Kysymys- ja vastaustopiikki

Nyt helpompi: miten Amerikka liittyi kolmannen valtakunnan vaunukalustoon?
 
Vielä tuohon shoulder patchiin liittyen:

"Although the practice of subduing unit shoulder patches was officially adopted during the Vietnam war, there were some units that refused to subdue their patches because of unit pride. The 101st Airborne Division was the major one that never subdued their shoulder patches. The 101st did not subdue the patch until BDUs started to be worn."
 
Sherman_German_markings_Aschaffenburg_Germany_1945.jpg

M4A3 (76) Sherman, näitä oli sotasaaliina otettuna Wehrmactilla omassa käytössä.
 
Sherman_German_markings_Aschaffenburg_Germany_1945.jpg

M4A3 (76) Sherman, näitä oli sotasaaliina otettuna Wehrmactilla omassa käytössä.

Pakko hyvaksya toimiva vastaus, hain vahan muuta kylla: kirjoitin aluksi 'Amerika' mutta oletin etta googlemiehet saisivat sen samantien niin menin samentamaan vesia turhaan...
Poyekhali, Ikarus!
 
Eli hain sita etta Hitlerin salonki-/ makuuvaunun nimi oli 'Amerika'...

Hyvä kompa tuo "vaunukalusto". Ei itsellä tullut mitään muuta mieleen kuin Amerikabomber suunnitelmat, panssarivaunuista ei muuta kuin sotasaalis vaunut ja M10:ksi naamioidut Pantherit.

ersatzPntherM1010.jpg
 
Mikä oli syy siihen, että Spitfiren siivestä tuli ellipsin muotoinen?

Ellipsin muotoista siipeä pidettiin 30-luvulla tehokkaimpana siiven muotona. Se mahdollisti ohuen siiven rakentamisen, jolloin saattiin kone nopeaksi. Samoin siipikuormitus oli alhainen ja koneen nousukyky sen myötä parani, sakkausnopeus oli alhaisempi ja kaartokyky kuitenkin riittävä.

Siihen aikaan ei tuulitunneleita ollut käytettävissä samaan tapaan kuin nykyään. Sittemmin on havaittu että oikeat mittasuhteet omaava suoralinjaisesti kapeneva siipi on lähes yhtä tehokas kuin elliptinen, asiaa voidaan paikata myös kasvaneilla konetehoilla. Spitin suunnitteluaikaan moottorit olivat kuitenkin tehottomampia. Elliptinen ja Spitin puolielliptinen siipi ovat kyllä olleet tosi pirullisia valmistaa, myöhemminhän Spitinkin siipiä oikaistiin.
 
@Sepeteus ,paljon oikeaa asiaa Spitfiren siivestä. Siipi sai muotonsa
kuitenkin hyvin käytännöllisestä syystä, joka tässä vastauksessa ei tullut mainituksi.
 
Mitä minä sain selville googlatessa niin syy oli jotta mahtuisi/pystyisi kannattamaan 4 kk;ta/siipi.
 
Mitä minä sain selville googlatessa niin syy oli jotta mahtuisi/pystyisi kannattamaan 4 kk;ta/siipi.

Sehän se. Siipiä pyöristettiin keskeltä aseiden ja ammusten mahduttamiseksi mukaan. Lisään myöhemmin suunnitelijan kommentin asiaan, kun olen lähdeaineiston äärellä.
@Herman30 jatkaa.

Edit; Type 300-työryhmässä aerodynaamikkona toiminut Beverley Shenstone kertoi Dr. Alfred Pricille:
Muistan keskustelleeni R.J. Mitchellin kanssa, ja hän sanoi vitsaillen:
"En välitä hittoakaan, onko se soikea vai ei, kunhan konekiväärit sopivat sinne."
Ellipsi vain oli se muoto, joka salli meille tarpeeksi sisätilaa tarpeelllisille rakenteille ja tavaroille, jotka tahdoimme sinne sullloa.

Huhtikuussa 1935 ilmailuministeriön taisteluvaatimusosasto pyysi kaksinkertaistamaan uuden hävittäjän tulivoiman asentamalla siipiin neljän kk:n sijasta kahdeksan 7,7 mm Browning-konekivääriä. Jokaiselle konekiväärille piti tulla oma 300 ammuksen laatikko.

Nimen uudelle koneelle antoi Vickersin johtaja Sir Robert McLean, joka kutsui tytärtään pikku äkäpussiksi. (engl. Spitfire) ja ilmailuministeriö hyväksyi nimen.
 
Viimeksi muokattu:
Mistähän on kaikkien (nuorimpia ehkä lukuunottamatta) muistaman Keskussotilassairaala 1:n (KSS1) kutsumanimi Tilkka peräisin?
 
Mistähän on kaikkien (nuorimpia ehkä lukuunottamatta) muistaman Keskussotilassairaala 1:n (KSS1) kutsumanimi Tilkka peräisin?

Jossain vanhassa kartassa olen nähnyt että kyseistä aluetta jolle sairaala rakennettiin, olisi tuolloin kutsuttu nimellä Tilkanmäki. Saiko sitten mäki nimensä Tilkalta vai Tilkka mäeltä niin en osaa varmaksi sanoa.
 
krd ehtikin ensin. Eli silloinen prof. Taavetti Laitinen rakennutti Tilkan Lepokodin ko. alueelle 1908-1910, koska aluetta pidettiin oivallisena keuhkoparantolalle. Valtio lunasti lepokodin 1913 ja I MS:n aikana se toimi Punaisen ristin sotasairaalana. Maamme itsenäistyttyä lepokidista tuli Helsingin Sotilassairaalan sisätautiosasto. Funkistyylinen päärakennus rakennettiin 1930-luvulla ja laajennus muistaakseni 1960-luvvulla. Tilkka nimi juontaa juurensa todnäk tuosta krd mainitsemasta "Stadisvenskan" sanasta tilk.
 
Noihin ei ole paljon täydentämistä...
Paikanpäällä kulkee nykyisin Taavetti Laitisen katu. Herra toimi lääkintähallituksen pääjohtajana 1911 alkaen, mutta joutui vanhasuomalaisena eroamaan venäläistämispaineissa 1917.

@krd jatkaa!
 
Nyt haetaan kissaa toisen maailmansodan ajoilta. Legenda kertoo, että oli eräs kattipahanen, joka onnistui selviämään yhteensä peräti kolmesta upotuksesta vieläpä molemmilla puolilla. Aina laiva torpeedoitiin alta ja jälkeenpäin kissa löytyi hieman vihaisena ajelehtimassa joltain hylynpalaselta. Mikä oli kissan nimi?
 
Back
Top