Kuinka isoksi yksityisarmeija voisi kasvaa?

Protheon_93

Respected Leader
BAN
Tuli tässä pelattua MGS-pelisarjan pelejä, ja yhdessä vaiheessa pelisarjan yhdellä hahmolla, Big Bossilla, on oma yksityisarmeija, joka on 40000 miehen vahvuinen, ja sisältää muun muassa toista sataa rynnäkköpanssarivaunua, kuutisenkymmentä taistelupanssarivaunua, 15 taisteluhelikopteria, 25 hävittäjää, tykistörykmentin, kuljetushelikopetirykmentin, yms...

Voisiko realistisesti yksityisarmeija saada kasaan tarpeeksi rahaa, jotta voisi tavoittaa edellä mainitun vahvuuden?
 
Teoriassa Saudi Arabian armeija on yksityisarmeija, koska koko maa on kuninkaan yksityisprojekti.

Palkka-armeijoista suurimmat nykyiset vaikuttaa olevan noin 10000 miehen vahvuisia. Executive outcomes (2000 miestä) operoi mig, su25 hävittäjiä, Hind taistelukopteria, t72sia ja bmp2sia sierra leonessa.

Toisaalta valtio perustuu väkivaltamonopoliin ja siihen soppaan ei oikein freelancerit sovi, joten armeijan parkkeeraus on ongelma. Esim Malta on syntynyt koska kukaan ei huolinut Knights Hospitaller ristiretkeläisiä mailleen, koska se oli aikansa high tech sotavoima. Se laitettiin Maltalle sitten pitoon.
 
Jaa sitä en tiedä, mutta ne on kalliita järjestelmiä tuntikustannukseltaan. Ei niitä montaa ole siellä tarvinnut.

Kannattaa kaivaa joku virallinen historiikki, jos kiinnostaa tarkat.
 
Teoriassa Saudi Arabian armeija on yksityisarmeija, koska koko maa on kuninkaan yksityisprojekti.
Aika lahella, SANG (kansalliskaarti) on kaytannossa henkivartiosto ja vastavallankumousvoima. Erittain raskaasti aseistettu ja esim. jvk-aseiden kaliiberi eri kuin armeijalla... arvaattekin jo, mista vallankumousyrityksen arvioidaan tulevan?
- ilmavoimat ovat hyvin lahella ym. mutta beduiiniheimoista pelkastaan on vaikea varvata yliopistokoulutuksen saaneita

Laivaston on vaikea tehda vallankaappausta Riyadhissa, onkos se nyt 600 km sisamaassa. Ja armeijaa tarvitaan rajoille, tai esim, Jemeniin tykinruoaksi... eihan kaikkia vastavallankumousvartijoita voi niin kauas, kerralla lahettaa
- niinpa ne eivat juurikaan eroa muiden maiden vastaavista
 
Jos rahaa riittää niin pyssymiehiä voi palkata rajattoman määrän. Samaten rautaa löytyy eli varustus ei ole ongelma.

Mutta mistä niille johtajat? Erityisesti esikuntatyöhön koulutettuja upseereita ei pyöri vapailla markkinoilla liiaksi asti, ilman toimivaa esikuntaa, käytännön yläraja sotilasjoukolle on n. komppania. Pirauttamalla esim. Sandline International:lle, voi tilata esikuntia avaimet-käteen periaatteella, mutta silloin on syytä olla Britti-hallituksen joulukorttilistalla

Nälkä alkaa kurnia palkkajoukon suolia viimeistään sitten kun nötkötti loppuu repusta, löpö ja amukset loppuvat paljon aikaisemmin. Catering yritykset jotka kykenevät huoltamaan joukkoja kenttäolosuhteissa pitempiä aikoja ovat harvassa. Samaten mekaanikot ja logistiikka on sotatoimialueella kiven alla, Kellog Brown & Root hoitaa homman kotiin, mutta siinä tapauksessa on parasta olla USA:n Joulukorttilistalla.

ts. jos ainoa rajoittava tekijä olisi raha, niin mikään ei estäisi esim Royal Dutch Shell:iä rakentamasta yhtä ravakkaa armeijaa kuin Suomella, firman liikevaihto on suurin pyörtein samaa luokkaa kuin Suomen BKT.
 
Katsotaan, miten se Blackwater'in tarjous Afghanistanin sodan yksityistamisesta etenee.
- voi googlata Eric/k Prince nimella, firman perustaja ja taman asian puolestapuhuja
 
Vierastan kyllä termiä yksityisarmeija aika vahvasti.

Nykyisinhän ei enää koota 60-luvun tyyliin jotain palkkasoturi joukkioita, vaan hommaa organisoimassa ovat suuret kansainvälisesti toimivat yritykset. Jos haluaa etsiä noita yrityksiä, niin Lontoosta löytyy jo isoja toimijoita. Enkä puhu jostain 80-luvun palkkasoturitoiminnasta missä oli toimisto ja pari miestä värväämässä porukkaa alan lehdistä pikkuilmoituksilla, vaan osa firmoista on pörsissä ja toiminta voi olla vain osa laajempaa turvallisuusbisnestä. Esimerkiksi G4S huseeraa sekä globaalisti toimivana turvallisuusfirmana että sotilasfirmana.

Ostaja voi sitten valikoida tarpeisiinsa melkein mitä vain. Pienimmät palkkasotilaille maksettavat kuukausipalkat ovat reilusti alle 1000 dollaria (esimerkiksi entisiä lapsisotilaita Afrikasta). Vain pieni osa on niitä erittäin korkeasti palkattuja entisiä länsimaisia erikoisjoukkosotilaita. Enkä usko, että logistiikka on se pullonkaula yksityisen puolen joukoilla. Esimerkiksi Irakissa paremminkin Yhdysvaltojen asevoimat on ollut riippuvainen firmojen toimittamasta huollosta. Monimutkaistenkaan järjestelmien huoltaminen ei ole välttämättä ongelma. Esimerkiksi Saudien ilmavoimissa on vaikka kuinka paljon ex-RAFilaisia yms. huoltamassa lentokoneita ja laitteita. On olemassa vahvoja epäilyksiä siitä, että ilman expatteja ei Saudit pysty lentotoimintaa edes kovin kauan pyörittämään.

Väitän, että melkein mitä tahansa on tarjolla kun vain rahaa löytyy, mutta ei kenelle tahansa. Esimerkiksi läntiset suurvallat kyllä pystyvät säätelemään omia sotilasyrityksiään, niin etteivät suurvallan ja firman asiakkaan intressit mene ristiin. Öljysporauslauttojen turvaaminen Nigeriassa onnistuu, varsinkin jos ostajana on tunnettu öljyyhtiö. Sen sijaan joku afrikkalainen pikku-despootti voi turhaan lähetellä sähköpostia brittien tai jenkkien sotilaspalvelu yrityksille. Eivät tule apuun vaikka tarjoaisit kuinka paljon rahaa tahansa. Ainakaan niin kauan kun firman isäntämaan hallitus katsoo, että sillä ei ole intressejä alueella.

Johtajienkaan löytäminen ei ole ongelma. Esimerkiksi eräällä amerikkalaisella sotilasalan yrityksellä oli 90-luvulla yli 10 000 evp:tä listoillaan. Toisaalta kannattaa muistaa, että ne paikat joissa yksityiset sotilasfirmat huseeraa eivät yleensä ole mitään suoraviivaisia rintamasotia. Tykistön everstin osaamiselle on huomattavasti vähemmän käyttöä kuin vaikka paikallista kieltä puhuvalla entiselle tiedustelu-upseerille tai vaikka olosuhteet tuntevalle eliitti tai erikoisjoukkojen aliupseerille.

Ala on kuitenkin kehittynyt huomattavasti jostain 2000-luvun alusta. Se vaihe jolloin värvättiin passin ja pulssin perusteella on mennyttä aikaa. Myös ne 10 000 dollarin kuukausipalkat ovat muisto vain. Esimerkiksi itse katselin erään jenkkiläisen firman työtarjouksia pari vuotta sitten. Kohteensuojauksesta maksettiin amerikkalaisille vaatimukset täyttäville miehille vain reilut 200 dollaria päivässä. Käskettiin varautumaan siihen, että töissä ollaan 10-12 tuntia päivässä ja kuusi päivää viikossa. Ilmeisesti tulijoita riittää noillakin palkoilla.

Toisaalta firmat ovat yhä enemmän kiinnostuneita ihmisistä jotka ovat valmiita kehittymään hommien mukana. Edes läntinen erikoisjoukkotausta ei ole suora tie suuripalkkaisiin hommiin. Eräs hommia tehnyt selitti haastattelussa, että ero samaa luokkaa kuin se, että poliisi menisi tekemään ostarin vartijan hommia. Monelle erikoisjoukkomiehelle suojaustehtävät AK kainalossa ovat tylsää kauraa, kun aiemmmin teit hyvin mielenkiintoista joskin vaarallista työtä. Entinen merijalkaväen force recon gunnery sergeant voi lähteä turvahommista maitojunalla kotiin ja sen homman ottaa sopeutumiskykyisempi chileläinen tai vaikka serbi.
 
Viimeksi muokattu:
Esimerkiksi G4S huseeraa sekä globaalisti toimivana turvallisuusfirmana että sotilasfirmana.
Tuosta jalkimmaisesta puolesta en ole kuullutkaan... mista kannattaisi tutkia?
 
Tuosta jalkimmaisesta puolesta en ole kuullutkaan... mista kannattaisi tutkia?

G4S on ostanut ArmorGroupin vuonna 2008 ja ilmeisesti PMC puolelta on myös muita yritysostoja.

Värväävät aktiivisesti mm. entisiä gurkhia.
 
Läntiset alan firmat taitavat tosiaan tehdä hyvin vahvasti yhteistyötä omien ja ylipäänsä läntisten hallitusten kanssa. Ja jo mainitut öljy- yms. suuryhtiöt pyrkivät myöskin pysymään väleissä sekä läntisten hallitusten että kuluttajien kanssa. Jälkimmäiset kun taitavat nykyään olla vähän allergisia yksityisille väkivaltakoneistoille.

Periaatteessa kai kuitenkin voisi ajatella, että jossain Afrikassa rajat asettaisi vain lompakon paksuus. Paikallinen miehistö + päällystö länsimaista/Venäjältä + simppeli kalusto voisi toimiakin. Kovin high tech/end -kalusto voisi herättää ikäviä intohimoja isoissa toimijoissa, kuten USA, EU, Britannia, Kiina, Venäjä, joten semmoinen T-72 apinamalli, Hindit/Mi-17:t, edellisen sukupolven rynnäkkökoneet ja hävittäjät (hyvin rajoitetuissa määrin), tykistö tyhmillä ammuksilla, eli tuommoinen "savimaja-sota"-moodi, kannattaisi ehkä ottaa vallitsevaksi linjaksi. Yksittäistaistelijoiden varustelulla sen sijaan tuskin on mitään merkitystä, eli vaikka eksoskeletonit miniguneilla, 40 mm:n kranaattikonekivääreillä ja liekinheittimillä kaikkille nurmiporille.

Kuitenkin aina kannattaisi varmistaa, etteivät yksityisarmeijan omistajan intressit mene liian pahasti ristiin jonkin edellämainitun ison tekijän kanssa. Tämä lienee se suurin rajoittava tekijä asiassa.

Edit.
Siis kaikki tämä puhtaasti yksinkertaistettuna ajatusleikkinä.
 
Suomen kannalta pitäisi miettiä että saadaan Stinger-miehiä ja ehkä pilotteja rahaa vastaan. Osaako he suomenkielisiä komentoja?
 
Suomen kannalta pitäisi miettiä että saadaan Stinger-miehiä ja ehkä pilotteja rahaa vastaan. Osaako he suomenkielisiä komentoja?

No onneksi taistelunjohto vetää nykyään lontooksi myös Suomessa.

Eli ei muuta kuin haetaan facebookissa vaikka entisiä rhodesialaisia hawker hunter pilotteja lentämään Hawkilla taistelulentoja.

Tai sitten vaan laitetaan ne lentolisiä nauttineet miehet lentämään koneilla.
 
No onneksi taistelunjohto vetää nykyään lontooksi myös Suomessa.

Eli ei muuta kuin haetaan facebookissa vaikka entisiä rhodesialaisia hawker hunter pilotteja lentämään Hawkilla taistelulentoja.

Tai sitten vaan laitetaan ne lentolisiä nauttineet miehet lentämään koneilla.
Mahtavatko suostua jos on liikennelentäjän palkka. Hawk olisi hyvä A-10 tankkien, tutkien ja pienempien laivojen tuhoaja 30mm tykillä, varsin jos on tilanteeseen sopiva patruuna.
 
Tuosta jalkimmaisesta puolesta en ole kuullutkaan... mista kannattaisi tutkia?
With more than 625,000 employees, this listed security giant is the second-largest private employer in the world(behind Wal-Mart). While some of its business is focused on routine bank, prison and airport security, G4S also plays an important role in crisis-zones right around the world.

In 2008, G4S swallowed up Armorgroup, whose 9,000-strong army of guards has protected about one third of all non-military supply convoys in Iraq (it's also notorious for its wild parties and for having Afghan warlords on its payroll).

But the combined group has a security presence in more than 125 countries, including some of the most dangerous parts of Africa and Latin America, where it offers government agencies and private companies heavily-armed security forces, land-mine clearance, military intelligence and training.
 
Kiitos, tuon G4S:n osalta iskenyt media-bias, kun Englannissa kirjoitetaan lahinna heidan mokista ja kauppoihin liittyneista skandaaleista.
- vahan niinku paikallisia hesareita lukemalla olisi helposti voinut myos paatya siihen uskoon, etta koko Afghanistanin sota kaytiin brittien vyohykkeella, Helmand provinssissa, jossa on 3% maan vaestosta.
 
Kiitos, tuon G4S:n osalta iskenyt media-bias, kun Englannissa kirjoitetaan lahinna heidan mokista ja kauppoihin liittyneista skandaaleista.

Hauska juttu. Aikoinaan etsiskelin sijoituskohteita ja otin tarkasteluun G4S:n. Firmalla on erittäin huono julkisuuskuva. Milloin menee olympialaiset pieleen, toisinaan taas vartija lahtaa homobaarin asiakkaat. Jos ei mitään muuta, niin gurkhat on kännissä kuin pikku apinat, kun pitäisi suurlähetystöä suojata.

Katselin erinäköisiä tunnuslukuja ja käppyröitä. Totesin, että kurssi oli mennyt alaspäin aina kun oli tullut huonoa pr:ää ja sitä oli tullut paljon. Firma ylipäätänsä näytti tuottavan tasaisesti alan bulkkituotteita. Ei hyviä palveluita, mutta ei nyt aivan paskojakaan. Toisaalta kyseessä on kasvava ala ja sillä on vielä valtavaa kasvupotentiaalia esimerkiksi Aasiassa. Arvioin, että kurssi on aliarvostettu ja ostin osakkeita. Myin sitten myöhemmin ihan kivalla voitolla, kun kurssi taas lähti kipuamaan.
 
Viimeksi muokattu:
Onko kellään tietoa, että kuinka suuri osa tosta G4S:n 625000 henkilökunnasta on noilla maailman kriisialueilla toimivia henkilöitä?
 
Onko kellään tietoa, että kuinka suuri osa tosta G4S:n 625000 henkilökunnasta on noilla maailman kriisialueilla toimivia henkilöitä?

Näyttää siltä, että painopiste olisi siirtymässä enemmän tuonne apassien alueelle. Kehittyneissä maissa toimintaa on myyty mm. Suomen yksikkö myytiin.

22% of employees work in africa

31% of employees work in middle east & India

12% of employees work in Latin America

9% of employees work in Europe

10% of employees work in North America

6% of employees work in the UK & ireland

10% of employees work in Asia Pacific

Lähde: g4s:n sivut

Euroopassahan on tullut negatiivista julkisuutta työntekijöiden oikeuksien polkemisesta ja työn huonosta laadusta.
 
Näyttää siltä, että painopiste olisi siirtymässä enemmän tuonne apassien alueelle. Kehittyneissä maissa toimintaa on myyty mm. Suomen yksikkö myytiin.



Euroopassahan on tullut negatiivista julkisuutta työntekijöiden oikeuksien polkemisesta ja työn huonosta laadusta.
Tämä selittää hyvin, kuinka noin isolla yhtiöllä on kokoonsa verrattuna pienet vuositulot. Luin, että ne on siinä 7,5 miljardin punnan tasolla, eli olisko jotakin 9 miljardin euron tasoa nykypäivänä. 7,5 miljardia puntaa/625000 työntekijää=12000 puntaa per työntekijä, eli keskimäärin firma tienaa tonnin per kuukausi per työntekijä, eli ei suurimmaksi osaksi länsimaissa toimiminen ole noilla tuloilla mahdollista, mutta jossakin Afrikassa, tietyilla Aasian alueilla ja Etelä-Amerikassa on tuo jo suhteellisen isompi määrä rahaa. Ja samaten jo Euroopastakin löytää maita, joissa tuo olisi esim. Suomeen verrattuna paljon isompi summa, esim. Liettua, jossa olen vaihto-oppilaana (keskimääräinen kk-palkka 700€, Bulgaria, jossa kaveri kävi työkeikalla, keskimääräinen kk-palkka 400€).
 
Back
Top