Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Juurikin näin, meillä on tuo jälkiviisaus apunamme, minkä takia nuorempi polvi usein erehtyy pitäämään vanhoja asetekniikan harhaiskuja tekijöidensä tyhmyyden osoituksenaNäin lähdettiin meillä liikkeelle. Vanhoja asioita kun tutkii ja miettii, niin siinä tulee jatkuvasti vastaan täysin muuttuneita juttuja, joita nyt pidämme itsestään selvinä. Alla on kuva krh:n edeltäjästä miinanheittimestä, jossa ei ole suuntauslaitteita lainkaan. Tällä linnoitustykistön kiertokaukoputkella voitiin sentään yksittäinen laukaus suunnata. Tulimuodoissa sitten hajonta kasvoi huomattavasti.
Katso liite: 29157
Taulukko on peräisin Aarne Pönkäsen SKK-diplomityöstä v:lta 1948. Päätti uransa everstinä ja Tykistökoulun johtajana. Kun syitä katsoo niin huomio kiinnittyy yleisimpään syyhyn: putken suusuojus unohtunu paikoilleen. Se on myös syynä useissa selvittämättä jääneissä putkiräjähdyksissa, sillä oikean putkensuunpeitteen sijasta käytettiin tilapäisesti laudanpätkää joka esti veden valumisen putken sisään. Räjähdyksessä tämä lensi tietenkin taivaan tuuliin. Taulukosta näkee myös että pikkuhiljaa opittiin: putkiräjähdykset väheni sodan kuluessa.Sattumalta kirjakaapissani tuli vastaan sodanaikaisen sotatalouspäällikön Leonard Grandellin vuonna 1961 pitämä esitelmä "Eräitä sotiemme ja niitä edeltävältä ajalta saatuja sotataloudellisia kokemuksia". Siinä on mielenkiintoinen taulukko putkiräjähdyksistä:
Ehdota ensi vuonna Ruotuväki-lehden tai Suomen Sotilaan aprillipilaksi!Voisiko tämmöistä kärryä/jä hyödyntää heittimen ja/tai ammusten kuskaamisessa?
En ihan suoralta kädeltä tyrmäisi tuota ideaa. Kevyen heittimen osat ovat perin kettumaisia kantaa pitkiä matkoja saati, jos mukana olisi vielä ampumatarvikkeitakin. Jos joku apukeino löytyisi lumettoman maan ajalle niin ei varmaankaan haittaisi.Miten niin, onhan tuo nyt kätevämpi kuin käsin kantaa.
Taulukko on peräisin Aarne Pönkäsen SKK-diplomityöstä v:lta 1948. Päätti uransa everstinä ja Tykistökoulun johtajana. Kun syitä katsoo niin huomio kiinnittyy yleisimpään syyhyn: putken suusuojus unohtunu paikoilleen. Se on myös syynä useissa selvittämättä jääneissä putkiräjähdyksissa, sillä oikean putkensuunpeitteen sijasta käytettiin tilapäisesti laudanpätkää joka esti veden valumisen putken sisään. Räjähdyksessä tämä lensi tietenkin taivaan tuuliin. Taulukosta näkee myös että pikkuhiljaa opittiin: putkiräjähdykset väheni sodan kuluessa.
Tulee mieleen ammoinen Sveitsiläisten polkupyörään kiinnittynyt panssarintorjuntatykki S-18/1000. Näitä oli muuten Suomessakin käytössä, muttei polkupyörävetoisella jalustalla...En ihan suoralta kädeltä tyrmäisi tuota ideaa. Kevyen heittimen osat ovat perin kettumaisia kantaa pitkiä matkoja saati, jos mukana olisi vielä ampumatarvikkeitakin. Jos joku apukeino löytyisi lumettoman maan ajalle niin ei varmaankaan haittaisi.
Miten niin, onhan tuo nyt kätevämpi kuin käsin kantaa.
Onkohan kevyen kranaatinheittimen kantaminen jalkaisin pitkiä matkoja ylipäätään realismia?
No eipä juurikaan. Jos halutaan enemmän kuin 4 laukausta, 81 KRH tulee ammuksineen kevyemmäksi kantaa kuin PSTOHJ 2000M/Spike.Samaan painoon saa matkaan kivan määrän esimerkiksi Spikeja tai NLAW:eja.
Voisiko tämmöistä kärryä/jä hyödyntää heittimen ja/tai ammusten kuskaamisessa?