Kranaatinheittimistö

peelo

Ylipäällikkö
120mm heitin myös potkaisee hieman kovemmin... @veeteetee korjatkoon mutta muistaakseni luvut olivat luokassa 40 tonnia/81mm vs. 150 tonnia/120mm kun aiheesta aikaisemmin puhuttiin. Joten turha toivoa vesipullon pysyvän komentajan luukun reunuksella jos kyydissä ampuisi 120mm putki.
Toi norjalaisten laite (Rheinmetall) ja esim Elbitin (Soltam) CARDOM on varustettu joustolaitteella eli rekyyli ei ole samaa luokkaa kuin perus heittimellä joka on pultattu suoraan vaunun pohjaan.
 

adam7

Respected Leader
Kysyin tuosta norjalaisten hankinnasta norjalaiselta sotilaalta


Kranaatinheitin on norjaksi bombekaster, ei granatkastare, kuten ruotsiksi.

mutta sain vastauksen tanskalaiselta turvallisuusalan yrittäjältäEli perusteli logistiikalla. Mahtuu 212 kranaattia, jolloin ei tarvitse täydentää niin usein.

Itse kyllä priorisoisin asevaikutusta ja aseen ampumaetäisyyttä.
 

adam7

Respected Leader

veeteetee

Kenraali
Edellisen viestini liitteenä olleessa Krh 26:n ampumataulukossa viitataan siihen, että käytössä on tuolloin ollut 1/5400 kulmanmittaus (josta todetaan aiheutuvan noin 12% virhe).

Tavalliset kulma-asteikothan ovat 1/6000 (rysyjen vaikutusalue), 1/6300 (Ruåtsi), 1/6400 (länsimaat) ja geometrinen piiru 1/6283, mutta 1/5400 on täysin uusi tuttavuus.

Onko kukaan törmännyt 1/5400 jakoiseen vanhaan TM-kalustoon?
 

Old Boy

Ylipäällikkö
Onko kukaan törmännyt 1/5400 jakoiseen vanhaan TM-kalustoon?
Venäläinen linnoitustykistö käytti tällaisia kiertokaukoputkia. Niitä jäi maahamme runsaasti, kun Keisarin armeija vuoden 1917 loppua kohti vähitellen menetti toimintakykynsä. Viipurin ja Hesan maalinnoituksen tykkikalusto suurimmaksi osaksi romutettiin, mutta nämä kiertokaukoputket varastoitiin ajatuksella, josko niitä kuitenkin joskus vielä tarvittaisiin. Niin kävikin kun Nenosen päätöksellä hankittiin kuvien Stokes-heittimet. Samalla rahalla saatiin enemmän heittimiä kun ei ostettu suuntauslaitteita ollenkaan vaan käytettiin varastoituja 5400-jakoisia vimpaimia.
 

Old Boy

Ylipäällikkö
Tavalliset kulma-asteikothan ovat 1/6000 (rysyjen vaikutusalue), 1/6300 (Ruåtsi), 1/6400 (länsimaat) ja geometrinen piiru 1/6283, mutta 1/5400 on täysin uusi tuttavuus.
Veli @veeteetee n kysymyksestä heräsi uusi kysymys eli kuinka tällainen eksoottinen kulmajärjestelmä on syntynyt? Johonkin käytännön juttuun sen pitää perustua, kuten nykytykkimiesten 6000- ym jakoinen ympyrä, jonka kulmayksikkö vastaa 1 metrin matkaa 1000 metrin päässä olevalla ympyrän kehällä. Laskin siis kouraan ja kokeilemaan!

Ensin pari lähtökohtaa: Venäjän linnoitustykistö käsitti rannikko- sekä maalinnoitusten tykistön. Jälkimmäinen käytti osin samaa kalustoa meripuolen kanssa. Merenkulussa matkayksikkö oli meripeninkulma kuten muuallakin maailmassa, mutta läntinen metrijärjestelmä ehti käyttöön Venäjällä vasta vallankumouksen jälkeen. Pituusmittoja olivat virsta (1066 m) sekä syli (2.1336 m). Yhden meripnk:n säteellä piirretyn ympyrän kaaren pituus on 11636 m eli 5454 syltä. Olis voinu valita kumman vaan mutta ottivat parillisen tasaluvun 5400, jolloin yksi kulmayksikkö oli 1 mpk:n päässä riittävän lähellä arvoa yksi syli. Tarkka arvo olisi 1,01 syltä.
 

veeteetee

Kenraali
Kuva-arkistostani löytyi vielä Krh 26:n kantosatula m/Friitala; ase on helppo tunnistaa peräkappaleen muodosta:
1554827396367.png
Jostain syystä kantosatulaa on kutsuttu "ranskalaismalliseksi".
29077
Tässä vertailun vuoksi 81 Krh/33 ja suomalaismallinen satula; mukana kaikki tarvittava:
29078

29079
 

veeteetee

Kenraali
Viestissä #2532 oli kuva Patria Vammas Oy:n kevyestä 120 mm heittimestä (120 Light Mortar / 120 Standard Mortar, molempia käytetty), tässä ns. USA;n vientimalli:
kärryineen sivulta.jpg

Ainoa tietämäni julkinen kuva tämän (pl. putki & peräkappale, jotka ovat US M120:stä) käytöstä on Armed Forces Journal -lehden joulukuun numerossa 2003 nähty:
Long range weapons artikkeli sivu 1.jpg29103 29104

Patria Land Systemsin huutokaupassa 2012 joulukuussa yksi tällainen päätyi suomalaiseen Kokoelmaan.
 

inscout

Ylipäällikkö
Uusien juttujen väliin historiapläjäys eli Turun asemessuilta tänään ostettu "Kranaatinheittäjä 26:n ampumataulukko", päiväämätön. Varsinaisen ampumataulukon lisäksi tuo pitää sisällään ohjeita tulenjohtajalle. Vertailu nykypäivään kiinnostanee nykyisiä krh- & tj-miehiä.

Itse asehan oli tämä, https://www.jaegerplatoon.net/MORTARS4.htm:

View attachment 29002View attachment 29004

View attachment 29007
Miksi tuossa heittimessä suuntain on kiinni putkessa ja vielä suoraan putken suun yläpuolella? Luulisi suupaineen vaikuttavan suuntaimeen ja ajan mittaan jopa rikkovan sen?
 

veeteetee

Kenraali
Missään näkemässäni ohjeessa ei oteta kantaa itse suuntausmenettelyyn, mutta vähäinen ymmärrykseni ;) on, että kiertokaukoputki - se siis todellakin on ex-RT-kiertokaukoputki - ei ammuttaessa ole kiinni aseessa:
29154

29155
 

inscout

Ylipäällikkö
Missään näkemässäni ohjeessa ei oteta kantaa itse suuntausmenettelyyn, mutta vähäinen ymmärrykseni ;) on, että kiertokaukoputki - se siis todellakin on ex-RT-kiertokaukoputki - ei ammuttaessa ole kiinni aseessa:
View attachment 29154

View attachment 29155
Ok. Otan vähäisen tietämyksesi aiheesta huomioon:LOL:.

Silti ihmettelen systeemiä. Irrottaminen ammunnan ajaksi tuntuu erikoiselta jopa tuon ajan systeemiltä mutta jos kerran kysymyksessä on jokin "ersatz"-viritys niin sen voi ymmärtää. Tai sitten vain tietämys on lisääntynyt:).

Hauska systeemi kuitenkin.
 

Old Boy

Ylipäällikkö
Silti ihmettelen systeemiä. Irrottaminen ammunnan ajaksi tuntuu erikoiselta jopa tuon ajan systeemiltä mutta jos kerran kysymyksessä on jokin "ersatz"-viritys niin sen voi ymmärtää. Tai sitten vain tietämys on lisääntynyt
Näin lähdettiin meillä liikkeelle. Vanhoja asioita kun tutkii ja miettii, niin siinä tulee jatkuvasti vastaan täysin muuttuneita juttuja, joita nyt pidämme itsestään selvinä. Alla on kuva krh:n edeltäjästä miinanheittimestä, jossa ei ole suuntauslaitteita lainkaan. Tällä linnoitustykistön kiertokaukoputkella voitiin sentään yksittäinen laukaus suunnata. Tulimuodoissa sitten hajonta kasvoi huomattavasti.

IMG_2887 – kopio.JPG
 
Viimeksi muokattu:
Top