Koronavirus Suomessa

Ruotsissa hiihtokeskukset pidetään auki pääsiäisenä, kun Suomessa Uusimaa voidaan eristää – Miksi?

Okei, Suomessa on hiihtokeskukset pantu poseen tai taisivat menna vapaaehtoisesti kun hiukan painostettiin, etta sen verran on tilanteessa eroa ruotsiin, muita konkreettisia eroja ei kait viela ole? Eiks Ruotsissakin ole koulut posessa.
 
Poliisissa varaudutaan liikkumisrajoituksiin ‒ Vastuu on nyt jokaisella, noudata suosituksia ja rajoituksia sekä vältä kaikenlaisia ylimääräisiä kohtaamisia

25.03.2020 klo 16.25
Poliisihallitus

Poliisi on saanut paljon kysymyksiä mahdollisista liikkumisrajoituksista. Tässä vaiheessa emme pysty valitettavasti kaikkiin niihin vastaamaan.

‒ Olennaista ei ole nyt se, miten poliisi valvoisi tai tulisiko sakkoja, vaan se, että meillä jokaisella on vastuu omasta käytöksestämme ja tilanteen edelleen kehittymisestä jo nyt, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toteaa.

Liikkumisrajoitusten valvonta ei tulisi poikkeamaan poliisin päivittäisistä toimenpiteistä. Siinä missä tyypillisesti poliisi rajoittaisi liikkumista viikonloppuiltaisin puistoissa ja taajamissa järjestyshäiriöiden vuoksi, tehtäisiin samanlaisia toimia nyt laajemmassa mittakaavassa.
‒ Poliisilla on tarvittavat valtuudet ja toimintakäytänteet rajoitusten noudattamisen valvontaan.

Tavoitteena on huolehtia väestön turvallisuudesta, Kolehmainen sanoo.

Mikäli liikkumisrajoituksia tullaan asettamaan, poliisi pyytää tarvittaessa virka-apua yhteistyöviranomaisilta.
‒ Ne antaisivat apua sen verran kuin heidän on mahdollista omilta tehtäviltään apua antaa, Kolehmainen sanoo.

Kolehmaisen mukaan poliisi on varautunut tiedottamaan omasta toiminnastaan heti, mikäli hallitus tekee asiassa uusia päätöksiä.
‒ Poliisin tehtävänä on olla kaikkien turvaaja, kaikkina aikoina.

Tämä velvoite korostuu erityisesti poikkeusoloissa, poliisiylijohtaja toteaa.

 
Kokoomus vaatii sosialismia, on tämäkin päivä nähty. Yritystukien vastineeksi valtion on saatava osakkeita, jotka sitten myydään nousukaudella. Tämä ei saa mennä kuten pankkispedeily 1990-luvulla eli suorana pääoman siirtona yksityissektorille.
Olen samaa mieltä että osakkeita vastaan rahaa
 
Okei, Suomessa on hiihtokeskukset pantu poseen tai taisivat menna vapaaehtoisesti kun hiukan painostettiin, etta sen verran on tilanteessa eroa ruotsiin, muita konkreettisia eroja ei kait viela ole? Eiks Ruotsissakin ole koulut posessa.
Ei, Ruotsissa koulut auki.
 
Niin, vielä ravintolayrittäjistä ja yrityksistä ylipäätään. Vaikeassa tilanteessa ratkaisu ei voi olla kuitenkaan valtion rahan syytäminen suorana apuna yrittäjille. Silloin menee rahaa yrittäjien ja työntekijöiden lisäksi myös ylenpalttisiin osingonmaksuihin ym. Palveluja ja tuotteita voidaan ostaa, tukea voidaan antaa osakkeita / omistusosuutta vastaan, maksuhäiriösääntöjä lieventää, alv:a alentaa ym. mutta 1990-luvun pankkitukispeedoilua ei saa tulla, vaatipa Kokoomuksen tai Kepun yrittäjäsiipi tätä kuinka kovaan ääneen tahansa.
 

Martin Scheinin FIN
@MartinScheininF

·
20t

Hyvät konsulipäällikkö
@Tuominpa
ja ulkoministeri
@Haavisto
: koskeeko valtioneuvoston tämänpäiväinen päätös kotiutuslennoista myös Al Holin leirillä olevia Suomen kansalaisia? Miksei koskisi? He täyttävät ehdon kuulumisesta konsulipalvelulain 2 §:n piiriin

Valtioneuvoston periaatepäätös kotiutuslentojen tukemisesta enintään 4 000 000 eurolla.
valtioneuvosto.fi
Onneksi näinä vaikeina aikoina mietitään todellisia kansan yhtenäisyyttä korostavia asioita.
 
Koko homma on kuitenkin näyttänyt sen, että kaikilla ks-sopimuksilla ja eu-jutuilla voidaan pyyhkiä persettä jos halutaan.
Nythän kävellään jo perustuslain pykälien yli ihan niinkuin tarvitsee.

Sama huomio. "Jos halutaan."

Mutta jos miljoona kansainvaeltajaa olisi ovella ja maa tuhoutuisi oikeasti ja totaalisesti, missään olosuhteissa ei Ohisalon mukaan jätetä sopimuksia.

Tämän homman jäljet eivät pahimmillaankaan ole niin kovat, etteikö siitä uutta ruista tehdä.
 
En paljoa perusta Timosen jutuista, mutta THL:n suhteen tässä voi ihan hyvin olla perää.



Keväällä 2016 THL:ssä käytiin yt-neuvottelut, jotka johtivat 220 henkilön siirtymiseen pois laitokselta. Heistä irtisanottiin 94 ja THL:n rahoitusta leikattiin lähes kymmenellä miljoonalla eurolla. Tämänkin säästötoimen takana oli Sipilän hallitus, jossa olivat mukana nyt THL:n toiminnassa pahoja puutteita näkevät kokoomus ja perussuomalaiset. En tiedä onko asioilla yhteyttä, mutta sanotaan nyt niin, että saattaisi olla. Yleensä rajut leikkaukset johtavat myös toiminnan heikkenemiseen.
 
Sama huomio. "Jos halutaan."

Mutta jos miljoona kansainvaeltajaa olisi ovella ja maa tuhoutuisi oikeasti ja totaalisesti, missään olosuhteissa ei Ohisalon mukaan jätetä sopimuksia.

Tämän homman jäljet eivät pahimmillaankaan ole niin kovat, etteikö siitä uutta ruista tehdä.
Eroaisiko mitenkään, jos Orpo olisi paikalla?
 
Uudenmaan sulkeminen vaatii hallitukselta aukottomat perustelut – Onko 1,7 miljoonan suomalaisen eristäminen todella välttämätöntä?
Perustuslakituntija Martin Scheinin: Näin ison alueen eristäminen on kyseenalaista.


Itse asiassa Scheininillä on tässä ihan hyviäkin pointteja. Täsmäkaranteenit, testaukset ovat tehokkaampia kuin maakuntarajojen sulkemiset. Näin toimia voi säädellä vaikkapa kunnittain.

Scheinin katsoo, että alue- ja kuntakohtaiset rajoitukset olisivat parempi ratkaisu kuin Uudenmaan sulkeminen. Hänen mielestään koronan leviämistä voisi ehkäistä ilman valmiuslain mukaisia liikkumisrajoituksiakin.

– Kunnat voisivat esimerkiksi määrätä alueilleen saapuvat ihmiset pakkotesteihin ja asettaa heidät karanteeniin. Tällaisen tiedon leviäminen voi itsessään olla parempi keino hillitä tätä turhaa siirtymistä Suomessa paikkakunnalta toiselle, Scheinin arvioi.

...
Professori Martin Scheinin kantaa myös huolta siitä, että Uudenmaan eristämisestä on puhuttu jo päivien ajan julkisuudessa.

Italiassa Lombardian sulkeminen tuli ennen aikojaan julki, mikä johti paniikkiin ja joukkopakoon alueelta. Tämä saattoi levittää tautia muille alueille.

Valmiuslain käyttöönottoasetus voidaan antaa kiireellisenä, jolloin se astuu heti voimaan. Eduskunta ottaa myöhemmin kantaa siihen, voiko se myös jäädä voimaan.

Scheininin mukaan hallituksen tulisi laittaa liikkumisrajoitus välittömästi voimaan, jos sellainen todetaan välttämättömäksi.

– Jos ajaudutaan siihen, että täytyy eristää jokin alue, niin pannaan se suoraan käytäntöön. Silloin pitää myös poliisin olla välittömästi valmis siihen, että tiesuluin ja puomein estetään väkijoukkojen kokoontuminen vaikkapa Helsingin rautatieasemalle.
 
Varmaa on se että tämän jälkeen ollaan niin kusessa että alkaa eläkkeiden leikkaukset ja vanhustenhuolto ajetaan niin alas, että nykyiset attendon hoivakodit tuntuisivat hotelleilta, siihen nähden mitä on tulossa.

No sitä saa mitä tilaa.
 
Koko homma on kuitenkin näyttänyt sen, että kaikilla ks-sopimuksilla ja eu-jutuilla voidaan pyyhkiä persettä jos halutaan.

No siis, kyllähän valtio voi pyyhkäistä sopimuksilla perseensä jos niin haluaa. Itseasiassa ei edes tarvitse pyyhkäistä, pelkkä toisenlainen tulkinta riittää. Otetaan nyt esimerkiksi nämä turvapaikanhakijat: Heillä on oikeus hakea turvapaikkaa ja siinä kansainvälisessä sopimuksessa sanotaan että valtion pitää se käsitellä asianmukaisesti ja kaikkine valitusteineen. Sitä siinä ei kylläkään sanota että k.o valtion tulisi antaa heille vapaa liikkuvuus valtiossa tai elättää heidät. Tai edes laskea maahan. Vain että turvapaikkahakemus pitää käsitellä... jos niinkuin piru ja raamattu-tulkintaa haetaan...

Valtio saa tehdä itsenäisiä päätöksiä, onko ne päätökset aina ihan viisaita on eri asia...
 
Varmaa on se että tämän jälkeen ollaan niin kusessa että alkaa eläkkeiden leikkaukset ja vanhustenhuolto ajetaan niin alas, että nykyiset attendon hoivakodit tuntuisivat hotelleilta, siihen nähden mitä on tulossa.

No sitä saa mitä tilaa.

Juu, oli seuraava hallituskokoonpano mitä tahansa, niin talousluvut ei ole kivoja. Mutta niinhän se on aina ollut ettei köyhällä taikka sairaalla, saati sitten köyhällä sairaalla ole koskaan kivaa...
 
  • Tykkää
Reactions: e7i

...se aiheuttaisi tartuntapäivärahan maksamista, joten testaamista ei saa tehdä. Testaaminen on sitä paitsi THL:n osalta osoitettu tehottomaksi.


15 §
Kohdennetut terveystarkastukset

Aluehallintovirasto voi määrätä järjestettäväksi toimialueensa jollakin paikkakunnalla tai tietyssä työpaikassa, laitoksessa, kulkuneuvossa tai vastaavassa paikassa oleskeleville terveystarkastuksen, jos tarkastus on yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi tarpeen. Terveystarkastukseen osallistuminen on vapaaehtoista.

Terveystarkastuksen suorittaa lääkäri tai asianmukaisen koulutuksen saanut muu terveydenhuollon ammattihenkilö lääkärin valvonnassa. Tarkastuksen osana voidaan ottaa välttämättömiä näytteitä ja tehdä muu tutkimus, josta ei aiheudu merkittävää haittaa tutkittavalle.

Työntekijällä on oikeus käydä 1 momentissa tarkoitetussa terveystarkastuksessa tai tutkimuksissa työaikana, jollei se ole vaikeudetta mahdollista muuna aikana. Se aika, joka työntekijän päivittäisestä säännöllisestä työajasta käytetään mainittuun tarkoitukseen, luetaan työssäoloajaksi.

16 §
Pakollinen terveystarkastus

Aluehallintovirasto voi päättää, että 14 ja 15 §:n mukaiseen terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista, jos se on yleisvaarallisen tartuntataudin tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä.
 
Back
Top