Iso-Mursu kirjoitti:
Jonkin aikaa ovihomissakin olleena -opiskelijalle helppoa rahaa kun työt on eri aikaan kuin opiskelut- voin sanoa että pelkkä raudoittaminen ei pysäytä kuin harjoituksen maalimiehen. Motivoituneen raudoituksen kohteen pysäyttää ehkä sitten kun on laittanut jalat kiinni. Esimerkiksi joistain aseliikkeistä löytyy niippusiteitä joissa on käsirautojen standardi avaimelle tarkoitettu lukko. Silloinkin on jouduttu kattomaan joukkotappelun jäliltä minne paketoitu kaveri on ryöminyt.
Ja jos sumutteista voi valita niin suosittelen nykyään myynnissä olevia geelipohjaisia "pippuri"sumuttimia. Jos edes vähän geelistä osuu kohteen kasvoille, niin sen saa hangattua vaikka painiessa kasvoissa silmien paikkeille. Tavallisella pippurikaasulla usein kaasuttaneena voin sanoa että isokaan pilvi ei välttämättä vie kohteelta toimintakykyä. Tosin toiminta on rajoittunut karkuun juoksemiseen.
Nuo varusteet löytyvät vieläkin itseltäni. Ja luodinkestävät liivit, vaikka alkavat olla jo parasta ennen päivätyt. Onneksi ei ole tarvinnut ottaa niillä luotia vastaan. Ei edes silloin kun päiväys oli voimassa. Kai se vielä puukon pysäyttäisi.
Lisäksi pakko-otto listaan viiltohanskat.
Raudoittaminen kuitenkin estää suurelta osin kiinniotetun väkivaltaisen käytöksen, vaikkei estäkään esim. tuota potkimista. Jalkojen sitomiseen tosiaan on noita 50 cm pitkiä käsirautojen avaimella avattavia muovisiteitä sekä jalkarautoja. Kuitenkin suurimmalle osalle kahlittavista riittää pelkät käsiraudat jos suorittajia on kaksi tai useampia. Noinhan myös vartiokomppanioiden aluepartioissa ja kulunvalvontapaikoilla on. Mikäänhän ei tietysti estä paketoimasta myös jalkoja, mutta samalla kiinniotetun siirto vaikeutuu.
Geeli on ihan hyvä vaihtoehto ovelle, mutta yleiskäyttöön ilman muuta juova. Tosin noissa ei varmaan olisi pakko-oton yhteydessä paljon varaa nirsoilla vaan vaahdot ja kartiosumutkin kelpaisivat paremman puutteessa, vaikkeivät olisikaan optimaalisia.
Vaahdon tai geelin hierominen kohdehenkilön kasvoihin pakottaa menemään iholle ja sumuttimen ja patukan lisääminen tuohon pakko-ottolistaan mahdollistaa ainakin jonkinlaisen etäisyyden pitämisen kohteeseen. Ravintola on ympäristönsä vuoksi eri juttu kuin aluepartio.
Painit ovat aina riski myös sille hyvikselle ja siksi onkin perusteltua varustaa vartiokomppaniat rynnäkkökiväärien (tappava voima) ja paljaiden käsien (paini, hallintaotteet) lisäksi erityisesti ei-tappavaan voimankäyttöön tarkoitetuilla välineillä.
Kevlar liivit eivät myyntimiesten puheista huolimatta happane ihan hetkessä. PTK on yhdessä vaiheessa ohjeistanut JP:n konstaapeleille liivien vaihtoväliksi 7 vuotta ja tutkinnalle 10 vuotta. Tuon ikäisinäkin liivit ovat säilyttäneet valtaosan suojaustehostaan. Mikäli kangasosa on ehjä ja liivejä on säilytetty oikein ne todennäköisesti suojaavat sen mitä on tarkoituskin, vaikka niillä olisi ikää se 10 vuotta. Dyneemaliiveistä en uskalla sanoa.
Hyviä pointteja siitä huolimatta, että meillä on tässä pieni näkökulma ero. Minä ajattelen tuota nimittäin pääosin ulkona toimivan aluepartion tai kvp:n näkökulmasta kun taas sinä järjestyksenvalvojan. Silti, hyviä pointteja!