KIITOS!Tästä voi jopa syvimmiltään olla kyse. Tässä Markku Salomaa avaa tätä. Hyvä video muutenkin.
Tämä selventää kovasti tilannetta..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
KIITOS!Tästä voi jopa syvimmiltään olla kyse. Tässä Markku Salomaa avaa tätä. Hyvä video muutenkin.
Viimeaikaisesta sirutarjonnasta on mahdotonta sanoa, mikä osuus päätyy Venäjän sotakalustoon ja kuinka moni esimerkiksi pesukoneisiin, puhelimiin tai muihin kulutustavaroihin. Tosiasia on, että Moskova tarvitsee kipeästi tällaisia siruja aseiden huoltoon, korjaukseen ja tuotantoon.Hollantilaisia siruja löytyy säännöllisesti lähes kaikista sotilaallisista droneista Venäjällä.
James Byrn brittiläisestä RUSI-ajatushautomosta
Erityisesti kiinalaisten viejien suuren roolin vuoksi valvonta on tuskin tehokasta. Peking ei ole asettanut Moskovaa vastaan pakotteita, joten kauppa siruilla Kiinasta on edelleen mahdollista. NOS/Nieuwsuurin tutkimus osoittaa siis, että hyvin rajoitettu interventio oli mahdollista viime kaudella.Tähän mennessä näemme, että seuraamusrikkomuksista nostaminen on rajoittunut pääasiassa "punaisiin tekoihin".
Yvo Amar, pakotelakiin ja vientivalvontaan erikoistunut lakimies
Olisikohan noihin siruihin mahdollista laittaa esim. GPS-aluerajausta siten, että ne alkavat toimia väärin Ukrainan lähellä?Hollannista on mennyt mikrosiruja Venäjälle ja venäläisistä aseista on löytynyt hollantilaisia siruja.
https://nos.nl/artikel/2461459-milj...rikanten-belanden-in-rusland-ondanks-sancties
Kovista sanktioista huolimatta hollantilaisten yritysten valmistamat mikrosirut päätyvät edelleen Venäjälle. Se koskee monia miljoonia kappaleita Ukrainan hyökkäyksen alusta joulukuuhun asti.
Vienti tapahtuu välittäjien kautta. Kolmelle puolustusalan yrityksiin liittyvälle venäläiselle yritykselle on mennyt useita satoja toimituksia. Myös venäläisistä aseista on löydetty "hollantilaisia" siruja.
NOS:n ja Nieuwsuurin yhteiset tutkivat toimittajat saivat pääsyn kauppatietoihin, keskustelivat asianomaisten yritysten, valtion virastojen, asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa sekä luottamuksellisia asiakirjoja. Tutkimus antaa ensimmäisen käsityksen siitä, missä mittakaavassa hollantilaisten valmistajien mikrosirut päätyvät Venäjälle.
On selvää, että pieni ryhmä kiinalaisia yrityksiä hankkii hollantilaisia siruja ja vie niitä kuukausittain Venäjälle. Yksi tällainen yritys on Yhdysvaltojen pakoteluettelolla Venäjän puolustusteollisuuden toimituksista. Kiristyvistä pakotteista huolimatta viennissä ei ole viime kuukausina näkynyt laskua.
Panssaroidussa haupitsissa ja taisteluhelikopterissa
Venäjälle menevät hollantilaiset sirut tulevat pääasiassa suurilta sirutuottajilta, kuten eindhovenilaiselta NXP:ltä ja nijmegenilaiselta Nexperialta. NOS/Nieuwsuur-tutkimus osoittaa, että NXP-mikrosiruja löydettiin äskettäin taistelukentältä Ukrainasta.
Ne löytyivät muun muassa osiin puretusta venäläisestä panssaroidusta haupitsista, risteilyohjuksesta ja hyökkäyshelikopterista:
Aiemmat tutkimukset ovat jo löytäneet siruja NXP:stä ja Nexperiasta venäläisistä droneista, ja NXP-siru löytyi iranilaisesta kamikaze-droonista. Moskova käyttää kaikkia näitä aseita tappaakseen ukrainalaisia sotilaita ja siviilejä.
Tiedottajat korostavat, että yritykset noudattavat pakotesääntöjä eivätkä käy kauppaa Venäjän kanssa. Heidän asiakkaat eivät myöskään saa myydä siruja Venäjälle. He sanovat olevansa voimattomia, jos sirut, joista NXP ja Nexperia tuottavat maailmanlaajuisesti useita miljardeja vuosittain, päätyvät rinnakkaiskaupan kautta Venäjälle.
'tehdä kotiläksyt'
Tuottajien on lain mukaan tehtävä "kotitehtävänsä" estääkseen sirujen myynnin Venäjälle. Hollantilaiset tuottajat sanovat tekevänsä samoin. Asiantuntijat huomauttavat, että vaikka tämä ns . due diligence antaa suuntaviivat, EU:n suuntaviivat eivät sisällä laillista velvoitetta.
Kaksi monikansallista yhtiötä sanovat, ettei heillä ole vastausta siihen, kuinka samat roistovälittäjät silti onnistuvat ostamaan pelimerkkejä. NXP-asiakkaita seulotaan "voimakkaasti", yhtiö sanoi vastauksessaan. Yhtiö väittää ylittävänsä pakotteiden noudattamisessa lakisääteiset velvoitteet. On epäselvää, mitä se tarkalleen tarkoittaa, ja aikooko yritys ryhtyä toimiin kiinalaisten välittäjien ryhmää vastaan.
Nexperia vaatii, että sen vienninvalvontatiimi käyttää uusinta ohjelmistoa "seuratakseen jakeluamme". Jos jakelija on rikkonut seuraamuksia, sopimus puretaan. Tapahtuiko tämä viime vuonna, yhtiö ei halua sanoa. Bottom line, jälleenmyyntiä kolmansille osapuolille "emme voi aina valvoa tai estää me".
Tärkeimmät huolenaiheet
Hallituksen näkemyksen mukaan mikrosirujen hämärävälitys tapahtuu ilman hollantilaisten valmistajien lupaa ja tietämättä, ulkoministeriö raportoi vastauksessaan. "Alankomaat on erittäin huolissaan tästä ja etsii yhdessä Euroopan unionin ja muiden EU-maiden kanssa tehokkaita tapoja estää tämä ja puuttua välitykseen."
Muuten, vielä suurempi määrä Alankomaiden ulkopuolisten yritysten valmistamia mikrosiruja päätyy venäläisille maahantuojille. Pelkästään marraskuussa on vähintään 2 miljoonaa pelimerkkiä hajallaan kymmenien yritysten kesken. Vertailun vuoksi: NXP- ja Nexperia-tehtailta tuotettiin yli 60 000 sirua samalla ajanjaksolla: noin 6 prosenttia kokonaismäärästä.
Asiantuntijat olettavat, että Venäjän tuontivirta jatkuu edelleen, eikä sen pysähtymisestä ole viitteitä. Tammikuun kauppatietoja ei kuitenkaan ole vielä saatavilla.
Viimeaikaisesta sirutarjonnasta on mahdotonta sanoa, mikä osuus päätyy Venäjän sotakalustoon ja kuinka moni esimerkiksi pesukoneisiin, puhelimiin tai muihin kulutustavaroihin. Tosiasia on, että Moskova tarvitsee kipeästi tällaisia siruja aseiden huoltoon, korjaukseen ja tuotantoon.
"Useat hollantilaiset komponentit ovat tärkeitä Venäjän sotakoneistolle", sanoi James Byrne, brittiläisen ajatushautomo RUSI:n avoimen lähdekoodin tiedustelu- ja analyysitutkimusryhmän johtaja. "Näitä siruja löytyy säännöllisesti lähes kaikista venäläisistä sotilasdrooneista ja muista tarkkuusaseista, kuten risteilyohjuksista." NXP-siruja löydettiin 10:stä 27:stä venäläisestä asejärjestelmästä, jotka RUSI tutki Ukrainan pyynnöstä, instituutti raportoi viime kesänä.
Rangaistusten kiertäminen
EU:n Venäjän vastaisia pakotteita kierretään massiivisesti. Esimerkiksi pienet yritykset, jotka lähettävät siruja Venäjälle pakettipostin kautta. Myös enimmäkseen aasialaiset kauppiaat hankkivat hollantilaisia siruja ja myyvät tuotteita Venäjälle sanktioiden esteettä korkealla voittomarginaalilla.
Esimerkiksi NOS:n ja Nieuwsuurin tietojen mukaan hollantilaisten sirujen suurin välittäjä on kiinalainen Sinno Electronics. Mutta toisin kuin Washington, Bryssel ei ole vielä ottanut käyttöön rangaistustoimenpiteitä Sinnoa vastaan. Yritykseltä on pyydetty kommenttia, mutta se ei ole vastannut.
Kysyttäessä, miksi nämä tai Venäjälle hakevien sirujen välittäjät on otettu EU:n pakotelistalle, ulkoministeriö vastaa: "Alankomaat ei anna mitään lausuntoja konkreettisista ehdotuksista uusiksi pakotteiksi, jotta se ei heikentää yllätysvaikutusta ja siten toimenpiteiden tehokkuutta. Yrityksen sanktioimiseksi tarvitaan myös jäsenvaltioiden sisäistä konsensusta, he lisäävät.
Erityisesti kiinalaisten viejien suuren roolin vuoksi valvonta on tuskin tehokasta. Peking ei ole asettanut Moskovaa vastaan pakotteita, joten kauppa siruilla Kiinasta on edelleen mahdollista. NOS/Nieuwsuurin tutkimus osoittaa siis, että hyvin rajoitettu interventio oli mahdollista viime kaudella.
Syyttäjälaitos käsittelee toistaiseksi yhtä rikossyytettä. Tulli kertoo, että tarkastuksia on tehty useita kymmeniä tuhansia. Mikrosirujen alalla tämä johti lopulta vain yhden 300 000 euron arvoisen lastin tukkeutumiseen.
"Yritykset voivat tehdä enemmän"
"Näemme tähän mennessä, että seuraamusrikkomusten syytteeseenpano on rajoittunut lähinnä "käteen", sanoo pakotelakimies Yvo Amar. Hän arvioi, että viidentoista vuoden aikana on annettu vain kymmenen tuomiota, joissa monimutkaiset kaupparakenteet kolmansien maiden kautta ovat säilyneet ennallaan. Amarin mukaan "vakavaa työtä" tehdään nyt, mutta oikeuslaitokselta on edelleen vaikeaa ja erittäin aikaavievää viedä myös monimutkaisempia tapauksia oikeuteen.
"Uskon, että yritykset voivat silti tehdä enemmän kuin he tekevät tällä hetkellä", Amar jatkaa. Esimerkiksi siruvalmistajat voivat sopimuksella määrätä, että esimerkiksi kiinalainen maahantuoja voidaan tarkistaa, mihin sirua on lopulta käytetty tai myyty edelleen.
Siirtyvät vaihdannaistalouteen ja nahkalompakko on jatkossa kovasti käytössä...Hah, tiedän pari venakkotytsyä joilta lähti just elinkeino alta.