Koronavirus Suomessa

Liittyykö ylipäätään -nykytestaamiseen- joitain epävarmuuksia, jotka tuolla terävässä päässä tiedetään, mutta me emme? Ympäri maailmaa kuitenkin kuuluu testaamisesta monenlaisia viestejä, tulokset ovat joko ullattavia tai ne ovat jopa epäluotettavia. Jos testit ovat epäluotettavia, niin mitä ihmeen järkeä olisi ryhtyä lataamaan koronasovelluksia äppiin.....eihän siinä ole vähääkään tolkun hiventä.

Kehno kun en muista mistä luin testaamisessa tarvittavista aineista, niiden saatavuudesta ja epäilyistä niiden tasalaatuisuuden puutteesta?

Mitä ongelmia on siis saada testaamalla luotettavaa tietoa? Mulle on ainakin tullut kuva siitä, että testit eivät ole sillä tasalla kuin pitäisi.
Maailmalta ja meiltä koti suomestakin on tullut aika paljon tapauksia jossa potilaalla on täysin COVID-19 sopivat oireet, mutta testit (useat ja toistetut) näyttävät negatiivista. Tästä huolimatta kliinikoilla täysi varmuus diagnoosista. Näissä tapauksissa on kysymys sekä kriittisist potilaista, että keskivaikeista oireista.

Tällä hetkellä ei tunneta syytä yllä mainitulle ongelmalle.
 
Kun koululaiset joutuivat perumaan luokkaretkiään, olisi sopiva korvaava kohde eduskunta, etenkin opetusministerin luulisi ottavan vieraat mielellään vastaan.
Jos vastoin kaikkea virallista tietoa sattuisikin että lapsukaiset tuovat taudin edustajille, ei se suinkaan vaarallista ole, päinvastoin kesäloman aikana edustajat saavat laumasuojan.
 
Kun koululaiset joutuivat perumaan luokkaretkiään, olisi sopiva korvaava kohde eduskunta, etenkin opetusministerin luulisi ottavan vieraat mielellään vastaan.
Jos vastoin kaikkea virallista tietoa sattuisikin että lapsukaiset tuovat taudin edustajille, ei se suinkaan vaarallista ole, päinvastoin kesäloman aikana edustajat saavat laumasuojan.
Voisivat tehdä vierailuja myös infektiotautilääkäreiden sekäTHL:n tiloihin.
 
Pikku detaljina. pääsikö Pohjoismaista kukaan hyödyntämään Jenkkilän raakaöljyn alennusmyyntiä? Norja ei tietenkään kiinnostunut mutta muut? Sieltä olisi saanut tankkerikaupalla ilmaista plöröä kun olisi vain hakenut. (Hinta oli jopa nollassa siellä kun säiliöt ja putkistot täynnä ja kysyntä romahtanut.) No ehkä meille tulee Venäjältä tarpeeksi halpaa ettei tarvitse kikkailla. Mutta kävi mielessä uutisia katsellessa että olisipa ollut hyvä sauma laittaa pari kippoa visiitille. Lieneekö meillä kaikki jonkun Liberian lipun alla nykyään vai kuuluuko huoltovarmuuteen tankkialuksia, en tiedä.
WTI kävi jopa negatiivisen puolella. Öljyn varmuusvarastointi kuuluu Huoltovarmuuskeskuksen toimenkuvaan. Olisiko Sarmasteella öljytankkeria myytävänä?

HVK:lla oli tankkeri ennen kuin joku nimeltämainitsematon ministeri berneröi se nykyiselle työnantajalleen.


Kauppa SEBille siis sinetöitiin hetkeä ennen kuin SEB ilmotti Bernerin nimittämisestä hallitukseensa toukokuussa. Sarmaste tosiaan saisi tästä tankkerista välitettyä varmasti hyvän diilin takaisinpäin, kaupan päälle säiliöt pullollaan suojaimia ja valmiiksi merirosvolipun alle rekisteröitynä!
 
Maailmalta ja meiltä koti suomestakin on tullut aika paljon tapauksia jossa potilaalla on täysin COVID-19 sopivat oireet, mutta testit (useat ja toistetut) näyttävät negatiivista. Tästä huolimatta kliinikoilla täysi varmuus diagnoosista. Näissä tapauksissa on kysymys sekä kriittisist potilaista, että keskivaikeista oireista.

Tällä hetkellä ei tunneta syytä yllä mainitulle ongelmalle.

Olikos tämä jo täällä?
– PCR-testejä sinällään pidetään hyvin luotettavina. Mutta kun testiä käytetään, saadaan oikea tulos parhaimmillaankin vain noin 80 prosentissa tapauksista. Pahimmillaan testituloksista jopa puolet voi olla vääriä negatiivisia, kertoo ylilääkäri Maija Lappalainen HUS:n kliinisen mikrobiologian laboratoriosta.
Ensimmäinen riskitekijä virheelliselle testitulokselle on ajoitus.
Tutkimusten mukaan koronavirusta alkaa erittyä sairastuneen hengitysteissä jo ennen oireiden ilmenemistä. Taudin alkuvaiheessa viruseritys on kiivaimmillaan. Näytteenotto olisi hyvä tehdä tässä vaiheessa, eli muutaman vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta.
Jos sairaus on edennyt pidemmälle, virus on voinut siirtyä ylähengitysteistä keuhkoihin, eikä nenänielunäytteellä välttämättä ylletä tarpeeksi alas.
– Kaikkein vaikeimmin sairastuneilla potilailla – potilailla, joilla on keuhkokuume ja jotka tarvitsevat hengityksen tukihoitoa – nenänielusta otetusta näytteestä ei välttämättä virusta löydy, vaan näyte tulisi saada alempaa hengitysteistä. Tällaista näytettä ei aina voida ottaa tai saada, Lappalainen sanoo.
Jos testi otetaan liian aikaisin, virusmäärät ovat vielä pieniä, eikä virusta välttämättä päädy analysoitavaan näytteeseen.
– Useimmat asiantuntijat sanovat, että todennäköisyys saada virusta kiinni nenänielutikulla on 70–90 prosenttia, sanoo HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.
Lehtonen arvioi, että käytännössä joka viides koronavirusinfektion saaneista jäisi testissä tunnistamatta. Myös kansainväliset asiantuntijat kehottavat suhtautumaan negatiiviseen testitulokseen varauksella (siirryt toiseen palveluun).
Kannattaa lukea loputkin tuosta artikkelista:
https://yle.fi/uutiset/3-11317963
Sylkitestin luotettavuus mahdollisesti samaa luokkaa, mutta helpompi tehdä:
https://news.yale.edu/2020/04/24/saliva-samples-preferable-deep-nasal-swabs-testing-covid-19
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.16.20067835v1#disqus_thread
Löytyi myös artikkeli helmikuulta - mitenköhän tämä on edennyt:
https://yle.fi/uutiset/3-11219063?origin=rss
 
HVK:lla oli tankkeri ennen kuin joku nimeltämainitsematon ministeri berneröi se nykyiselle työnantajalleen.

Mennään ehkä vähän aiheen vierestä, mutta todettakoot, että Huoltovarmuuskeskuksen ja Ilmarisen omistama laivanisännistöyhtiö SSC Maslaiva Oy omisti Masteran vain viiden vuoden ajan. Tätä ennen aluksen omistajana oli ensin ABB:n leasingyhtiö ABB Credit Oy ja sen jälkeen se samainen SEB Leasing Oy, joka nykyäänkin laivan omistaa.

Lähes 20-vuotias Mastera on joka tapauksessa "poistuvaa mallistoa" ja korvaavat laivat on jo tilattu.
 
Putin sairastunut!!!
Edit: pääministeri taisi olla kyseessä. Twitter viestejä..
Minä en usko koko tarinaan. Boris sentään mennyt suorastaan kerjämään kovidia, kätteli halaili, roikkui kaulasta, ja tämä Mishulin istui jossain eristyksessä ja yhtäkkiä sai coronan. Ketä hän ylipäänsä tavannut.. Ei ketään, mutta kuski toi.
 
Ehkä opettajien valintakokeissa tulisi antaa suurempi painoarvo paineensietokyvylle. Vaikea uskoa, että nämä kauhusta kankeat opettajat kykenisivät kaitsemaan lähiöiden ongelmanuoria. On mahdollista, että tulevaisuudessa Suomen Pisa-tulokset jatkavat laskuaan ja oppimistulokset segregoituvat.

 
Koronaviruksen pahimmin kurittamat alueet myös Euroopan saastuneimpia – ”Yksi tärkeimmistä syistä covid-19-kuolemille näillä alueilla”
Yhdysvalloissa ja Etelä-Euroopassa huonolaatuinen ilma on tutkimusten mukaan lisännyt taudista johtuvia kuolemia.
Milanon suurkaupunki sijaitsee Lombardiassa, jonka ilma on Euroopan saastuneimpia.

Milanon suurkaupunki sijaitsee Lombardiassa, jonka ilma on Euroopan saastuneimpia. Kuva: CLAUDIA BERETTA / ZUMA
Mikko Puttonen HS
Julkaistu: 2:00, Päivitetty 6:27

ITALIAN koronavirusepidemia on raivonnut erityisesti kymmenen miljoonan asukkaan vauraassa Lombardiassa. Maakunnan ihmiset hengittävät myös ilmaa, joka on Euroopan saastuneimpia.
Ei liene sattumaa, että tauti ja epäpuhdas ilma ovat keskittyneet samalle seudulle.

Tutkimuksissa Kiinassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa on huomattu, että koronataudilla ja ilmansaasteilla on kytkös toisiinsa.

POHJOIS-ITALIAN Lombardiaa halkoo Po-joki, jonka valuma-aluetta ympäröivät kolmesta suunnasta vuoret. Alueen maanmuotojen vuoksi tuulet jäävät siellä heikoiksi, ilma vaihtuu hitaasti eivätkä saasteet pääse hälvenemään.
a8dda406c6af4fa0aac9e46236013cae.svg

Lombardian ilmaan jää poikkeuksellisen runsaasti esimerkiksi typpidioksidia. Terveydelle haitallista ja alahengitysteitä ärsyttävää yhdistettä muodostuu ilmakehän kemiallisissa reaktioissa liikenteen pakokaasuista ja energiantuotannon päästöistä.
Pitkä- ja lyhytaikaisen altistumisen typpidioksidille on osoitettu lisäävän hengitystieinfektioita ja pahentavan erityisesti keuhkosairauksia, kuten astmaa ja kroonista keuhkoahtaumaa.

Suomenkin kaupungeissa typpidioksidin määriä seurataan jatkuvasti. Helsingissäkään se ei ole pitkään aikaan ylittänyt vuosiraja-arvoa.

SAKSALAISEN Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg -yliopiston tutkija Yaron Ogen löysi tutkimuksessaan yhteyden ilman typpidioksidimäärien ja koronataudin väliltä Euroopassa.
Hän tarkasteli Euroopan 66 hallinnolliselta alueelta satelliittihavaintoja typpidioksidipitoisuuksista tammi-helmikuulta ennen epidemian alkua Euroopassa. Näitä tietoja hän vertasi koronatautikuolemiin alueilla.
e4e23b1a294b4d409ac4623d382915e8.jpg

Hän otti huomioon myös alueelliset pystysuuntaiset ilmanvirtaukset, sillä nekin voivat vaikuttaa siihen, miten ilmansaasteet jäävät paikoilleen.

Kävi ilmi, että kuolemista valtaosa – 78 prosenttia – oli sattunut neljällä alueella Pohjois-Italiassa sekä Madridin seudulla Espanjassa. Samoilla alueilla oli myös kaikista suurimmat typpidioksidipitoisuudet ja alaspäin suuntautuva ilmanvirtaus, joka heikentää ilman puhdistumista saasteista.

”Nämä tulokset osoittavat, että pitkäaikainen altistuminen tälle ilmansaasteelle voi olla yksi tärkeimmistä syistä covid-19:n aiheuttamille kuolemille näillä alueilla ja ehkä koko maailmassa”, kirjoittaa Ogen johtopäätöksissään The Science of Total Environment -lehdessä.
ILMANSAASTEIDEN terveysvaikutuksiin perehtynyt ylilääkäri ja ympäristöterveyden dosentti Raimo O. Salonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta suhtautuu löydökseen epäillen. Hän ei usko, että ilman typpidioksidi olisi noin merkittävä kansanterveyteen ja erityisesti virustaudin aiheuttamaan kuolleisuuteen vaikuttava tekijä.
”Parhaiten on osoitettu, että sekä päivittäiset että pitempiaikaisesti kohonneet typpidioksidipitoisuudet lisäävät lasten hengitystieoireita ja -infektioita sekä astmaatikkojen oireita”, Salonen kertoo.

PIENHIUKKASET ovat toinen juttu. On arvioitu, että Euroopan unionissa kuolee vuosittain 400 000 ihmistä ennenaikaisesti pienhiukkasten aiheuttamien tai pahentamien sydän-, verisuoni- ja hengityssairauksien ja syöpien vuoksi.
”Po-joen laaksossa on paljon myös puunpolttoa kylmänä vuodenaikana aika huonoilla kamiinoilla. Se on vilkkaan liikenteen ja lukuisten teollisuus- ja energialaitosten päästöjen lisäksi yksi keskeinen syy, miksi siellä ylittyvät EU:n raja- ja tavoitearvot pienhiukkasten ja typpidioksidin vuosipitoisuuksille”, Salonen kertoo.

ATLANTIN toisella puolella Yhdysvalloissa Harvardin yliopiston tutkijat keskittyvät omassa tutkimuksessaan juuri pienhiukkasiin, jotka ovat kooltaan vain 2,5 mikrometriä eli metrin miljoonasosaa.
Tämän kokoiset pienhiukkaset tunkeutuvat hengityksen mukana kaikkiin keuhkojen osiin sen sijaan, että pysähtyisivät hengitysteissä matkan varrelle.

NÄIDEN pienhiukkasten tasoa ilmassa vahditaan tarkoin Suomessakin. EU:n raja-arvojen mukaan ihminen ei saisi altistua vuoden ajan keskimääräisellä pienhiukkaspitoisuudelle, joka ylittää 25 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa.
 
Back
Top