Maakuntajoukkue kohteensuojauksessa

pstsika

Haukka
TILANNE

Helmikuu 2016.

Suomessa on hyökätty kahteen vastaanottokeskukseen ja ne on poltettu maan tasalle surmaten iskujen yhteydessä 13 turvapaikanhakijaa. Sisäministeriö on pyytänyt Puolustusvoimilta virka-apua vastaanottokeskusten suojaamiseksi, sillä aiemmin käytössä olleet voimavarat ovat osoittautuneet riittämättömiksi. Valtakunnassa on otettu käyttöön valmiuslaki, koska Venäjä on antanut ultimatuumin ja käynnistänyt kaikkia entisen Leningradin sotilaspiirin joukkoja koskevan sotaharjoituksen tammikuussa Kainuussa alasammutun MIG-hävittäjän johdosta.


TEHTÄVÄ

Nyt on perjantai-ilta ja vallitsevan tilanteen takia Maakuntakomppaniat on käsketty ylimääräiseen palvelukseen. Toimit 32. Erillisen Suojausjoukkueen johtajana perusyksikön päällikön toimivaltuuksin.

Tehtäväsi on suojata Kirkkonummen vastaanottokeskuksen sisäinen ja ulkoinen turvallisuus viikon ajan alkaen tiistaista kello 06.00. Keskuksessa työskentelee tavanomainen siviilihenkilöstö ohjaajia, keittäjiä sekä hallinto ja siellä asuu 300 aikuista miestä, jotka ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa ja joilla on oikeus poistua ja saapua keskukseen itse valitsemanaan aikana.

Joukkosi tunnettiin aiemmin Keski-Uudenmaan maakuntakomppanian II. joukkueena, mutta se on uudelleenorganisoitu ja täydennetty siten, että se on vahvuudeltaan 3+16+26. eli yhteensä 45 henkilöä. Puolet joukkueesta on kuulunut vähintään viimeiset 2 vuotta maakuntajoukkoihin saaden yhteneväisen koulutuksen kohteensuojaukseen ja toinen puolikas on täydennyskoulutettu siihen kuluneen viikon aikana.


VIHOLLINEN

Suojelupoliisi lähtee arvioissaan siitä, että iskujen takana on SVL:n organisaatio. Aiemmin toteutettuihin iskuihin on osallistunut kerrallaan 10-25 suomalaisen asevelvollisuusjärjestelmän koulimaa miestä ja naista heidän ollessa varustautunut louhostyömailta anastetuilla räjähdysaineilla, polttopuillolla sekä tavanomaisilla metsästys- ja urheiluaseilla. Vihollinen on käyttänyt toimissaan myös suomalaisia sotilaspukuja.

HUOLTO

Tehtävää suorittaessa joukkue majoittuu sotilastelttoihin sekä ruokailee käyttäen taistelumuonia, joita on jaettu jokaiselle miehelle 7 annospussia. Vastaanottokeskuksesta saa kylmää, mutta puhdasta juomavettä tarvittavan määrän omiin astioihin sekä verkkovirtaa, mikäli on omat kaapelit.

Henkilöstö on vaatetettu tavanomaisin M/05 varustein sisältäen mm. 4 alusvaatekertaa, pakkastakin, villamyssyn, kesäkumisaappaat ja varsikengät sekä makuupussit ja makuualustat. Jokaisella miehellä on kenttäkeittoastia ja joukkueella on 45 kappaletta M/05 sirpaleliivejä ilman lisälevyjä sekä komposiittikypärät. Joukkueelle on varattu kaksi saunavuoroa viikon ajalle. Toinen on tiistaina kello 19.00-22.00 ja toinen lauantaina 08.00-11.00. Suihkut ovat vapaassa käytössä päivittäin kello 06.00-08.00 ja 21.00-22.00.


Joukkueen lääkintähuollollisista tarpeista vastaa lääkintäaliupseeri, joka on siviilikoulutukseltaan sairaanhoitaja sekä lääkintämies, joka on siviilikoulutukseltaan lähihoitaja. Sairastuneet ja loukkaantuneet evakuoidaan Kirkkonummen terveysasemalle ja hätäkeskukselta saa tarvittaessa pyydettyä ambulanssin.


Joukkueen ajoneuvokalusto on
- 4x Volkswagen pakettiautoa
- 2x Defender maastohenkilöautoa
- 2x maastomoottoripyörää
- 5x polkupyörää
- Toyota Hilux


Joukkueen viestikalusto on
- 2x LV-241 radiota
- 6x LV-141 radiota
- 4x P-78 kenttäpuhelinta
- 3x P-90 kenttäpuhelinta
- 1400 metriä johdinkaapelia
- 2x VIRVEä
- 2x kannettavaa tietokonetta internetyhteydellä
- 2x tablettia internetyhteydellä
- Riittävästi paristoja ja akkuja sekä latausvälineet edellämainituille.


Joukkueen majoitus- ja työasekalusto on
- 3 kpl puolijoukkuetelttaa kamiinoineen
- 1 kpl sissiteltta kamiinalla
- 2 kpl koottavaa kenttäkäymälää
- 10 kpl naamioverkkoa
- 10 kpl 3x4m kevytpeitettä
- 20 kpl Trangia keitintä
- 200 metriä kakkosnelosta puutavaraa
- 100 metriä nelosnelosta puutavaraa
- 20 kpl 1x1 m palaa vesivaneria
- 70 metriä 1” vahvuista rimaa
- 6 kpl 15 metrin roikkaa
- 2 kpl aggregaattia
- 3 kpl toimistotuolia
- 1x2 työpöytä
- 15 kuormaliinaa
- 5 purkkia oliivinvihreää spraymaalia
- 5 purkkia musaa spraymaalia
- 5 purkkia punaista spraymaalia
- 4 vasaraa
- 500 kpl lankanauloja
- 500 kpl 4 tuumaa pitkiä nauloja
- 30 kuutiota halkoja
- 8 vesiastiaa
- 7 sahaa
- 8 kirvestä
- 3 vesuria
- 5 rautakankea
- 2 moottorisahaa
- 4 lumikolaa
- 5 lumilapiota
- 10 rautalapiota


Joukkueen aseistus on
- 45 rynnäkkökivääriä
- 3x PKM konekivääriä
- 2x TAK-85 kivääriä
- ilmatorjuntakonekivääri
- 12x kevyttä kertasinkoa
- 3x raskasta kertasinkoa
- 15x viukapanosta
- 100 käsikranaattia
- 30 savuheitettä
- 20x PaVaa
- 20x telamiinaa


Joukkueen kohteensuojausvarustus on
- 700 metriä NATO-lankaa
- 4x valmiiksi rakennettua espanjalaista ratsua koko 4x3 m
- 15 piikkisika-mallista ajoneuvoestettä
- 600 tyhjää hiekkasäkkiä
- 4x ajoneuvolla ajo kielletty- liikenteenohjausmerkkiä ns. tikkaria
- 10x vinyylipatukoita
- 10x käsirautoja
- 10x Maglite käsivalaisimia liikenteenohjauskartioineen
- 7x VV2000 valonvahvistimia
- 3x Wild Big pimeäkiikareita
- 2x Matis lämpötähystimiä


kirkkonummi.jpg

Vastaanottokeskus koostuu punaisella rajatusta alueesta ja lähistöllä on siviiliasutusta, josta ei saa häätää asukkaita. Googlemapsista kohde löytyy Opistotie 21 Kirkkonummi.

Punaisella rajattua kohdetta suojataan, mutta Sinulle jää päätettäväksi


1. Miten suojaus toteutetaan
a) Kohteen henkilöstön suojaus turvapaikanhakijoiden mielenilmauksilta ja väkivallalta.
b) Asukkaiden itsensä suojaus muiden turvapaikanhakijoiden väkivallalta (mm. uskonnolliset ristiriidat).
c) Kohteen suojaus ulkopuoliselta uhalta kaikkine toimenpiteineen sis. vartiopaikat, vuorojen pituudet, reservi yms.
d) Voimankäytön ohjeistus henkilöstölle.

2. Taistelujaotus
- Vapaat kädet, kunhan homma toimii kaikissa tilanteissa.

3. Huolto
a) Annettujen raamien puitteissa siten, että joukko on toimintakykyinen ja pystyy jatkamaan viikon kuluttua uudessa tehtävässä.
b) Lisämateriaalin tilaus perusteluineen.
c) Kohteelle saatava huolto viikon aikana, jonka toimittaminen riippuu perusteluista.

4. Jatkossa eteentulevat asiat.

Kysyttävää?
Toimikaa!
 
1. d.) Joukon tehtävä on pysyä hengissä ja valmiina sotaan, jos sellainen sattuisi syttymään. Kaikki jotka toimivat uhkana tälle tehtävälle ovat vihollisia ja heidät joko neutralisoidaan tai tuhotaan. Kohteessa työskentelevien katsotaan olevan osa joukkoa, koska ovat loppujenlopuksi maanpuolustusvelvollisia. Jos järkipuhe tehoaa, niin se on hyvä se, mutta tehtävä tullaan hoitamaan loppuun tavalla tai toisella.

3. b.) Olisiko taas syytä pyytää niitä kontteja erinäisiin käyttöihin? Pari vartiokoppia alueelle ja tarvittaessa myös ajoneuvoesteeksi. Siis sellaiseksi mitä ei miesvoimin siirretä. Ja varustelistalta näkyy puuttuvan rautalanka kaikissa muodoissaan.
 
1. d.) Joukon tehtävä on pysyä hengissä ja valmiina sotaan, jos sellainen sattuisi syttymään. Kaikki jotka toimivat uhkana tälle tehtävälle ovat vihollisia ja heidät joko neutralisoidaan tai tuhotaan. Kohteessa työskentelevien katsotaan olevan osa joukkoa, koska ovat loppujenlopuksi maanpuolustusvelvollisia. Jos järkipuhe tehoaa, niin se on hyvä se, mutta tehtävä tullaan hoitamaan loppuun tavalla tai toisella.
.

Täsmällisemmin. Vaikuttavatko eri kehät voimankäyttöoikeuksiin? Onko joku kehä määritettävä pysäytystasaksi? Milloin on oikeus käyttää ampuma-asetta? Millä kynnyksellä otetaan henkilöitä kiinni? Mitä kiinniotetuille tehdään?

Anna käsky ja ohjeet siten, että tyhminkin ne ymmärtää.
3. b.) Olisiko taas syytä pyytää niitä kontteja erinäisiin käyttöihin? Pari vartiokoppia alueelle ja tarvittaessa myös ajoneuvoesteeksi. Siis sellaiseksi mitä ei miesvoimin siirretä.

Kontteja ei ole Puolustusvoimien varastoissa, joten sellaisen saaminen kestää. Kohteelle saadaan yksi kontti korvamerkittynä TIKE/vartiotupa käyttöön. Kontti saapuu rahtina torstai-aamupäivällä, mutta sille pitää osoittaa paikka.

Ja varustelistalta näkyy puuttuvan rautalanka kaikissa muodoissaan.

Rautalankaa järjestyy heti mukaan tarpeellinen määrä.
 
Viimeksi muokattu:
Kontteja ei ole Puolustusvoimien varastoissa, joten sellaisen saaminen kestää. Kohteelle saadaan yksi kontti korvamerkittynä TIKE/vartiotupa käyttöön. Kontti saapuu rahtina torstai-aamupäivällä, mutta sille pitää osoittaa paikka.

Löytyisikö toinen kontti tälläiseksi tilapäiseksi putkaksi/selliksi? Toki periaatteessa tuo vartiotuvaksi tarkoitettu kontti voisi olla tarpeeksi iso siihenkin, mutta eikö olisi parempi jos se putka ei olisi kuuloetäisyydellä?


Onko muuten tietoa tuosta ympäristöstä? Siis onko tuo Opistotie yleinen läpikulkureitti ja onko tuolla tien pohjilla paljonkin asutusta, vai olisiko mahdollista pistää tie poikki? Esim. laittaa eka tukko heti tuohon Harvssin tien risteykseen. Ja sama myös noihin kahteen muuhun tiehen jotka kääntyy suojattavaa kohdetta, kohteen koilis ja pohjoispuolelta.

Tai olisiko mahdollista omia koko tuo Harvsintie meidän valvontaan? Se olisi vissiin liioiteltua. Tarkoitus olisi kuitenkin luoda alue jonne ei pääse kuin jalan, tuohon kohteen ympärille.
 
@SJ Kontteja ei saa nyt enempää, sillä toimitusajat venyisivät sen verran, että viikko olisi ehtinyt jo kulua. Kiinniotetut pitää muutenkin luovuttaa poliisille, joten putkalle tai säilölle ei liene suurta tarvetta. Karttatiedustelun mukaan Opistotietä jatkamalla tulee vastaan lisää asutusta ja tielle toki voi pystyttää vaikka VCP:n, kunhan laskee asiallisilla asioilla olevat asukkaat kulkemaan. Tässähän auttaa eriasteiset kulkuluvat, joiden luokittelun ja myöntämisen jätän joukon johtajalle. Alueen asukkaat jokatapauksessa suhtatuvat myönteisesti Puolustusvoimien läsnäoloon alueella, sillä sen uskotaan rauhoittavan keskuksen asukkaiden elämää. Suojelupoliisin arvion mukaisesti ainakaan kohteen lähialueen asukkaat eivät liity millään tavoin SVL:n toimintaan eikä myöskään ole asukkaiden edunmukaista, että heidän kotiensa edustalla taistellaan.
 
@SJ Kontteja ei saa nyt enempää, sillä toimitusajat venyisivät sen verran, että viikko olisi ehtinyt jo kulua. Kiinniotetut pitää muutenkin luovuttaa poliisille, joten putkalle tai säilölle ei liene suurta tarvetta. Karttatiedustelun mukaan Opistotietä jatkamalla tulee vastaan lisää asutusta ja tielle toki voi pystyttää vaikka VCP:n, kunhan laskee asiallisilla asioilla olevat asukkaat kulkemaan. Tässähän auttaa eriasteiset kulkuluvat, joiden luokittelun ja myöntämisen jätän joukon johtajalle. Alueen asukkaat jokatapauksessa suhtatuvat myönteisesti Puolustusvoimien läsnäoloon alueella, sillä sen uskotaan rauhoittavan keskuksen asukkaiden elämää. Suojelupoliisin arvion mukaisesti ainakaan kohteen lähialueen asukkaat eivät liity millään tavoin SVL:n toimintaan eikä myöskään ole asukkaiden edunmukaista, että heidän kotiensa edustalla taistellaan.

Entä saisiko jotakin sellaista nauhaa jota vetää alueen ympärille? Siis joko poliisin tai puolustusvoimien sitä merkkinauhaa? Lähinnä jotta uteliaat pysyy poissa alueelta ja jos joku ei usko, niin on enemmän perusteita kiinniotolle.
 
@SJ Puolustusvoimien eristysnauhaa ja "Pääsy kielletty - Puolustusvoimat" kylttejä saa riittävän määrän. Myös tarvittavat liikennemerkit saa, mutta niiden käytöstä tulee ilmoittaa. Nyt on kuitenkin aloitettava toiminnan valmistelu, jotta jotain saadaan aikaan ennenkuin tiistai-aamu koittaa. Eiväthän hiekkasäkitkään itsestään täyty. Ja voihan noista vesivanerinpaloistakin tehdä kielto/neuvo/kehoitus/opastuskylttejä maalien avulla...
 
> 1. Miten suojaus toteutetaan
> a) Kohteen henkilöstön suojaus turvapaikanhakijoiden mielenilmauksilta ja väkivallalta.
Reiska ja Pena seisomaan pihalle RK-62 kädessä. Luodit kastetaan sianihraan ja tämä tehdään myös selväksi turvapaikanhakijoille.

> b) Asukkaiden itsensä suojaus muiden turvapaikanhakijoiden väkivallalta (mm. uskonnolliset ristiriidat).
Ks. edeltä.

> c) Kohteen suojaus ulkopuoliselta uhalta kaikkine toimenpiteineen sis. vartiopaikat, vuorojen pituudet, reservi yms.
Opastetaan Reiskaa ja Penaa katsomaan toiseen suuntaan, jos kantaväestöön kuuluva lähestyy paikkaa esim. polttopullot kädessä. Välillä voivat tulla pyytämään jotakuta päästämään kuselle tms.

> d) Voimankäytön ohjeistus henkilöstölle.
Turvapaikanhakijoiden osalta oman harkinnan mukaan, kantaväestöä kohtaan vain jos oma henki on uhattuna.

> a) Annettujen raamien puitteissa siten, että joukko on toimintakykyinen ja pystyy jatkamaan viikon kuluttua uudessa tehtävässä.
> b) Lisämateriaalin tilaus perusteluineen.
> c) Kohteelle saatava huolto viikon aikana, jonka toimittaminen riippuu perusteluista.
Merkityksetöntä, koska kohdetta ei ole enää pystyssä parin päivän päästä, kun viimeistään silloin Reiska ja Pena kyllästyvät sieltä kuuluvaan äbäläwäbälä-mekkalointiin ja valituksiin siitä, että "tätä puuroa en syöttäisi kuin koiralleni".

> 4. Jatkossa eteentulevat asiat.
Annan maakuntajoukkueen kaluston ja aseet ensimmäiselle vastaantulevalle SVL:n jäsenelle, suljen silmät, pistän tupaksi ja kävelen toiseen suuntaan.
 
Annan vähän pureskeltavaa @hessukessu n tarjoaman vaihtoehdon rinnalle, kun muuten on kovin hiljaista...
1. Miten suojaus toteutetaan
a) Kohteen henkilöstön suojaus turvapaikanhakijoiden mielenilmauksilta ja väkivallalta.
b) Asukkaiden itsensä suojaus muiden turvapaikanhakijoiden väkivallalta (mm. uskonnolliset ristiriidat).
c) Kohteen suojaus ulkopuoliselta uhalta kaikkine toimenpiteineen sis. vartiopaikat, vuorojen pituudet, reservi yms.
d) Voimankäytön ohjeistus henkilöstölle.


1a) Kohteen henkilöstölle annetaan vartio-aliupseerin ja/tai TIKEn VIRVEn numero, johon voivat soittaa, mikäli tarvitsevat apua. Sotilashenkilöstö ei ilman eri pyyntöä mene asuintiloihin.
1b) Sama kuin kohta a.
1c) Kohteelle perustetaan kolme kulunvalvontapaikkaa (kartalla KVP 1-3). Kulunvalvontapaikkoja miehittää kerrallaan aina yksi vartioryhmä (3 AU + 6 M) siten, että jokaisella kulunvalvontapaikalla on 1 AU ja 2 M. Vartiopalveluksessa oleva ryhmä vaihtuu aina 8 tunnin välein ollen vuoron välissä 16 tuntia lepovuorossa, jonka aikana se lepää ja huoltaa sekä on tarvittaessa käytettävissä muihin tehtäviin, kuten ajoneuvopartio, TIKEn lähivartiomies tai Nyrkki.

Kulunvalvontapaikkojen 1 ja 3 väli suljetaan kaikelta liikenteeltä ja valvotaan parivartiolla (2 M). Parivartio on järjestetty samanlaiseen kolmivuoroon kuin KVP:t.
kartta.JPG


Toimintaa johtaa TIKE vahvuudella 1 UPS + 1 AU. Toiminta on järjestetty kolmeen vuoroon. TIKEn suorassa johdossa ja "ulkona olevana esimiehenä" toimii vartio-aliupseeri. Vartio-AU on vuorossa 24 tuntia ja vapaavuorolla 48 tuntia. Vuoroluettelot alla.

TIKE.JPGKVP.JPG
VP.JPGVARTIOAU.JPG

Nyt on 24 h tehtävät miehitetty. Sitten suunnittelemaan yksityiskohtaisemmin KVP:t, vartiopaikka, viestiyhteydet, ajoneuvopartiointi, majoitus, materiaalin jako, TIKE:n sijoittaminen yms.
 
Viimeksi muokattu:
@hessukessu Niin kiva kun olisikin laittaa skenaario johonkin oprustamiskeskukselle tai vaikka pääesikunnan suojaamiseksi, niin siinä mentäisiin mahdollisesti liian lähelle todellisia asioita. VOK:n tilalle voi kuvitella jonkun muun pehmeän kohteen, vaikkapa tilapäisen sotilassairaalaan, ja SVL:n tilalle nukkuja-agentit. Olennaista on, että vihollinen tuntee suomalaisen kulttuurin, osaa kielen sekä on mahdollisesti vaikea tunnistaa viholliseksi.

Nyt ei pidä takertua siihen, mamut ovat suojattavana. Ihan hyvin se voisi olla jotain muutakin, mutta toimenpiteet olisivat silti samankaltaisia.
 
@hessukessu Niin kiva kun olisikin laittaa skenaario johonkin oprustamiskeskukselle tai vaikka pääesikunnan suojaamiseksi, niin siinä mentäisiin mahdollisesti liian lähelle todellisia asioita. VOK:n tilalle voi kuvitella jonkun muun pehmeän kohteen, vaikkapa tilapäisen sotilassairaalaan, ja SVL:n tilalle nukkuja-agentit. Olennaista on, että vihollinen tuntee suomalaisen kulttuurin, osaa kielen sekä on mahdollisesti vaikea tunnistaa viholliseksi.

Nyt ei pidä takertua siihen, mamut ovat suojattavana. Ihan hyvin se voisi olla jotain muutakin, mutta toimenpiteet olisivat silti samankaltaisia.

Ja heitän tähän väliin, että tuo SVL ajaa selvästi ryssän etuja jos tuollaisessa poliittisessa tilanteessa alkaa aiheuttamaan sisäisiä ongelmia. Samalla vihollinen saa sanoa, että Suomi on rasistinen maa jossa maahanmuuttajia murhataan jatkuvasti ja näiden koteja poltetaan maantasalle. Ja mitä muuta oikeutusta naapuri tarvitsee "suojellakseen venäläisvähemmistöä"? Hyvin muistetaan, kun ryssät hehkuttivat kaikkialla kuinka fasistinen maa Ukraina on. Tämän seurauksena monet olivat valmiita jättämään Ukrainan oman onnensa nojaan.

Ja tämä olisi nähdäkseni loistava harjoitustehtävä joukolle harjoitella sotilasjoukkona toimimista. Joten tehtävää ei voi jättää tekemättä vaikka tehtävä olisi mikä. Tai ainakin tällä asenteella lähtisin tehtävää suorittamaan.
 
On kuitenkin ihan eri asia suojata mestaa polttopullonheittelijöiltä kuin asiallisen vihollisen erikoisjoukoilta. Kaksi niin eri asiaa kuin olla voi. Ensimmäistä uhkaa voi torjua jo ryhmä sotilaita ajamalla pihaan kaksi defenderiä ja levittämällä kusenväristä nauhaa tontille. Hereillä pysyvä vartiomies, riittävä valaistus ja esim. koirapartio riittävät mainiosti. Mutta vihollisen erikoisjoukkoja vastaan ei sitten välttämättä riitäkään.

Hessukessu: jos meinaat pysytellä tällä paskafoorumilla, niin korjaahan nuottia hieman, eikä edes hieman vaan totisesti. Suomen puolustusvoimista voi olla montaa mieltä, jos katsoo aiheelliseksi, mutta Suomen sotaväki nyt ei vaan taivu toimimaan noilla mainitsemillasi tavoilla edes huonosti. PVlla on tapana huuhtoa vesipäisimmät sijoitetut nopeastikin luokkaan "perspektiivittömät sotilaat", eikä turhaan.
 
Komppaan Baikalia, SJ:tä ja Pstsikaa.
Ylläolevat "tehtävät" ovat hyvää aivojumppaa. On lisäksi hyvä muistaa, että kokematon joukko hyötyy aluksi helpoista tehtävistä joissa se pääsee hiomaan toimintaansa. Löysäilemällä ei tietysti kehitytä, mutta liian vaativa tehtävä ei sekään ole hyvästä. Mitä tulee Hessukessun ehdotukseen, voitaisiin koko joukkue pistää koppiin. Mitään hyötyä tuollaisesta punakaartista ei olisi. PV tarvitsee joukoja jotka kykenevät suorittamaan annetut tehtävät vaikka se poikkeisi omasta henkilökohtaisesta mielipiteestä.
 
Yritin suorittaa maaston tiedustelua, mutta olosuhteiden vuoksi se epäonnistui (google mapsilla ei ole streetview kuvaa Opistotien lähialueelta :rolleyes:). Kuitenkin, eikö KVP3:n ja vartiopaikan välinen alue jää alttiiksi infiltraatiolle?
 
Perustetaan vain kaksi KVP:tä, 3 ja 2. Suljetaan täysin pohjoisesta opiston alueelle tuleva väylä.
Metsäalueet niin isoja, että sieltä tuleva soluttautuminen kohteeseen moninkertaisesti todennäköisempi kuin KVP:n kautta.
Vedetään 3. KVP:tä jonkin verran opistoon päin, sululle 3 miestä, liikenne vähäistä, koska umpiperä. Ryhmä vastaa samalla eteläisen sivustan valvonnasta kahdella parivartiolla, sijoittumiset tien eteläpuolelle. Yksi parivartio KVP:stä pohjoiseen.
KVP 2:sta vastaava ryhmä hoitaa kulunvalvonnan kolmella miehellä risteyksessä, ja samalla metsäalueen valvonnan välillä risteys - pohjoinen tieura. Ensimmäinen parivartio tukee tulella kulunvalvontapaikkaa tarvittaessa.
Kolmas ryhmä valvoo 9 miehellä puolikaaren muotoisella vastuualueella välillä pohjoinen tieura - KVP 3:n vastuualueen raja.

NATO-lanka asuinrakennusten ympärille, siten että polttopullon heitto ei ole mahdollista. Puolustusvoimien nauhaa koko joukkueen vastuualueen rajalle ympäriinsä.

Vaaditaan koira + koiranohjaaja @KorpiSISSI ?, kiertää sisäkehällä pienen partion kanssa rakennusten lomassa. Samalla rättipäät pysyvät aisoissa, koska taistelumurre irvistää tarvittaessa. Sama partio menee koiran kanssa sisälle tilannetta rauhoittamaan, vain henkilökunnan pyynnöstä kuitenkin.

Pimeänäkövarustus jaetaan tasaisesti ryhmien kesken. Vähintään aukeammat paikat pystyttävä valvomaan aukottomasti.

Yhteys paikalliseen väestöön laajalti kohteen ympäriltä, jaetaan numero johon soittaa, jos näkee outoja liikkujia.

Yleisenä huomiona, että tuppaa toiminta usein keskittymään kulunvalvontapaikallle, vaikka kohteen ympärillä olisi kilometritolkulla umpimetsää suojaamaan kohteelle pyrkijää. Liikennöinti opiston alueelle minimiin. Rättipäille tehdään selväksi, että ulkopuolella on pahiksi, välttäkää käyttämästä oikeuksianne vapaaseen liikkumiseen. Sitä paitsi näyttää olevan paikka syrjässä, liikkuisivat joka tapauksessa jollain pikkubussi-tyyppisellä ratkaisulla.
 
Viimeksi muokattu:
@pstsika

Case-esimerkissä Suomi on tilanteessa, jossa valmiutta on kohotettu ja täysi meininki päällä. Hyvä niin, sillä normaalioloissa ja normaaliolojen toimivaltuuksilla asevelvollisten käyttö virka-aputehtävissä on määritelty laissa, joka kieltää heidän käyttämisensä voimankäyttöä tai jopa aseellista voimankäyttöä edellyttävissä tehtävissä. Normaalioloissa tällainen case-tehtävä ei tulisi kysymykseenkään, vaikka VOK:n ulkopuolella olisi 1000 miestä liimailemassa tarroja lyhtypylväisiin, vaan virka-aputehtävät rajoittuisivat totuttuun vedenjakeluun, liikenteenohjaukseen ja muuhun humanitäärisluonteiseen aseettomaan toimintaan.

Viitaten piirtämääsi karttaan ja esittämääsi tehtävänantoon:

Eikö opistotielle riittäisi yksi kulunvalvontapaikka VOK:n sisäänkäynnille siten, ettei muuta liikennettä julkisella tiellä katkaistaisi? Alueella asuu ihmisiä, joten liikennettä riittää eikä siviiliväestön alueita ihan kevyin perustein rajoiteta tai oteta sotaväen käyttöön edes poikkeusolojen aikana.

Muuten ryhmitetään normaali kehäsuojaus ja vartiointi VOK:n ympärille eikä piikkilangan ja hiekkasäkkien käyttöä kannata säästellä. Tavoitehan on tässä tapauksessa estää ensisijaisesti kantaväestöön kuuluvien polttopullonheittäjien aggressio sekä heidän pääseminen heittoetäisyydelle kohteesta, mihin riittää vähintään 50 m eristäminen aidalla tai muulla esteellä. Polttopulloja varten kannattaa varata myös riittävästi ensisammutuskalustoa käyttöön ja kohteen valmiisiin rakenteisiin kannattaa tukeutua täysimääräisesti.

Yhden joukkueen, vaikkakin vahvennetun lihakset eivät riitä esityksen mukaisen kohteensuojauksen, vartioinnin ja useamman kulunvalvontapaikan pyörittämiseen 24/7 periaatteella kovin montaa vuorokautta, vaan joukko palaa nopeasti loppuun ja menettää toimintakykynsä. Kannattaa myös harkita, onko joukkue ylipäätään riittävän kokoinen osasto tehtävässä, kun tavallisesti kohteensuojauksessa käytetään lähtökohtaisesti vähintään komppaniaa. Pitäisikö tämän kokoisen kohteen tapauksessa käyttää vähintään joukkueparia tai komppaniasta erikseen muodostettua "riittävän" vahvuista osastoa, mikäli sellainen suinkin on irroitettavissa?

Lisäksi uhka-arvion pahin skenaariohan on jopa joukkueen vahvuisen aseistetun joukon hyökkäys kohteeseen. Riittääkö esityksen mukaisen kohteensuojauksen järjestelyt torjumaan tai mieluummin jopa ennaltaehkäisemään uhkakuvan toteutumisen? Paras voitto kun tässäkin tapauksessa saavutetaan välttämällä sinänsä täysin turha aseellinen yhteenotto kokonaan.

Tästä päästäänkin seuraavaan asiaan, eli ovatko komppanian muut joukkueet riittävällä k + n vasteajalla käytettävissä esimerkiksi kohdetta suojaavan joukkueen vahventamiseen? Mikä on pataljoonan tehtävä? Jos kohde on vaarassa tulla ulkopuolisen vahvan hyökkääjän jyräämäksi, niin voiko tiukassa tilanteessa pataljoona käynnistää sisäisen vastahyökkäyksen hyökkääjän lyömiseksi? Voiko taistelua tukea tarvittaessa käyttämällä jopa epäsuoraa tulta (81krh)?

Tässä pari viissenttistä suunnittelun jatkoiteroinnille. Ensin kannattaa tunnistaa uhka-arvion perusteella tosiasialliset tarpeet, jotka muodostuvat tehtävän kannalta kriittisiksi tekijöiksi. Mitä oikeasti on tarpeellista tehdä tavoitteen saavuttamiseksi? Sitten vain soveltamaan ja tehtävää ratkomaan.

Edit. Ennen kuin unohtuu kokonaan, niin lisäkysymyksenä vielä, että minkälaiset toimivaltuudet on käytössä? Mitä saa tehdä ja mitä ei?
 
Viimeksi muokattu:
@Laamanator @pstsika
KVP 2:n voi ajatella olevan myös lipunnäyttämistä. Samalla se karsii uteliaat pois ja vaikeuttaa kohteen tiedustelua.
Tarkennus: valvoo Opistotielle kääntyvää liikennettä, ei koko Harvsintien liikennettä.

SVL:ään sotkeentuneet eivät voi olla parasta A-ryhmää, joten muuten he voivat hyvinkin harkita hyväksi ajatukseksi ajaa autolla mahdollisimman lähelle, ja kokeilla siitä käsin iskuja. Opiston rakennukset kuitenkin ulottuvat osaltaan Opistotiehen kiinni. Asutusta on myös vasemmalla Opistotien päässä, joten sitäkin liikennettä pitää kontrolloida.

Liian vähän miehiä, ei toivoa vahvistuksista, loppuunpalamista ja liian suuri alue valvottavana? Eikös se ole normikauraa?
Oleellista minusta on välttää sitä tapaa, että sidotaan liian paljon miehiä liian kapeaan tehtävään. Sitäkin kun on nähty, että kokonainen ryhmä pyörii KVP:n ympärillä pelkästään.
Joukkueella on raskas aseistus. Otetaan valtuuksien rajoissa käyttöön mitä missäkin tilanteessa voidaan. Tähysteisesti laukaistava viuhkamiina tai useampi per parivartio tekee höpöä, mikäli jyrääminen uhkaa.
 
Viimeksi muokattu:
Asia joka tuli mieleen: voiko noille KVP:ille järjestää jonkinlainen kameravalvonta? Jos ei muuten, niin sitten sellainen joka tallentaa kaikki läpi kulkeneet ja läpi pyrkineet mitä siellä on käynyt. Tämä saattaisi paljastaa mahdollisia tiedusteluyrityksiä.
 
Voisiko VOK:n asukkaita käyttää metsän raivaamiseen ym.? Minusta tuo metsä on epäilyttävin kohta ja luulen että sitä kautta voisi olla helpoin edetä kohteeseen. Asukkaat saisi virikkeellistä toimintaa. Toiminta perusteltaisiin tietenkin kotouttamisella ym., eikä maanpuolustuksella. (Toki toinen vaihtoehto voisi olla esimerkiksi ajoneuvoin toteutettu hyökkäys, esim. Toyota Hiacella KVP:lle, takaloosterista natsit ulos ja KVP:n äijät likoon, ja matka jatkuu...) SVL mahdollisesti voisi myös saada tiedustelutietoa kantaväestöön kuuluvilta kollaboraattoreilta. Voisiko VOK:n katolla olla tarkkailupiste? Sieltä voisi saada VOK:n välittömästä läheisyydestä 360 asteen laajuisesti havaintoja.

Ei pitäisi ikinä lukea muiden ehdotuksia näistä ennen kuin miettii omaa. Sitä jotenkin lukkiutuu niihin jo esitettyihin toimintamalleihin, ettei tule mitään luovia ajatuksia itseltä.
 
Viimeksi muokattu:
Hoitaisin homman seuraavasti.

Käyttöön otettaisiin vastaanottokeskuksen kellari tai väestönsuoja. Sinne majoitus ja huolto. Ruoka saataisiin keittiöstä päivällä lämpöastioilla ja yövuorolaisille jäähdetettynä. (Muutama mikroaaltouuni väestönsuojaan + jääkaappeja). Väestönsuojaan myös varastoitaisiin aseet, tarvikkeet ja taisteluvälineet. Ajoneuvot lukittavaan talliin tai piikkilangan taakse. Ajoneuvojen valvonta tähystypisteeltä.

Kaksi vuoroa. Päivä ja yö 12 tunnin vuorot.

Kussakin vuorossa olisi 20 miestä (ylimääräiset reservinä tai käsketyissä tehtävissä). Lepovuorossa olevat reservinä.

Komentopaikka kolme miestä.

Kolme tähystyspaikkaa katoille (lämpökamerat tai valonvahvistin). Kahteen tarkkuuskiväärit ja yhteen PKM. Kuhunkin kaksi miestä tähystämään.

Kaksi neljän hengen partiota kiertämään alueella ja lähialueilla.

Vain yksi tie alueelle pidettäisiin käytössä, sinne kulunvalvontapaikka ja kolme miestä.

Lepovuorossa olevat huoltaisivat itsensä ilman eri komentoa. Lepovuorolaisten liiikkuminen väestönsuojan ulkopuolella pareittain ja aseistuksena pamppu.

Kaikilla vuorossa olevilla kypärä, sirpa rk ja pamppu sekä raudat. Ne joille ei pamppua riitä veistävät puusta ja improvisoivat kantolenkin sekä käsiraudat nippusiteistä.

Kulunvalvontapiste linnoitetaan hiekkasäkeillä. Tähystyspisteet sijoitetaan katoille tai muuhun sopivaan paikkaan. Ne linnoitetaan hiekkasäkeillä ja naamioidaan naamioverkoilla. Piikkilangasta tehdään aita rakennusryhmän ympärille ja sisempi aita "lippusiimasta". Aitojen väliin jäävä alue on off-limits kaikilta muilta paitsi suojaajilta ja viranomaisilta.

Väestönsuoja tai kellari tarjoaa riittävän rakenteellisen suojan, mutta tarpeellinen lähisuojaus järjestetään.

Resurssit laajamittaiseen pioneeeritoimintaan riittämättömät. Tilataan tarvittavat palvelut yrityksiltä.

Kaikille koulutettaisiin oikeat toimintatavat käskyille MELLAKKA, ASEELLINEN HYÖKKÄYS, JÄRJESTYSHÄIRIÖ, MIELENOSOITUS ja ILMAHÄLYTYS.

Järjestyshäiriöt hoitaisivat partiot. Suurempiin ongelmiin tarvittaisiin lepovuorolaiset apuun.
 
Back
Top