setämies
Kenraali
Kapiainen kirjoitti:setämies kirjoitti:Tälläisestä on hyvä esimerkki AKEssa käytettävä 'duck stand' jolloin taistelija on valmiina kyyry- eli stressiasennossa, jolloin ollaan jo valmiina matalana eikä turhaan kyyristelyyn kulu aikaa.
VÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄRIN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Koska olen vuosikausia koettanut aktiivisesti kehittää ja korjata virheellisia asenteita, käsityksiä ja ennakkoluuloja liittyen jalkaväen taistelukoulutukseen ja erityisesti aseenkäsittelyyn ja taistelijan taistelutaitoihin ym "pikkuasioihin" liittyviin yksityiskohtiin, niin haluan puuttua tähän ja nimenomaan kohtaan "AKE:ssa käytettävä..."
Ei ole mitään erityistä "AKE:a" tai erityistä "metsätaistelua", eikä liioin mitään erityistä "SPOL-tapaa" liikkua tai käsitellä asetta.
Haluankin tässä nyt ja taas korostaa sitä, että SAMAT PERIAATTEET PÄTEVÄT noin 99%:sti niin liikkumiseen kuin aseenkäsittelyynkin, oli ympäristö mikä tahansa. Se jää vain useimmilta huomaamatta, kun uskotellaan (itselle ja koulutettaville), että nyt kun ympäristö on jokin tietty, niin siksi perusasiat olisivat jotenkin erilaisia. Näin ei kuitenkaan ole, vaan perusasiat niin liikkumisessa kuin aseenkäsittelyssä toimivat ja pätevät, oli ympäristö sitten lähes mikä tahansa.
Monesti olen asiaa konkretisoinut mm. opettaessani joukon hyökkäyksen periaatteita rakennetulla alueella. Ennakkoasenne oppijoilla on 99%:sti se, että nyt opetellaan jotain todella spesiaalia ja erityistä. Kun sitten opetuksen päätteeksi kerrataan toiminnan yleiset periaatteet ja sen jälkeen esittää joukolle kysymyksen: "No..miten nämä periaatteet eroavat siitä, miten sama joukko hyökkää metsämaastossa?"
Käytännössä joka kerta hämmästys ja jopa lievä hämmennys on luettavissa vastausta miettivien kasvoilta kun he huomaavat: "eipä itseasiassa oikeastaan mitenkään.."
Ihan sama pätee taistelijan, taistelijaparin, partion tai ryhmän toimintaan: periaatteet ja toimintatapamallit ovat täysin samat, oli ympäristö mikä tahansa, toiminta pitää vain sopeuttaa vallitsevaan ympäristöön. Rakennetulla alueella ja/tai rakennusten sisällä toimittaessa on huomioitava tietyt erityispiirteet, mutta toisaalta hyvin samanlaisiin erityispiirteisiin voidaan hyvin usein törmätä myös metsämaastossa. Tiheikkö, peitteinen, hyvin pienipiirteinen, kivikkoinen maasto on hyvin tyypillistä maastoa monilla alueilla Suomessa ja silloin ollaan tosiasiassa jo hyvin lähellä samaa problematiikkaa kuin mihin taistelija, taistelijapari, partio tai ryhmä törmää rakennetulla alueella ja rakennusten sisällä.
Eli "duck stand" tai "duck walk" jne eivät ole vain AKE-juttuja vaan perusosaamista jokaiselle jalkaväen miehelle käytettäväksi missä tahansa, missä tilanne ja olosuhteet edellyttävät niiden hyödyntämistä. Nykyisin onneksi noitakin asioita opetetaan edellä kuvaamieni periaatteiden mukaisesti, eikä siis vain "AKE- tai SPOL-juttuina".
Muutenhan "setämiehen" kirjoitus oli siis hyvin asiapitoinen, käytin vain tilaisuutta hyväkseni julistaakseni sanomaani tässäkin yhteydessä. Tämä asia kun ei ikinä korjaannu tässä maassa, jos siitä ei pidä jokaisessa mahdollisessa ja mahdottomassa välissä ääntä ja mekkalaa.
Hyvin korjattu! Olin jo tälläisen seikan unohtanut autuaasti. :a-smiley: