Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kuulonsuojaus ja kuulovauriot

Viestiketju osiossa 'Vaatteet ja varusteet' , aloittaja Rajasissi, 28.04.2010.

 1. Rajasissi

  Rajasissi Kersantti

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  192
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  16
  Ajattelemattomuuksissani aloittelin off topic juttua tuolla RG 32M palstalla joten siirretään nuo kuulonsuojain jutut tänne.

  Mielestäni nuo aktiivikuulonsuojaimet ovat todella tärkeät kaikille jotka vähänkin joutuvat ammunnan tai räkäpää tetsaamisen kanssa tekemisiin. Vaikkei suurimmalla osalla satu mitään vakavampaa haaveria kuulon kanssa noissa hommissa niin aina on sellainen mahdollisuus että jotain tapahtuu, niin tuo suojain on aika halpa vakuutus. Lisäksi aktiivisuojaimet kuuntelevat paremmin kuin korvat ilman suojia.

  Minkä merkkisiä suojaimia PV käyttää?
  Itsellä on juuri hankinnassa MSA Sordin Supreme Pro CC:t joissa on puomimikki radion liittämistä varten.  Kyllä nuo aktiivikuulosuojaimet olisivat tarpeellinen hankinta.
  Uskoisin että niitten hinta haukuttaisiin säästöissä kansanterveyden kulujen laskussa myöhemmin.
   
 2. Jonkku

  Jonkku Alikersantti

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  77
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  6
  RE: Maavoimille uusia partioajoneuvoja

  Off topiciksi menee hieman, mutta

  http://www.mil.fi/maavoimat/joukot/porpr/Porilainen_110LR.pdf

  Tuosta vielä linkki tuohon lehteen missä asiasta oli maininta, sivulla 28 oleva juttu.

  Noista ajoneuvoista vielä, että aika ihme, ettei meidän suomalaisten kalustoissa näytä olevan mitään kunnollista suojaa kk-ampujalle. Kyllä ainakin itselle tulisi melko orpo olo, jos joutuisi talebanien piirittämäksi jossain solassa ja tuohon ampujan paikalle pitäisi siinä vaiheessa nousta.

  Ainakin monen muun maan joukoilla näyttäisi ajoneuvon, kuin ajoneuvon katolla olevan joku suoja kk- yms. ampujalle.
   
 3. Mainos 4. Heikkilä

  Heikkilä Luutnantti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  453
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  36
  RE: Maavoimille uusia partioajoneuvoja

  Onhan niitä hankittu varusmiehille, tässä kai kritisoitiin sitä että ei kaikille varusmiehille. Hyväthän ne ovat (jos eivät ole rikki ja paristoissa on virtaa), mutta tuskin siinäkään on mitään vikaa että niiden käyttö keskitetään sille osalle varusmiehistä, joka eniten tetsaa ja ampuu muitakin kuin kouluammuntoja. Ihan jokainen varusmies ei tarvitse koko palvelusaikansa ajan aktiivikuulonsuojaimia kaappiin pölyttymään.

  Isompi ongelma noissa aktiivikuulonsuojaimissa ilmeisesti on se, että varusmieskäytössä ne hajoavat helposti ja niiden korjaamisessa on jokin (byrokraattinen?) ongelma. Eli niiden todellinen kokonaiskustannus on jotain muuta kuin hankintahinta, tai sitten ne ovat kohta yhtä hyviä kuin Peltorin tavalliset vihreät. Kyllä ne ääntä vaimentavat vähän risoinakin.
   
 5. Rajasissi

  Rajasissi Kersantti

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  192
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  16
  Siirsin nuo viestit tuolta RG 32M palstalta tänne.

  Jonkku sulla oli hyviä hyviä asioita tuonnekkin alkuperäiselle palstalle jos haluat ne laitella sinne uudelleen.
   
 6. Heikkilä

  Heikkilä Luutnantti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  453
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  36
  Peltor ComTacia on ainakin varusmiesten/reserviläisten käytössä, kouluttajilla muistelisin nähneeni myös MSA:n kuppeja.
   
 7. Rajasissi

  Rajasissi Kersantti

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  192
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  16
  En tiedä ovatko muuttaneet Peltorin designiä, mutta aikaisemmin tuossa Peltorissa oli elektroniikka ulkokuoren ja pehmusteiden välissä jolloin se oli suojassa ulkoiselta kosteudelta, mutta pitkään käytettynä kostui hikoilemisen seurauksena ja aiheutti vikoja.
  MSA:ssa elektroniikka on koteloituna paremmin.
   
 8. Jonkku

  Jonkku Alikersantti

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  77
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  6
  CASE: kuulosuojaimet

  No ehkä asian laita on näin, mutta entäs sitten, kun niitä oikeasti-oikeasti tarvittaisiin? Toki silloin mennään kauppaan lunastamaan hyllyt tyhjiksi, mutta kuitenkin... Luulisi, että voitaisiin edes operatiivisille joukoille antamaan suoraan varastosta.

  Ja kuten Rajasissi aiemmin totesi on tällä tosiaan varmasti kansanterveyteen vaikuttava puolensakin, joten kovasti kummastelen, miksei "noinkin pientä" hankintaa voida kerralla toteuttaa.
   
 9. Heikkilä

  Heikkilä Luutnantti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  453
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  36
  RE: CASE: kuulosuojaimet

  No sitten puhutaan jo eri suuruusluokan hankinnasta. Sodan ajan peratiivisia joukkoja (kaikissa puolustushaaroissa yht) on noin 100 000. Varusmiespalveluksen suorittaa vuosittain 27 000 nuorta. Lyhyimmän palvelusajan suorittava osa näistä ei edes ole samaan aikaan palveluksessa, joten kerralla varusmiehille kuitattava määrä kuulonsuojaimia olisi vielä pienempi.

  Kivahan se olisi ostaa 100 000 paria aktiivikuulonsuojaimia, mutta jotenkin luulen että sodan ajan armeijassa ne eivät ole se pahin puute.
   
 10. Jonkku

  Jonkku Alikersantti

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  77
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  6
  RE: CASE: kuulosuojaimet

  Tjoo, olisi kenties voinut paremmin erotella nuo kohdat. Varusmiehille tuo 15000 paria varmaan riittäisi. :huh: Kun sen verran heitä varmaan kerrallaan palvelee, about?

  Tuosta operatiivisista joukoista,niin on totta, että silloin olisi kysymyksessä laajempi hankinta. Tuohon lukumäärään ja sen toteutumiseen suhtaudun skeptisesti, mutta onneksi asia ei ole minun päätösvallassa. Pahin puute se ei varmastikaan ole, mutta tällä pienellä satsauksella suorituskykyä pystytään kyllä mielestäni tukemaan melko hyvin (ainakin mentaalipuolella).
   
 11. ahkio

  ahkio Alikersantti

  Liittynyt:
  15.04.2010
  Viestejä:
  66
  Tykkäykset:
  6
  Pisteet:
  6
  Onko kukaan kokeillut näitä?

  http://www.earfoonsuomi.fi/index.php?etusivu

  Tai vastaavia?
   
 12. Trolli

  Trolli Kersantti

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  134
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  16
  RE: Maavoimille uusia partioajoneuvoja

  Olen vuosien aikana ollut noiden laitteiden kanssa varovastikin arvioiden paljon tekemisissä, isojenkin joukkojen kanssa, enkä ole törmännyt tämän kaltaisiin ongelmiin. Olemme olleet ilmeisesti hyvin onnekkaita.

  Tuplakuulonsuojausta vaativissa ammunnoissa ovat osoittautuuneet varsin käyttökelpoisiksi, muuten juttu on vähän makuasia..
   
 13. Heikkilä

  Heikkilä Luutnantti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  453
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  36
  RE: Maavoimille uusia partioajoneuvoja

  Hyvä jos on noin. Viime viikolla kuulin toisenlaista tarinaa ESHR:stä kun olin tuollaisia aktiivisuojaimia kuittaamassa harjoitusta varten. Tuplakuulonsuojauksella noiden etu tavallisiin verrattuna tulee tosiaan hyvin esille, volyymiä vaan lisää niin voi melkein unohtaa että on ne tulpatkin korvissa.
   
 14. Mainos 15. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,584
  Tykkäykset:
  4,584
  Pisteet:
  1,286
  Kuulonsuojaus on itseasiassa hankala asia kun puhutaan taistelutilanteesta.
  Hankaluus syntyy siitä, että kun ihminen havainnoi ympäristöään aivot yhdistävät kuulo-, näkö-, haju- ja tuntoaistin tuottamat ärsykkeet yhteen ja muodostaa siitä havainnot ympäristöstä. Kun yksi tai useampia aisteja blokataan pois pelistä, hämääntyvät myös aivot ja havainnointikyky heikkenee selvästi enemmän kuin voisi kuvitella. Erityisesti näkö- ja kuuloaisti toimivat "kimpassa" ja kuulon ottaminen pois pelistä heikentää ympäristön havainnointikykyä merkittävästi.
  Minä en lähtisi taistelutilanteeseen kuulosuojaimet päässä ja/tai sellaisilla suojalaseilla jotka rajoittavat näkökenttää.
  Niinpä aktiivikuulosuojaimet ovatkin aivan olennainen juttu taistelukentällä. Tosin niidenkin käytössä on omat hankaluutensa, jotka syntyvät siitä, että monet aktiivisuojaimet tehostavat kuuloaistia. Tämä ei tietenkään ole lähellekään niin suuri ongelma kuin kuuloaistin heikentyminen, mutta aivot tarvitsevat tässäkin tapauksessa aikaa sopeutua tilanteeseen jossa kuulo- ja näköaistin suhde toisiinsa on erilainen kuin mitä se normaalisti on, ennenkuin kuulo ja näkö toimivat optimaalisella tavalla yhteen ympäristön havainnoinnissa. Esimerkki: kun kuulemme äänen, aivot pystyvät samalamannopeasti arvioimaan etäisyyden äänen lähteeseen..näkö reagoi tähän ärsykkeeseen. Kun ääniä voimistetaan, esimerkiksi aktiivikuulosuojaimella, on aivojen vaikeaa arvioida äänenlähteen etäisyyttä..se vaikuttaa näköaistin reagointiin ja aivojen muodostamaan "kokonaiskuvaan".
  Se pitää siis aina muistaa, että se mitä havainnoimme ympäristöstä, on aivojen muodostama kokonaiskuva kaikkien aistien niille toimittamista havainnoista. Kun joku havaintojen "toimittaja" otetaan pois pelistä tai sen osallistumista heikennetään (tai vahvistetaan), se vaikuttaa suoraan siihen lopputulokseen joka on havaintomme ympäristöstä.
   
 16. winsu

  winsu Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  715
  Tykkäykset:
  510
  Pisteet:
  76
  Eikä pelkästään etäisyys, mutta myös äänen suunnan havaitseminen noilla aktiivisuojaimilla on heikompaa.

  Ostin itse juuri ratakäyttöön Peltorin SportTacit, tätä ennen on ollut melkoinen tauko edelliseen aktiivien käyttökertaan. Digitaalinen piiri leikkaa kovat äänet todella pehmeästi, eikä vanhemmille aktiiveille tyypillistä naksumista ole ollenkaan. Käytännössä kuulet jatkuvasti, vain kovat äänet piiri nappaa pois. Vanhemmissa/halvemmissa ääni katkeaa kokonaan riittävän kovan melun iskiessä.

  Kaikesta teknisestä edistyksestä huolimatta sen äänen suunnan havainnointi on edelleen vaikeaa. Radalla nuo ovat erityisen hyvät, kun täytyy kaverilta kuulla örähdys kiekon heittoon tai muuta kommunikointia. Metsästyskäyttöön en edelleenkään moisia huolisi.
   
 17. Trolli

  Trolli Kersantti

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  134
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  16
  Mun mielestä asia ei yksiselitteisesti ole noin. Ehkä ollaan vaan oltu erilaisilla "kentillä"..

  Monessa mielessä vehkeet ovat hyvät, ei siinä mitään, mutta jos nyt hetki mietitään kolikon toista puolta, niin tässä ehkä muutamia:
  Ensinnäkin kentällä kuulosuojaimia käyttää vielä toistaiseksi aika harva. Aktiivisuojainten määrä ei ole sen suurempi. Joissain PR-kuvissa jenkeillä näyttää olevan, mutta se siitä..

  Aseella kun ruvetaan kovasti ampumaan ulkona ja varsinkin sisällä, niin kyllähän ne korvat lukkoon menevät. Tässä melussa sitten johtaminen ja kommunikointi tapahtuu huutamalla ja muilla elekielillä. Aktiivisuojainten kanssa totutelleet joukot ovat oikeasti ihan laput silmillä, kun yhtäkkiä ei joka kuiskausta kuulekaan. Normaaleilla kuulosuojaimilla harjoitelleet eivät ole moksiskaan. Eron näkee. Tätä tasoitusta ei kannata antaa, ellei olla 100% varmoja siitä, että SA-jakomateriaaliin kuuluvat myös aktiivisuojaimet. Miksi harjoitella eri tavalla, kuin taistellaan?

  Toisaalta kun äänen voimakkuus on väärin säädetty, niin jätkät ampuvat vauhkoina kaiken maailman varjoja, mitä vaan ikinä sattuvat "kuulemaan". Kaiken lisäksi suunta luullusta suunnasta äänilähteeseen voi heittää jopa 90 astetta, jos sitä pimeässä lähdetään aktiivisuojainten varassa arvioiman.

  Paljon hyvää noissa laitteissa on, kuten edellä on todettu. Tässä kuitenkin vähän kriittisempi näkemys samaan asiaan. Kuten aikaisemmin totesin, makuasia ja tottumis kysymys. Eri asia on, mihin kannattaa totutella..
   
 18. Umkhonto

  Umkhonto Eversti

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,634
  Tykkäykset:
  2,302
  Pisteet:
  316
  Tämä on mielestäni aivan totta.
  Itselleni tulee ihan invalidi-fiilis aina kun laittaa kuulosuojaimet päälle (pl ampumarata), tuplista puhumattakaan. Jos nyt haulikolla tai hirvikiväärillä metsällä laukauksen-pari syksyssä ilman kuulosuojaimia ampuukin niin loppuisi äkkiä koko harrastus jos olisi pakko pitää "luureja" päässä.
   
 19. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,584
  Tykkäykset:
  4,584
  Pisteet:
  1,286
  Niin, pointtini olikin lähinnä se, että jos kuulosuojaimia halutaan (taistelussa) käyttää, on aktiivit paremmat kuin tavalliset. Jos saan valita, kuten jokainen minun puolestani voi ja saa sotatilanteessa tehdä, en käytä taistelussa minkäänlaisia kuulosuojaimia. Rauhanaikana niitä on sensijaan hyödyllistä ja perusteltua käyttää, koska kuulo on aisti jota ei kannata tärvellä.
  Se on tietysti selvä, ettei kannata laittaa aktiiveja päähän ensimmäistä kertaa elämässään minuuttia ennen taistelun alkamista. Aivot vaatii aikaa sopeutuakseen/ sopeuttaakseen näön + muut aistit muuttuneen kuulon kanssa yhteen. En kuitenkaan näkisi siinä kovin suurta ongelmaa sen takia, että jos joukko joka rauhanaikana on harjoitellut tavallisilla kuulosuojaimilla, saakin sodan aikana aktiivit, niin niihin ehtii kyllä aivot totuttaa hyvin suurella todennäköisyydellä hyvissä ajoin ennen ensimmäistä rytinää. Eihän tässä aivojen sopeutumisessa kuitenkaan puhuta juuri sen pidemmästä ajasta kuin mitä kestää silmällä tottua pimeään. Sensijaan tavallisella kuulosuojaimella otetaan yhdestä merkittävästä aistista iso osa sen kyvystä kokonaan pois ja se on vaikeampi juttu se.
  Tietysti myös aktiivisuoja on "lukossa" koko ajan kun kovasti paukkuu, joten kyllä sekin suojaintyyppi kuuloa blokkaa pois. Siksi en taistelutilanteessa omalta kohdaltani käyttäisi mitään kuulusuojainta.
   
 20. Trolli

  Trolli Kersantti

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  134
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  16
  Elokuvassa "Hurt Locker" aktiivikuulonsuojaimet toimivat myös lähetin-vastaanottimena! Tangentti näytti olevan volume-nappulan kohdalla. Ei paha!
   

  Liitetyt tiedostot:

 21. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,976
  Tykkäykset:
  24,109
  Pisteet:
  1,286
  Kestääkö ihmisen psyyke paremmin, jos hän ei kuule kaikkea rytkettä ympärillään tai sitä edes pyritään vaimentamaan siedettävälle tasolle?
   
  Ingsoc tykkäsi tästä.
 22. Leppis

  Leppis Luutnantti

  Liittynyt:
  15.04.2010
  Viestejä:
  313
  Tykkäykset:
  128
  Pisteet:
  36
  Mielestäni näitä kotimaisia aktiiveja käytetä paikoitellen ihan samanlailla.
   

Jaa tämä sivu