Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset


"Ensi vuonna ei tule olemaan rahaa, Deripaska sanoi talousalan konferenssissa Siperiassa. Hänen mukaansa Venäjä tarvitsee nyt sijoituksia ”ystävällismielisiltä” mailta, jotta sanktioiden horjuttama talous saataisiin pysymään pystyssä."
– Tarvitsemme ulkomaisia investoijia.

Montako niitä ystävällismielisiä maita olikaan... 🤣🤣🤣
Ai, kappas, eli kun ryssä julistaa jonkun maan ystävällismieliseksi niin se tuo sitten kyseiselle maalle velvoitteeksi investoida ryssälään. Olikos nuo ystävällisyyssopimukset sitten jotenkin kaksisuuntaisia vai onkos tämä nyt sellainen pakotteen jonkinlainen ryssäläinen vastakohta.

On se mahtava ja rajaton tuo zaarin valta ja käskuvoima!
 
Mietin tuota öljyn kuljetuskaluston myyntiä ryssille niin sehän on lopunperin hyvä juttu. Helleenithän ei tässä myy mitään A-luokan purkkeja vaan niitä pienimpiä ja huonokuntoisimpia lotjia joiden ylläpito on käynyt jo taakaksi. Ryssä on vittumaisessa pakkoraossa, ostaa mitä saa millä hinnalla tahansa, kierot kreikkalaiset ovat tämän kaukaa suunnitelleet ja ajoivat kalustoa riskirajoilla ilman huoltoa lyhyillä reiteillä kunnes pakotteet pysäyttivät ja nyt on aika realisoida tarpeeton fleetti (ja ylläpito sekä miehistöjen kulut plus kaikki riskit) venäläisille, joilla ei ole kapasiteettia ylläpitää edes nykyistä laivastoaan saati että kymmeniä hajoamispisteessä olevia tankkereita siihen päälle.

Ryssät ovat edelleen pakotteiden alla, ei ne saa noihin varaosia, eivät saa ajaa juuri mihinkään satamaan missään, vain todella pitkiä reittejä tarjolla kuljetuksille (Koivisto - Afrikka) (Novorossisk - Itä-Aasia) esimerkkeinä. Omien telakkojen pitää päättää kumpia huolletaan sotalaivoja vai öljytankkereita, kumpaankaan ei ole tarpeeksi resursseja joten lopputulos on varmaa ryssimistä eikä huolleta juuri mitään. Onhan siellä jo satamat sellaisia rahti- ja sotalaivojen hautausmaita.
Eli tuossa meni ryssien oligarkeilta oikeaa rahaa €$¥ laivojen ostoon, päälle vitulliset ylläpitokulut laivoista joilla joutuu kuljettamaan kämäsen pieniä lasteja isohkolla miehistöllä puolen maapallon verran, että löytyy ostaja ja sitten tyhjänä takaisin kun ryssien kuljetuksia mihinkään ei kukaan osta.

Aivan käsittämättömän typerä homma, mutta kyse onkin ryssistä joilla on vain huonoja vaihtoehtoja. Kreikkalaiset teki saman kuin amerikkalaiset aikanaan meille myymällä ne United Paper tehtaat jenkeissä.
Venäläisten mahdollisuus toimittaa öljyä parani, se on totta, mutta he maksavat siitä itse valtavasti enemmän eli tavallaan syventävät pakotteiden vaikutusta öljytuloihinsa vapaaehtoisesti.
Ja tämä tulee vaikuttamaan todella pitkään sekä monipuolisesti mm. muiden laivojen ylläpitomahdollisuuksien kautta.

Kreikkalaiset tilaavat sitten saamallaan rahalla uusia moderneja tankkereita vapaan maailman käyttöön.

En yllättyisi vaikka tämä olisi ennalta suunniteltu juttu jo pakotteita sorvattaessa.

Putler sai taas kuivana kakkoseen.
Tämä ryssän öljyntuotannon yhtälö on vähän monimutkaisempi, eli kun lähde on porattu niin siitä vähän kun tulee sitä öljyä halusi tai ei. Eli nykyisen tuotannon alas-skaalaus on vaikee mitnekään muuten kuin lopettamalla uusien reikien poraus. No uusia reikiä ei porata kun Halliburton otti hatkat, suurin osa uusista kentistä on arktisella alueella. Arktista öljynporausta ei ryssä eikä Iran osaa. Eli tuotanto laskee luonnollista reittiä öljykaivojen kuivumisen myötä. Mutta tässä välillä tuo ryssälle käsiin jäävä ölju pitää jonnekkin myydä eli dumpata alihintaan markkinoille. Öljyn dumppaus on kannattavaa melkein hinnalla millä hyvänsä koska se reikien porauksen investoinit on jo tehty. Joten vaikka rahaa menisi paskojen tankkerien ostoon niin ehtyvän öljytuotannon kulut on jo maksettu.

Öljyn markkinat on globaalit joten ryssän pakkorako johtaa öljyn ylituotantoon ja hinnan laskuun.

Tästä ryssän öljysuunnitelmasta löytyi muuten mielenkiintoinen uutinen:
https://www.reuters.com/article/us-global-oil-russia-wells-idUSKBN2322R1

Eli Ukrainan sodalla oli tarkoitus luoda markkinat öljylle jonka tuotantoa suunniteltiin jo 2020. Osittainhan tuo onnistuikin mutta nyt ryssä ajaa itse markkinahinnan alas, eli öljyä on mutta ei siitä saa kunnon hintaa.
 

"Venäjän talouden kurimus pahenee ajan mittaan, koska työntekijöitä on lähtenyt maasta ja teknologian saatavuus Venäjällä on yhä vaikeampaa. Lisäksi energiapakotteiden vaikutukset nähdään vasta pidemmällä aikavälillä, koska tänä vuonna osa aiemmin Eurooppaan suuntaavasta öljystä voidaan myydä muualle."

Kun katsoo ennusteitamme keskipitkällä aikavälillä, sieltä voi tulkita että Venäjän talous kutistuu vähintään seitsemän prosenttia”, Georgieva kertoo CNN:lle.
 
Talousluvut puttelimaasta ovat saattaneet aiemmin pitää jotenkuten paikkansa mutta nyt kun ryssät on irti kansainvälisestä taloudesta niin ei ole enää mitään motivaatiota. Talousluvuilla oli merkitystä erityisesti luottoluokittajien takia ja nuo tahot osaavat luke myös historiaa, eli aikaisemmin valheesta kiinnijäänti vaikutti tuloksiin. Nyt ryssä ei ole kansainvälisillä rahamarkkinoilla mukana joten ei ole mitään syytä kertoa totuutta. Lisäksi puttelin oman hengenkin kannalta talouslukujen pitää näyttää hyville joten eiköhän ne luvut nykyään ole yhtä totta kuin kaikki muukin ryssälän informaatio.

IMF ja muut isot kansainväliset organisaatiot perustaa arvionsa maan virallisiin lukuihin ainakin toistaiseksi, kun ne ovat olleet aiemmin valideja. Luottoluokittajat toimivat sitten toisin, ne osaa luokitella kaikki paskasstanitkin riippumatta mitä paskaa sieltä syötetään ulos.

Tässä yksi esimerkki, ensin kopsahdettiin pohjalle:
https://www.fitchratings.com/research/sovereigns/fitch-downgrades-russia-to-c-08-03-2022
ja sitten se mittarin pohjakin petti:
https://www.fitchratings.com/research/sovereigns/fitch-withdraws-russia-ratings-25-03-2022

Jos haluaa katsoa historiaa, niin tässä taulukko:
https://tradingeconomics.com/russia/rating

Eli ei se romahda, se syöksyy kuin kivi jossa on rakettimoottori vauhdittamassa alasmenoa. Käytännössä talous oli hiilivetypohjainen ja kun vertaa tuota luottoluokituksen historiaa öljyn hintaan niin luokitus on 1:1 öljyn maailmanmarkkinahinnan kanssa. Hintakaton ja ostoboikotin takia hiilivetymyynti on 0-katteista joten ryssän talous oli siinä. Hiilivetytuloista suuri osa on kadonnut pimeisiin rahavirtoihin joten virallisilla luvuissa ne on näkyneet huonosti aina. Luottoluokittajat tuon ovat kyllä löytäneet. Harmaa talous realisoitui niinä huvijahteina mutta myös valtavana luksuskulutuksena ryssälässä. Nyt tuota bisnestä ei ole eikä niin ollen työntekijöillä töitä eikä tuloja. Valton virallinen talous tuolla koostui suuressa määrin kulutusveroista joita syötti puttelin hovi, eli Moskova-Pietari parempituloiset. Parempituloinen ryssä on aina korruption voitelema ja nyt tuo voitelyöljy ei enää virtaa.
 
Navalnyn avustaja on lähettäny EU:lle kirjeen, että oligarkit vapautettaisiin EU-sanktioista
Kertoo toimineensa ominpäin... perustellut pyyntöään sillä että nämä oligargit (Mikhail Fridman, Pyotr Aven, German Khan ja Aleksei Kuzmichyov) avustaisivat Urainaa

 
Kertoo toimineensa ominpäin... perustellut pyyntöään sillä että nämä oligargit (Mikhail Fridman, Pyotr Aven, German Khan ja Aleksei Kuzmichyov) avustaisivat Urainaa

Tässä Ylen juttu asiasta
 

"Kuten neuvostoaikana, nytkin on parempi luottaa kentällä tehtyihin havaintoihin ja indikaattoreihin, jotka voivat kertoa paljon. Esimerkiksi autoteollisuuden tuotanto vajosi 96,7 prosenttia toukokuussa 2022 ja on nyt alhaisempi kuin Leonid Brežnevin aikana. Uusien autojen myynti on laskenut 60 prosenttia, hän toteaa."
 
Yksittäisiä uutisia, mutta näin niistä ryssän tankkereista tulee kelluvia varastoja. Kun hiljalleen kaikki maanpäälliset varastot sekä kelluvat varastot täyttyvät niin mitä sen jälkeen?


Edelleen ollaan menossa 5-6 kk aikaan jolloin öljyn ja kaasun kulutus laskee merkittävästi, joten öljytuotannon voimakas leikkaaminen lienee Venäjän ainoa vaihtoehto. Uudelleen käynnistäminen onkin sitten vaikeampi juttu.
 
Yksittäisiä uutisia, mutta näin niistä ryssän tankkereista tulee kelluvia varastoja. Kun hiljalleen kaikki maanpäälliset varastot sekä kelluvat varastot täyttyvät niin mitä sen jälkeen?


Edelleen ollaan menossa 5-6 kk aikaan jolloin öljyn ja kaasun kulutus laskee merkittävästi, joten öljytuotannon voimakas leikkaaminen lienee Venäjän ainoa vaihtoehto. Uudelleen käynnistäminen onkin sitten vaikeampi juttu.

Paljonkos tuo hiilivetytuotanto työllistää rysyjä ? Meinaan että mahtaa vituttaa Igoria siinä vaiheessa kun Gazprom tms. antaa monoa perseelle kun pitää alkaa säästää henkilöstökuluissa.
 
Paljonkos tuo hiilivetytuotanto työllistää rysyjä ? Meinaan että mahtaa vituttaa Igoria siinä vaiheessa kun Gazprom tms. antaa monoa perseelle kun pitää alkaa säästää henkilöstökuluissa.

Tämän lähteen mukaan noin 2.5 miljoonaa, joten 20 % vähennys olisi puoli miljoonaa. Samassa lähteessä on tuo kaivossektori joka työllisti noin 1.6 miljoonaa ja on melko heikossa tilassa etenkin kun hinnat ovat laskussa ja sanktiot edelleen syvenevät mm. alumiiniin.

In 2020, 2.5 million people worked in the Russian fuel and energy sector, slightly less than in the previous year. Employees in energy, gas, electricity, and steam supply as well as air conditioning occupied over two percent of the workforce in the country, while the mining industry accounted for 1.6 percent of total employment.
 
Viimeksi muokattu:
Putlerin suuresti kaipaama Neuvostoliitto 2.0 alkaa ainakin taloutensa osalta olla valmis.

Jossain Uralin takaisessa takahikiässä tuskin on vielä edes kuultu Neuvostoliiton romahtamisesta ja kaalinpäitä on totuttu jyrsimään. Pitkässä juoksussa mitä tekee Pietarin ja Moskovan bättre folk ? Kelpaako elintason tulossa oleva romahtaminen vai syntyyköhän napinaa ?
 
Jossain Uralin takaisessa takahikiässä tuskin on vielä edes kuultu Neuvostoliiton romahtamisesta ja kaalinpäitä on totuttu jyrsimään. Pitkässä juoksussa mitä tekee Pietarin ja Moskovan bättre folk ? Kelpaako elintason tulossa oleva romahtaminen vai syntyyköhän napinaa ?
No onhan niissä 1420 videoissakin ollu jostain ilmeisesti jopa Uralin länsipuolelta ihmisiä, jotka tuntuu elävän edelleen Neuvostoliiton aikaan jossain perähikiässä 300km Moskovasta itään.
 
Vaihteeksi parempaa lähdettä ryssän taloudesta, Jeffrey Sonnenfeld haastattelu

Jeffrey Sonnenfeld on siis Yale School of Managment proffessori ja Yale:n yliopiston Chief Executive Leadership Instituutin perustaja. Eli tällä kaverilla on oikeasti kansainvälisesti tunnustetut meriitit kunnossa.

Lyhyesti: IMF sääntöjen mukaan jäsenvaltiot toimittaa taloutensa lähdetiedot ja niistä sitten lasketaan IMF:än arviot. Noin vuoteen ryssä ei ole lukuja toimittanut vaan sieltä tulee lähinnä ne loppulaskennan tuotokset jossain muodossa, eli lukuja ei voi tarkistaa. Käytännössä IMF luvut on siis puttelin propagandaosaston tuotoksia. Mutta tästä huolimatta IMF toistelee niitä samoja lukuja kuin ne olisivat oikeita. Kun sopimusyhteiskunta ja kaikki noudattaa sopimuksia... No ryssä ei noudata joten saavat nyt sitten "viralliset" talouslukunsa esille.

Joten julkisuudessa länsilähteissä esitetyt talousluvut on ihan täyttä puttelin taktista valhetta.

Muitahuomioita:
-hiilivetykauppa on tappiollista, kaasua ei mene mihinkään kun eurooppa ei osta ja muualle ei ole putkia
-ulkomaisille sijoittajille omaisuuden arvo on nolla ryssälässä. Jos siitä ei luovu niin arvo on negatiivinen
-rupla ei ole valuutta, sillä ei ole käyty kauppaa vuoteen
-3 miljoona korkeastikoulutettua on poistunut ryssälästä ( 2% väestöstä! )
-suurin osa teollisuuden työvoimasta ei käy töissä kun tehtaat ei pyöri

Kyllä tuo tosiasia on että se teollistunut osuus ryssälän taloudesta lakkasi olemasta jo. Jäljellä on valtion pyörittämää öljy-, kaivos-, ja aseteollisuutta joiden palkat maksetaan ruplilla. Noilla ruplilla saa sitten valtion kaupasta valtion päättämillä hinnoilla tuotteita mitä siellä sattuu olemaan.

Suurimmalle osalle ryssiä tällä ei ole merkitystä, he kasvattavat kaalinsa itse. Valtio maksaa eläkettä tai palkkaa jostain nimellisestä valtion hommasta, tällä saa sitten kaalinkaveriksi jotain kaupasta sekä halpaa bensaa ladaan.
 
Back
Top