Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Samaa genreä minäkin, mutta maksamiset on kyllä tosiaan kadonnut muistista. Ehkä pidätettiin päivärahoista? Anomistakaan en muista.Porrassalmi-rististä piti maksaa 70 markkaa vuonna 1992 . Sitä sai anoa itselleen jos oli takana 5 kuukauden nuhteeton palvelus SavPr. Koksut joutuivat vähän odottelemaan ristin saantia .
Niin ja homoropelliksi sitä siviilikarkurit nimittivät.
Katso liite: 25861
Vanhana SavPr-fanaatikkona, niin tästä ei luovuta.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Porrassalmen_Risti
Oho! Ei meille vaan kunniakirjoja myönnetty.
Niinhän ne tekevät. Meillä johtajat laittoivat ainoastaan kultaiset merkit rintaan; muita kai pidettiin toisarvoisina. Miehistöstä en muista kuinka toimivat ja jälkeenpäin en asiaa tullut tarkkailleeksi, vaikka pyörin myöhemmin monissa varuskunnissa. Ja itse prenikat oli ostettava sotkusta, mutta sopuhintaan. Kolme kultaisia merkkejä oli sillä suunnistuksesta oli omansa. Tai oikeastaan neljä mutta kultaisen hiihtomerkin tienaamiseen ei etelän varuskunnissa ollu mahiksia.Kylläpä tavat muuttuivat
Saat esille seikkoja jo unhoon painuneista muistoista. Me olimme viimeinen ikäluokka, kuulemma, milloin ao. merkkejä jaettiin. Ei sen vuoden aikana niitä näkynyt kuin alkuvuodesta palvelukseen astuneilla. Suunnistus- tai hiihtomerkki ovat muutenkin täysin tuntemattomia suuruuksia.Niinhän ne tekevät. Meillä johtajat laittoivat ainoastaan kultaiset merkit rintaan; muita kai pidettiin toisarvoisina. Miehistöstä en muista kuinka toimivat ja jälkeenpäin en asiaa tullut tarkkailleeksi, vaikka pyörin myöhemmin monissa varuskunnissa. Ja itse prenikat oli ostettava sotkusta, mutta sopuhintaan. Kolme kultaisia merkkejä oli sillä suunnistuksesta oli omansa. Tai oikeastaan neljä mutta kultaisen hiihtomerkin tienaamiseen ei etelän varuskunnissa ollu mahiksia.
Todellakin näin! Meillä ammutettiin aina radalla viimeiseen asti keräilyeriä, jotka yritti saada kolme valioluokan ammuntaa. Joka siis toi sen kultaisen merkin. Pojat yritti parhaansa ja oli kouluttajistakin mukavaa, kun saapumiserän valiosuoritusten luku nousi samaan kun yleensä.olisi intillä halpa ja helppo keino tuoda motivaatiota palvelukseen
Todellakin näin! Meillä ammutettiin aina radalla viimeiseen asti keräilyeriä, jotka yritti saada kolme valioluokan ammuntaa. Joka siis toi sen kultaisen merkin. Pojat yritti parhaansa ja oli kouluttajistakin mukavaa, kun saapumiserän valiosuoritusten luku nousi samaan kun yleensä.
Laitetaan bisnes pystyyn: minä ostan useamman RUK-ristin RUL:n toimistolta (sieltä saa ostettua, olin omani hävittänyt jonnekin muutossa ja se nyt vaan kuuluu jotenkin olla kotona vaikkei sitä mihinkään tarvitse) ja myydään niitä "mattimöttönen ja nönnönnöö" nimillä pitkin nettiä esim triplahintaan kossupäisille satunnaismilitariakeräilijöille tori.fi:ssä Itsenäisyyspäivän erikoistarjouksin joka vuosi.Ei saakeli. Siihen vielä joko Aukin tai Rukin risti ja pronssinen juoksumitali päälle, niin äkkilähtö kaukomaille
Kun näin on päässyt käymään, on asiaan kaksi mahdollista selitystä:Muistelen kanssani samoina vuosina palvelleiden kavereiden napisseen ettei heillä yhtä ammunnoista ammuttu lainkaan tai kokeiltiin vain kerran puolihuolimattomasti. Näin ei välttämättä ollut edes teoreettista mahdollisuutta saada kolmea valiota kasaan. Varuskuntakohtaisia eroja kaiketi?
Kun näin on päässyt käymään, on asiaan kaksi mahdollista selitystä:
1. Perusyksikön päällikkö ja kouluttajat eivät ymmärrä mikä nuoria motivoi yksittäisen sotilaan tärkeimmän taidon ammunnan harjoitteluun. Ite en tähän selitykseen usko.
2. Gustav Hägglundin komentajakauden tärkein saavutus on joukkotuotanto. Se lopetti varusmiesten käytön PV:n ilmaistyövoimana. Prikaatin esikunnasta saattoi yhtäkkiä tipahtaa käsky lähettää n kpl varusmiehiä esim 5 päiväksi johonkin työtehtävään. Tämä luku n saattoi saada arvoja 1-30. Sama määrä jäi sitten ilman näiden päivien koulutusta. Kun joukkokauden tavoitteet oli pakko saavuttaa ettei tärkeät harjoitukset mene läskiksi. ei näiden poisjäävien koulutuskertojen jälkikäteinen paikkaaminen ollut mitenkään mahdollista.
Meillä jaettiin muistaakseni ihka ensimmäisten ammuntojen perusteella neljään tasoluokkaan. Niille sitten johtajat jakoivat huomiota tason mukaan, eli tasolle 4 eniten. Jos seuraavana ammuntapäivänä osui kunnolla, yleni tasosta 4 tasoon 1 välittömästi. Käsittääkseni kun oli sitten aika kokeilla mahdollisuutta valioon, niin siihen oli nähty paljon vaivaa, että mahdollisimman moni siihen myös pääsi.Muistelen kanssani samoina vuosina palvelleiden kavereiden napisseen ettei heillä yhtä ammunnoista ammuttu lainkaan tai kokeiltiin vain kerran puolihuolimattomasti. Näin ei välttämättä ollut edes teoreettista mahdollisuutta saada kolmea valiota kasaan. Varuskuntakohtaisia eroja kaiketi?
@Erkki Se cooper muuten juostiin meillä alokkaina talvella pakkasessa täällä. Oliko teillä käytössä ao. innovaatio cooper-radaksi, tekonurmipohjainen (tuolloin hiekalla) pelikenttä, joka on kooltaan 80 m x 48,6 m.https://www.mikkeli.fi/sisalto/ota-yhteytta/liikuntapaikat/sisaliikunta/kuplahalli
Meillä (panssarissa .. mikäli se on jollekin ulkopuoliselle vielä epäselvää ) oli p-kaudella tapana marssia täyspakkausvarustuksessa Hätilään (joka 1. kerralla oli mykistävän hirveä kokemus - ja viimeisellä kerralla mentiin jo puolijuoksua) siten, että marssin 15-20km loputtua vaihdettiin vaatteet (hangessa, talvi kun oli) ja tetsattiin loppumatka .. siten että ehdittiin harjoitella toimintaa myös pimeässä. Tämä oli torstaisin. Perjantaisin ammuttiin RK't. Ammunnoissa meille oli annettu tavoitteeksi että joka heppu komppaniassa ampuu kolme valiota. Näiden jännittävästi yksilöllisten marssiharjoitusten jälkeen ammuntaa jatkettiin siten että Hätilään mentiin ajoneuvoilla, ja sitä mukaa kun valiot tuli täyteen, väki näillä reissuilla väheni. (toisella marssikerralla saatiin sovittua lyhyemmät tauot mutta useammin, ettei jäätynyt ja sai kuitenkin keuhkot auki ja selkärängan lepoon hetkeksi, olisiko ollut 3. kerta nosteltiin päällikön autoa ojasta ja joskus kerran kannettiin nilkkansa rikkonutta kaveria koko joukkueen voimin).Varmasti muistan ainoastaan oman saapumiseräni tuloksen. Yli 80 alokkaan joukosta ei yhtäkään kolmea valiota P-kaudella. Vaikka joukossa oli ammunnan Pohjoismaiden mestari, tosin haulikkolajeista. Selityksenä loppuun kuluneet Ukkopekka-kiväärit. Niille oli luonnollisesti eri rajat, mutta vaikutti siltä ettei tulosrajoja oltu muutettu 1930-luvusta, jolloin puolet nuorista oppi ampumaan jo ennen intti-ikää Suojeluskunnissa tai hirvimetsällä.
Meillä oli kyllä napit - jos olivat kultaiset - rinnuksissa. Mutta en kyllä ajatellut niitä pillumagneeteiksi, meillä ne vain kuuluivat lomapukuun. Mutta olimme luonnollisesti aika turhamaisia muutenkin, olihan meillä Musta Turkispäähine kun muilla oli Harmaa Karvareuhka. Tosin ei silläkään pillua saanut... mutta tappelun kyllä Henriikassa Jipston jannujen kanssa.Itse jos omalta osaltani kommentoisin näiden p*illumagneettien käyttöä sotilaspuvussa, niin ainakin omana aikanani(vuosituhannen vaihde) ei omassa komppaniassani(JPr/SissiK) käytetty kuin mahdollisia AUK:n tai RUK:n ristejä. Kuntoisuusmerkkejä ei lomapuvussa käytetty ollenkaan, tästä ei ollut käsittääkseni mitään virallista linjausta. Muistaakseni se oli vain komppanian epävirallinen tapa varusmiesten kesken.