Kertauspaketti maakeista ja kirjoittamattomia sääntöjä.
-Sotilasarvoilla ei ole kovin suuri merkitys ja käskytys suhteet syntyvät tehtävästä.
Mikäli sinut nimetään partion johtajaksi tai joukkueen johtajaksi, sanot viimeisen sanan.
Partionjohtaja päättää viimeisen sanan partiossa, joukkueen johtaja päättää partioiden johtajien yli, kouluttajat päättää kaikkien harjoitukseen osallistuvien yli mutta osin sotilasarvon mukaan.
Joukon kiinteillä johtajilla on myös viimeinen sana. Ideoita saa tehtävässä ehdottaa.
Ei kuitenkaan ole tavatonta että alempiarvoinen on esim harjoituksessa ylempiarvoisen yläpuolella.
Kouluttajana voi toimia henkilö kuka on koulutettavaa alempiarvoisempi.
Eikä tästä synny reserviläisillä ongelmaa, porukka tekee hommansa ja tehtäviä jaetaan kokemuksen perusteella.
Tällä myös haetaan sitä että mahdollisimman moni saa johtamiskokemusta.
-Reserviläinen voi käskyttää varusmiestä.
Tässäkin on kuitenkin kirjoittamattomia sääntöjä, mikäli varusveijari perseilee oikein huolella tai haraa kunnolla vastaan, voi reserviläinen ärähtää.
Muuten kuitenkin pääasiallisesti varusmiehiä kohdellaan melko samoin kuin reserviläisiä ja heille harjoitus on yleensä rennompi mitä se olisi yksikkönsä kanssa.
On olemassa myös prikaatikohtaisia linjauksia, Porin Pirikaati linjaa että Rauhanturvaajaksi koulutettavat reserviläiset ovat kantahenkilökuntaa ja varusmies kohtelee häntä asiaan kuuluvalla tavalla.
Tämä tarkoittaa mm sitä että Var.Alik vetää käden lippaan Res.Jääkärille ohittaessa. Tosin res ei ala taakse poistuttamaan ketään.
-Reserviläiset eivät herroittele toisiaan, muutakuin poikkeustapauksissa tai korkeaa kantahenkilökuntaa mm majuri.
Monesti kantahenkilökunta kuka valvoo harjoitusta hoitaa asioinnin kun ihan kuin missä tahansa työpaikassa ilman turhia jäykistelyjä.
-Reserviläisiltä velvoitetaan kuitenkin asiallista käytöstä, varsinkin kun on paljon varusmiehiä läsnä.
Varusmiehet näkevät reserviläisen hiukan kuin idolinaan ja heidän käytäntönsä leviävät kulovalkean tavoin varusmiesten joukossa hyvässä ja huonossa.
-Omia varusteita (liivejä) saa pääasiallisesti käyttää, ellei linjata toisin. Tosin tässä hiukan maakkikohtaisia eroja ja harjoituskohtaisia.
-Varusteiden jaossa maakeissa on eroja. Osassa ne annetaan vasta tietyn harjoitusmäärän jälkeen, toisissa ollaan melko nihkeitä ylipäänsä kuittikamaan.
Yleensä maakeilla on tietyt päivät jolloin varusteita pystyy ottamaan kuitille kootusti. Tähän vaikuttaa paperisota sekä ajat on sovittava varusvaraston kanssa.
-Mikäli haluaa kerrata aktiivisesti, kannattaa kysellä hiukan puskaradion kautta, miten maakki toimii. Maakkien tasoissa on eroja, on laadukkaita ja ei niin laadukkaita.
Ei ole tavatonta että maakkilaiset vaihtavat maakkeja tai naapuripitäjän äijät käykin kertaamassa toisessa maakissa kuin oman alueen.
- Hakemuksen käsittely saattaa kestää todella kauan, riippuen minne tai kenelle laput jättää.
-Ikähaitari tosiaan on laaja, ei aiheuta ongelmaa.
-Jatkuvaa lusmuilua katsotaan pahalla, mutta katsotaan myös saman henkilön jatkuvaa ns "paskanakittamista" tästä saattaa saada ärhäkän kommentin takaisin. Joten kannattaa pyrkiä mahdollisimman kristilliseen tasajakoon tai vapaaehtoisten kysymiseen ensin.
-Varumispalveluksesta juuri vapautunut voi myös päästä suoraan maakkiin.
- Mikäli alat jatkuvasti marssittamaan Res.Joukkoja ja kohtelemaan kuin varusmiehiä. Voit olla varma että asia tulee herättämään suuresti pahaa verta. Tähän jopa kantahenkilökunta on puuttunut.
-Vaikka aktiivi reserviläisiä kohdellaan varusmiehiä suopeammin, ei se tarkoita että harjoitukset saisi lusmuilla. Hommat pitää hoitaa ja perseilyllä harjoituksessa pilaten esim joukkueen tehtävän, saat varmasti kiukkuista palautetta. Kun yksi perseilee, pahimmillaan kaikki kärsii. Tässä monesti joukon sisäinen palaute tulee melko suorasanaisesti.
-Kuntokokeet vaihtelevat maakeissa. Cooper on se mini, tosin toisilla lisäkokeet vaikuttavat tehtävään ja toisissa coopperia ei edes järjestetä (vähemmistö)
-Reserviläisenä kannattaa olla pienet tuntosarvet aina esillä, kertausharjoituksissa saattaa törmätä ex kapiaisiin, rajanväkeen, rauhanturvaajiin ja kapiaisiin,
Osana harjoittelevaa joukkoa. Tällöin ei kannatta aina avata suurta leipäläpeä ja kertoa mielipidettä kuinka panssarisotaa käydään jos ukko onkin taustalaan kouluttanut 35v asiaa.
Harvinaista mutta ei tavatonta. Ei siitä suurempaa selkkausta synny mutta saatat saada hiukan pidemmän katseen
-Omia lekavarusteita ei enää katsota oikeastaan missään pahalla, tarkoitan mm housuja vaikka ne hiukan eroaisikin massasta kunhan on M05, NIR suojatut.
Mutta jos sinulla on omia varusteita, kannat niistä itse vastuun. PV ei korvaa rikkoutuneita housuja mikäli ne ovat sinun omat. Omat maiharit ym on enemmänkin sääntö kuin poikkeus.
-Harjoituksissa mies tekee ja mies vastaa. Kukaan ei opasta pukeutumisessa tai juomisessa. Se on osattava hoitaa itse.
-Valokuvaaminen harjoituksissa ei ole hyvä, ellei ole porukan hyväksyntää. Oma selfie vielä menee. Tosin tässäkin on eroja joukon luonteesta riippuen.
-Älä koskaan kysy harjoituksen johtajalta mikäli hän ei ole erikseen maininnut että " Tuleeko lapiot kaikille mukaan tai pidetäänkö kypärää jatkuvasti"
Voit olla varma että hetken päästä jotkut jo selvittävät kovaan ääneen " Kuka vittu meni kysymään että pidetäänkö kypärää jatkuvasti"
Varsinkin jos vastaus on että Kypärä on koko harjoituksen päässä, eikä esim käden ulottuvilla.
Varsinkin tiedustelijat muistavat tämän kommentin jos joutuvat kantamaan kypärät mukanaan. Tämä on tosin aika harvinaista että näin linjataan.