Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kuulonsuojaus ja kuulovauriot

Viestiketju osiossa 'Vaatteet ja varusteet' , aloittaja Rajasissi, 28.04.2010.

 1. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  189
  Pisteet:
  316
  Jaa-a. En usko että taistelukäyttöön noista olisi haittaa, enkä nyt varisnaisesti tätä viestiä vastaan kapinoi, mitä nyt omalta kantilta omia näkemyksiä tuon julki.

  Itse olen aika monta yötä ja tuntia käyttänyt aktiivikuulosuojaimia sorsa- sekä pienpetometsällä, joka taas voisi vastata jotakin tiedustelijan sekä vartiomiehen toimintaa. Semmoista hiljaista hissutelua paikoillaan tai hitaassa liikkeessä ja tarkkana oloa. Ja toisin kuin luulin niin eipä niihin totukkaan ihan niin helposti. Suoraan sanottuna ei taida tottua ollenkaan.

  Toki kyseessä on sellainen tapahtuma, jossa aivojen pitää nopeasti kyetä antamaan äänelle oikea suunta hyvin nopeasti. Ongelma on että tuo hienon hieno yhteys häiriintyy joltakin osin ja havitsemiseen tuntuu menevän melkoisen pitkä aika. On tainnut käydä jopa niin että aivot eivät ole nähneet näkökentässä lentoon pyrähtävää lintua kun kuulo väittää että ääni tulee sivusta... Sitten kun ymmärtää että siinä se lintu menee niin on jo liian myöhäistä.

  Toinen ongelma on tuo Trollin mainitsema vauhkoontuminen kaikiin ääniin. Paljain korvin sitä osaan aika hyvin erotella "luonnolliset" äänet, mutta aktiivi-kupit korvilla äänet muuttuvat niin paljon että asia ei enää olekaan näin. Laitetaan äänen vahvuus korkealle ja lisätään vielä mielikuvistus siihen päälle niin huopatossu tahi tassu suhajaa joka paikassa... Totta kai aina jostakin sivulta.

  Toki kuppien laadussa on eroja. Itselläni on halvat 60 euron kupit, molemmille korville erilliset äänen voimakkuuden säätimet joka tarkoittaa sitä että niitä on hankala saada balansiin (mikä älyn väläys!)... Jotkin satoja euroja maksavat peltorit voivat olla "vähän" paremmat.
   
 2. Trolli

  Trolli Kersantti

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  134
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  16
  Niin, me "kaikki" tiedämme esimerkkejä jossa vartiomiehet ampuilevat tyhjää metsää. Taistelutilanteessa esimerkkejä olemattomista vihollisista ja niiden tulittamisesta on vaikka kuinka paljon. Omien havaintojeni mukaan aktiivikuulonsuojaimet isolla otannalla pahentavat tätä tilannetta. Yksittäistapauksissa hyöty voi vastaavasti olla myös huomattava.

  Edelleen.. vähän makuasia. Mitään hi-tech aktiiveja on ihan turhaa odottaa tst-kentälle jakoon ihan vähään aikaan, joten noilla napsuvilla ja lukkiutuvilla mennään, jos mennään.

  Itsen en iki maailmassa jättäisi henkeäni noiden varaan.
   
 3. Mainos 4. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,476
  Tykkäykset:
  3,967
  Pisteet:
  1,286
  Loistava esimerkki siitä, miten kuulo, näkö ja aivot toimivat yhteen ja miten ne eivät toimi, kun sitä yhteistyötä keinotekoisesti muutetaan!
  Tilanne on todennäköisesti usein taistelukentällä aivan vastaava kuin tuo kuvaamasi tilanne..ja siksi olenkin jo aiemmin sanonut, että henk.koht en käyttäisi minkäänlaisia kuulosuojaimia taistelutilanteessa. Jos pakko olisi sellaiset päähän laittaa, niin sitten aktiivit, koska kuulon vaimentaminen on kuitenkin haitallisempaa kuin sen voimistaminen..joskin aktiiveilla voimistaminen kiistatta vaikeuttaa kuvaamallasi tavalla äänen etäisyyden arvioinnin lisäksi sen suunnan arviointia. Se taas on taistelukentällä usein kuolemaksi..elämän ja kuoleman ero kun voi usein olla 1/10 sek tai vähemmän.
   
 5. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  839
  Pisteet:
  636
  Jalkaväkitaistelijan varusteena aktiiviluurit eivät liene ne välttämättömimmät, olkoonkin että jonkinlainen kuulonsuojaus / laukaus- ja räjähdysmelun vaimennus voi olla eduksi sekä moraalin että taistelijan jatkokäytettävyyden puolesta.

  Aika paljon on ajoittain meluisisisa hommissa kuitenkin taistelijoita, joille voisi olla paljonkin hyötyä moisista laitteista. Siihen 250 000 kenttäarmeijaankin kun mahtuu monenlaisia tehtäviä.
   
 6. winsu

  winsu Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  658
  Tykkäykset:
  400
  Pisteet:
  76
  Jossain kyttäysjahdissa aktiivit ovat joskus ihan paikallaan. Etenkin jossain haaskakopissa tai muuten rajoitetummassa tilassa ampuessa kuulonsuojaus on ihan terveydellisestikin perusteltua. Sorsa- tai kyyhkyspassissa ammutaan joskus paljonkin laukauksia ja noissa se äänen havainnointi ei ole ihan ykkösasia. Silloin voi olla ihan järkevääkin oman kuulon kannalta pitää edes jotain suojausta.

  Pomppujahdissa taas se äänen suunnan ja etäisyyden havainnointi on aivan ensiarvoisen tärkeää. Mulla on mettäkanalinnut ja jänikset lähtenyt mitä ihmeellisimmistä paikoista ja suunnista tässä vuosien varrella. Ensin sen elukan kuulee, kuulon perusteella kääntyy kroppa ja aikaa laukaukselle on se pari- kolme silmänräpäystä.

  Yksi juttu, minkä näissä uusissa Sport Taceissakin on. Vaikka sitä ääntä koittaa kuinka säätää ns. normaalikuulon mukaiseksi, niin liikkuessa ja muutenkin toimiessa se pienikin vaatteiden kahina ym. kuuluu aivan helvetillisen selvästi. Samaten tuulen humina puissa ja muu taustahälinä. Omat korvat osaavat tavallaan jättää noi epäolennaiset äänet vähemmälle huomiolle, aktiivien kanssa joka ikinen ääni puskee läpi jopa häiritsevästi.

  Äkkiseltään ajateltuna erilaistenkin äänien voimistaminen tuntuu hyvältä ominaisuudelta, noi uudet peltorit hoitaa sen kyllä ihan hyvin. Mutta sitten käytännössä se aistiminen ei kuitenkaan vastaa sellaista tarkkuutta ja eri tasoisten äänten erottelukykyä , kuin mitä omat korvat ja aivot pystyvät.
   
 7. Imagine

  Imagine Kersantti

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  104
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16
  Entäs se sorsa? Oikeutta eläimille.
   
 8. uddis

  uddis Korpraali

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  47
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  1
  Itse mitä on käyttänyt aktiivikuolosuojamia niin en kyl tositilanteessa päähäni pistäs juuri ton äänien suunnan ja voluumin sotkevuuden takia. Muutenkin kun ajattelee sitä vartiomies hommaa niin ittekkin huomannut että hämärässä meinaapi kuulla ja nähdä niitä mörköjä kun korvat höröllään sitä pimeyttä tapittaa kun tietää että on vastapuoli harjotuksessa olemassa. Sitten tositilanteessa se jännitys ei takuulla pienenis, niin siinä kieltämättä on aika iso riski ampua mörköjä kun ne vaan kasvaa kun vahventaa kuuloonsa.

  Töitten puolesta itte on vuosia käyttänyt kuulosuojausta ja siinä sitten oppii sen tärkeyden että kommunikoinnissa käytetään tarpeeksi ääntä. Siitähän kapiainen jo aikasemmin mainittikin että jos treenataan aina aktiivikuulosuojaimilla niin totutaan kuiskaan ja sit kun ne ei toimikkaan ollaan ihan pihalla kun on tilanne päällä ja porukka ei osaa käyttää ääntään.

  Jos katsoisin parhaaksi suojata kuuloani tilanteessa niin pistäsin sit vaikka earit korviin sillon kun tietää että nyt rupee rytiseen oikeesti. (jos ehtis) niitten kanssa säästää kuuloonsa mutta kuulee kyllä jos toinen osaa ääntä tarpeesti käyttää. Vaimennus kumminkin aika pieni loppujen lopuksi.

  Mutta koulukuntia on monia niinkun tässäkin on jo nähty.
   
 9. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,743
  Tykkäykset:
  20,192
  Pisteet:
  1,286
  baikal neuvoo pikkasen: kun pimeässä seistä tai istua tohotatte ja olette "kuulevinanne" jotain, pankaa hetkeksi silmät kiinni ja hengittäkää syvään....puoli minuuttia riittää, ja jos ääniä ylipäätään on kuultavana, te ne myös kuulette. Ja suuntakin selviää melko hyvin. Kokeilkaas.
   
 10. ahkio

  ahkio Alikersantti

  Liittynyt:
  15.04.2010
  Viestejä:
  66
  Tykkäykset:
  6
  Pisteet:
  6
  Saapi se sorsakin kuulonsuojaimia käyttää, ei mulla ainakaan ole mitään sitä vastaan. :uzi:
   
 11. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Me ollaan joskus kokeiltu noiden aktiivikuulosuojainten kanssa sellaista, että sen omat mikit on vaiennettu ja siihen erilliseen mikrofoniliitäntään on kiinnitetty lintubongarien käyttämä suuntamikrofoni. Oli ihan oiva laite, mutta kuljettamien oli hankalaa. Kokeessa oli kolmea eri amllia. Pienellä lautasella varustettu laite oli kaikin puolin halvan lelun oloinen ja kädessä pitämien aiheutti siinä monenlaista nitinää ja natinaa, jotka peitti varsinaiset kuunneltavat äänet. Isommalla lautasella varustettu ammattimaisemman oloinen laite oli todella hyvä, mutta lautasen irrottaminen ja kuljetuskuntoon laittaminen oli hidasta ja tuskallista. Kolmas versio oli ilman lautasta ja siinä oli kaksi rinnakkaista pitkää kondensaattorimikrofonia. Näytti ihan tukittomalta rinnakkaispiippuiselta haulikolta. Ja oli myös kooltaan samaa luokkaa. Mukana kuljettaminen kolhimatta oli todella hankalaa. Olisi vaatinut kovan kotelon, johon olisi mahtunut kokonaa. Rinkan kyljessä se olisi vielä mennyt mutta päiväreppuun kiinnittäminen ei onnistu. Meillä ei ollut mitään koteloa jajos ei olisi ollut käyttäjänsä oma niin olisi hajoamisen varovainen pakottanut jättämään sen kätköön. Kyllä se ehjänä kuitenkin selvisi koko matkan, vaikka selviä jälkiäkin tuli. Ongelmana oli myös mikrofonien suuri koko, joka otti vastaan paljon tuulta ja vaahtomuovisista suojuksista huolimatta vahvisti tuulenkohinaa voimakkaasti.
  Eli siis tuota äänensuunnan havainnointia kiinteässä kuulovartiopisteessä voidaan helposti parantaa suuntamikrofonilla.
   
 12. Pyllyvaltteri

  Pyllyvaltteri Alikersantti

  Liittynyt:
  08.08.2010
  Viestejä:
  54
  Tykkäykset:
  22
  Pisteet:
  6
  Aktiivikuulosuojaimet olis hankinnassa. Missäs olisi paras hinta-laatu suhde ( eli hyvä ja halpa :angel:)
   
 13. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  599
  Pisteet:
  1,286
  Näitä olen käyttänyt kohta 10 vuotta ja suosittelen http://www.temrex.fi/verkkokauppa/product_details.php?p=1867

  Mikäli menee yli budjetin niin tässä edullisempi vaihtoehto http://www.temrex.fi/verkkokauppa/product_details.php?p=1868
   
 14. Mainos 15. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,534
  Tykkäykset:
  1,659
  Pisteet:
  636
  Peltor Comtacille toinen piste. Istuu mukavasti kypärän kanssa ja toimiva stereokuulo.
   
 16. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  839
  Pisteet:
  636
  Sekä ComTaceja että SportTaceja käyttäneenä, ehdottomasti ComTacit. Tai sitten Sordin Supreme Pro-X, suunnilleen samaa hintaluokkaa. Itselläni on tällä hetkellä Sordinit aktiivikäytössä eikä pahaa sanaa.
   
 17. Pseeri

  Pseeri Kersantti

  Liittynyt:
  22.04.2014
  Viestejä:
  149
  Tykkäykset:
  175
  Pisteet:
  16
  Miten saisi cobra 975 puhelimen ja sordin supreme pro-x:t liitettyä yhteen kaapelilla, jossa olisi ptt-mikrofoni samassa? Jos joku tietää tuotteen ja viitsii linkittää, niin olisin erittäin kiitollinen.
   
 18. Victor Charlie

  Victor Charlie Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  634
  Tykkäykset:
  618
  Pisteet:
  76
  Bushmaster tykkäsi tästä.
 19. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,528
  Tykkäykset:
  21,125
  Pisteet:
  1,286
  Ei ole kokemusta mutta ihan mielenkiintoinen juttu olisi kokeilla..
   
 20. Spadekessu

  Spadekessu Luutnantti

  Liittynyt:
  07.02.2015
  Viestejä:
  302
  Tykkäykset:
  609
  Pisteet:
  36
  Tuommoisia löytyy muutamalta eri valmistajalta, mm. Etymotic niminen firma tekee ihan pätevän oloisia jenkkiarmeijalle: http://www.etymotic.com/consumer/hearing-protection/eb15le.html
  Peltorilta löytyy jännät Comtac 4 suojaimet jotka ovat ikäänkuin karsitut kuppisuojaimet korvanapilla, näihin saa sitten mikkejä jne. kommunikaatiovehkeitä kiinni: http://soldiersystems.net/2011/05/04/comtac-iv-hybrid/

  Aktiivit ovat metsällä tosi kivat, mutta täysikokoiset kyllä pistävät pidempään samoillessa vähän ketuttamaan. Jonkinlaiset aktiivinapit olen meinannut syksylle ostaa, pitää vähän tutkia vaihtoehtoja ja kattoa mitkä vaikuttaisi parhaimmilta. Kuulo on vähän semmonen juttu, että vaikka rokkenrol-konserteissa sitä tulee raiskattua niin kuulonsuojaimiin tykkään panostaa, jotenkin aktiivit alle satasella (esim. nuo Radiansit) tuntuu tosi epäilyttävältä, Etymoticin sotatekeleet kosiskelevat itseäni eniten.
   
 21. Ikarus

  Ikarus Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  27.10.2014
  Viestejä:
  2,674
  Tykkäykset:
  7,214
  Pisteet:
  636
  [​IMG]
  Suujarru sota-aseessa on hankala kuulonsuojauksen kannalta. Tuossa kuvassa RK-95.
  Suujarru parantaa hallittavuutta sarjatulella. Mutta tilanteessa, jossa äkillinen tulenavaus on tarpeen ja kuulonsuojaaminen ei ole henkiinjäämisen kannalta se ensimmäinen prioritettti, lisää se kuulovaurioiden riskiä huomattavasti.

  Oletetaan tilanne, että ryhmäsi jäsen päästää tuolla lippaan aseensa piippu 0,5-1 metrin päässä päästäsi ja toisesta korvastasi. Kuuloasi ei ole millään suojattu.
  Mitäpä arvelette kuulollenne tapahtuvan? Pitäisin elinikäistä kuulovaurioita varsin mahdollisena.

  Mitenkä meillä ja maailmalla tuo kuulonsuojaaminen sotilaskäytössä nykyisin toteutetaan?
   
 22. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,338
  Tykkäykset:
  2,320
  Pisteet:
  1,286
  Sotilaskäyttöön ideaali olisi joku suujarru/liekinsammutin hybridi jolla voi ampua kiväärikranaatteja ja johon saa suoraan äänenvaimentimen kiinni. Tosin esimerkiksi ASE Utran vastaava maksaa yli 500 euroa. 250 000 x 500 = 125 000 000
   
  MeriTJ ja Fremen tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu