Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Koulutetaanko varusmiehiä turhiin tehtäviin?

Viestiketju osiossa 'Varusmiespalvelus' , aloittaja Huhta, 06.02.2017.

?

Onko varusmieskoulutuksessa turhia palvelustehtäviä?

 1. Kyllä

 2. Ei

 3. En tiedä / Haluan vain nähdä äänestyksen tulokset

Tulokset näkyvät vasta äänestyksen jälkeen.
 1. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  4,777
  Tykkäykset:
  4,813
  Pisteet:
  1,286
  Tutkin Varusmies.fi-sivuston kuvauksia eri palvelustehtävistä. (Tuollaisen sivuston olemassaolosta en aiemmin ollut tietoinenkaan, mutta hyvä, että Suomessakin on saatu julkisuuteen ja nuorten miesten nähtäväksi vastaavia listauksia palvelustehtävistä kuin maailman ammattiarmeijat ovat näyttäneet jo ties kuinka pitkään.) Joidenkin tehtävien kohdalla kävi mielessä, että mikäköhän tässäkin on ideana...

  Alla joitakin palvelustehtäviä, joihin kaipaisin selvennystä viisaammilta:

  Koiranohjaaja

  Ok, ihan järkevä ja tarpeellinen tehtävä sinällään. Mutta jos pilliin vihelletään, niin mistä saadaan koirat? Pennusta jos alkaa kouluttaa, niin se koira kerkeää aikaisintaan jatkosotaan tai ehkä vasta Lapin sotaan. Pakko-ottoa voinee toki soveltaa siviilien omistamiin koiriin siinä missä aikanaan hevosiin, mutta onkohan se nyt ihan järkevää? Käsittääkseni osaavan virkakoiran kouluttaminen kestää hyvin pitkään, kuukausia ellei vuosia, ja käsittääkseni ohjaaja kasvattaa mieluiten koiransa itse pennusta asti. (Osaako/Haluaako/Voiko/Uskaltaako esimerkiksi @KorpiSISSI valottaa asiaa?)

  Taistelupelastaja-aliupseeri

  Miten taistelupelastaja-aliupseeri eroaa lääkintäaliupseerista? Onko kyseessä vain terminologiassa oleva ero puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen välillä?

  Lääkintämies

  Miksi 255 vrk koulutettava lääkintämies huolehtii ryhmän, joukkueen tai komppanian lääkintähuollosta. Eikö ryhmän lääkintähuolto kuulu taistelupelastajalle, joka taas on (käsittääkseni) melko tavallinen 165 vrk jääkäri?
   
  KorpiSISSI tykkäsi tästä.
 2. Pasi Anssi

  Pasi Anssi Alikersantti

  Liittynyt:
  28.02.2013
  Viestejä:
  59
  Tykkäykset:
  78
  Pisteet:
  6
  Uskoisin että koiranohjaajiksi pyritään valitsemaan henkilöitä jotka siviilissäkin harrastavat koirien koulutusta. Tuntemillani koiranohjaajilla on reservissä omat harrastuskoirat joilla treenaavat. Eli ainakin nämä kaverit varmasti ottaisivat omat koiransa mukaan. Yleisemmin hyvä tervepäinen käyttökoira kyllä pystyy helpohkosti vaihtamaan ohjaajaa, joten siviilipuoleltakin kyllä koiria löytyy. Virkakoiriksi asti ei tarvinne kouluttaa, mutta kyllä varmasti sellaiseksi joka desanttia kohtuullisesti pystyy jäljestämään ja juovuksissa tappelevia iltalomalaisia rahoittamaan. Tai mitä nyt sitten halutaankin kouluttaa. Korpisissi tosiaan tietänee ja on luultavasti asiaa paremmin pohtinutkin.

  Kantahenkilökunnasta kyllä löytyy niitä joiden mielestä koiratoimintaa ei tarvita ja se on pelkkä PR-osasto ja muinaisjäänne. Kummasti niitä kuitenkin suurvalta-armeijatkin yhä edelleen käyttävät.
   
  KorpiSISSI ja letkuspede tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  10,056
  Tykkäykset:
  18,772
  Pisteet:
  1,286
  Eikös koiranohjaajat toimi PV:n/RVL:n virkakoirien kanssa....ei sinne omia siviilikoiria, saati siviilipentuja oteta.

  http://varusmies.fi/palvelustehtavat-ja-paikat/-/services/305

  Koirapartiot toimivat usein sotilaspoliisijoukkueen osana. Palveluksen ajaksi koiranohjaajat saavat oman koiran työparikseen.

  Tuo oma koira tarkoittaa siis firman koiraa.
   
  Fremen ja KorpiSISSI tykkäsivät tästä.
 5. Pasi Anssi

  Pasi Anssi Alikersantti

  Liittynyt:
  28.02.2013
  Viestejä:
  59
  Tykkäykset:
  78
  Pisteet:
  6
  Juu tietenkin varusmiehillä. Ei taidan vain PV:n koirat riittää kaikille koulutetuille ohjaajille, jos joskus totinen paikka tulee.
   
  KorpiSISSI tykkäsi tästä.
 6. J0h1F

  J0h1F Majuri

  Liittynyt:
  21.08.2015
  Viestejä:
  1,295
  Tykkäykset:
  2,192
  Pisteet:
  156
  Tastelupelastaja ensisijaisesti toimii jalkaväkisotilaana, kiväärimiehenä, tavallisessa jääkäriryhmässä. Taistelupelastaja-aliupseeri on esimerkiksi ryhmän varajohtaja, joka on saanut samalla taistelupelastajan koulutuksen. Taistelupelastajan tehtävänä on hätäensiavun keinoin antaa haavoittuneelle lisää elinaikaa ja turvata tämän kriittiset elintoiminnot välittömästi haavoittumisen tapahduttua. Taistelupelastaja on myös koulutukseltaan ensisijaisesti kiväärimies tai vastaava oman koulutushaaransa edustaja, joka on lisäksi koulutettu taistelupelastajaksi lyhyellä kurssilla (lääkintämies taas on lääkintämies, jolle on nopeasti koulutettu joukkonsa koulutushaara). Hänen taisteluvarustuksensakin on oman koulutushaaran mukainen varustus, johon on lisätty taistelupelastajan setti.

  Lääkintämiehet (tietääkseni joukkuetasolla yleensä; tässäkin on kyllä poikkeuksia eri joukoissa ja koulutushaaroissa, joissain lääkintämiehet ovat jo ryhmän tasolla) toimivat taas yksinomaan lääkintämiehinä, joiden on tarkoitus pysytellä poissa taistelusta. Lääkintämiehellä on mahdollisesti myös Punaisen ristin lääkintämiestunnus, joka suojaa häntä (kv. lakien mukaan) vihollisen tulelta (Punaisen ristin tunnuksin varustettua lääkintämiestä kohti ampuminen on sotarikos, mikäli tämä ei aloittanut ampumista ensimmäisenä; puolustautuminen on sallittua).
  Lääkintämiehen tehtävänä on huolehtia haavoittuneesta sen aikaa, että haavoittunut saadaan evakuoitua lääkintähuollon ammattilaisten hoidon piiriin. Lääkintämiehellä on huomattavasti laajempi välineistö ja koulutus, koska hänen on tarkoitus keskittyä pelkästään kenttälääkintään.
   
  Smith, Iso-Mursu, Fremen ja 5 muuta jäsentä tykkää tästä.
 7. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Kenraali

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,010
  Tykkäykset:
  1,289
  Pisteet:
  636
  PV:llä olevat koirat riittänevät omalle väelle mutta reserviin ei riitä. Sama lienee tilanne Rajalla. Tämä tilanne tulee oman näkemykseni mukaan muuttumaan jo lähivuosina. Tänä vuonna alkaa reservin koiranohjaajan koulutus myös MPK puitteissa. Varusmies koiranohjaajan saavat ensin sotilaallinen, esim. SPOL tai tied. Send jälkeen koiranohjaajan ja mahdollisesti myös johtajakoulutuksen. Paikallisjoukot suorittavat tehtäviä, joissa useimmissa on koulutetuilla koirilla suurikin merkitys. Esim erikoisetsintäkoiralle on kysyntää. Ei ole koira ohjaajan koulutus turhaa mutta menee hukkaan ellei jatka koirahommia reservissä vaikkapa harrastuksena. Nyt on tulollaan parannusta tähänkin reservitarpeeseen.

  Edit: toimivan koiran koulutus kestää 2-5v riippuen kuinka on aikaa siihen käytettävissä ja löytyykö sopivia geeniperimänsäkin. Koiran koulutus on päivittäistä hommaa ja lisäksi tarvitaan tehtävien mukaisia soveltavia harjoituksia osana muuta joukkoa esim. Kohteensuojaukseen, aluevalvontaan, partiointiin, etsintään yms.
   
  baikal, Fremen, Pasi Anssi ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 8. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Kenraali

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,010
  Tykkäykset:
  1,289
  Pisteet:
  636
  Taitoja on pidettävä yllä ja kehitettävä reservissä, oli ala mikä tahansa. Harjoituksia ja jatkokoulutusta tarvitaan säännönmukaisesti ja toistuvasti. Ei sota tai kriisit mitään leikkipeliä ole. Mitä paremmin hommat säilyy lihasmuistissa, sen paremmin suoriutuu tosipaikassa.
   
  letkuspede tykkäsi tästä.
 9. PM04

  PM04 Kersantti

  Liittynyt:
  20.02.2015
  Viestejä:
  136
  Tykkäykset:
  187
  Pisteet:
  16
  Ainakin ennen muinoin palveluskoirat, jotka saavuttivat siviilipuolella tarvittavan tason olivat verovapaita ja sijoitettuna nk. koirareserviin.
  Minunkin suvussa oli tälläisiä koiria pari yksilöä.
   
 10. Falangi

  Falangi Majuri

  Liittynyt:
  02.10.2016
  Viestejä:
  1,094
  Tykkäykset:
  1,938
  Pisteet:
  156
  Koirakeskustelusta tuli vain mieleen tämä kuva. :p

  [​IMG]
   
  Rajajääkäri, Erkki, Ottoville ja 13 muuta jäsentä tykkää tästä.
 11. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  10,056
  Tykkäykset:
  18,772
  Pisteet:
  1,286

  Aivan hillitön, piti ihan tallentaa tuo! :D
   
  Falangi ja Honcho tykkäsivät tästä.
 12. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  10,604
  Tykkäykset:
  26,124
  Pisteet:
  1,286
  Tuskinpa kukaan tietää tarkkaan, mitkä taidot ne ovat jotka korostuvat seuraavassa torjuntavoittorundissa.

  Soluttautuvia ryhmiä maksimihämäyksellä? Ei ihan helppoa Suomessa. Panssarilautta Pälkkikselle? Ei helppoa ja toteutumismuoto riippuu hyvin monesta tekijästä, ei vähäisimpänä siitä mitä oikein tarkkaan ottaen tavoitellaan.

  Joten aivan varmasti varusmiehiä koulutetaan ns. turhiin tehtäviin :) Ja koulutetaanhan jengiä aseisiin jotka poistuvat sodan ajan vahvuudesta muutaman vuoden kuluttua. Kun pitää olla valmius joka hetki. Mutta onpahan P-kausi kaikille yhteinen joten täydennysmiespooli on laadukkaan lisäksi laajahko... :rolleyes: Vitsailen vain puoliksi.
   
  baikal tykkäsi tästä.
 13. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  4,777
  Tykkäykset:
  4,813
  Pisteet:
  1,286
  Hmmph, valtion kompensaatio tällaisesta siviilivarautumisesta on huonontunut vuosi vuodelta! Koiran ylläpidosta ei saa enää taloudellista hyötyä (verohelpotusta tai tukea) ja maasturitkin verotetaan kuoliaiksi. Helppoahan se kieltämättä on, kun ihmiset hankkivat ilmankin... sotavaltio kiittää. :rolleyes:
   
 14. Mainos 15. Pasi Anssi

  Pasi Anssi Alikersantti

  Liittynyt:
  28.02.2013
  Viestejä:
  59
  Tykkäykset:
  78
  Pisteet:
  6
  Kyllä laki on yhä sama. Harvassa kaupungissa vain enää on koiraveroa.

  Laki koiraverosta.
  Koiraveroa ei suoriteta:
  ..
  5) maanpuolustus- tai väestönsuojelutehtäviin todistettavasti koulutetusta koirasta, joka on sitouduttu luovuttamaan näihin tarkoituksiin;
  ..
   
  KorpiSISSI tykkäsi tästä.
 16. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Kenraali

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,010
  Tykkäykset:
  1,289
  Pisteet:
  636
  Tässä on kyllä jouduttu luopumaan "saavutetuista eduista" ;)
  Oikeudenmukaista olisi että henkilökohtainen satsaus yhteisen hyvän eteen mm. maanpuolustusasioissa olisi hyvitettävissä verovähennysoikeutena.
  Yhteiskunta, siis kaikki me veronmaksajat osallistuisimme "talkoisiin" myös tällä muotoa. Sama pitäisi koskea myös muusta kriisioloissa PV-tarpeisiin varattavasta yksityisomaisuudesta (maastoajeneuvot, radiokalusto, kiinteistöt ja tuotantovälineet yms). Toki koiralle maksetaan käsketyissä (KH) harjoituksissa suurempi (n. 10€/pv) päiväraha kuin reserviläiselle ja käypä vuokra koiran lisäksi myös koirankuljetukseen käytettävästä ajoneuvosta/peräkärrystä.
   
  Honcho ja Pasi Anssi tykkäsivät tästä.
 17. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,946
  Tykkäykset:
  24,028
  Pisteet:
  1,286
  No tietysti, kuinkas muutenkaan. Jos käytössä olisi vielä hevoset, niin sillä alkaisi jo varmaan netota. :cool:

  Toivottavasti pv:n koirareserviä kasvatetaan ja opitaan hyödyntämään reserviläisten koiraosaaminen ja koirat. Koiranomistajissa on paljon ihmisiä, jotka tosissaan panevat aikaa koiraharrastukseen ja osaamista on mielestäni paljon. On todella typerää jättää tämä seikka vaille riittävää huomiota. No, touhu muuttuu, mutta sillä tahdilla, mikä on pv:lle ominaista.
   
  Honcho ja KorpiSISSI tykkäsivät tästä.
 18. Umkhonto

  Umkhonto Eversti

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,630
  Tykkäykset:
  2,296
  Pisteet:
  316
  Minulle on kyllä käsketyissä harjoituksissa maksettu suurempi (n. 60 €/pv) päiväraha kuin koiralle. :cool:
   
 19. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Kenraali

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,010
  Tykkäykset:
  1,289
  Pisteet:
  636
  Ei se ole päiväraha vaan reseviläispalkka. Siviliomistuksessa oleva Koira saa vuokramaksun, joka oli kylläkin pienempi kuin reserviläispalkka. Päiväraha on suurempi kuin reserviläisen mutta siihen 10€:een sisältyy myös muonaraha ja jollain muotoa jyvitettynä terveydenhoitokulut ;) Koiralle ei PV tarjoile ruokaa :D (aseveljet ja -siskot kylläkin)
   
  Viimeksi muokattu: 09.02.2017
  Honcho ja Umkhonto tykkäsivät tästä.
 20. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Kenraali

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,010
  Tykkäykset:
  1,289
  Pisteet:
  636
  Jep. Siviilissä on myös sopivasti koulutettuja ja testattuja/sertifioituja työkoiria vartijoilla. Näitä on vielä vain muutamia mutta veikkaan että lähitulevaisuudessa näitä löytyy huomattavasti enemmän, myös erikoisetsintään koulutettuna.
   
 21. Tupajumi

  Tupajumi Kersantti

  Liittynyt:
  08.05.2015
  Viestejä:
  141
  Tykkäykset:
  374
  Pisteet:
  16
  Onhan nämä kuvat aitoja? Pliis, sanokaa että koirat ovat oikeasti puettu tuolla tavoin.. ilman photoshoppausta :) Niin tai näin, repesin kyllä pahasti tälle, eikä naurusta tule loppua vieläkään!
   
  JR49 tykkäsi tästä.
 22. Falangi

  Falangi Majuri

  Liittynyt:
  02.10.2016
  Viestejä:
  1,094
  Tykkäykset:
  1,938
  Pisteet:
  156
  Kylhän mää sanoisin, että koirat voi pukea kuvan tavoin, kunhan vain vermeet on koirien kokoa.

  Toinen hauska kuva, missä RVL:n koirat jonottavat ruokaa kuppeineen joskus 30- tai 40-luvulla.
  [​IMG]
   
  kertakenttään, Honcho ja PM04 tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu