Venäjä käyttää iranilaisia menetelmiä pakotteiden kiertämiseen
Syyskuun 9. päivänä Valdai International Discussion Club julkaisi raportin "Ei itä eikä länsi: kuinka Iranin talous selviää pakotteista". Sen keskeisiä säännöksiä analysoi RBC ja totesi, että pakotteiden ehdoissa ratkaiseva rooli on viranomaisten politiikalla ja Venäjällä nyt jossain määrin kehittyvän talousmallin piirteillä.
Asiantuntijat ovat tunnistaneet neljä Iranin talousmallin pääperiaatetta:
Valtion ja julkisen omaisuuden etusija. Iranin perustuslain 44 artiklan mukaan se kattaa suuret teollisuudenalat, ulkomaankaupan, suuret kaivosyritykset, pankkitoiminnan, vakuutukset, sähkön tuotannon jne. Syrjäytetyn shaahin, ulkomaisten yritysten ja yksityishenkilöiden omaisuus kansallistettiin.
Islamilaisten arvojen prioriteetti taloudellisen vapauden edelle. Esimerkiksi iranilaiset pankit eivät saa myöntää korkolainoja.
Sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Jakelun, vaihdon ja kulutuksen painottaminen; Yksi iskulauseista on "Tuotanto kyvyn mukaan, kulutus hurskauden mukaan".
Autarkia keinona vapautua taloudellisesta ja poliittisesta riippuvuudesta muista maista.
Valtion sääntely on lisääntynyt niin paljon, että se on saavuttanut suoran puuttumisen luonteen markkinasuhdejärjestelmään.
Tavaroille on vahvistettu kiinteät hinnat ja ulkomaanvaluutta tuontitoimintaan jaetaan keskitetysti. Maan johto korosti, että "eristäminen on yksi Iranin suurista siunauksista". Talous osoitti päinvastaista: BKT henkeä kohti putosi 3,3 tuhanteen dollariin: 12 vuodessa se putosi yli puoleen.
Analyytikot totesivat, että Iranin hallitus ja keskuspankki eivät kyenneet takaamaan vakautta pakotteiden alaisina. Inflaatio on kiihtynyt (yli 40 % vuoden 2023 lopussa) ja riaalin jatkuva heikkeneminen. Pakotteet vaikuttavat Iranin talouteen seuraavasti: öljytulot vähenevät, budjettialijäämä ja inflaatio-odotukset kasvavat; transaktiokustannukset nousevat ulkomaankaupassa; puolivalmiiden tuonnin vaikeuksien vuoksi syntyy tuotantoongelmia; kotitalouksien ja yritysten kulut ja investoinnit laskevat.
Valdain asiantuntijat tunnistivat kolme aluetta, joilla iranilaiset yrittäjät ovat saaneet kokemusta pakotteiden kiertämisestä.
Kaupankäyntitoiminta
Kolmansissa maissa perustetaan peiteyrityksiä ostamaan Iraniin vietäväksi kiellettyjä tavaroita. He ostavat sanktioita ja toimittavat ne välittäjäalueille (Turkki, Yhdistyneet arabiemiirikunnat), josta ne kuljettavat ne Iraniin.
Tuotteet ja teknologiat ostetaan maista, joissa vientivalvonta on heikko.
Maksut ulkomaisille toimittajille siirretään kolmansissa maissa oleville tileille.
Toimittajat, jälleenmyyjät, välittäjät ja muut välittäjät saavat vääriä tietoja siitä, että Irania vastaan suunnatut pakotteet on kumottu tai keskeytetty.
Logistiikka
Merikuljetuksessa laivojen tunnistusjärjestelmää manipuloidaan - transponderit sammutetaan, laivat nimetään uudelleen, seuraava käyntisatama ja matkatiedot piilotetaan, liikkeet peitetään.
Aluksen numero maalataan päälle tai piirretään uudelleen.
Lähetysasiakirjoja väärennetään, alkuperätiedot piilotetaan - tämä koskee pääasiassa öljyä, petrokemian tuotteita ja metalleja.
Pakotetut tavarat siirretään aluksesta toiseen, usein yöllä.
Epäsuoria reittejä käytetään samoin kuin suunnittelemattomia kauttakulkupisteitä.
Laivat purjehtivat vieraiden lippujen alla, ne usein vaihdetaan tai ne purjehtivat jopa ilman lippua.
Kuljetukset järjestetään "nukkeyritysten" kautta.
Tilauslentoja järjestetään pakotteita kiertämällä ostetuille lentokoneille. Iranin taivaalla julistetaan hätätilanne ja kone laskeutuu Iraniin.
Keskiaikaisia arabialaisia purjelaivoja käytetään lyhyen matkan kuljetuksiin, esimerkiksi pienaseiden toimittamiseen Jemeniin.
Pankkitapahtumat
Käytössä on hawala-järjestelmä: rahansiirtojen keskinäinen selvitys eri maiden välittäjien välillä ilman rajat ylittävää varojen liikkumista.
Salausvaihtoja käytetään.
Ulkomaankaupan smart sopimusten käytäntö ollaan ottamassa käyttöön.
Международный дискуссионный клуб "Валдай" опубликовал 9 сентября доклад "Ни Восток, ни Запад: как иранская экономика справляется с санкциями". Многое Россия уже начала использовать.
www.kasparov.ru