Koronavirus Suomessa

Tuo peräreikä pitäisi laittaa turvasäilöön, siellä hänen aatetoverinsa olivat edellisen poikkeustilan aikanakin. Hänen ulostulojaan tulee tarkastella muistaen, että yhteiskuntajärjestyksemme horjuttaminen kuuluu hänen tavoitteisiinsa.
Lepomäen kanssa?
 

Siihen taisi olla syynsä miksi Norjassa kiellettiin ryntäys kaupungeista kesämökeille. Ja perustelu taisi juurikin olla että sairastuvat ja levittävät sitten tautia pienemmillä paikkakunnilla jumittaen pienemmillä resursseilla pyörivät terveydenhoitopalvelut.
 
Varmaa on se että tämän jälkeen ollaan niin kusessa että alkaa eläkkeiden leikkaukset ja vanhustenhuolto ajetaan niin alas, että nykyiset attendon hoivakodit tuntuisivat hotelleilta, siihen nähden mitä on tulossa.

No sitä saa mitä tilaa.
Joo. Ja otetaan huomioon että siellä tehdään hoiva- ja hoitokodeissa tällä hetkellä listoja asukkaista, joita mahdollinen virushoito tässä lähitulevaisuudessa voi hyödyttää...
 
Leikkuri näkyy tosiaan viuhuneen. Kannattaa muistaa myös se että Kataisen hallituskin leikkasi THL:n rahoitusta paria vuotta aiemmin.

Siinä on yksi syy miksi pidän Kokoomuksen oppositiokautta ihan tervetulleena. Ihan kaikkia valtion laitoksia ei kannata karsia ohueksi, ketteräksi ja tulostavoitteelliseksi, vaikka niissä hyvinä aikoina turhaa tyhjäkäyntiä olisikin...
 
Siinä on yksi syy miksi pidän Kokoomuksen oppositiokautta ihan tervetulleena. Ihan kaikkia valtion laitoksia ei kannata karsia ohueksi, ketteräksi ja tulostavoitteelliseksi, vaikka niissä hyvinä aikoina turhaa tyhjäkäyntiä olisikin...

Eikä ole ollenkaan selvä asia että leikkauksissa lähtisi juuri sitä tyhjäkäyntiä.
 
Jos se mökki löytyy joltakin, niin miksi et lähtisi? Mökkikunnalla tiedät, että oma perheesi on paremmassa turvassa ja muutenkin ollaan ihmiselle mukavemmassa ympäristössä. Ihmisten käyttätymistä on turha päivitellä. Jos liikumisen halutaan vähenevän siihen tarvitaan pakkokeinoja ja niitä liikenneväylien sulkemisia. Oletko niihin valmis?

Lisäksi ihmetyttää hiukan ylipäätään tuo asian paheksuminen. Mökkikunnissa liikutaan autoilla, asutaan selvästi erillään, eikä kontaktipintoja, kuten kerrostaloasuntojen ovenrimat, ole todellakaan samalla tavalla. Pelätään, että pikkukuntien terveydenhuolto kuormituu, mutta eiköhän ne vakavammat tapaukset kuitenkin roudata tehohoitoon johonkiin isompaan sairaalaan?

PS. itse kirjoittelen ihan kerrostalosta, mutta jos mökin omistaisin niin varmasti oltaisiin jo lähdetty
 
Pelätään, että pikkukuntien terveydenhuolto kuormituu, mutta eiköhän ne vakavammat tapaukset kuitenkin roudata tehohoitoon johonkiin isompaan sairaalaan?
Ihanko tosissasi meinaat ettei sairaankuljetuksella ole täällä muuta tekemistä kuin roudata mökkiläisiä sairaalaan?
 
Pelätään, että pikkukuntien terveydenhuolto kuormituu, mutta eiköhän ne vakavammat tapaukset kuitenkin roudata tehohoitoon johonkiin isompaan sairaalaan?

Juu muttakun niissä pikkukunnissa ei ole kovin montaa ambulanssia käytössä. On mullakin mökki Päijät-Hämeessä ja tiedän että siellä on kaikki 2 lanssia. Toinen 15 minsan valmiudessa. Nyt jos joku mökkiläinen vaatii lanssikyytiä ja kuljetusta Lahteen, niin se on yksi lanssi pois ja toivoa sopii ettei kukaan 50km:n säteellä vaadi ihan kovin kiireellistä apua silloin.. Tietty fiksuinta olisi lähettää se varalla oleva hakemaan, mutta silloin pitäisi maksaa jotain muuta kuin valmiuskorvausta...
 
Nyt haluttaisiin höllentää maahatulosäännöksiä peltotöihin tulevien suhteen. Täysin järjetöntä.

on muuten kohtuullisen syvältä persiistä. Josko nyt olisi se hetki että palkattaisi sitä väkeä ihan omasta maasta, työttömät täältä ei kesken lopu.

ja sille joka alkaa narisemaan ettei kelpaa suomalaisille työ, niin ihan satavarmasti kelpaa. Niille vaan täytyy maksaa palkkaa, toisin kuin niille mikämikämaasta tänne huijatuille ihmiskaupanuhreille joilta vähennetään parakkiasuminen, riisikulho ja ja ja, aivottoman minimityötavoitteen päälle sitten saat ihan oikeen superbonuspalkan. Noin neljä penniä.

Ja kyllä, mä todella arvostan ruoantuottajia ja kannatan heidän tukemistaan valtion kassasta. Pinta-alaviljelijöitä, eläintenrääkkäjiä (ne melkeen kuolleet lihakarjat) ja kaikenmaan riistäjiä en arvosta pätkääkään ja tosiaan toivon että tuo em. Sakki siivotaan pois rahastamasta ja että saataisiin jonkunlainen tuotanto velvoite.
 
Näkökulma: Armeija ei rauhan aikana kuulu katukuvaan ihmisiä pysäyttämään - Uudenmaan sulku mittaa yhteiskunnan sivistyksen tason

Tänään klo 19:20
Lauri Nurmi


Koronakriisissä suomalainen yhteiskunta on vaarassa ajautua hybrikseen, jossa kansalaiset alkavat kääntyä toisiaan vastaan, kirjoittaa Lauri Nurmi.

Koronakriisissä suomalainen yhteiskunta on vaarassa ajautua hybrikseen, jossa kansalaiset alkavat kääntyä toisiaan vastaan ja jossa armeijaa huudetaan maanteille pysäyttämään väkivalloin joltakin maantieteelliseltä alueelta toiselle liikkuvia suomalaisia.
Liikkumisen rajoittaminen Uudeltamaalta muualle maahan on tarpeellista - kuten olen itsekin kirjoittanut - mutta armeijan näkyvä tuominen maanteille jättäisi yhteiskuntaan vakavan jäljen.

Puolustusvoimien tehtävä on turvata Suomen alueellinen koskemattomuus.
Sotilasasuisten ihmisten tehtäviin ei rauhan aikana pidä sisällyttää sitä, että he kyttäävät, kuka matkustaa vanhempiensa, lastensa tai puolisonsa luokse kaupungista toiseen.

Suomen perustuslaissa on 131 pykälää.
Kansalaisten perusoikeudet on lueteltu heti perustuslain alussa, valtiojärjestyksen perusteiden jälkeen.
Liikkumisvapaus - kirjaimellisesti tällä nimellä - on perustuslain yhdeksäs pykälä eli perustuslain pyhintä osaa.
Pykälän alku kuuluu seuraavasti:
”Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa.”

Perustuslaissa on erillinen pykälä perusoikeuksista poikkeusoloissa.
”Perusoikeuksista voidaan säätää lailla tai laissa erityisestä syystä säädetyn ja soveltamisalaltaan täsmällisesti rajatun valtuuden nojalla annettavalla valtioneuvoston asetuksella sellaisia tilapäisiä poikkeuksia, jotka ovat välttämättömiä Suomeen kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen samoin kuin muiden kansakuntaa vakavasti uhkaavien, laissa säädettyjen poikkeusolojen aikana ja jotka ovat Suomen kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden mukaisia. Lailla on kuitenkin säädettävä tilapäisten poikkeusten perusteet.”

Koronavirus on vakava uhka suomalaisten terveydelle - mutta onko se koko kansakuntaa vakavasti uhkaava asia?

Perustuslain kuudennessa pykälässä säädetään myös kansalaisten yhdenvertaisuudesta.
”Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella”, perustuslaissa on kirjoitettu.

Jos uusmaalainen ihminen ei saa matkustaa lähiomaisensa luokse esimerkiksi Tampereelle, mutta tamperelainen saa matkustaa lähiomaisensa luokse esimerkiksi Turkuun, on kyse sekä kansalaisten yhdenvertaisuuden loukkaamisesta että liikkumisvapauden rajoittamisesta.

Sotilaspoliisi vartioi. Arkistokuva.
Sotilaspoliisi vartioi. Arkistokuva.

Sotilaspoliisi vartioi. Arkistokuva. KARI MANKONEN

Julkisessa keskustelussa ja sosiaalisessa mediassa on jo havaittavissa jyrkkiä asenteita ja vihamielisyyttä uusmaalaisia kohtaan. Puhe koronaa levittävistä hesalaisista on yleistynyt nopeasti.
Kun hallitus päättää liikkumisen rajoittamisesta Uudeltamaalta, se voi toteuttaa asian kahdella eri tavalla: ihmisten vastuuseen luottaen tai valtion väkivaltakoneistoon tukeutuen.
Ensimmäisessä vaihtoehdossa sallittaisiin lähisukulaisten eli vanhempien, lasten ja puolisoiden luokse matkustaminen ja suositeltaisiin karanteenin kaltaisissa oloissa uudella alueella olemista.
Poliisi valvoisi liikennettä Uudeltamaalta pois satunnaisvalvonnalla. Poliisi pystyy tarkistamaan nopeasti väestötietojärjestelmästä, asuuko uusmaalaisen lähiomainen maakunnassa, johon tämä on matkalla.

Liikenne Suomessa on jo valmiiksi hiljentynyt. Se hiljentyisi entisestään, kun liikkumisrajoitus säädettäisiin.

Jälkimmäisessä vaihtoehdossa hallitus marssittaa armeijan katkaisemaan kaikki Uudeltamaalta muualle maahan johtavat maantiet ja luo byrokraattisen poikkeuslupamenettelyn tai kieltää yksiselitteisesti lähes kaiken matkustamisen rajan yli.

Tämän vaihtoehdon käyttäminen viiltäisi yhteiskuntaan haavan, jonka arpeutuminen kestäisi pitkään. Sotilasasuisilla pysäyttäjillä kuuluu olla sivistysvaltiossa aivan muita tehtäviä kuin sen kyttääminen, kuka matkustaa perheenjäsenensä luokse kotirauhan piirissä olevaan osakehuoneistoon tai kiinteistöön.

Jos korona on peruste marssittaa sotilaat katukuvaan perusoikeuksia tiukasti rajoittamaan, kynnys loukata Suomen perustuslain syvintä ydintä ja pyhintä tarkoitusta laskee monien silmissä huolestuttavan alas.

Uudellamaalla asuu 1,7 miljoonaa ihmistä. Heidän perusoikeuksiensa loukkaaminen viikkojen ajaksi armeijaan tukeutumalla on omiaan synnyttämään stigman, häpeäleiman.

Mökeillä tehtävät kevättyöt ovat kymmenille tuhansille ihmisille tärkeä arkiseen elämään kuuluva asia. Onko korona peruste kieltää ihmistä matkustamasta omistamalleen kiinteistölle?

Kiellon ei ainakaan pitäisi olla kevein perustein voimassa useiden viikkojen ajan, puhumattakaan kuukausista.

Kevätasumiseen kelpaavia mökkejä omistavat enimmäkseen varakkaat ihmiset. Heistä tuhannet ovat jo siirtyneet vapaa-ajan asunnoilleen. Koronakriisi eriarvoistaa räikeällä tavalla kansalaisia, jos toiset ovat virukselta lähes suojassa samaan aikaan, kun pienempituloisten kansalaisten liikkumista estämään kutsutaan armeija.

Perusoikeuksien järeissä loukkauksissa pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen pitäisi luottaa paljon ihmisten harkintakykyyn ja vähän sotilaspukuisten miesten ja naisten virka-apuun.

Hybriksessä vaarana on, että osa sotilasasuisista ihmisistä alkaa suhtautua tehtäväänsä yli-innokkaasti ja kokee oman maan kansalaiset uhaksi, joka on pysäytettävä tiesululla.

Korkeakoulutettu ja asiakaspalveluhenkinen poliisi pysäyttäjänä on paljon inhimillisempi asia kuin sotilasasuinen kantaupseeri, varusmies tai satunnainen reserviläinen.

Koronaviruksen uhatessa ihmisten henkeä Suomi elää myös valtio-opillista ja perustuslaillista kiirastulta. Siihen on suhtauduttava myös erittäin kriittisesti, jos ja kun alkaa näyttää siltä, että suuri osa suomalaisista unohtaa muutamassa viikossa perusoikeuksien merkityksen.

Merkittävä osa suomalaisista elää avoliitossa.

Jos uusmaalaiselta kielletään kuukausiksi matkustaminen seurustelukumppanin luokse toiselle paikkakunnalle, kyse on perusoikeuden loukkauksesta, jolle koronavirusepidemia ei välttämättä ole riittävä peruste.

Ihmisten mielenterveydelliset ongelmat pahenevat poikkeusoloissa ja eristyksissä nopeasti. Perusoikeuksien rajoittamisen tavalla on vaikutusta siihen, miten pahaksi koronakriisin seuraukset äityvät.

Sekin sopii muistaa, että perusoikeuksien loukkaamisella hallitus ja viranomaiset paikkaavat osittain aiempia virheitään.

Koronakriisin jälkeen on edessä keskustelu siitä, miksi helmikuussa ja maaliskuun alussa epidemia-alueilta ja muualta ulkomailta palanneille suomalaisille ei suositeltu edes vapaaehtoista kotikaranteenia ja miksi lennot alueilta saivat jatkua vapaasti viikkojen ajan.

Tapahtunut virhe on suuri syy siihen, miksi Suomessa nyt joudutaan loukkaamaan ihmisten syvimpiä perusoikeuksia.

Jo helmikuussa hallitukselta niin ikään kysyttiin, riittääkö tehohoidon kapasiteetti Suomessa. Silloin sitä ei alettu nopeasti lisätä eri puolilla Suomea, vaan konkreettisista toimista kerrottiin vasta viikkoja myöhemmin.

Tätä taustaa vasten hallituksella on poikkeuksellisen suuri vastuu tavasta, jolla se toteuttaa liikkumisrajoituksen Uudeltamaalta pois.

Uudenmaan sulun toteuttamisen tapa mittaa suomalaisen yhteiskunnan sivistyksen syvyyden.

Hallituspuolueiden poliitikoista etenkin joiltakin keskustalaisilta on löytynyt halua Uudenmaan tiukkaan eristämiseen.

Keskustalla ei juuri ole äänestäjiä pääkaupunkiseudulla, ja myös keskustalaisten kannattaa kysyä itseltään, miten he itse suhtautuisivat asuinmaakuntiensa tiukkaan eristämiseen.

Oikeus elämään on ihmisen oikeuksista tärkein. Sen turvaamisen tavalla on demokratiassa paljon merkitystä.

Hallituksella on oltava suunnitelma siitä, miten poikkeustila puretaan.

Sitäkin on pohdittava, onko liikkumisrajoituksille perusteita, jos väkilukuun suhteutettu koronatapausmäärä on jossain päin Suomea yhtä korkea kuin Uudellamaalla.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on aiheellisesti muistuttanut, että huutokaupan käyminen perusoikeuksien loukkauksista on demokratiassa vaarallista peliä.

 
Eihän siinä mitä, jos etelästä tahtoo tänne maaseudun rauhaan perheensä kelkkoa, niin kahtoo nyt sitten lähtiessä että on sitä särvintä koko sakille 2 viikoksi, ja pysyy tosiaan sen karenssin siellä mökin välittömässä läheisyydessä, senverran olen reilu että, pilkillä saa käydä siinä mökkirannassa, kunhan ei huku :D
 
25.3.2020 19:20

Sairaalassa olevia koronaviruspotilaita Suomessa on selvästi eniten Helsingin miljoonapiirissä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on julkaissut verkkosivuillaan tiedot koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa olevista erityisvastuualueittain (erva).

Erityisvastuualueet eli niin kutsutut miljoonapiirit ovat sairaanhoitopiirejä suurempia, ja niitä on Suomessa viisi yliopistollisten sairaaloiden ympärillä.

Sairaalassa olevia koronaviruspotilaita on eniten Hyksin erityisvastuualueella. Sairaalassa on 63 potilasta, joista tehohoidossa on 18.

Muilla erityisvastuualueilla sairaaloissa on selvästi vähemmän potilaita.

Tampereen alueella osastohoidossa on seitsemän potilasta ja Turussa kaksi.

Kuopion alueella kolme potilasta on tehohoidossa ja kolme osastohoidossa ja Oulun ervan alueella tehohoidossa on yksi potilas ja osastohoidossa kolme.

THL:n kokoamissa tilastoissa kaikkiaan sairaaloissa on nyt 82 koronapotilasta, joista 22 on tehohoidossa.

 
Edellä olevassa kolumnissa toimittaja ei ehkä käsitä että puolustusvoimat antaa VIRKA-APUA toiselle viranomaiselle jolla resurssit ei riitä. Muuttaako se homman kosheriksi jos ukkelilla olisi siniset haalarit? Mustia olisi varastossa ja Spol-merkki muistuttaa poliisin vastaavaa..

Väitämpä että tolkun ihmisiä on myös puolustusvoimissa, en libanonissa katsonut robottina tummennettujen suojalasien läpi maailmaa vaan yläfemmaa junnuille ja tervehdys vanhoille herroille
 
Back
Top