Krh onteloammuksilla
Kun pari-kolme heitintä ampuu minuutin aikana puolensataa kranaattia vaunun eteen, niin kuinka vaunu menettelee:
a) jatkaa viivasuoraan kranaattipölähdysten lävitse
b) alkaa väistellä, vaikka se mitätöikin alkuperäisen tehtävän
Ei tykistökään murehdi sitä, että ensimmäinen laaki ei osu, vaan mättää kranaatteja lisää niin paljon kuin putkista irtoaa. Heittimessä on myös se etu, että se ulottuu kilometrikaupalla sinkojen toimintamatkan ulkopuolelle. Eikä organisaatiokaavioon tule uutta laatikkoa.
Onko syytä siihen, miksi tällainen ei toimisi?
Triviaaleja fysiikan / kemian tuomia krh:n yhtäjaksoisen ammunnan rajoja.
Kranaatin räjähdysainetäytön sulamislämpötila TNT (
+81 oC) .... Heksogeeni (
+205 oC) ja niiden seoksien sulamis/liukenenislämpötilat (esim Comp B) TNT + Heksogeeni varmaankin noiden välissä.
Nitroselluloosaruudin (panos) itsesyttymislämpötila (Cook Off) n.
+175 oC.
120 mm krh:n tuliputki lämpenee ehkä (~+4...8) oC / laukaus isolla panoksella talvella .... kuumana kesäpäivänä, joten laukaukset on ammuttava nopeasti lataamisen jälkeen, jottei TNT sula ja irtoa ammuksen seinämästä tai etenkin sen ontelolatauksen ympäriltä (81 oC), ruutipanos ei syty omia aikojaan putkessa epämääräisellä tavalla (+175 oC). Nämä rajat tulevat vastaan 10 .... 20 ls jälkeen kesällä!
Putken
kuumalujuus raja lienee 400 oC:n paikkeilla ja päästölämpötila jonkin verran yli 500 oC ovat sitten ampujien turvallisuuden sekä aseen kestävyyden kannalta jo ehdottomia putken lämpötilan ylärajoja eli kesällä 50 ls/ putki ja sitten putket jäähdytykseen,(ks. Yleinen ase- ja asejärjestelmäopas linkistä viestistä edeltä), talvella hieman useampi laukaus.
Tuon perusteella, koska kranaatit ammuttiin vaunun eteen, niin vaunu odottelee sen minuutin tai pari ( 175 oC putken lämpötila riittänee ruudin syttymisvaaran vuoksi kesällä =20 ls/putki), ja jatkaa sitten tehtäväänsä, kun heittimet eivät enää kykene sulkua ampumaan aseen lämpenemisen vuoksi,
. Talvella pitää odotella hieman pidempi aika/useampi "hukattu" laukaus.
Jos sulkua halutaan ylläpitää pidempään, pitää olla useampia ampuvia putkia ja niillä harvempi ammuntatahti/putki, jotta voidaan jatkaa tauotta, koska perinteisissä heittimissä ei putken pakotettua jäähdytystä ole joidenkin mallien vapaan jäähdytyksen rivoitusta lukuunottamatta, joka sekään ei ehkä paljoa auta. Pienemmällä panoksella voidaan ampua enemmän, mutta putken lämpenemisdataa ei taida olla saatavilla julkisesti. Mahdollinen, järkevä yhtäjaksoinen ammuntatahti/putki on varmaankin kerrottu krh-oppaissa ja/tai ne opetetaan heitinryhmälle tai jollekkin esimiesportaalle ampumatehtävien suunnitelmien tueksi, varovasti arvelisin.
Viestissä
#3,439 on aiheen toteutus ilmaistu ytimekkään asiallisesti.
Edit: Lisätty .... "vapaan jäähdytyksen" rivoitusta....