Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Sota ja Venäjälle asetetut pakotteet ajoivat maan talouden viime vuonna taantumaan. Se näyttää ainakin toistaiseksi jääneen odotettua pienemmäksi.

Vielä viime keväänä Venäjän talouden ennustettiin supistuvan hyökkäyssodan seurauksena jopa 10 prosenttia. Esimerkiksi Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi vielä kesällä, että Venäjän talous supistuisi viime ja tänä vuonna noin yhdeksän prosenttia.

Tällä hetkellä IMF arvioi, että Venäjän talous supistui viime vuonna 3,4 prosenttia, ja odottaa sen supistuvan tänä vuonna 2,3 prosenttia.
 
Putlerin energiakiristys ei ilmeisesti onnistunut.



Venäjä laski, että energiakriisi nostaa energian hintaa. Eli sen, minkä maa vientimäärissä häviäisi, se voittaisi hinnoissa. Vielä syksyllä oletus oli Venäjällä se, että budjettitulot vain kasvavat sodan vuoksi.

Näin ei käy. Kun länsi päätti asettaa 60 dollarin hintakaton venäläiselle öljylle, ratkaisua epäiltiin toimimattomaksi. Kriitikot epäilivät, että Aasia ja Afrikka ostavat, jos länsi ei osta. Hintakaton fiksuus oli siinä, että vaikka venäläistä öljyä ostettaisiinkin länsimaiden ulkopuolella, kukaan ei maksa siitä kattohintaa enempää, koska ei ole pakko maksaa.

Seuraus on se, että Urals-raakaöljylaadun hinta on romahtanut. Venäläisen öljyn hintakatolla määritelty hinta on alitettu selvästi.

Venäjän sota Ukrainassa maksaa jo enemmän kuin mitä Venäjä saa energiatuloillaan korvattua. Budjettivaje kasvaa. Jatkossa hintakattoa tulisi laskea, jotta Venäjän budjetilta putoaisi lopullisesti pohja. Seuraava sopiva taso voisi olla 30 dollaria barrelilta.

Ei ole epäilystäkään siitä, kumpi osapuoli energiasodan voittaa, kun aikaa kuluu. Venäjän korruptoitunut kehitysmaatalous eristyy ja taantuu, kun läntistä teknologiaa ei enää ole tarjolla.
 
Lentokoneita saa alkaa kannibalisoimaan varaosien saamiseksi. Yksityiskohdat ovat kuitenkin salaisia etteivät lentomatkustajat alkaisi pelkäämään lentämistä.

En tunne lentolaitteita, mutta muissa vehkeissä tuppaa samat osat kulumaan, joten kannibalisointi ei liene kovin kestävä ratkaisu.
 
Tuohon ylläolevaan lentävien keskusteluun;


Venäjä sosialisoi muistaakseni luokkaa 600 konetta, sanktioiden kiristyessä. Mm. tuohon vastauksena, lakkautettiin päivitysten, vara-osien saamisen mahdollisuus näihin koneisiin.

 
Oho, niin paljon laitettu arestiin oligharhien (botoksipään lompakoita) omaisuutta -Suomessa laitettu arestiin aktiiveja kokonaista 187 miljoona, toista kymmentä vuotta, oligharkit varmaan oikeasti itkee tästä kokonaisesta 187 miljoonasta..
Jokainen päivä tuotti heille öljy/kaasusta melkein miljardin, ei ne ikinä toipuu näin suuresta menetyksestä.

Tämä on YLEn uutisista.


Ja tietenkin:
Sveitsin hallitus on valmis siirtämään Venäjän omaisuutta Ukrainalle, mutta pankit vastustavat.
Sveitsin viranomaiset eivät vastusta Venäjän jäädytettyjen varojen siirtämistä Ukrainaan.

Kysymys:
Pankkien siis ei tarvitse kuunnella hallitusta ja viranomaisia?
 
Yhdysvaltain oikeusministeriö on syyttänyt venäläistä liikemies Vladislav Osipovia ja brittiläistä liikemiestä Richard Mastersia yrittäessään saada pakotteiden kohteeksi joutuneen liikemies Viktor Vekselbergin väitetysti omistaman Tango-jahdin pois pakotteista. Asiasta kerrottiin laitoksen verkkosivuilla.
Tango-jahti pidätettiin Espanjassa keväällä 2022 Yhdysvaltojen pyynnöstä. Sen hinnaksi on arvioitu 90 miljoonaa dollaria.
Oikeusministeriön mukaan Osipov, jota osasto kutsuu Vekselbergin työntekijäksi, kehitti peiteyritysten kanssa monimutkaisen suunnitelman piilottaakseen jahdin omistuksen. Mastersia puolestaan syytetään yrityksen johtamisesta, joka "osti Tangon johtamisen" sen jälkeen, kun Vekselberg joutui Yhdysvaltain pakotteiden alle.
Lisäksi Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan Masters petti Yhdysvaltain rahoitusviranomaisia keksimällä jahdille väärennetyn nimen - "Fanta". "Tämän seurauksena yhdysvaltalaiset rahoituslaitokset ovat käsitelleet satojen tuhansien dollarien arvoisia transaktioita Tangolle, mitä he eivät muuten olisi sallineet, jos he olisivat tienneet Vekselbergin osallisuudesta rahoitustoimiin", oikeusministeriön mukaan.

Mutta Medvedevin jahdin palautettiin Suomesta hissunkissun. Miksi?
 
Venäjä luisuu kohti Neuvostoliiton lippu aikoja.

Olen turhautunut siitä, että Venäjä on menettänyt paljon talouden näkökulmasta erityisoperaation alkamisen jälkeen. Tilanne, johon maa on itsensä vetänyt, on epäoikeudenmukainen. Olen todella huolissani eettisestä puolesta, koska tilanteessa on paljon perusteettomia uhreja. Esimerkiksi nyt on nähty uutisia mahdollisesta uudesta liikekannallepanosta, joka olisi ongelma kaikille.
 

Tämä on raadollista, Singapore on Aasian talouskeskuksis ja rahaa ajatellaan. Ukraina on toisella puolen palloa...

Mutta tämä päätöksen pitämättömyys kiellosta käydä kauppaa ryssän kanssa pitäisi vaan poliitikoilla Australiasta, jenkeistä ym. nostaa esille heidän keskinäisissä kauppa ja poliittisissa neuvotteluissa. Ei kiertoteitä säädöksiin !

Bloomberg: Venäläistä öljyä sekoitetaan Singaporessa ja myydään uudelleen​

Uutistoimisto Bloomergin lähteiden mukaan Singapore otti vastaan yli kaksinkertaisen määrän venäläistä öljyä joulukuussa 2022 viime vuoteen verrattuna.

Lähteiden mukaan kiinnostus ja voitot Venäjältä saatavien edullisten polttoainetoimitusten ja muista lähteistä peräisin olevien lähetysten sekoittamisesta on kasvanut Singaporessa.

Osa sekoitetusta polttoaineesta myydään Indonesiaan ja Vietnamiin, Bloombergin lähteet kertovat.

Singapore ei ole kieltänyt venäläisen öljyn tuontia, mutta siellä sijaitsevia rahoituslaitoksia on kielletty rahoittamasta venäläisiä yrityksiä tai käydä kauppaa niiden kanssa.
 

Ei mitenkään yllättävää..

Orbán: Unkari torppaisi Venäjän ydinenergiaa koskevat pakotteet​

Unkari tulee käyttämään veto-oikeutta, jos EU esittää pakotteita Venäjän ydinenergialle, sanoo Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Orbán puhui asiasta Unkarin radion haastattelussa.

EU ei ole toistaiseksi asettanut pakotteita Venäjän ydinteollisuudelle. Muun muassa Ukraina on perännyt EU:lta pakotteita Venäjän valtiollista ydinvoimayhtiötä Rosatomia vastaan.

Unkarissa on venäläisvalmisteinen ydinvoimala, jonka laajentamisesta Unkari on sopinut Rosatomin kanssa.

Unkari on vastustanut EU:ssa aiempia pakotteita, jotka EU on asettanut Venäjää vastaan sen aloittaman hyökkäyssodan takia.

Reuters
 
Back
Top