Lähimaksaminen ja käteisen tulevaisuus

Käytätkö lähimaksamista?

  • Kyllä

    Ääniä: 9 45.0%
  • En

    Ääniä: 11 55.0%

  • Äänestäjiä yhteensä
    20

Juna112Porojetsiin

Eversti
Lahjoittaja
No jos käteisten käyttö lakkautetaan kaikialla, niin milloin se alkaa tämä täysin seteleista ja kolikoista vapaa elämä? Pankkiauttomatitkin häviävät luonnollisesti? Pankkeja ei enää käytännössä ole, ne kutistuneet, henkilökunta supistettu. Kaupoissa ei saa enää kaupiasta. Isot hallit, josta saa etsiä ruoka kaikessa rauhassa kevelemällä kilometreja, tämä jo toteutui. Voi ei..

Vuoden? Kahden päästä? Viiden vuoden päästä tämä ihana ylväs aika alkaa?
Nooo... trendi on kyllä laskeva käteisen suhteen, mutta se(laskeva trendi siis) koskee maksamista. Ei siis käteisen määrää*. Laskeva trendi on tällä hetkellä tasoa 1mrd eruoa vuodessa alaspäin, ja kun käteisen käyttö on 2015 luokkaa 15mrd euroa, tästä voisi vetää lineaarisesti että 2030 ollaan lopussa. Näinhän ei tietenkään käy. Tällä hetkellä sitä laskee tietenkin korttimaksaminen (jolle on varsin hyvät syyt), mutta myös yleinen yksityinen kulutuskäyttäytyminen. Käteismaksut ovat painottuneet pieniin summiin ja menettäneet asemiaan isoissa summissa, joissa kortit dominoivat.

* Käteisen määrä on kiinnostava, sillä se kasvaa melko hyvää vauhtia. Suomessa liikkeellelaskettu setelistö on vuonna 2016 yli 14mrd euroa. 2012 se oli 12mrd euroa ja trendi on varsin lineaarinen, ja kasvu on muuta euroaluetta nopeampi. Tätä ilmiötä selittänee se, että reippaasti yli kolmannes Suomessa liikkeellelasketusta setelistöstä päätyy muihin Euroopan maihin.
 

Teräsmies

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Intian pääministeri haluaa vähentää käteisen käyttöä.

Indian prime minister Narendra Modi has called for the nation to become a cashless society. Mr Modi urged his country's small traders and daily wage earners to embrace digital payments. Speaking in his monthly address on national radio, Mr Modi said the government understands millions have been affected by the ban on 500 and 1,000 rupee notes, but defended the policy. The move is an attempt to fill Mr Modi's election promise of curbing tax evasion and unaccounted wealth.
http://www.independent.co.uk/news/world/asia/india-cashless-society-banknotes-narendra-modi-ban-currency-a7442316.html
 
Top