Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Lakkautettavat varuskunnat selviämässä

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Tvälups, 17.01.2012.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Lakkautettavat varuskunnat selviämässä
  yle 17.1. klo 06:35

  Talouden alamäki ajaa puolustusvoimat entistä ahtaammalle. Puolustusvoimien säästöt ovat johtamassa useiden varuskuntien lakkauttamiseen tai yhdistämiseen. A-studion tietojen mukaan muutokset koskevat mahdollisesti jopa viidestä seitsemään varuskuntaa.

  Valtionjohto viimeisteli omaa kantaansa puolustusvoimien laajaan säästösuunnitelmaan viime viikon loppupuolella. Vuoteen 2015 mennessä puolustusbudjettia leikataan 2,8 miljardista 2,6 miljardiin euroon.

  Viime vaiheen keskusteluissa esillä ovat olleet muun muassa Pohjois-Karjalan prikaatin, Keuruun pioneerirykmentin sekä Niinisalon tykistöprikaatin lakkauttaminen. Esillä ovat olleet myös ruotsinkielinen Dragsvikin varuskunta sekä Rovaniemellä sijaitseva Lapin ilmatorjuntarykmentti.

  - Nykyinen puolustusrakenne ja puolustusbudjetin rakenne ovat tulleet tiensä päähän, sanoo puolustusministeri Stefan Wallin (r.).

  Wallin ei vielä halua ottaa kantaa siihen, mitkä varuskunnat lakkautetaan.

  Lakkauttamisia pohtii parlamentaarinen kontaktiryhmä, jota vetävä kokoomuslainen Ilkka Kanervakaan ei myöskään ota kantaa lakkautettavien varuskuntien nimiin, mutta toteaa, että varuskuntien lakkauttaminen tullaan toteuttamaan vaiheittain.

  - Se on aika pitkä prosessi, koska siinä on kysymys isoista kiinteistöistä, toimintojen siirtämisestä toisiin maantieteellisiin olosuhteisiin ja lisäksi on kysymys henkilökunnasta, Kanerva sanoo.

  Meri- ja ilmavoimatkin joutuvat säästöjen kohteeksi

  Säästöjä haetaan myös meri- ja ilmavoimissa. Suomessa on kolme lennostoa: Rovaniemellä, Tampereen kupeessa Pirkkalassa ja Rissalan kentän yhteydessä Kuopion lähistöllä. A-studion tietojen mukaan epätodennäköisin saneerauskohde lienee Lapin Lennosto Rovaniemellä. Pohjoisen ulottuvuuden merkitys Suomelle on kasvanut.

  - Peruslinja säilyy, yleinen asevelvollisuus säilyy, koko maan puolustamisen tavoite säilyy, uskottavan puolustuskyvyn ylläpitämisen tavoite säilyy, sotilaallinen liittoutumattomuus säilyy eli peruskuvio on edelleenkin sama, Wallin listaa.

  Kanervan mukaan kriisinhallintatehtävät ovat jatkossakin Suomelle tärkeä sarka.

  - Sotilaallinen kriisinhallinta tulee olemaan ei vaan puolustuksen kannalta vaan koko Suomen turvallisuus- ja ulkopolitiikan kannalta sellainen linjaus, josta ehdottomasti tullaan pitämään aktiivisen ulkopolitiikan nimissä kiinni, Kanerva kertoo.

  Leikkaukset aiheuttavat ankaraa poliittista vääntöä. Varuskunnilla on maakunnissa myös merkittävä taloudellinen vaikutus. Säästöpäätösten pitäisi olla valmiina parin viikon sisällä.
   
 2. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Lakkautuspäätökset huolettavat varuskuntakaupunkeja
  yle 17.1. klo 07:37

  Puolustusvoimien lopullisia säästöpäätöksiä odotetaan varuskuntapaikkakunnillla huolestuneina. Säästöt ovat mahdollisesti johtamassa useiden varuskuntien lakkauttamiseen tai yhdistämiseen. Päätöksiä lakkautuksista odotetaan lähiviikkoina.

  Talouden alamäki on ajamassa myös puolustusvoimia entistä ahtaammalle. Materiaalihankinnoista tinkimisen lisäksi edessä saattaa olla useiden varuskuntien lakkauttamisia tai yhdistämisiä.

  Ylen A-Studio kertoi maanantaina, että lakkautettavat varuskunnat ovat selviämässä lähiviikkoina. Viime vaiheen keskusteluissa esillä ovat olleet muun muassa Pohjois-Karjalan prikaatin, Keuruun pioneerirykmentin ja sekä Niinisalon tykistöprikaatin lakkauttaminen. Esillä ovat olleet myös ruotsinkielinen Draksvikin varuskunta sekä Rovaniemellä sijaitseva Lapin ilmatorjuntarykmentti.

  Monilla varuskuntapaikkakunnilla puolustusvoimia koskevia säästöpäätöksiä odotetaan pelokkaissa tunnelmissa. Varuskunnat ovat monin paikoin suuria työllistäjiä. Esimerkiksi Kankaanpäässä puolustusvoimat on alueen suurin työnantaja.

  - Niinisalon varuskunnalla olisi säilymisen edellytyksiä, sinne on paljon investoitu, ja odottaminen on hyvä sana kuvaamaan tilannetta. Eipä tässä juuri muuta voi, kommentoi Kankaanpään kaupunginjohtaja Paavo Karttunen.

  Mahdolliset leikkaukset pelottavat myös Keuruun kaupunginjohtajaa.

  - Puolustusvoimat on seutukunnan toisiksi suurin työnantaja ja kaupungin jälkeen suurin. Suora vaikutus on se seitsemän prosenttia ja välillinen vaikutus sitten enemmän, kyllä se meille on hirveän iso asia, sanoo Keuruun kaupunginjohtaja Timo Louna.

  Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) ei suostunut vielä tässä vaiheessa kommentoimaan mitä varuskuntia ollaan lakkauttamassa. Myöskään hanketta valvovan parlamentaarisen kontaktiryhmän puheenjohtaja Ilkka Kanerva ei suostunut ottamaan kantaa mitä varuskunnat ovat liipasimella.
   
 3. Mainos 4. Peiper

  Peiper Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  814
  Tykkäykset:
  254
  Pisteet:
  76
  Aika hyvin, 7:38 julkaistaan kummatkin sama uutinen :)
   
 5. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
  Tuo Niinisalon Tykistöprikaatin lakkauttamisuhka vähän yllätti. Siellehän on loistavat harjoitusmaastot ihan vieressä (=ei tarvitse pitkiä junakuljetuksia etc). Jos en ihan väärin muista, niin varusmiehiä koulutetaan n. 1700 per vuosi ja suurin osa siis tykistöön.

  Onko nyt niin, että kenttätykistöä aletaan myöskin ajamaan alas rajulla kädellä; Jäljelle jäävät siis muissa yksiköissä koulutettavat tykkimiehet; riittävätkö ne mihinkään?. Kalustoa varmaa stenataan sitten jatkossa samassa suhteessa, riittääkö jäljelle jäävä kalusto :(. ?.
   
 6. Hande

  Hande Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,348
  Tykkäykset:
  275
  Pisteet:
  636
  Tykkien määrähän on jo puolitettu viimeisen viiden vuoden aikana, eli ei tuossa sinällään mitään ihmeellistä ole. Ja jos huomataan, ettei aseet riitä, niin pudotetaan edelleen reilusti vahvuutta, sulatetaan vaikka vähän lisääkin kalustoa ja kas, kohta ollaankin määrävahvuisia. Tilanne olisi siis parempi kuin koskaan maamme historiassa :a-rolleyes:

  Tykistöprikaatissa on rakennettu ja remontoitu viime vuosina todella paljon, joten varuskunnan lakkauttaminen olisi siltä kantilta odotettavissa. Joko Niinisalo tai Parola? Toimintojen ja käytettävissä olevien alueiden kannalta jälkimmäinen olisi mielestäni ollut todennäköisempi suljettava. Kontioranta ja Keuruu eivät yllätä ketään, jos leikkuri vaikka osuukin kohdalle.
   
 7. Umkhonto

  Umkhonto Eversti

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,633
  Tykkäykset:
  2,298
  Pisteet:
  316
  Muutama vuosi oli neljä itsenäistä ilmatorjuntarykmenttiä, nyt sitä viimeistäkin ollaan lakkauttamassa.
   
 8. Hejsan

  Hejsan Alokas BAN

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  5,222
  Tykkäykset:
  81
  Pisteet:
  0
  Mulle on yllättävä että ei Jääkäriprikaati ole mukana siinä, jos ne on miettinyt uudelleen koska Venäjä perustaa 2-3 arktisia prikaateja pohjoiseen....
   
 9. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Entäs jos tehdäänkin pelkkien lakkautusten lisäksi muitakin muutoksia varuskuntarakenteeseen?

  Niinisalon tykistöprikaati lakkautetaan, mutta Parolan panssariprikaati muuttaakin Niinisalon varuskuntaan. Niinisalossa olisi panssarimiehille erinomaiset harjoitusmaastot ja varuskuntakin on ilmeisen hyvässä kunnossa. Ratkaisu olisi myös aluepoliittisesti kelvollinen.
   
 10. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,095
  Pisteet:
  1,286
  Jos Niinisalon toiminnot lakkautetaan niin se on kyllä viesti paljon muustakin. Rupeaa tulemaan virtaviivaisuutta mm. mobilisaatioon, joka Klenbergin kirjoituksessa on kuvattu niin raskaaksi. Taitaa putkistomäärä muuttua hyvin virtaviivaiseksi.
   
 11. Hejsan

  Hejsan Alokas BAN

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  5,222
  Tykkäykset:
  81
  Pisteet:
  0
  Siinä luki myös että yhdistetään......Lapin ilmatorjuntarykmentti vaikka siirty Kajaaniin??
   
 12. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
  Tuohan kuulostaisi ihan järkeenkäyvältä. Parolan alueesta ollaan varmaan kiinnostuneita paikallisten gryndereiden osalta. Veikkaisin että Kankaanpäässä ketään ei kiinnosta Niinisalon tyhjäksi jäävän alueen uusiokäyttö.

  edit: kirotusvirheet
   
 13. Hande

  Hande Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,348
  Tykkäykset:
  275
  Pisteet:
  636
  Juuri tuo malli vaikuttaisi fiksuimmalle, kun Parolan suunnalla maa-alueetkin lienevät huomattavasti paremmin hyödynnettävissä siviilipuolella. Käsittääkseni Niinisalossa olisi hyvin tilaa vaikka Pioneerirykmentillekin olettaen että kaikkien kolmen varuskunnan toiminnot ovat supistumassa yhdistymisen yhteydessä. Ampuma-alueissakin löytyy, joten se olisi monella tavalla Parolaa toimivampi sotilaskäytössä. On kuitenkin melko varma asia, että etelästäkin täytyy ihan hygienian takia sulkea yksi iso varuskunta.
   
 14. Mainos 15. Hande

  Hande Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,348
  Tykkäykset:
  275
  Pisteet:
  636
  Tai yhdistetään Lapin lennostoon ja samalla luodaan ilmavoimille valmius toiminnan supistamiseen? :a-grin:
   
 16. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Tykistöprikaati itsenäisenä joukko-osastona lakkautetaan. Muuttuu Porin Valmiusprikaatin kiinteäksi osaksi, muutenkin kuin vain antamansa koulutuksen puolesta. Mikäli koko varuskunta lähtee niin SA putkimäärää ollaan pudottamassa Ruotsin tasolle ja se ei paljoa päätä huimaa se.
   
 17. Hande

  Hande Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,348
  Tykkäykset:
  275
  Pisteet:
  636
  Niinisalossa taitaa arvokkainta olla harjoitus- ja ampuma-alueet, ei niinkään siellä toimiva joukko-osasto.
   
 18. Touhottaja

  Touhottaja Majuri

  Liittynyt:
  12.01.2012
  Viestejä:
  1,108
  Tykkäykset:
  5
  Pisteet:
  156
  Mites Kajaani.. Sulautetaanko PKarPr sinne? Ja entäs jos tykistön osia hajautetaan? Muutetaankin Rovaniemi tykistöprikaatiksi, saadaan putket Rovalle vikkelästi ja x euroa halvemmalla? Tai tuupataan Kajaaniin tai Sodankylään lisää putkia. Taitaa olla kapasiteetit kyllä aika tapissa varuskuntien infran osalta.

  No, arvailuja ja spekulointeja.
   
 19. Hejsan

  Hejsan Alokas BAN

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  5,222
  Tykkäykset:
  81
  Pisteet:
  0
  Mitä onko sulla inside infoa?

  On se kummalista että ensin nauretaan Suomessa Ruotsille miten ne supistaa kaluston ja armeijan ja nyt tehdän samaa Suomessa.

  Joo olen sitäkin miettinyt että Tykistöprikaati siirtyy Porin koska Karjalan prikaatilla on Karjalan tykistörykmentti ja Kainuun prikatilla on Kainuun tykistörykmentti samassa varuskuntaaluella
   
 20. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,095
  Pisteet:
  1,286
  Tykistö muuttuu virtaviivaiseksi.:lanssi:

  Askarruttaa vain se, kun on tottunut ajattelemaan tykistöä suomalaisen tulivoiman kuninkaana, jopa herodeksena, niin leikkaus osuu nyt toteutuessaan siihen. "Raskas mobilisaatio" ei ole nyt muotia, se kai on uskottava.
   
 21. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Pioneerirykmentti matkaa Keuruulta Niinisaloon ja jatkaa siellä eloaan Tykistörykmentin kanssa osana Valmiusprikaatia.

  PKARPR lakkautetaan ja se siitä. Ohessa menee sitten Onttolassa toimiva RJK.
   
 22. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,095
  Pisteet:
  1,286
  No, Suomessa tehdään asiat vaan vähän hitaammassa järjestyksessä. Ehkä meillä kyetään ja halutaan jättää vähän raskaampaakin sarjaa enemmän kuin Ruotsissa, mutta samoilla poluilla sitä taaperrellaan. Poliitikkojen tahtotila on ihan selvä, sotilaat saadaan ruotuun, kun ei kosketa ylemmän upseeriston etuihin. Siisti diili.
   

Jaa tämä sivu