Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kurdien itsenäisyyskamppailu

Viestiketju osiossa 'Käynnissä olevat sodat ja konfliktit' , aloittaja adam7, 27.09.2017.

 1. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,580
  Tykkäykset:
  5,547
  Pisteet:
  1,286
  Koska Irakin kurdit ovat nyt äänestäneet itsenäisyyden puolesta ja Baghdad ja Erdogan uhkailevat lienee syytä aloittaa oma ketju kurdien itsenäisyyskamppailulle.

  Muutama taustafakta:

  Kurdeja asuu neljän valtion alueella (Irak, Iran, Syyria ja Turkki) ja heidän määränsä on minimi 30 miljoonaa ja maksimi 45 miljoonaa.

  Kurdin kieli on sukulaiskieli persian kielelle, eli ei siis seemiläinen kieli kuten arabia, hepreä ja muut.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Kurds

  Turkki kutsui heitä pitkään "vuoristoturkkilaisiksi" ja kielsi heiltä kaikki oikeudet. Nuo kolme muuta valtiota ovat vuoroin kohdelleet heitä eri tavoin, mutta heillä on ollut itsenäisyysliikehdintää jo vuosikymmeniä. Vähiten sitä on tällä hetkellä Iranissa.

  Irakin kurdien itsenäistymistä vastustavat kaikki (ml. Suomi) paitsi Israel ja Katalonian itsenäisyysmieliset.

  Irakin intressi on Kirkukin ymärillä olevat öljykentät, jotka ovat nyt Kurdien hallussa, sekä valtion yhtenäisyys. Erdogan taas ei halua että ensin Irakin kurdit itsenäistyvät, sitten Syyrian, joko Irakin kurdien yhteyteen tai erikseen ja sitten tämä leviää Turkkiin. Erdogan väittää suojelevansa Irakissa ja Syyriassa asuvia Turkmeeneja, mutta tämä nyt on niitä tavallisia selityksiä.

  Kurdeilla eri maissa ei ole yhtenäistä poliittista johtoa, vaan kussakin maassa kurdeilla on erilaiset poliittiset kuviot, jotka voivat estää esim. Irakin ja Syyrian Kurdistanin yhdistymisen.

  ------------

  Oma arvioni on että sekä Bagdadin hallinto että Erdogan hyökkää viimeistään Irakin kurdien julistautuessa itsenäiseksi valtioksi. Kurdeilla on aseistusta ja taistelukokemusta ja ennen kaikkea motivaatiota. En ole varma onko Bagdadin joukoilla sitä.

  Erdoganilla on ylivoimainen aseistus ja ilmavoimat, mutta Turkin asevoimat eivät ole loistaneet ISIStä vastaan, ehkä koska eivät ole yrittäneet aikusten oikeasti. Mitä saisisvat aikaan ja mikä motivaatio olisi Irakin kurdeja vastaan on minulle tuntematonta.

  -----

  Suomi näkökulma: Suomi on ensin kouluttanut ja sitten mentoroinut Peshmergoja (kurditaistelijoita) sodassa ISIStä vastaan ja nyttemmin myös Irakin joukkoja. Saatamme nähdä tilanteen jossa nämä taistelevat keskenään. Mitä tapahtuu Suomen koulutus- ja mentorointioperaatiolle?

  (edit:typo)
   
  Viimeksi muokattu: 28.09.2017
  Honcho, H.A, Stagideus ja 7 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. salama-anteri

  salama-anteri Majuri

  Liittynyt:
  24.09.2017
  Viestejä:
  1,390
  Tykkäykset:
  625
  Pisteet:
  156
  Eikohan tama ole vain merkkipaalu lyotyna kiinteasti paikalleen, etta USA:n alkaessa hollata otettaan (tukea) alueelta, muistutetaan kv. yhteisolle, etta "hei: mekin olemme olemassa ja yhtenaisia poliittisessa tahdossamme".

  Johdanto oli hyva, mutta kannattaa muistaa, etta Irakin perustuslakia junailtaessa Kurdistan sai paljon oikeuksia ( ja esim. ensimmainen oikeasti kv. lentoyhteys sielta avattiin Tukholmaan). Uppsalahan oli poliittisesti (ulkomailla) aktiivisten kurdien yksi ydinpaikoista monen vuosikymmenen ajan.

  Jos haluaa ymmartaa, miten ja miksi alue (yleisemminkin kuin vain kurdialueet) palasteltiin Ottomaanien imperiumin luhistuttua, kannattaa lukea "A line in the sand", James Barr, ISBN 978-1-84739-457-6
   
 3. Mainos 4. Tyrsky

  Tyrsky Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2017
  Viestejä:
  863
  Tykkäykset:
  3,689
  Pisteet:
  76
  Kyllä tuossa maapallon kolkassa tullaan näkemään jatkomittelö kunhan ISIS on hoidettu ensiksi kokonaan pois päiväjärjestyksestä. Tämä aloittamasi ketju on erittäin todennäköinen jatko-osa ja nostaa mahdollisesti myös Qatarinkin painelukemia. Kurdit ovat tosiaan saaneet varmasti kultaakin arvokkaampaa taistelukokemusta ja -koulutusta, joka on myös auttanut nostamaan unelmia Kurdistanin itsenäisyydestä.

  Turkki on tukahduttanut kurdien aiemmat itsenäistymiseen tähtäävät kapinayritykset ja muutenkin pyrkinyt rujosti tukahduttamaan kurdien oman kansallisen identiteetin mm. kieltämällä kurdin kielen käytön. Vastaavat toimet ovat ehkä toimineet aikana jolloin taistelutkin käytiin siten että miehet istuivat sillipurkeissa hevosen selässä ja pitkän kantaman aseistuksesta vastasi pitkäjouset. Nykypäivänä tilanne on hyvin erilainen kun ihmiset verkostoituvat tiedonvaltaväylän avulla hyvin nopeasti ja saavat tätä kautta myös punottua tarvittavia juoniaan - tästä esimerkkinä daesh joka on saanut pelottavan paljon masinoitua ihmisiä ympäri maailman oman fundamentalistisen maailmankuvansa pariin.

  Kurdien kohdalla on jo pohjatyötä tehty sortajien puolesta, eli kurdeja yhtenäistävä voima löytyy yhteisesti koetusta vääryydestä ja keskinäisestä unelmasta. Toisaalta helppoa jakaa kyllä kurdien haave omasta itsenäisyydestä, jos mietitään oman maamme historiaa ja sitä kuinka meitäkin on aikoinaan riepoteltu sortajien toimesta.

  ps. Erdoganin meriselitykset Turkmeenien suojelemisesta ovat kuin suoraan Putinin pelikirjasta, mutta ihmekös tuo kun katselee kuinka samanlaisen maailmankatsomuksen nämä kaksi kekkulia jakavat..
   
  Honcho, Fremen, adam7 ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 5. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  6,351
  Tykkäykset:
  7,573
  Pisteet:
  1,286
  Käsittänyt,että se mitä Isiksen vastainen sota saa aikaan on Kurdien yhdistymisen yhteisen tavoitteen vuoksi. Voi olla että olen hakoteillä,mutta ainakin eri kurdijärjestöt taistelevat nyt yhdessä. Tuntuisi hölmöltä,että vaikkapa Pkk:n taistelijat sanovat muille kurdelle heippa ja vetäytyvät takaisin vuorille.
   
 6. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,580
  Tykkäykset:
  5,547
  Pisteet:
  1,286
  Irakin perustuslakia on rikottu sekä Bagdadin että kurdien toimesta. Vain pari esimerkkiä mainitakseni:

  Muistaakseni Kirkukin kysymys piti ratkaista vuosia sitten, mutta Bagdad ei ole tehbyt elettäkään asian ratkaisemiseksi.
  Kurdien puolella presidentti taitaa istua jo toista vuotta yli vaalien jotka piti pitää 2015.

  Käytännössä Bagdadin ja Irakin kurdien hallinnot ovat aivan erillisiä, mutta kv. yhteisö teeskentelee että Irak olisi vielä yksi maa.

  Saamme nähdä tuleeko 1948 2.0 ja mikä tällä kerralla on lopputulos. Minulla ei ole kristallipalloa.
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 7. salama-anteri

  salama-anteri Majuri

  Liittynyt:
  24.09.2017
  Viestejä:
  1,390
  Tykkäykset:
  625
  Pisteet:
  156
  Aivan. Kurdeillahan lahti talous ja kansalaisten turvallisuus tokenemaan aivan eri vauhdilla kuin Irakissa ylipaataan (ennenkuin tama viimeisin kierros ISIL:in kanssa lahti liikkeelle)
  - ongelma on vain se, etta rustataanpa heidan valtio Irakin alueista, tai laajemmin, niin se on joka tapauksessa "land locked".
  - tuota korttiahan Erdogan jo innolla heiluttelee, eli sita ja tata "poikki"
   
  Honcho ja adam7 tykkäsivät tästä.
 8. Pihatonttu

  Pihatonttu Majuri

  Liittynyt:
  09.03.2017
  Viestejä:
  1,015
  Tykkäykset:
  1,765
  Pisteet:
  156
  - USA lienee närppiintynyt Turkin kaksilla korteilla pelaamiseen.
  - Turkki on ajanut itsensä lännen kanssa paitsioon.
  - Irakin lähentyessä Irania todella moni maa haluaa, muutama jopa tarvitsee tonnepäin sopivan vastapainon.
  - Kurdithan eivät julista vielä itsenäisyyttä, vaan hakevat vasta väestöltään neuvottelumandaatin.
  - Saudien suhtautuminen - sekä rahana, politiikkana että sotilaallisena tukena lienee vielä arvoitus.
  - Kurdit ovat osoittautuneet ihan eri tason taistelijoiksi kuin esim. irakilaiset.

  USA on aikanaan ollut aika torjuva kurdien toiveita kohtaan. Nyt? Joukko yhteisiä intressejä voi tuottaa yhteistoimintaa.

  Mitä Iran, Irak ja Turkki tekisivät jos USA ja pai muuta länsimaata veisi lentävää kalustoa Irakin kurdialueen lentokentille ja ottaisi niiden käytön, logistiikan ja vartioinnin hallintaansa + järjestäisi ilmasillan?
   
  Honcho, Ana^Kangoo, Mustaruuti ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 9. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,958
  Tykkäykset:
  24,075
  Pisteet:
  1,286
  Toivon, että kurdit ovat saaneet itselleen sellaisen puolustuskyvyn, että mitään kansanteurastusta ei pääse syntymään. Jos tuo kansa kykenee puolustautumaan, se nostaa kynnystä toivottavasti riittävin mitoin. Ymmärrätte pointtini?

  Liian usein maailmassa on käynyt niin, että kansanteurastaja on saanut meloa estoitta puolustuskyvyttömän kimpussa. On ihan selvää, että Turkkia, Irakia, Syyriaa ja Irania vasten pitää olla rautaa lahkeissa rutosti ja riittävästi kamaa ja ulkomaista tukea.

  Mielenkiintoinen tilanne: Usan liittokaverit hyökkäämässä Usan tukemia kurdeja vastaan. Onko irvokkuudella mitään rajaa tässä maailmassa?
   
  Honcho, Jukkis, ojak ja 8 muuta jäsentä tykkää tästä.
 10. DM

  DM Luutnantti

  Liittynyt:
  08.10.2015
  Viestejä:
  440
  Tykkäykset:
  725
  Pisteet:
  36
  Bagdadin joukoilla pelkästään ei ole riittävästi kykyä, voimaa ja halua viedä sitä urakkaa loppuun.
   
 11. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  7,698
  Tykkäykset:
  8,104
  Pisteet:
  1,286
  Venäjä valmistautuu tukemaan Irakin hallitusta kurdeja vastaan, kuten se tukee Iranin ja Syyriankin.
  Turkki on jo melkein avoimesti osa tätä koalitiota, Kiina antaa taustatukea.
   
 12. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  7,698
  Tykkäykset:
  8,104
  Pisteet:
  1,286
  Venäjä.
   
 13. salama-anteri

  salama-anteri Majuri

  Liittynyt:
  24.09.2017
  Viestejä:
  1,390
  Tykkäykset:
  625
  Pisteet:
  156
  Niin, siina liittovaltioajatuksessa oli sunneillekin omansa. Saudithan sanoivat yhdessa vaiheessa, etta jos Irakisssa kaikki liukuu shioille, niin he lahtevat sotimaan rajoillansa asuvien sunnien kanssa. Amerikkalaiset eivat tata "apua" halunneet, vaan pika-pikaa "kadottivat" 250.000 rynkkya... ja niin alkoi Sunni Awakening (Anbarin provinssissa lahtolaukaukaukset), joka oli siis amerikkalaisten organisoima ja Saudien rahoittama
  - Gulf Ykkossodan kaavaa;) vahan lammiteltiin uusiksi, ja ihan hyvin (alkuun) meni
   
 14. Mainos 15. Leaderwolf

  Leaderwolf Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  16.02.2016
  Viestejä:
  1,065
  Tykkäykset:
  1,760
  Pisteet:
  156
  Miksi muuten Israel tukee kurdien itsenäistymistä? Tuskin pelkästään hyvää hyvyyttään?
   
 16. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  7,698
  Tykkäykset:
  8,104
  Pisteet:
  1,286

  Kurdit eivät halua tuhota Israelia.
   
  Honcho, Leaderwolf, ak.tied ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 17. salama-anteri

  salama-anteri Majuri

  Liittynyt:
  24.09.2017
  Viestejä:
  1,390
  Tykkäykset:
  625
  Pisteet:
  156
  Jos meinaa lahettaa erikoisjoukkoja niinkin kauas kuin Iraniin,maalin maarittely- ja osoitushommiin, niin pitaa olla tukeutumisalue lahempana. Azerithan ovat toinen porukka joka on Israelin "suojeluksessa" ja ostaa tietysti siina sivussa aseitakin (mita kurdit eivat tee, kun niita on runsauden sarvesta ainakin tahan asti heille tyonnetty ihan ilmaiseksi).
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 18. KIM

  KIM Majuri

  Liittynyt:
  07.05.2010
  Viestejä:
  1,077
  Tykkäykset:
  1,332
  Pisteet:
  156
  Minä olen kurdien puolella kaikkea muuta maailmaa vastaan. Tosin eihän siitä mitään hyötyä ole.
   
 19. Norsu

  Norsu Alikersantti

  Liittynyt:
  28.01.2015
  Viestejä:
  68
  Tykkäykset:
  103
  Pisteet:
  6
  Nopeasti ajateltuna itsenäinen Kurdistan olisi kuin Israel. Naapurit eivät tule tykkäämään ja jos historia toistaa itseään, nähdään vielä useita rähinöitä. Ketä kurdit sitten saavat tuekseen näissä kahinoissa, jää nähtäväksi. USA ja Israel lienevät selkeimmät vaihtoehdot, mutta voisivatko arabimaat sekoittaa vielä pakkaa?
   
 20. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,580
  Tykkäykset:
  5,547
  Pisteet:
  1,286
  Niin, vastauksia on monta ja riippu hieman vastaajasta.

  Et ole ainoa tai ensimmäinen joka on näin todennut. Katso alempaa.

  -----------

  Hain muutaman artikkelin tästä asiasta. Huonoin on wikipedian, jossa höpistään tunteellista juttua. Arvailen että joku on iloissaan kirjoitellut tällaista. Meillä ylä-astetavaraa. Jenkeissä Senior High kamaa (siellä analyysi tulee vasta Collegessa kun meillä lukiossa). Tarinoita, ei analyysia.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Iraqi_Kurdistan–Israel_relations

  Sitten kunnon propagandaa Erdoganin tukimedialta The Daily Sabah
  https://www.dailysabah.com/columns/ilnur-cevik/2017/09/27/does-israel-support-kurdish-independence

  Sen jälkeen artikkeli jenkkilälästä, jossa on tarpeen kirjoitella human interest juttua artikkeliin, mutta lopussa päästään yllättäen asiaan.
  https://www.nytimes.com/2017/09/22/world/middleeast/kurds-independence-israel.html

  Yllättäen paras pikaotoksestani on latinalaisamerikkalainen ylikansallinen sosialistinen tv-kanava Telesur. Vaikka artikkelissa on pakolliset Israel bashing jutut, tässä on faktaa ja strategista analyysia. Second Israel mainittu!

  https://www.telesurtv.net/english/n...dependent-Iraqi-Kurdistan--20170923-0023.html
   
 21. jokuvaan

  jokuvaan Kenraali

  Liittynyt:
  09.04.2014
  Viestejä:
  2,044
  Tykkäykset:
  1,231
  Pisteet:
  636
  Israelilla on potentiaaliset ystävät vähissä, joten Kurdit kelpaavat, erityisesti kun sieltä käsin voi operoida eri tasoilla Irania vastaan.
   
  Pihatonttu tykkäsi tästä.
 22. J0h1F

  J0h1F Majuri

  Liittynyt:
  21.08.2015
  Viestejä:
  1,302
  Tykkäykset:
  2,201
  Pisteet:
  156
  Sanoisin, että koska Kurdistan olisi Israelille luontainen liittolainen. Sen alueelle (siis Syyrian+Irakin Kurdistan) tulisi merkittävä osa noiden maiden öljylähteistä, joka heikentäisi niitä ja siten myös heikentäisi Israelin vihollisia. Samalla se myös horjuttaisi Turkkia ja Irania aiheuttaen niiden kurdiväestöissä irtaantumispyrkimyksiä - käytännössä Kurdistanista olisi Israelille hyötyä kaikkien sen päävihollisten heikentymisen kannalta.

  Lisäksi Kurdistanin lähtökohdat ovat muutenkin hyvin samankaltaiset kuin Israelilla. Kansa, joka on joutunut arabien ja muiden kansojen paineessa kärsimään ilman omaa valtiota, ja sitten myös poliittisena aspektina Kurdistanissa on etenkin Syyrian puolella paljon maltillisia vasemmistolaisia, samankaltaisine aatteineen kuin Israelia oli moni perustamassa (Israelissahan osuuskunta-aate ja vastaavat olivat voimissaan ja Suomikin tuki näitä, esimerkiksi Soltamkin oli israelilaisen osuuskunnan Solel Bonehin ja Tampellan yhteisprojekti aluksi).
   
  Honcho, näätä, Pihatonttu ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.

Jaa tämä sivu