Kotimainen polttoainetuotanto

Niin, ja tässähän Terrafamen jutussa on kyse siitä että jätettä syntyy joka tapauksessa ja siitä olisi tarkoitus erotella uraania. Muussa tapauksessa tuo uraani sitten leviää ympäristöön. Keräämällä uraanin talteen voidaan tuottaa merkittävä määrä kotimaisesta uraaninkulutuksesta ja näin kantaa vastuuta polttoainetuotannosta - samalla saadaan myös muutamia kymmeniä työpaikkoja Kainuuseen. Ymmärrän koko Terrafamen kaivoksen vastustusta, mutta saa nähdä kuka hörhö tätä osajuttua vastustaa...

Tässähän tosiaan syntyy toki vain 25% kotimaista uraaninkulutusta vastaava määrä. Yhden ison kaivoksen kaivosjätteestä. Vastineeksi voi toki pohtia, kuinka paljon Suomessa voi louhia kivihiiltä tai porata öljyä...
 
https://yle.fi/uutiset/3-9887971
Uutta tehdasta kutsutaan biotuotetehtaaksi, koska se valmistaa sellun lisäksi muita biotuotteita, tuottaa bioenergiaa yli oman tarpeen, eikä käytä fossiilisia polttoaineita.

- Tehtaan ja sivuvirtoja hyödyntävien laitosten uusia tuotteita ovat muun muassa tuote- ja biokaasu, biopelletti ja rikkihappo.



Mikään mekanismi ei myöskään täysin takaa, että poltettu biomassa kasvaa uudelleen. Jos poltan 1000 kuutiota puuta energiaksi, tämän sisältämä hiili vapautuu täydellä varmuudella ilmakehään. Ajan myötä kaatamani metsä kasvaa uudelleen, ellei sen tilalle päätetäkin rakentaa parkkipaikkaa, asuinaluetta tai peltoa. Toisin sanoen päästöt saadaan varmasti, niiden uudelleen sitominen on epävarmaa.
Eipä tuolla sinänsä ole hirveästi merkitystä että vaihtoehtoisesti rakentamiseen käytetty puu ei myöskään sido hiiltä ikuisesti.
 
Noniin nyt on EU päätös läpi ja mäntyöljy on nyt biopolttoaine ja siitä tuotettu mäntydieseli on siis "vihreä polttoaine". Ruotsissa aikovat nostaa tuotantokapasiteettia aika rajusti. Miten Suomessa?

Ruotsin tämänhetkinen tuotanto on noin 200 000 tonnia vuodessa ja aikovat vuoteen 2030 nostaa 3 000 000 tonniin.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top