Kysymys- ja vastaustopiikki

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vehamala
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ei se ole Jellicoe, eikä Jutland. (Skagerrak sopisi nimenä paremmin Scheer 'in kanssa). En oikeastaan ole iha satavarma siitä, olisiko tuo komento jo ollut palautettu käyttöön ennen Jutlandia. Enkä siitäkään, onko sitä itseasiassa koskaan palautettu.
Onko se komento ('1' '6') jo selvinnyt ? @Herman30 oli sen verran nopeasti jäljillä....

Laajennetaan nyt vielä aihetta: mikäs tuon pidemmän lippusignaalin viesti on ?

England expects that every man will do his duty . Amiraali Nelson Trafalgarissa.
 
The message "engage the enemy more closely" was Nelson's final signal to the fleet, sent at 12:15 p.m., before a single British cannon had been fired at the enemy. This message was signalled using the telegraphic flag and flags 1 and 6. Nelson ordered this signal hauled up and kept aloft. It remained up until shot away during the battle.
 
Exactly. No nyt alkoi tulemaan jonkin sortin osumia (Nelsonin lippusignaalit toki lienevät maailman tunnetuimpia viestejä).
Varsinainen kysymys on siis, kuka se harmitteli sanoman "engage the enemy more closely" puuttumista käytössä olevista signaaleista?

sig-1.gif

Eli vielä on oikea vastaus hakusessa...
 
Oikea taistelu löytyi ja syykin siihen miksi mahdollinen loistava voitto jäi saavuttamatta. Seymour viestiupseerina oli kuitenkin enemmän syypää tai ainakin osasyyllinen harmilliseen voiton menettämiseen. Eikä varsinaisesti se henkilö, jota tässä olin hakemassa.

Mutta tässä vaiheessa lienee jo selvää että voiton menetti amiraali Beatty, tai ainakin hän katsoi menettäneensä sen. Jos hänellä olisi ollut mahdollisuus käyttää Nelson kuuluisaa viestiä, hän olisi pystynyt antamaan käskyn, jota noudattamalla brittilaivasto olisi jatkanut saksalaisten taisteluristeilijöiden takaa-ajoa. Nyt, kiitos sen että kyseinen viesti oli poistettu laivaston käytöstä, ja sen että Seymour oma-aloitteisesti korvasi sen sisällöltään varsin toisentyyppisellä viestillä, hän ajoi koko poppoon hyökkäämään viimeisen aluksen, jo käytännössä tuomitun Blücherin kimppuun.

Beatty, joka oli luonteeltaan hyvin erilainen sotilas kuin komentajansa Jellicoe, ei varsinaisesti ollut onnellinen lopputuloksesta. On mahdollista, ehkä todennäköistä, että tällä oli myös vaikutus siihen että jo valmiiksi hyökkäyshenkinen Beatty päätti toimia, sanotaanko luja-oitteisesti, ja Jellicoen kannalta melko jääräpäisesti, Jutlandin alkuvaiheessa. Seuraukset olivat katastrofaaliset Beattyn taisteluristeilijöille.

Tietenkin on myös täysin mahdollista, että jos Beatty Dogger Bankilla olisi saanut haluamansa viestin läpi, ja brittien taisteluristeilijät olisivat saavuttaneet kunnolla saksalaiset, lopputulos olisi myös ollut tuolloin brittien kannalta katastrofaalinen. HMS Lion oli jo ammuttu niin rikki, ettei sillä kyennyt osallistumaan taisteluun saati johtamaan sitä. HMS Tiger ei ollut varsinaisesti osoittanut vielä saavansa osumia vastustajaan, vaikka oli myös säästynyt olemasta saksalaisten maalina. Dogger Bankilla oli selvää että saksalainen tykistö ampui huomattavasti paremmin kuin brittiläinen, kunhan vain sai nämä kantaman sisään. Ja saikin, koska äärikantamallaan britit, tehokkaammilla tykeillään, eivät juurikaan saaneet osumia. Briteillä oli aluksissaan kuitenkin sama ongelma kuin Jutlandissa, ne tuppasivat räjähtämään sopivasta osumasta.

Tässä ottelussa voittaja on siis @krd - laitapa seuraava kysymys.
 
Ei ole hyviä kysymyksiä varastossa. Heitetään nopea. Mikä oli ensimmäisessä maailmansodassa suurin panssarivaunuissa käytetty tykki?
 
Yritetään pitää mukava ketju hengissä. Kysymys: kuka tavattoman karismaattinen johtaja on kyseessä?

Johtaja palveli maansa sotavoimissa ja muodollisen pätevyytensä vuoksi hän kohosi nopeasti hyvin tärkeään asemaan. Annettua tehtävää suorittaessaan hän onnistui jäljittämään ja väistelemään vihollisvaltion asevoimia menestyksellä. Toki väistellyt viholliset olivat myöhempien tutkimusten mukaan pelkkää kuvitelmaa. Jo karismaattisen johtajan palvelusaikana hänet ohjattiin muihin tehtäviin, joissa hän ei olisi niin paljon maalleen vaaraksi, koska etulinjan palveluksena viimeisinä tekoinaan hän onnistui melkein sytyttämään sodan kahden ystävällismielisen rajavaltion kesken.

Karismaattinen johtaja nousi myöhemmin merkittävän yhteiskunnallisen voiman johtohahmoksi. Liikkeen, jonka edustajia tapaa vielä joskus myös Suomessa.

Ketähän mahdan kysymykselläni etsiä?
 

Pitää vielä miettiä tätä Che:tä. Itse asiassa hän taitaa natsata aika tavalla kysymyksen asettamiin raameihin, mutta ei ole se henkilö, jota kysymyksellä olen hakemassa. Hyväksyn siis vastauksen ja annan ison papukaijan tästä. Ei tullut mieleenkään, että Che täyttää melkein 1=1 kysymyksen ehdot. Tuo kuvitelmaosuus kysymyksessä on tietysti keskustelun paikka, mutta kai kysyjä saa päättää vastausten osumisen?

Jos palataan alkuperäiseen kysyttyyn henkilöön, niin tarkennuksena se, että kyseinen tyyppi palveli sotiensa ajan sukellusveneissä. Lisävihjeenä voisi todeta hänen olevan yksi maailmanhistorian eniten julkaistuja kirjailijoita. Hänen sodanaikainen palveluksensa on yleensä aika tavalla unohdettu ymmärrettävistä syistä.

Eli luovutan siis kysymysvuoron rouva/herra Tornille ja onnittelen vielä kerran erinomaisesta hausta.
 
Eihän tässä täsmää Ernestoon oikein mikään:

Maansa sotavoimissa: Sai Kuuban kansallisuuden vasta kun taistelut oli jo käyty (ja luopuikin tästä ennen vihonviimeistä reissuaan). Argentiinan sotaväessä ei palvellut.
Muodollinen pätevyys: Ei muodollista pätevyyttä vaan pelkästään käytännön toimissa osoitettu pätevyys.
Jäljittämään ja väistelemään vihollisvaltion asevoimia: Kuuban hallituksen joukot eivät olleet vihollisvaltion edustajia niille sisseille joita Che ja Fidel edustivat
Palvelusaikana ohjattiin muihin tehtäviin: Chen "palvelusaikaa" on vaikea ellei mahdoton määrittää
Onnistui melkein sytyttämään sodan: Ei täsmää mitenkään

Jne jne.
 
Eihän tässä täsmää Ernestoon oikein mikään:

Maansa sotavoimissa: Sai Kuuban kansallisuuden vasta kun taistelut oli jo käyty (ja luopuikin tästä ennen vihonviimeistä reissuaan). Argentiinan sotaväessä ei palvellut.
Muodollinen pätevyys: Ei muodollista pätevyyttä vaan pelkästään käytännön toimissa osoitettu pätevyys.
Jäljittämään ja väistelemään vihollisvaltion asevoimia: Kuuban hallituksen joukot eivät olleet vihollisvaltion edustajia niille sisseille joita Che ja Fidel edustivat
Palvelusaikana ohjattiin muihin tehtäviin: Chen "palvelusaikaa" on vaikea ellei mahdoton määrittää
Onnistui melkein sytyttämään sodan: Ei täsmää mitenkään

Jne jne.

Erittäin hyvä opponointi, kiitos siitä. Kuten kerroin heti alussa, niin vastaus on siinä rajoilla, mutta omasta mielestäni hyväksyttävän rajoissa. Perustelut:
- Che kai nousi Guatemalassa ainakin jonkin ryhmän johtoon, koska oli lääkäri (muodollinen pätevyys).
- Toikkaroi samassa reissussa ja epäonnistui surkeasti. Ymmärtääkseni siirrettiin syrjään, koska oli arvokas "valkonaama".
- Sai kai Kongon reissullaan melkein sodan tai useampia sotia aikaan. Näistä on toki epämääräisiä tietoja.
- Oli karismaattinen johtaja. Tuon mielisairaan paskiaisen naamaa kuvaavia T-paitoja näkee vieläkin melkein kaikissa suurkaupungeissa.

Noilla perusteilla siis hyväksyin vastauksen suurelta osin sen vuoksi, että haku noihin kriteereihin oli mielestäni älyttömän hyvä. Eli kai päätös lienee minun? Sitä saa ja pitää arvostella kaikin tavoin, mutta päätös on tehty ja se pitää. Vaikka hakemani vastaus vielä odottaa. Eli kiitos Stokes - hienoa argumentointia. Kiitos siitä.

Tornilla siis lienee kyssärivuoro.
 
Se alunperin haettu henkilö olisi kyllä mukava tietää. Jahka pääset bannista.
 
Pitäisikö tätä ansiokasta ketjuamme jatkaa pienellä tekohengityksellä kun radiohiljaisuutta on krhm "tietyistä syistä" kestänyt tiistaista?
Eli mikä päivittäiskaupan tuote liittyy kirjaimellisesti yhteen toisen maailmansodan ratkaisevaan operaatioon?
 
Kortsut ja D-Day?;):) Tosin ei alkuperäiseen tarkoitukseen, vaan aseen suojaus. Tosin eihän sitä tiedä kuinka hevelillä päällä Ranskatteret olivat kun Liittoutuneet etenivät sisämaahan.
 
Back
Top