkisiin käytäntöhin. Ties vaikka sieltä jotain löytyy. Ainakin saa aikaa kulumaan. Pro tip: muista parametrisoida se todennäköisyys millä keskivertokansalainen uskoo pysyä karanteenissa saatuaan negatiivisen tuloksen.

Olkaahan ihmisiksi.


---
PPS. Näin tavaksi tulleeseen tyyliin laitan tämän julkiseksi saatuani nyt jonkin verran peer reviewiä. Jos jaatte, tehkää se viisaasti ja kiltisti - samoin kuin kaikkien muiden juttujen kanssa, lukekaa, ajatelkaa ja jakakaa vasta sitten. Aivan ehdottomasti kiellän käyttämästä tätä tekstiä kenenkään mollaamiseen tai riidanhaastamiseen.

Toki hyviä pointteja, mutta tässä unohtuu se, mitä testausstrategialla voi saada aikaan, ja toisaalta mikä massiivinen testauskapasiteetti meillä on olemassa mitä ei tällä hetkellä käytetä hyväksi.
 
THL asiantuntijoiden toiminta muistuttaa päämajaa keväällä 1944.Rintamalta ja Saksasta tuli selviä merkkejä tulevasta suurhyökkäyksestä.Päämajan asiantuntijat piti niitä turhana hermoiluna.Meillä on niin hyvä kalusto ja miehitys ja nähtiin miten 41 homma hoidettiin.Pistettiin varoitukset mappiin ja kerrottiin ylipäällikölle Mannerheimille ettei mitään uutta tulossa itärintamalta.Tiedustelutietoa ei uskottu

Yleisesti näin, mutta toivotaan että nyt on Viipuri menetetty ja alkaa Tali-Ihantala. Suomella on tähän kaikki välineet ja osaaminen.
 
Vähän omituinen kirjoitelma. Ei mainitse sanallakaan sitä, että eri maiden lukemat heijastavat massiivisia siviili-elämän rajoituksia ja karanteeni/testaustoimenpiteitä. Ilman niitä Kiinassa olisi jo koko väestö saanut tartunnan ja tilastot olisi "hiukan" erinäköisiä.

Lawyer, accountant and MBA...

Tämä kaveri luulee, että epidemia on ohitse, kun numerot on saatu laskevalle uralle. No, onhan se yksi mahdollinen end game-skenaario.

Edit:oitu quote kohdalleen.
 
Viimeksi muokattu:
Tässäpä viesti eräältä Uudessa Seelannissa olevalta suomalaispurjehtijalta (Sail For Good)

Täällä Uudessa-Seelannissa alkaa maanlaajuinen, neljäksi viikoksi suunniteltu "lockdown" tänä yönä. Lockdown tarkoittaa täällä mm. seuraavaa:
Pitää pysyä kotona.
Kaikki ei-välttämätön julkinen toiminta keskeytyy, vain ruokakaupat ja apteekit voivat olla auki.
Koulut, ravintolat, leikkipuistot, rannat, leirintäalueet ja kaikki julkiset tilat ovat suljettu. Maan sisällä liikkuminen on kielletty ilman erityistä syytä.
Kalastus, uiminen, surffaus, veneily, metsästys ja patikointi on kielletty. Edelliset ovat kielletty syystä, että ns. turhia hälytyksiä maalla, merellä ja ilmassa ei tulisi.

Uuden-Seelannin valtio tukee monella tapaa kansalaisia ja yrityksiä, esimerkiksi asuntolainoja ei tarvitse lyhentää seuraavan kuuden kuukauden aikana. Pienyritykset ovat jo nyt saaneet könttäsumman rahaa työntekijöiden palkkoja varten seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi.
Tiedotus hallituksen taholta on hoidettu täällä todella hienosti, säännöt ovat erittäin selkeät, ja vaikuttaa siltä että sääntöihin on koko kansa sitoutunut.

Meillä Panaceassa venekoulu jatkuu entisellään, ja keksitään yhdessä kivaa päiväohjelmaa. Pidetään hyttihöperyys (cabin fever) loitolla, ja pestään niitä käsiä! Viisumiamme jatkettiin automaattisesti syyskuuhun asti. Olemme onnekkaita ja kiitollisia että olemme juuri täällä näinä kummallisina aikoina.
 
Hienoa että jenkeissä aletaan keskustelemaan asiasta


Varmaan ei tarkoita omaa henkeään, vaan heikomman aineksen henkeä. Saksassakin juutalaisten olisi pitänyt iloita siitä, että pystyivät uhraamaan kultahampaansa ja työpanoksensa Valtakunnan talouden hyväksi.
 
Jos ei kukaan ole ennen tiennyt, miksi ihmiset on niin helppo napata totalitarismiin ulkopuolisen uhan hetkellä, kannattaa tarkastella sitä asennetta, mikä tuota elektrobittiä kohtaan oli. Siinä näkyi jotain kimiljungilaisen alamaisen rapsuttelun ja hellyyden tarvetta.

Tästä erotuksena se, että pääministeri tekee hyvin työtään eikä hän ole lainkaan kärkäs rikkomaan kenenkään perusoikeuksia. Moitin meitä, en Marinia.

Ymmärrän kirjoituksesi ytimen. Hyvin sanottu. Mutta en osaa hirveästi moittia meitä suomalaisia, enkä muidenkaan samankaltaisten valtioiden kansoja siitä, jos nyt jotkut vähän hurraavat tai ovat tyytyväisiä, kun hallitus rajoittaa tilapäisesti ihmisten elämää pyrkimyksenä pitää terveydenhuoltojärjestelmä edes jotenkin pystyssä. Täällä luottamus oikeusvaltioon ja sen toimivuuteen on niin vahvaa, ettei juuri kukaan voisi ajatella, että joku Marin, tai kukaan muukaan mitään vallankaappausta ja totalitarismiä lähtisi (tai edes pystyisi) tämän varjolla tänne rakentamaan. On myös luottamusta siihen, että sellaiset ulkoiset tahot, jotka tilannetta voisivat pyrkiä jotenkin hyödyntämään, ovat kyllä jatkuvassa seurannassa.
 
Toinen ja kolmas kuolemantapaus Suomessa.
Toinen kuollut oli keski-ikäinen perussairauden omannut henkilö. Kolmannesta ei vielä lisätietoja.
 
Toki hyviä pointteja, mutta tässä unohtuu se, mitä testausstrategialla voi saada aikaan, ja toisaalta mikä massiivinen testauskapasiteetti meillä on olemassa mitä ei tällä hetkellä käytetä hyväksi.
Mielestäni kirjoittaja yritti juuri näitä asioita tuoda esille.

JOS testit olisivat 100% luotettavia ja JOS niitä voitaisiin käyttää JUURI oikealla hetkellä, voitaisiin varmastikin luoda lokaaleja karanteeneja joilla viruksen leviämistä voitaisiin hillitä. Testausmääriä kasvattamallakaan ei kuitenkaan voida olla 100% varmoja siitä, että tietylle henkilölle on tehty oikea diagnoosi oikealla ajankohdalla.

Kyllä, Suomessakin on paljon laitteita, joita voidaan käyttää testauskapasiteetin kasvattamiseen. Tuossa kirjoituksessa avattiin jo, että testausmäärien kasvattaminen ei ole pelkästään riippuvaista laitekapasiteetista vaan kapasiteettia pitäisi pystyä kasvattamaan läpi koko terveydenhuollon. Samaan aikaan tulee muistaa, että laboratoriot ja sairaalat tarvitsevat testauskapasiteettia myös muihin diagnooseihin.

Tuon laitekapasiteettiasian toinen puoli liittyy sitten tuohon diagnoosien luotettavuuteen. Kun koronavirustesteissä on itsessään on x prosenttia epävarmuutta tuloksen oikeellisuudesta, niin miten paljon ollaan valmiita hyväksymään lisää epävarmuutta erinäisiltä tahoilta hankittujen laitteiden tuomasta vaihtelusta? Sairaala- ja testauslaboratoriolaitteet (kuten myös henkilökuntakin) on tarkan huolto-, koulutus- ja kalibraatiotoiminnan alla. Muilla toimijoilla tilanne ei ole ihan yhtä tarkasti kontrolloitua, joten vaikka laitteita saataisiinkin valjastettua koronatestaukseen, niin mistä saadaan jo muutenkin kortilla olevia asiantuntijoita huoltamaan, kouluttamaan ja kalibroimaan näitä laitteita ja ihmisiä?

Diagnostiikkamaailma elää myös alustataloutta, joten valmistajan x koronavirustesti ei ole välttämättä yhteensopiva valmistajan y laitteelle. Ikävää, mutta globaalistikaan katsottuna eri toimijoilla ei ole ollut kaukokatseisuutta varautua tällaisiin tilanteisiin.
 
Onko THL:n uutta skenaariota julkistettu? On ollut kuitenkin jo eilen poliitikoiden käsissä ja HS siitä jo jotain pientä uutisoikin.

Vai onko niin diippiä kamaa, että on leimattu punaleimoin?

Ensin pitää saada tiesulut kuntoon ja sitten vasta kerrotaan mitä Hesan seudulla on odotettavissa?
 
Onko THL:n uutta skenaariota julkistettu? On ollut kuitenkin jo eilen poliitikoiden käsissä ja HS siitä jo jotain pientä uutisoikin.

Vai onko niin diippiä kamaa, että on leimattu punaleimoin?

Ensin pitää saada tiesulut kuntoon ja sitten vasta kerrotaan mitä Hesan seudulla on odotettavissa?
Sellainen fiilis, että saatat osua oikeaan. Mennäänkö kerralla Hesan osalta Ruotsin ja Norjan ohi? Jos mennään niin MIKSI?
 
Varmaan joku lähtee, mutta suuret massat jäävät noudattamaan. Siihen se kai perustuu. Uudeltamaalta menee niin paljon uria, että tarvittaisiin koko poliisilaitos, HelMaak ja vielä paikallispataljoona niitä sulkemaan.

Olisi se Pasi poikittain tietysti kohtuullinen jarru. Ja voimankäyttöoikeudet kuntoon. Mutta siinä alkaisi jo yksi sun toinenkin vähän katsoa kieroon tätä hallitusta, että missä se fasismi luuraakaan...

Turvallisuudentarpeestahan fasismikin osin nousi. Ihmiset kaipasivat sääntöjä epävarmuutta vastaan.

Minä pelkään hemmetisti, että nyt ollaan heikoilla jäillä.

Eipähän ole mennyt paikallispuolustusharjoitukset hukkaan.
 
Kyllä, Suomessakin on paljon laitteita, joita voidaan käyttää testauskapasiteetin kasvattamiseen. Tuossa kirjoituksessa avattiin jo, että testausmäärien kasvattaminen ei ole pelkästään riippuvaista laitekapasiteetista vaan kapasiteettia pitäisi pystyä kasvattamaan läpi koko terveydenhuollon. Samaan aikaan tulee muistaa, että laboratoriot ja sairaalat tarvitsevat testauskapasiteettia myös muihin diagnooseihin.

Tuon laitekapasiteettiasian toinen puoli liittyy sitten tuohon diagnoosien luotettavuuteen. Kun koronavirustesteissä on itsessään on x prosenttia epävarmuutta tuloksen oikeellisuudesta, niin miten paljon ollaan valmiita hyväksymään lisää epävarmuutta erinäisiltä tahoilta hankittujen laitteiden tuomasta vaihtelusta? Sairaala- ja testauslaboratoriolaitteet (kuten myös henkilökuntakin) on tarkan huolto-, koulutus- ja kalibraatiotoiminnan alla. Muilla toimijoilla tilanne ei ole ihan yhtä tarkasti kontrolloitua, joten vaikka laitteita saataisiinkin valjastettua koronatestaukseen, niin mistä saadaan jo muutenkin kortilla olevia asiantuntijoita huoltamaan, kouluttamaan ja kalibroimaan näitä laitteita ja ihmisiä?

Luottaisin tässä asiassa JY:n proffan mielipidekirjoitukseen asiassa.

 
Back
Top