setämies kirjoitti:Se että syöksyminen näyttää juuri tuolta Secondin mainitsemalta jaloilleen, askel, kaatuminen -suoritukselta voi johtua siitä, että yksikertaisesti jerkku jaloista loppuu pirun nopeasti tuollaisessa suorituksessa.
Minäpä väitän, että se johtuu juuri tuosta mitä mainitset: jerkku loppuu jätkiltä nopeammin kuin moni suostuu edes uskomaan!
Tietysti tämä on hiukan ikuisuuskysymyskin, mutta yhä edelleen löytyy valitettavan monta sotilasta, reserviläistä, varusmiestä ja ammattisotilaita, jotka eivät suostu myöntämään taistelun vaativan IHAN OIKEASTI KOVAA FYSIIKKAA!
Asiaa on vuosien mittaan koetettu määritellä monellakin tavalla ja yksi usein esilläolleista määritelmistä on ollut se, että jalkaväen tapaan taistellessa maksimaalisen hapenottokyvyn pitäisi olla se noin 50-55ml/kg/min, joka siis vastaan noin 3000m Cooper-suoritusta.
Koska kehtaan väittää asiasta jotain jopa tietäväni ja ymmärtäväni, väitänkin että tuo on jokseenkin ehdoton MINIMIVAATIMUS sotilaan fysiikalle, jotta hänellä oikeasti on mahdollisuus jaksaa taistelutilanteessa toimia riittävällä intensiteetillä riittävän pitkään.
Olenpa joskus erääseen tutkimukseen liittyenkin mittaillut, analysoinut ja sen perusteella määritellyt taistelun fyysisiä vaatimuksia. Tietysti otanta ei ollut "maailmanlaajuinen", mutta kuitenkin riittävän laaja, jotta johtopäätöksiä voidaan vetää. Näyttääkin siltä, että taisteleminen (jalkaväen) tapaan on oikeasti todella raskasta ja fyysisesti vaativaa. Laktaattitasot nousevat nopeasti vastaamaan tasoa, joka vastaa 800m kilpajuoksua..erona kasin juoksemiseen kuitenkin se, että suoritus jatkuu taistelussa pidempään ja/tai toistuu hyvin usein.
Jos asiaa halutaan konkretisoida ymmärrettävästi, niin taistelua voisi verrata suoritukseen, jossa 400m - 800m lähes maksimivauhtiset vedot toistuvat vaihtelevin palautuksin hyvin monta kertaa 30-40min aikana.
Palautukset näyttäisivät vaihtelevan joistakin minuuteista muutamaan kymmeneen sekuntiin..ja sitten on taas pystyttävä menemään täysillä.
Tästä taas johtopäätös on se, että mitä paremmassa kunnossa sotilas/ sotilasjoukko on, sitä paremmin se taistelusta todennäköisesti selviää...2800-3000m Cooper-tason ollessa käytännössä taistelutehokkuuden kannalta se "alin hyväksytty taso", eikä siis missään tapauksessa "oikein hyvin riittävä..jopa kiitettävä taso", kuten asia mielellään joissakin piireissä halutaan nähdä. 3000m tasohan halutaan useimmiten mieltää "kiitettäväksi"..vaikka se tosiassa pitäisi siis nähdä alimpana hyväksyttävänä, eli "välttävänä".
Tottakai asiaan vaikuttaa moni muukin asia, kuten kehonhallinta, voimaominaisuudet jne jne, mutta pointtini onkin nyt oikeastaan se, että se fysiikkataso mikä on "riittävä", on tosiasiassa siis "alin hyväksytty", eikä näinollen sotilaan pitäisi koskaan tyytyä siihen, että kuntotaso on "riittävä", koska sen parantaminen parantaa aina merkittävästi myös sotilaan tehokkuutta taistelussa. Liian hyvää fysiikkaa ei sotilaalla voi olla..siksi sitä on aina pyrittävä kehittämään.