Kysymys- ja vastaustopiikki

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vehamala
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ei ole kysymystä valmiina, nopein jatkakoon. Sitä odotellessa voidaan pohtia Samovariuksen kysymystä.
 
Otetaanpa liiankin ajankohtainen kysymys. Puolaan on ilmeisesti tänään osunut venäläinen ohjus, vaatien kahden ihmisen hengen. Venäjä on siis pommittanut NATO-maata, mikä voisi olla casus belli.

Vähän vastavaa on kuitenkin tapahtunut ennenkin, ja Puola oli silloinkin osa tapahtumien näyttämöä. Mitä tapausta ja milloin haetaan?
Gleiwitz ja radioasemahyökkäys?

Vaikkakin kaupunki oli tuolloin Saksaa, nykyisin Puolaa. https://en.wikipedia.org/wiki/Gleiwitz_incident
 
Vuoden 1989 MiG-23 putoaminen Belgiaan? Puolalainen lentäjä hyppäsi nousussa moottoriongelman vuoksi, mutta kone jatkoikin matkaa autopilotilla länteen.
Tätä tapausta haettiin. Kone ja ohjaaja tosin olivat ryssiä, mutta hyppy tapahtui Puolan ilmatilassa. Neuvostohävittäjän ilmaantuminen Länsi-Saksan ilmatilaan kohotti varmasti tunnelmaa, vaikkakin yksin suoraviivaisesti lentänyttä konetta varmaan pidettiin ensin loikkarina. Traagisena seurauksena kone lopulta törmäsi polttoaineen loputtua taloon, jonka asukas kuoli.


Suomessa on sattunut samankaltainen tapaus 1991:


https://*Riittää mainostus*/2021/01/hyppaa-hyppaa-hyppaa.html

Norppa jatkaa.
 
Haetaan kylää, nykyisin kaupunginosaa Kaakkois-Suomessa: siinä yhdistyy jääkausi, kivikautinen asutus, puuteollisuus, vapaussota jopa kirjaksi asti, Salpalinja sekä reserviläiset.
 
Viimeksi muokattu:
Helpotukseksi: vanha valtatie kulki alueen läpi, mutta uudelta valtatieltä paljastuu enemmän jos osaa katsoa.
 
Haetaan kylää, nykyisin kaupunginosaa Kaakkois-Suomessa: siinä yhdistyy jääkausi, kivikautinen asutus, puuteollisuus, vapaussota jopa kirjaksi asti, Salpalinja sekä reserviläiset.
Summa.
 
Rutola? On tullut joskus käytyä muijan kanssa lemmenlomalla lappeenrannassa ja yövyttyä Salpahovissa.
 
Viimeksi muokattu:
Rutola? On tullut joskus käytyä muijan kanssa lemmenlomalla lappeenrannassa ja yövyttyä Salpahovissa.
Bingo! Suluttaja jatkaa.

Rutolan kylän alueella on ollut kivikautista asutusta, ja ennen Vuoksen puhkeamista Saimaa virtasi siitä Kymijoen kautta mereen.

Tätä vanhaa vesireittiä tosiaan hyödynnettiin 60-luvulle asti tukinuitossa - ylimenolaitos jolla tukit vedettiin/rullattiin maakannaksen yli 2km on pystyssä muuntajarakennuksen kera - nämä on nähtävillä Valtatie 13:sta, ja ränninkin linjaus ja jäänteitäkin on nähtävillä maastossa.

Kyseinen menetelmä oli hieman raaka puutavaralle, joten paikalle rakennettiin 1900-luvun alkuvuosina saha jolla huonokuntoisin puu saatiin jalostettua, eikä tuhlattua hammastikuiksi uitossa. Vapaussodan jälkeen kylän punaiset, sahalla ja uutissa työskennelleet miehet haettiin selvittämään osallisuuttaan lähimmässä ja tälle reissulle jäi 47 miestä, 38 ammuttuna. Tähän pohjautuen Hietamies on kirjoittanut kirjan Naisten talvi, kun kylän, sahan ja tilojen työt jäivät naisten vastuulle.

Maantieteellisesti kylän sijainti oli vesistöjen vuoksi luonnollinen paikka puolustukselle, ja alueelle valmistui jatkosodan loppuvaiheessa varsin kattavat Salpalinjan asemat. Vanhan uittoreitin varrella on myös reserviläisten mökki, jonka pihassa pönöttää cupola.
 
Back
Top