Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Korkeimman oikeuden tuomari panee pisteen pitkälle kiistalle: päätös viedä Lauri Törnin upseerinarvo oli juridisesti mitätön
Tänään klo 6:54
Kiistelty Lauri Törni tuomittiin maanpetoksesta vuonna 1947. Hänen suomalaisen sotilasarvonsa kohtalo on puhuttanut vuosien varrella eduskuntaa myöten.
Oikeusneuvos Jussi Tapani (oik.) on tutustunut Lauri Törnin sotilasarvoa koskevaan kiistaan Törnin aikaisen lainsäädännön valossa. OSASTO LAURI TÖRNI PERINNEKILTA JA MIIKKA KIMINKI
Sotasankari Lauri Törniä koskeva sotilasarvokiista on saanut uuden käänteen aivan miehen satavuotisjuhlan alla.
Suomen armeijassa kapteeniksi ylenneen Törnin katsotaan yleisesti menettäneen upseerinarvonsa hänen vuonna 1947 saamansa maanpetostuomion jälkimainingeissa. Mannerheim-ristin ritarin tuomiota on kuitenkin jälkikäteen arvosteltu poliittiseksi, ja hänen sotilasarvonsa palauttamista on vaadittu muun muassa kansalaisadressilla.
Korkeimman oikeuden jäsenen Jussi Tapanin mukaan tarvetta upseerinarvon palauttamiselle ei kuitenkaan ole – koska Törni ei sitä varsinaisesti koskaan menettänytkään. Tapani on tarkastellut tapausta Törnin aikaisen lainsäädännön valossa ja lausuu nyt arvionsa Kari Kallosen uudessa Lauri Törni -kirjassa.
– Pidän täysin selvänä, että Törni oli saanut sotilasarvonsa takaisin presidentin palauttaessa hänelle kansalaisluottamuksen, Tapani tiivistää kirjassa.
Paasikivi siunasi
Lauri Törni saavutti elämänsä aikana kapteenin arvon kolmessa armeijassa – Suomen lisäksi Saksassa (1945) ja Yhdysvalloissa (1960).
Suomessa Törni ylennettiin kapteeniksi juuri ennen jatkosodan loppua, 28.elokuuta 1944. Hänet kuitenkin värvättiin sodan päätyttyä saksalaisten perustamaan vastarintaliikkeeseen, jonka upseereita koulutettiin alkuvuodesta 1945 Saksassa.
Lauri Törni kuvattuna kapteenin natsat kaulallaan. OSASTO LAURI TÖRNI PERINNEKILTA
Törni palveli natsi-Saksan armeijan riveissä samaan aikaan kun Suomi kävi maata vastaan Lapin sotaa. Miehen palattua Suomeen hänet pidätettiinkin ja todettiin syylliseksi maanpetokseen.Kuuden vuoden vankeustuomio määrättiin tammikuussa 1947.
Törnin suomalaista sotilasarvoa koskeva kiista sai alkunsa seuraavien vuosien aikana. Puolustusvoimain komentaja, kenraali Aarne Sihvo esitti lokakuussa 1950 Törnin poistamista upseeriluettelosta. Presidentti J. K.Paasikivi toteutti esityksen.
Oikeusneuvos Jussi Tapani kuvattuna vuonna 2015. MIIKKA KIMINKI/SKA
Hämmennystä on herättänyt varsinkin se seikka, että voimassa olleen rikoslain mukaan sotilasarvonsa saattoi menettää vain kansalaisluottamuksensa menettänyt henkilö.Kansalaisluottamuksen menetys oli kyllä ollut osa Törnin vuonna 1947 saamaa tuomiota, mutta presidentti Paasikivi oli armahtanut hänet ehdonalaiseen vapauteen jo seuraavana vuonna.
– Sotilasarvo on eräällä tavalla loogisessa kytkennässä kansalaisluottamukseen. Kun syytetty tuomitaan menettämään kansalaisluottamuksensa, hän menettää samalla sotilasarvonsa. Tämä tarkoittaa käänteisesti sitä, että kansalaisluottamuksen palauttaminen armahduksen kautta palauttaa automaattisesti sotilasarvon, oikeusneuvos Tapani selvittää uutuuskirjassa.
Sotilasarvosta ei puhuttu Törnin tuomiossa sen paremmin kuin armahduksessakaan sanallakaan.
”Kabinettipäätös”
Asiaa on jälkikäteen käsitelty eduskuntaa myöten. Kansanedustajat Sulo Aittoniemi (alk) ja Bjarne Kallis (kd) ovat esittäneet vuosina 2001 ja 2004 Törnin sotilasarvon palauttamista upseeriluetteloon.
Oikeusministerit ovat näillä kerroilla todenneet kannakseen, että Törnin olisi pitänyt anoa sotilasarvon palautusta armahduksen yhteydessä erikseen. Myös historiantutkijat Juha Pohjonen ja Oula Silvennoinen ovat pitäneet asiaa tällä perusteella loppuun käsiteltynä.
Kirjailija Kari Kallonen väittää uudessa kirjassaan, että päätös Törnin upseerinarvon viemisestä oli alun perinkin poliittinen. Kallosen mukaan kenraali Sihvo sai suojelupoliisilta perätöntä länsiuhkaa koskevaa tietoa, jonka valossa hän teki esityksensä asiasta. Lisäksi Sihvon arvostelukykyä haittasivat Kallosen mukaan ongelmat terveyden ja alkoholin kanssa.
Tapanin mukaan Sihvo viittasi lisäksi Törnin sotilasarvon viemistä käsitelleessä presidentin esittelyssä perusteetta sotaväen rikoslakiin, sillä Törni oli vapautettu jo vuonna 1944 puolustusvoimien palveluksesta.
Kirjassa myönnetään, että sotilasarvon palauttamista olisi todella täytynyt anoa erikseen, jos Törni olisi menettänyt sen asianmukaisen toimenpideketjun seurauksena. Kallosen mukaan ”Paasikiven ja Sihvon tekemä kabinettipäätös” ei kuitenkaan tällaiseksi kelpaa.
– Törni oli itse kaiken lisäksi tietämätön erikoisesta episodista. Yhdysvaltain armeijassa hän ilmoittaa -- suomalaiseksi sotilasarvokseen kapteeni, kirjassa huomautetaan.
– Kaiken lisäksi upseeriluettelon ylläpitäminenkin on lopetettu asetuksella jo vuonna 1994. Törnin upseerinarvoa ei tarvitse enää palauttaa. Kapteeni Lauri Törni oli vuonna 1950 ja on edelleenkin Suomen armeijan upseeri.
Lauri Törnin syntymästä tulee 28. toukokuuta kuluneeksi sata vuotta. Hän kuoli vuonna 1965 Vietnamin sodassa.
Kari Kallosen teos Lauri Törni – Mannerheim-ristin ritari ja USA:n vihreiden barettien sankari (Readme) ilmestyy tänään torstaina.
JOONAS LEHTONEN
[email protected]
No nyt on kyllä kehitelty sellainen juristerinen himmeli ettei paremmasta väliä!
Sotilasarvon voi menettää ja sen sotilasarvon saa takaisin vain tasavallan presidentin armahduksella. Ja silloinkin pitää erikseen anoa sotilasarvon palauttamista - eli se ei ole mikään automaatio jos henkilö armahdetaan esimerkiksi vankeusrangaistuksesta.
Haudassa ei lepää kapteeni Törni vaan sotamies törni.
Perustuuko kantasi nykyiseen vai 40-luvun lainsäädäntöön?
Eiköhän siellä Arlingtonin haudassa lepää Major Larry Thorne, ja ainoa häpeä joka tämän miehen marginalisoinnista johtuu kohdistuu Suomen valtioon. Toivotaan että Suomessakin saadaan vielä jonkinlainen totuuskomissio kommunismin ja suomettumisen ajoista, mutta taitaa olla toiveajattelua kun siellä on kohta taas näitä kommareita ministerinä asti.No nyt on kyllä kehitelty sellainen juristerinen himmeli ettei paremmasta väliä!
Sotilasarvon voi menettää ja sen sotilasarvon saa takaisin vain tasavallan presidentin armahduksella. Ja silloinkin pitää erikseen anoa sotilasarvon palauttamista - eli se ei ole mikään automaatio jos henkilö armahdetaan esimerkiksi vankeusrangaistuksesta.
Haudassa ei lepää kapteeni Törni vaan sotamies törni.
Eiköhän siellä Arlingtonin haudassa lepää Major Larry Thorne, ja ainoa häpeä joka tämän miehen marginalisoinnista johtuu kohdistuu Suomen valtioon. Toivotaan että Suomessakin saadaan vielä jonkinlainen totuuskomissio kommunismin ja suomettumisen ajoista, mutta taitaa olla toiveajattelua kun siellä on kohta taas näitä kommareita ministerinä asti.
Veikkaan, että koska kysymyksessä oli silloinen miehityksen pelko, niin kaikki tavat jolla vastaan Neuvostoliittoa vastaan voitiin taistella (olkoot vaikka maanpetokseen johtava), tavallaan annettiin anteeksi. Ainakin joissakin piireissä.
Jos se toinen vaihtoehto oli että Sovietska Soijuuz tulee auttamaan Aatun poikien muutossa, niin ainakin omalla kohdalla vastaus on kyllä.Sekö on neuvostoliiton vastustamista, että halusi vapaaehtoisesti Lapin sotaan?
Jos se toinen vaihtoehto oli että Sovietska Soijuuz tulee auttamaan Aatun poikien muutossa, niin ainakin omalla kohdalla vastaus on kyllä.
Ohhoh. Se, että Lauri liittyi saksalaisjoukkoihin, ei ollut pelkästään Laurin itsensä organisoima liike vaan siinä oli Suomen valtiollisia toimijoita mukana. Ihan siinä kuin yleisesti hyväksyttyjen asekätkentäoperaatioidenkin osalta. Ja vastustajana nähtiin sama - tänne hyökännyt Neuvostoliitto. Lauri Törni haluttiin saattaa Neuvostoliiton kätyrien ulottumattomiin jotka häntä toki tavoittelivat. Toisekseen niissä hommissa missä Lauri oli ei monikaan välttynyt päihteiltä tai piristeiltä/huumeilta. Minä en näe häntä lainkaan maanpetturina vaan maansa toimesta ja olosuhteiden vuoksi petettynä. Nostankin hattua Jussi Niinistölle joka kävi nostamassa hattua Laurille.Maanpetoksesta tuomittiin ja ihan aiheesta.
Ohhoh. Se, että Lauri liittyi saksalaisjoukkoihin, ei ollut pelkästään Laurin itsensä organisoima liike vaan siinä oli Suomen valtiollisia toimijoita mukana. Ihan siinä kuin yleisesti hyväksyttyjen asekätkentäoperaatioidenkin osalta. Ja vastustajana nähtiin sama - tänne hyökännyt Neuvostoliitto. Lauri Törni haluttiin saattaa Neuvostoliiton kätyrien ulottumattomiin jotka häntä toki tavoittelivat. Toisekseen niissä hommissa missä Lauri oli ei monikaan välttynyt päihteiltä tai piristeiltä/huumeilta. Minä en näe häntä lainkaan maanpetturina vaan maansa toimesta ja olosuhteiden vuoksi petettynä. Nostakin hattua Jussi Niinistölle joka kävi nostamassa hattua Laurille.
Ohhoh. Se, että Lauri liittyi saksalaisjoukkoihin, ei ollut pelkästään Laurin itsensä organisoima liike vaan siinä oli Suomen valtiollisia toimijoita mukana.
Lauri Törni haluttiin saattaa Neuvostoliiton kätyrien ulottumattomiin jotka häntä toki tavoittelivat.
Ihan siinä kuin yleisesti hyväksyttyjen asekätkentäoperaatioidenkin osalta.
Minä en näe häntä lainkaan maanpetturina vaan maansa toimesta ja olosuhteiden vuoksi petettynä.
Voidaan siis vertailla mitä on sanottu Manu vs Ingsoc, tai korkeimman oikeuden tuomari vs Ingsoc ja valita vapaasti kumpaa haluaa uskoa.Presidentti Mauno Koivisto lausui, kun häneltä pyydettiin Lauri Törnin maineen palauttamista:
"Ei sellaista voi palauttaa mitä ei koskaan ole menetetty."
Voidaan siis vertailla mitä on sanottu Manu vs Ingsoc, tai korkeimman oikeuden tuomari vs Ingsoc ja valita vapaasti kumpaa haluaa uskoa.