Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Budjettivaje alkaa olla kestämättömällä tasolla

Viime viikolla julkaistujen tietojen mukaan Venäjän budjettivaje oli noin 38,8 miljardia euroa tämän vuoden tammi-huhtikuussa.

Viime vuonna vastaavaan aikaan ylijäämää syntyi noin 13,7 miljardia euroa. Syynä vajeeseen on, että Venäjän energiakaupasta saamat tulot ovat laskeneet ja valtion menot ovat kasvaneet.

Tuotakin lukua on tuunattu huolella. Oikea vaje lienee jossakin 100-150 miljardin nurkilla. Vararahastoja on purettu sekä lätkäisty ylimääräisiä veroja isoille vientifirmoille. Federaation kulut olivat jo tammikuussa lähes tuplat verrattuna tuloihin. Tammikuusta tähän päivään mennessä fossiilisten viennistä saatavat verotulot olisivat tippuneet reilusti, jos ei olisi korotettu veroja. Eli oikeasti Venäjällä raavitaan nyt rahaa sotaan kaikkialta mistä vain irti saa.

Kannattaa myös huomata, että tavan ihmisen elintasosta lähti viime vuonna keskimäärin lähes 10 prossaa ja tänä vuonna menee saman verran. Tämän ovat jotkut ekonomistit arvioineet yksityisen kulutuksen pudotuksen kautta.
 
Onko olemassa mitään keinoa saada selville, kuinka paljon ruplien määrää on lisätty? Pitkällä aikavälillä inflaatio kertoo sen, mutta toistaiseksi talous on pysynyt keskuspankin ohjauksessa, eikä vaikutukset välttämättä vielä näy. Ja huomistahan Kremlissä ei taideta murehtia.
 
Ryssä meinaa osallistua 1.6 miljardilla kustannuksiin kun Iranissa rakennettaisiin rautatie Rasht - Astara, jotta pohjois-eteläsuuntainen liikenne mahdollistuu. Kukaan täysjärkinen ei tekisi näin mikäli ei olisi varma, että on logistisesti kusessa. Astaraan tulee näköjään yksiraiteinen rautatie, joten ei tuossa siltikään mitään massiivisia tonnistoja tulla kuljettamaan mikäli sitä ei rakenneta kaksi raitaiseksi lähes koko matkalta.

Venäläisten rahoituksen varaan ei Iranin kannattaisi kovin kauniita pilvilinnoja rakennella.

 
Onko olemassa mitään keinoa saada selville, kuinka paljon ruplien määrää on lisätty? Pitkällä aikavälillä inflaatio kertoo sen, mutta toistaiseksi talous on pysynyt keskuspankin ohjauksessa, eikä vaikutukset välttämättä vielä näy. Ja huomistahan Kremlissä ei taideta murehtia.
Nuo taitaa olla julkistamatonta tietoa. Niille firmoille, joilla on kassassa rahaa, on pakkosyötetty sotabondeja. Eli rahaa on lisätty reilusti kiertoon. Kyllä se siitä inflaatioksi muuttuu.
 
Nuo taitaa olla julkistamatonta tietoa. Niille firmoille, joilla on kassassa rahaa, on pakkosyötetty sotabondeja. Eli rahaa on lisätty reilusti kiertoon. Kyllä se siitä inflaatioksi muuttuu.
Saakohan ruplilla enää mitään ryssän ulkopuolella, vai onko se puhtaasti kotimainen vekseli? Ei kai intiat, kiinat, iranit ja muut hyväksy ruplia maksuna? Se on oravanesinahkaakin arvottomampi maailmanmarkkinoilla, paitsi kenties jos sillä maksaa ryssälle itselle öljystä ja kaviaarista?
 
Lueskelin paperiversiota Talouselmää lehdestä (5.5.) kun siinä oli laaja artikkeli tavaraviennistä ryssälän naapurimaihin. Haastateltavia löytyi laajasti tullia ja isoja kotimaisia toimijoita myöten. Ehkä tärkein havainto vinnin kasvusta noihin maihin oli että se on aitoa vientiä. Aikaisemmin nuo maat hoidettiin ryssälän kautta, joko oman ison konttorin tai jonkin ison yhteistyötahon kautta. Näin noihin maihin vienti näkyi monissa tapauksissa vientinä ryssälään. Nyt tavara menee sitten suoraan. Samalla henkilötöä on siirtynyt pois ryssälästä kun konttorit siirtyy. Näissä tapauksissa suurin vuoto tapahtuu sitten ryssien omatoimisena vierailuna ja tuotteiden ostona eli tavaravirrat pakotteiden kierrossa on pientä.

Suuren volyymin kierto menee Turkkin ja Kiinan kautta, näissä maissa on suoraan tuki rinnakkaistuonnille.

Toinen merkittävä havainto on myös kaivosteollisuuden siirtyminen pois ryssälästä. Kaivosteollisuuden kaikki prosessit rakentuu nykyään pääosin ryssälän naapureihin. Aikaisemmin alueen isot toimijat oli ryssälästä, nyt ne on ulkona kisasta joten paikalliset pääsee kasvamaan. Käytännössä ryssä on pyrkinyt tukahduttamaan paikallista kasvua että ei tule kilpailua.

Joten ryssä menettää markkinoita ihan joka alalla.
 
Mitähän ryssä voisi tehdä, jos vastavuoroisesti Suomi sulkisi ryssän konsulaattien tilit? Tai sulkisimme nuo konsulaatit tyystin ja potkaisisimme "diplomaatit" pihalle?
 
Useat muotiyritykset, kuten italialaiset Benetton ja Diesel, saksalainen New Yorker ja ranskalainen Lacoste, jatkavat toimintaansa Venäjällä. New Yorker on jopa avannut uuden liikkeen Moskovassa hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

Lisäksi maassa toimivat yhä esimerkiksi ranskalainen päivittäistavarakauppaketju Auchan sekä saksalaiset terveysalan yritykset Braun ja Siemens Heathineers. Esimerkiksi Auchan on perustellut liiketoimintansa jatkumista ”inhimillisellä näkökulmalla”. Yhtiön mukaan lähteminen olisi kestämätöntä sen venäläisten työntekijöiden ja asiakkaiden kannalta.

KAIKKI amerikkalaiset yritykset eivät ole jättäneet Venäjän markkinoita. Esimerkiksi vaatebrändi Guess toimii maassa kuten aiemmin, ja muotibrändi Quicksilver pyörittää vielä verkkokauppaa. Esimerkiksi astioistaan tunnettu Tupperware jatkaa niin ikään liiketoimintaa Venäjällä.

Myös monet tunnetut japanilaiset yritykset toimivat edelleen Venäjällä. Esimerkiksi monialaiset teollisuusyritykset Makita, Kawasaki, Mitsubishi ja Yamaha ovat jatkaneet liiketoimintaansa maassa. Japani on tuominnut Venäjän hyökkäyksen.
 
Putinin mielestä kaikki on harashoo, vaikka öljytulot on pudonnukkin 50 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.
Vladimir Putin otti yhteen televisioidussa kokouksessa valtiovarainministerinsä Anton Siluanovin kanssa. Siluanov totesi keskiviikon kokouksessa, että Venäjän öljy- ja kaasutuloihin kohdistuvat pakotteet ovat iskeneet valtion kassaan.

– Venäjän muut kuin energiatulot ovat suunnitellussa kasvussa, ja vuoden loppuun mennessä saattaa olla pientä ylijäämää, mutta energiatuloissa on ongelmia, Siluanov sanoi.

Valtiovarainministeri sanoi kokouksessa öljytulojen laskeneen jopa yli 50 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Hän totesi budjetin olevan epätasapainossa, ja tilanne tulisi korjata.

Putin ei katsonut Siluanovin luennointia hyvällä. Hän vähätteli ministerinsä huolenaiheita ja vakuutteli tilanteen olevan ”täysin vakaa”.


– Kaikki toimintamme, myös vapaaehtoisiin tuotannon leikkauksiin liittyvät pulmat liittyvät tarpeeseen tukea tiettyä hintaympäristöä globaaleilla markkinoilla Opec+-kumppaneidemme kanssa.

– Yleisesti ottaen tilanne on täysin vakaa, Putin latasi ministerilleen vastapalloon.

Venäjän kauppavaje on 3,4 biljoonaa ruplaa (noin 39 miljardia euroa) tähän mennessä tänä vuonna, koska maan menot kasvoivat energiatulojen laskun myötä.
 
Putinin mielestä kaikki on harashoo, vaikka öljytulot on pudonnukkin 50 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Jonkin sortin näytelmä (käsikirjoitettu sellainen) taisi olla tuokin.
 
Uutisia ryssien tietotoimistolta, elikkäs huhtikuun lopussa pääministerin mukaan mitään sotatarviketta ei ole tuotettu joukoille tarpeeksi ja sitten tämän teollisuusministerin mukaan sotatarvikkeita VOIDAAN tuottaa tänä vuonna 4 kertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Jätti lausuntoonsa kuitenkin pienen takaportin eli vaatii vain sen että kapasiteettia ja raaka-aineita olisi riittävästi. Taitaa tietää sen, että niitä ei ole riittävästi niin se on aivan sama mitä lupaa.


Venäläisten sähköautoprojekti lähenee "sertifiointi" vaihetta eli kaikkiin valheellisiin väitteisiin lyödään viralliset leimat. Huutonaurua uutisessa mainitulle autonomiselle ajamiselle vuodesta 2025 alkaen, joskin ryssille se kelpaisi, voisi kuskikin vetää kaksin käsin votkulia matkustajien kanssa.


Kappas kun tulee kiire alkaa valmistamaan Putoleveja lisää, jotta kotimaan lentoliikenne ei kokonaan lopu. Täälläkin märistään, että pakotteet eivät purisi, kyllä ne puree kuten tämäkin, pitää vain olla helvetin kärsivällinen. Kun joutuvat valmistamaan siviililentokoneita massamaisesti (mikä ei tule muuten onnistumaan) niin ei jää enään resursseja valmistaa sotilaskoneita massamaisesti, mikä ei ole sekään onnistunut yrityksistä huolimatta. Tässä on yksi erinomainen paikka raapia viimeisiä korruption hedelmiä ennen talouden rakenteiden mätänemistä, siksi koko projekti tulee olemaan surkea mahalasku. En usko, että saavat missään vaiheessa yli 20 noita Putolevia tehtyä vaikka yrittäisivät 10 vuotta.



Ruplan on ryssälän keskuspankin toimesta annettu heikentyä "virallisesti" vaikka kaikki tietävät, että todellinen kurssi olisi jossain 1:120 Eur/rbl yläpuolella. Alla oleva kuva näyttää millaisessa syöksyssä ruplan arvo oli kun vapaa kauppa sen suhteen keskeytettiin.

russia-currency.png
Ryssälän virallinen kurssi

Screenshot_2023-05-19-15-00-48-81_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
Kurssi euroa vastaan kun valuutan vaihto/kauppa keskeytettiin maaliskuussa 2022, virallisesti se jäi 115 ja todellisuus on tänä päivänä sitä heikompi.
 
Tämän jutun mukaan alkaa länsimaiset kodinkoneet pikku hiljaa hajota käsiin. Uusia on vaikea saada eikä korjauttaminen ole halpaa.


Kyllä sinne ryssälään on vielä kodinkoneita mennyt, mutta ne on purettu että niistä saadaan mikropiirit aseiden tuotantoon. Nyt siihenkin on tulossa loppu G7-kokouksessa.


Tässä on sitten hyvä Suomen Pankin katsaus pakotteisiin yleisellä tasolla kiinnostuneille.


Kermana kakun päälle USA:n uusin listaus pakotteista, on silmäätekeviä henkilöitä, on laaja kirjo erilaisia yrityksiä, on laivoja sekä suuri listaus lentokoneita.


 

YHDYSVALLAT rajoittaa lukuisten käyttötavaroiden vientiä Venäjälle sekä lisää 71 yritystä vientirajoitusten piiriin, kertoo uutistoimisto Reuters. Asiasta on uutisoinut myös The Wall Street Journal.

Vientirajoitusten piirissä on muun muassa lentokoneiden osia, traktoreita ja autoja valmistavia yrityksiä.

Vientirajoitukset koskevat myös tuotteita ja perushyödykkeitä, joita Yhdysvaltojen mukaan Venäjä voisi hyödyntää sotimisessaan Ukrainassa. Vientirajoitukset koskevat muun muassa aurinkolaseja, lypsykoneita ja lumikolia, Reuters listaa.
 
Back
Top