HS:
”PAHIN mahdollinen näkymä on, että energiakriisi kaikkine seurauksineen aiheuttaa Euroopan demokratioissa vakavaa yhteiskunnallista eripuraa, poliittista kaaosta ja levottomuuksia.
Venäjältä johdetut trolliarmeijat tekevät kaikkensa lietsoakseen sosiaalisen median kanavissa tyytymättömyyden liekkejä.
Venäjälle energia onkin nyt pelottavan vaarallinen ase Eurooppaa vastaan.”
Sähköstä voi tulla pula Suomessakin, mutta Keski-Eurooppaa energiakriisi koettelee vielä rajummin. Pahimmillaan säännöstely, raju inflaatio ja taantuma voivat lietsoa poliittista kaaosta ja levottomuuksia.
www.hs.fi
Ryssä pyrkii nostamaan esille kaikenlaisia uhkia ja pelkoja...suurelta osaltaan ne ovat valheellisia ja liioiteltuja..
- toki ryssän strategisiin suunnitelmiin on jo pitkään kuulunut monien Euroopan maiden sitoututtaminen venäjältä tuotavaan perusenergiaan.
- vaikka muutamissa maissa esim. maakaasun tuonnista jopa puolet tulee venäjältä, niin ryssän pakkotoimiin (kaasun viennin säännöstely, keskeytykset,) on kyetty vastaamaan korvaamalla toimituksia muualta. Myös kaasuvarastot on kyetty täytttämään tulevan talven varalta lähes täydellisesti (tässä vaiheessa Saksassakin jopa n. 90%:sti)
- lienee kuitenkin selvää että kaikkein eniten ryssän energiasta riippuvaiset maat joutuvat jonkin verran kärsimään haittaa ja jopa taloudellista tappiota ryssän toimista.
- tämä koskee kuitenkin vain tulevaa talvea..
- tilanne korjaantuu jatkossa venäjältä Eurooppaan tuotavien energia-, ym. raaka-aineiden tuonnin vähentyessä ja loppuessa kokonaan.
Sinällään Hesarikin voisi tuoda esille hieman painokkaammin että Suomi on katkaissut kaiken fossiilisen (kaasu, öljy, kivihiili) energiantuonnin venäjältä..jopa pelkän sähkön tuonti on lopetettu.
- ja nyt viimeisimmät uutiset kertoo että julkisyhteisöt (valtio, kunnat jne.) keskeyttää/lopettaa yhteistön Teboilin (= venäläinen Lukoil) kanssa.
- tottakai tähän kokonaisuuteen sisältyy, varsinkin perussähkön osalta, toimituksellisia riskejä. Se voi näkyä tulevana talvena sähkön hinnassa ja pahimmillaan jopa häiriöinä jakelussa.
- ikävä kyllä meillä, omat poliitikkomme, eivät toistaiseksi ole riittävästi ymmärtäneet oman huoltovarmuutemme ja omavaraisuuden merkitystä perusenergian tuotannon suhteen.
- jää nähtäväksi josko tilanne korjaantuu jatkossa.
Selvää kuitenkin on ettei Suomi voi tulevaisuudessa sitoutua sen paremmin venäläiseen kuin muualtakaan tulevaan perusenergiaan. Valtion tulee huolehtia siitä että jatkossa meillä on kaikissa olosuhteissa riittävä omavaraisuus.
- käytännössä lienee niin että jollei valtio ja energiateollisuus, sähkölaitokset jne. hoida omia toiminta-/palveluvelvotteitaan, kansalaiset tulevat tekemään omat ratkaisunsa.
- varsinkin omakotiasujille alkaa olla yhä enemmän tarjolla ratkaisuja joilla oman talouden sähköntarve saadaan katettua varsin suurelta osin, omilla ja varsinaisista sähköntoimittajista riippumattomilla ratkaisuilla.
Yksityistalouden kohdalla se voisi olla pitkässä juoksussa jopa paras ratkaisu, niin huoltovarmuuden kuin energiatuotannon hajautuksen suhteen.