Tosiaan asun Kouvolassa, ihan vartin kävelylenkin päässä Utista. Pitää keksiä joku paikka päästä hiihtämään. Täällä se lumi on yleensä tullut hyvin myöhässä joka talvi. Mut eipä siinä, hiihto onnistuu. Tiedä sitten minkälaista sotilassuksilla se on.
Eniten tuo pituusasia jäi mieleen, kun olen nähnyt laskuvarjojääkäreitä ja jokainen ollut jotain vajaa 2m koripallon pelaajia. Mut helpotti paljon kuulla, että ei oma pituus pitäisi tulla esteeksi. Kovasti duunia niin eiköhän tämä tästä!
Pituutesi ei ole ongelma. Pitkät kaverit rysähtää vaan komeammin alas. Ei sun tarvitse kantaa murhetta vaikka olet nähnyt pitkiä LJK:n kavereita ja itse et ole saman pituinen.
Testeihinhän kuuluu fysiikkatestien lisäksi myös perusteellinen lääkärintarkastus, haastattelu, psykologiset soveltuvuustestit (luonne ja älykkyys).
Haastattelussa kannattaa pokkana kertoa, että harrastat retkeilyä, kalastusta ja osaat lukea karttaa ja suunnistaa. Vaikket ehken osaakkaan (tosin hyvä olisi osata).
Näistä haastattelija laittaa ylimääräisen plussa-merkinnän soveltuvuuteen. LJK:hon koettaa pyrkiä myös sellaisia kavereita joilla on hyvä fysiikka mutteivat
saa eräolosuhteissa edes nuotiota syttymään. Ei haastattelija sua pyydä todistamaan noita asioita. Pidät vaan pokerinaaman haastattelutilanteessa.
Nuo testit eivät ole mitenkään aukottomat. LJK:hon pääsee sisälle myös sellaisia kavereita, joille paikka ei välttämättä ole se oikea paikka.
Toisaalta sinne ei myöskään aina pääse sellainen kaveri sisälle joka sinne hyvin soveltuisi.
Mulla on useita kavereita jotka sinne on päässy ja myös sellaisia joita ei sinne hyväksytty.
Eräs kaveri on käytännönhommissa melkoisen tumpelo ja peukalo keskellä kämmentä. Enemmän semmoinen akateeminen hemmo. Ja pääsi sisälle. Tosin tunnusti, että läpäs
LJK-koulutuksen just ja just.
Toinen kaveri ei oikein osannut uida. Lähestulkoon pelkäsi vettä kun uimataito oli niin surkea. Testitilanteen adrenaliinipiikki sai kaverin räpiköimään vedessä niin,
että läpäs just ja just uintitestin. Ja pääsi sisälle.
Kolmas kaveri haki ihan huvikseen LJK:hon. Harrasti pikkasen liikuntaa, muttei mitenkään hirveesti. Kuukautta ennen testejä ajatteli, että pitäiskös vähän treenata kun ne
testitkin on kohta. Juoksi ekaa kertaa elämässään 10km lenkin kuukautta ennen testejä. Ja pääsi sisälle.
Eräs kaveri joka harrasti paljonkin kaiken näköistä urheilua, sairasti pari viikkoa ennen testejä flunssan tai influenssan tms. Lääkärintesteissä kun otettiin sydänfilmi
niin lääkäri oli näkevinään tulehduksen sydänlihaksessa. Kaveri koetti selittää, että eihän tässä mitään. Vointi on ihan hyvä. Lääkäri ei päästänyt jatkoon.
Yksi kaveri kävi koko testirupeaman läpi, mutta haastattelija ei pitänyt jostakin seikasta kaverissa. Kotiin tuli ilmoitus, ettei hyväksytä psygologisen soveltumattomuuden
takia. Kaveri oli intissä tosi särmä ja meni heittämällä RUKkiin.
Se mitä tässä yritän sanoa, on se, että vaikka olisi kuinka hyvässä fyysisessä ja omasta mielestä myös hyvässä psyykkisessä kunnossa, ei aina takaa testien läpimenoa ja
hyväksyntää koulutukseen. Putoaminen voi tapahtua itselleen oudossakin asiassa. Sen takia sun kannattaa tehdä varasuunnitelmia, että mitäs sitten tekisin jos en pääsekkään
testeistä läpi. Totta kait unelmia ja suunnitelmia pitää olla ja niiden eteen kannattaa tehdä töitä, muuten niitä ei voi saavuttaakkaan. Mutta pitää olla myös realisti.
Voit olla juuri testiviikolla vaikkapa kipeä taikka loukkaantunut ja sen takia homma meneekin pipariksi.
Lisäksi myös muissa joukko-osastoissa myös ns. tavallisissa joukoissa, on ihan mielenkiintoisia ja haastavia tehtäviä. Esim. jos pääset RUKhon asti.
Kun juttelin LJK:n käyneelle kaverille mitä kaikkea jääkäri-RUKissa meillä oli, niin kaveri oli ihan huuli pyöreänä ja sanoi, ettei meillä LJK:ssa tuommoisia juttuja ollut.
Erikoisjoukoilla on niiden omia juttuja mutta kyllä niitä omia erikoisia asioita löytyy myös muualta.
Muita hyviä vaihtoehtoja (varasuunnitelmia) sulle voisi olla vaikkapa:
-Erikoisrajajääkärit Imatran Immolassa. Siis melkoisen lähellä sun kotipaikkaasi.
Niillä on samat pääsytestit kuin LJK:ssa ja koulutuskin on lähes samanlainen laskuvarjohyppyjä lukuunottamatta.
Laskuvarjohyppy on vain yksi tapa siirtyä toiminta-alueelle.
Lisätietoja täältä:
https://www.raja.fi/rmvk/varusmieskoulutus/erikoisrajajaakarikoulutus
- Taistelusukeltajat Upinniemessä. Tosin matka Kouvolasta Upinniemeen on melkoisen pitkä.
Pääsykokeissa ei ole hiihtoa jotenka huono lumitalvi ei haittaa. Aikaisempaa kokemusta sukeltamisesta ei tarvita.
Lisätietoja täältä:
https://merivoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hae-taistelusukeltajaksi-
Kutsunnoissa sulle määrätään joka tapauksessa joku paikka jonne sitten menet jos et pääsekkään erikoisjoukkoihin.
Vekarajärvihän on lähellä Kouvolaa. Ja sinne ei olisi pitkä matka Kouvolasta. Vekarajärvellähän on vaikka mitä mielenkiintoista. mm.
- Tiedustelijoita
- Tiedustelijatulenjohtajia
- Lennokkitiedustelujoukot. Tämä on melkoisen uusi juttu ja taitaa olla monella kiinnostusta tähän.
Laita vaikka Youtubeen hakusanoiksi: Minilennokkijärjestelmä – Tilannekuvaa taivaalta
- Panssarintorjunta (PST)
- Jääkärilinja
- yms.
Koulutus menee huomattavasti kiinnostavammaksi jos päätät hakeutua ja pääset aliupseerikoulun (AUK) jälkeen reserviupseerikouluun (RUK).
RUKissa koulutukseen kuuluu kaikennäköistä uutta ja kiinnostavaa.
Ja sitten aivan uutena asiana on jokaiseen varuskuntaan (huom! pois lukien Utti) tullut valmiusyksiköt, ns. nopeantoiminnanjoukot.
Sinne haetaan vapaaehtoisesti. Koulutus on erittäin haastavaa, monipuolista ja kiinnostavaa. Sinnekkin on jonkinnäköiset pääsytestit.
Itse asiassa tänä päivänä itse hakisin ennemminkin valmiusyksikköön kuin LJK:hon. Siksi mielenkiintoiselta se touhu vaikuttaa.
Laita vaikka Youtubeen hakusanaksi: Valmiusyksiköt
Lisätietoja täältä:
https://varusmies.fi/valmiusyksikot
Sanoit olevasi kiinnostunut ehken tulevaisuudessa hakeutumaan erikoisjääkäriksi.
Erikoisjääkäriksihän ei vaadita, että kaveri on ollut LJKssa tai jossakin muussa erikoisjoukossa.
Sinne vaaditaan, että hakija on käynyt AUKin tai RUKin, ikä alle 25 vuotta ja läpäisee pääsytestit.
Lisätietoja täältä:
https://puolustusvoimat.fi/erikoisjaakariksi
Sopimus tehdään viideksi vuodeksi ja se voidaan uusia pari kertaa. Siis 5+5+5 vuotta yhteensä.
Tuossa jutussa kerrotaan myös, että erikoisjääkäreiden palkka on 2000 euroa kuukaudessa sisältäen palkan ja lisät. Ei siis mitenkään kummonen palkka.
Mutta jos homma kiinnostaa, niin mikäs siinä sitten. Ainahan sinne voi vaikkapa viideksi vuodeksi mennä (jos läpäsee testit).
Mutta kyllä sun kannattaa myös miettiä, että mitäs sä oikein sitten isona aiot opiskella taikka tehdä työksesi kun määräaikainen suhde joskus päättyy.